Gå til innhold

Vintersportskafeen - Generell vintersportsdiskusjon


Latias

Anbefalte innlegg

maanemann skrev (1 time siden):

Har du noen gang hørt noen som helst kritikk mot den svenske dominansen i langrenn på damesiden ? Hvis ja del det gjerne med meg jeg trenger å bli opplyst. 🙂

Norge är längdåkningens hemland. Man kan se juniortävlingar i Norge med kanske 120 deltagare i en åldersklass. Ingen har i närheten av så många skidåkare som Norge. Om det inte vore fysiskt omöjligt, skulle jag tro att man i Norge föds med skidorna på. De stora städerna har alla skidterräng inpå knuten. Från Oslo tar man Trikken till Holmenkollen och åker. Något liknande finns inte i Sverige. Det finns ingen snö i närheten av Stockholm, Göteborg eller Malmö. Knappt en miljon svenskar bor inom område där snö är vanligt på vintern. Finns det snö är det ofta helt plan mark, inte ens en liten backe att träna på.

Det är naturligt att Norge är bäst. Allt annat är onaturligt. Norge kan ha 5 gånger så många aktiva skiddamer. Att Sverige just nu har de bästa åkarna är lite kul. Det beror, tror jag, på en alldeles för bra generation av Norska åkare födda 1986-1992. Man kan säkert hitta 15 mycket goda skidåkare i den generationen. Toppen är Johaug. Alla senare generationer hade ingen chans mot gruppen som blev äldre och äldre. Även årets VM-trupp dominerades av dessa äldre åkare. De som lyckats ta plats bland de gamla är tvillingarna Weng (1996), Kristine Stavås Skistad !1999) och Helene Marie Fossesholm (2001), som tyvärr hade en sämre säsong denna vinter.

Svenska laget består av en helt annan generation. Äldst är Jonna Sundling (1994) och Maja Dahlqvist från samma år. Övriga sprintåkare i toppen är Emma Ribom (1997) och Linn Svahn(1999)
Distanslaget består egentligen bara av 2 damer, Ebba Andersson(1997) och Frida Karlsson (1999)

Svenska laget har varit nästan 10 år yngre än det norska. Då är det naturligt att de yngre tar över.
Samma sak kommer att hända åt andra hållet, om 5-6 år kan det ha kommit en ny generation norskor som slår svenskorna.
Så länge dominansen inte är "för evigt", ser jag inga problem. Dessutom släppte Sverige ifrån sig 2 guld i VM, på 10 km och i stafett.

De norska herrarna var inte lika vänliga, utan tog allt. En sådan dominans har vi aldrig sett. Fortsätter detta några mästerskap, där ingen annan nation har chans på något av de 6 gulden, då blir det lite problematiskt. Samtidigt är ribban satt. Andra nationer får träna bättre.

Sverige hoppas säkert på William Poromaa, som född 2000 är yngst i översta världseliten. Det blev bara ett brons denna gång, men han kommer att fortsätta ställa till besvär för norska åkare. Niko Anttola (2003) åkte sista sträckan för silverlaget Finland på stafetten. Han har gjort stort avtryck i JVM-sammanhang. Skall man gå ännu längre ned i åldrarna har Sverige Alvar Myhlback (2006), som var slagen med knappt 17 sekunder på Vasaloppet och hamnade på plats 8 där. Nästa år skall han åka traditionell skidåkning, och lär redan då som 17-åring vara bland de 3 bästa i Sverige. Det finns utmanare framåt, men Norge kan komma att dominera några år.

All dominans är tidsbunden. Norge kommer inte för alltid att vinna allt. Svårigheten är väl att få fram fler goda åkare från kontinenten.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Ronerik skrev (28 minutter siden):

Norge är längdåkningens hemla

Men hvorfor får bare norge kritikk for å vinne for mange medaljer i sporter og ikke Sverige og Nederland for eksempel ?

Sverige har tapetsert pallen (gull, sølv bronsje) på damesprint de 3-4 siste åra , men ingen i Europa og Canada kritiserer Sverige for det. Det samme med skøyter (skridskor) på herre og damesiden i Nederland (nederlanderna), men ingen i Europa kritiserer Nederland for å vinne for mye. Det er det jeg ikke forstår, hva er det andre land som dominerer som Sverige(  i stav, skicross og damesprint ) gjør som gjør at de aldri får kritikk for å dominere, mens Norge får det….? 🤔🙂

Det nærmeste svaret jeg har er at Norge er et lite land, mens Sverige og Nederland er mellomstore. Usa og Tyskland får jo heller ikke kritikk fir å ta mye medaljer i ol og vm og de er store, altså har de store konsern til å backe investeringer i sporten.

