Gå til innhold

Pentax diskusjonstråd: Tråden for digitale Pentaxianere.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
  • 3 måneder senere...

Så vidt jeg husker kan ikke O-GPS1 brukes med lengre brennvidder enn 500 eller 800mm. Tracke-tiden reduseres også når brennvidden øker. Jeg har ikke prøvd trackingen, men lest andre steder at stacking fungerer bedre til totale eksponeringstider opp mot noen få minutter. O-GPS1 gir en maksimal lukkertid på 5 minutter. For lengre eksponeringer er det vist best å kombinere en dedikert tracker med stacking.

 

Speil-objektiver kan være vanskelige å fokusere og er generelt elendig på kontrast og bokeh, men det betyr ikke så mye for astrofoto. Et annet problem er atmosfæriske forstyrrelser. Det blir et stort problem med så mye tele og så mye atmosfære mellom objektivt og motivet.

 

Jeg har en av de bedre speilelene, en Tamrom Adaptall SP 500mm f/8 55B som er helt ok, men likevel utfordrene å få gode bilder fra. Det fine med den er at den er veldig lett. Bildekvaliteten fra en Tamron adaptall 300mm f/2,8 60B er betydelig bedre. Både kontrast, bokeh og fokusering er lettere og oppløsninga er bedre. Jeg får også autofokus når jeg kombinerer den med en Pentax AF 1,7x telekonverter. Ulempen er at den er blytung.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...

Noen forbredringer:

- Flere og mer sensitive AF-punkter

- Egen støyreduksjonsbrikke, og økt maks ISO fra 200 000 til 800 000

- Håndholdt pixel shift resolution (smart stacking), i motsetning til bare på stativ før

 

Jepp, det stemmer at det er en egen oppgraderings-scervice der man får oppgradert K-1 til K-1 II. Det gjelder i perioden 21. mai til 30 september i år og koster 500€.

 

Egentlig ikke verd prisen etter min mening siden forbedrinene er såpass små.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC

- Egen støyreduksjonsbrikke, og økt maks ISO fra 200 000 til 800 000

Du milde...

Noen som vet om noe test/demo/eksempler av resultatet ved de ulike trinn oppover den gigantiske ISO stigen ?

Lenke til kommentar

Dpreview har en helt fersk test med blant annet ekstrem ISO. Det er som du forventer - håpløst fattig på fotoner på så høy ISO. "Støyreduksjonsbrikken" er ikke noe mer spennende enn prosesserte raw-data, og ennå verre - prosesseringen lar seg ikke slå av. For å si det sånn - jeg har ikke tenkt til å bruke 500€ på oppgraderingen. AF-forbedringene skal også være ganske marginale og pixel shift funksjonen i håndholdt modus er dårligere enn samme funksjon når kameraet står på stativ. Eller rettere sagt, det er ikke helt samme funksjon men en mindre smart stacking som ikke overlapper pikslene på samme måte som i stativmodus.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC

Det er som du forventer - håpløst fattig på fotoner på så høy ISO. "Støyreduksjonsbrikken" er ikke noe mer spennende enn prosesserte raw-data, og ennå verre - prosesseringen lar seg ikke slå av.

Jeg kikka på dpreview's ISO 12800 sammenligning. Muligheten for å slå av støyreduksjonen bør absolutt implementeres, den soft-look'en der passer neppe hver gang.
Lenke til kommentar

Jepp, helt enig.

 

Bedre AF-algoritmer (ikke ny AF-brikke) er også ganske minimal forskjell i praksis. Det samme med den håndholdte pixel shift-funksjonen, som kan gjøres med et hvilket som helst kamera (seriebilder) + stacking i etterbehandling. Jeg kunne sikkert betalt noen hundrelapper for den minimale oppgraderingen, men ikke 500€. Det synes jeg ikke det er verdt. Jeg tipper K-1 blir som mitt forrige kamera, K-5, en trofast følgesvenn i mange år fremover.

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...
  • 5 måneder senere...
  • 4 uker senere...
  • 1 år senere...

Pga koronaavlyst CP+ velger Pentax videodemo av nye fine produkter. :)

Nytt high end APS-C der den nyutviklede søkeren er et av høydepunktene. Nytt high end prisme og optikk for å gi et krystallklart søkerbilde med hele 1,05x forstørrelse! (det må vel være en rekord?). Søkerbildet skal være like stort som i K-1 og K-1 II. Et annet høydepunkt skal være redesign av AF-systemet for raskere og mer presis følgefokus. Joystick og ny video-still knott. Nytt batterigrep har de også.

Tre nye objektiver:

HD Pentax D FA* 85mm f/1,4 ED SDM AW - fullformat, allværs

HD Pentax D FA 21mm ED limited DC WR - fullformat, ukjent blendertall*, i 2021.

HD Pentax DA* 16-50mm f/2,8 ED PLM AW - APS-C, lynrask fokumotor, allværs, i første halvdel 2021

* F/4 er markert på DOF-skalaen så det blir i verste fall det. Kan også bli rundt f/2,8, men neppe så stort som f/2,0 pga størrelsen til objektivet.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Tja, jeg var litt i tvil jeg også en periode, men så kom jo KP og senere 11-18mm objektivet, og de har hele tiden hevdet at APS-C er fullt i live, men at de naturlig nok har hatt fokus på å styrke fullformat-serien.

Forresten har de også et nytt lens roadmap. Alt er ikke like tydelig spesifisert men noe sånt er også i anmasj:

HD Pentax D FA* 31mm f/1,8 Limited PLM WR

HD Pentax D FA 60-250mm (evt 70-300 eller deromkring), antagelig med variabel blender

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...