Endret av maanemann
Lenke til kommentar
maanemann skrev (12 timer siden):

Men hvorfor får bare norge kritikk for å vinne for mange medaljer i sporter og ikke Sverige og Nederland for eksempel ?

Jag har inte upplevt att Norge fått så mycket kritik. Det jag sett har varit i VG, alltså norrmän som själva är oroliga för att det är för stor norsk dominans.
Holmenkollen var en miss av FIS, där mycket få internationella åkare deltog, och ännu färre goda internationella åkare. Då blev också resultaten därefter.

Norge skall naturligtvis fortsätta utveckla sin skidåkning. Det får andra länder göra också.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Tror det er mest nordmenn som murrer over at nordmenn vinner for mye... ironisk nok. Akkurat i Holmenkollen da beste ikke-norske var Andrew Musgrave (som bor og trener i Norge, men går for GBR) på en 11.plass, så var det mange av toppløperene som rett og slett sto over. Jeg tror det hadde blitt norsk uansett, men tror ikke det hadde blitt nordmenn på dem 10 (11) første plassene.

I ærlighetens navn så syntes jeg også litt av spenninga blir borte med eget lands dominans. Jeg føler liksom at det nesten er litt småflaut. Men jeg er også inneforstått med at det er en veldig hyklersk ting av meg å si. Det er ikke så mange år siden å komme på 2.plass i hopp bak en østerriker var som en seier å regne. Husker også hvor "umulig" det var å slå både Justina Kowalzyck og Virpi Kuittonen. Og vi skal ikke mange åra tilbake før på herresida så var det (nesten) bare Petter Northug som hevda seg på jevn basis.

Det at løpere som Jessie Diggins, Nadine Fändrich og Katharina Hennig gjør det så bra i en sesong hvor alle er med (og ikke som under covid hvor så mange sto over hele greia), vitner om at det spirer og gror godt i langrenn uttafor norden også.

Lenke til kommentar

Jeg synes det støte og stadig er mye kritikk, bla i svt vinterstudion mot Johaug (før hun la opp) og harvey (Canada ) som kritiserte Norge før han la opp.

hyggelig dog å se at andre ikke opplever det.

og ja 10 første plassene er alt for mye. Det er vi alle enige om. Da blir mye av spenningen borte. Samtidig må de jo få lov til å gjøre sitt beste. Langrenn er jo mer sårbart fordi så få land driver med det. Skulle ønske de beste nasjonene pliktet å ta en mindre nasjon eller to under vingene. At Norge gjør det bra i skiskyting hvor det er mange bra land burde ikke være så farlig , men da får ikke de tyske sponsorene sitt. Dog har jeg følelse av at grotian vil levere for dem i mange år, sympatisk person også ser det ut til.

morsomt det du skriver om få som hevder seg. Husker tilbake til slle åra med Thomas wassberg,  gunde svan og magdalena forsberg

Endret av maanemann
Lenke til kommentar
maanemann skrev (2 minutter siden):

Skulle ønske de beste nasjonene pliktet å ta en mindre nasjon eller to under vingene.

Jag tycker att FIS skulle betala unga utövare från B-nationer som går på en riktig skidskola, minst 2 år, I NORGE.
Det är i Norge man skall lära sig åka skidor, och jag tror också det skulle vara mest attraktivt för juniorer från Brasilien, Turkiet, Iran, Irak, Indien och andra nationer. Minst 2 lovande juniorer från varje land får kvala in, eller väljs ut för skidskolan.

Lenke til kommentar
Ronerik skrev (3 minutter siden):

Jag tycker att FIS skulle betala unga utövare från B-nationer som går på en riktig skidskola, minst 2 år, I NORGE.
Det är i Norge man skall lära sig åka skidor, och jag tror också det skulle vara mest attraktivt för juniorer från Brasilien, Turkiet, Iran, Irak, Indien och andra nationer. Minst 2 lovande juniorer från varje land får kvala in, eller väljs ut för skidskolan.

I Sverige går jo mange på gymnas i Skellefteå , Oja og tomingas f.eks. 

Endret av maanemann
Lenke til kommentar
maanemann skrev (På 16.3.2023 den 21.33):

I Sverige går jo mange på gymnas i Skellefteå , Oja og tomingas f.eks. 

Skidgymnasierna har varit bra, och kanske lett till att svenska åkare kommer fram lite tidigare, som lite yngre. Ett internationellt skidgymnasium någonstans kanske. 
IBU har varit bättre på åtgärder för att bredda skidskytte till fler nationer. Vallningen är enklare där, då man slipper klassisk åkning. Det skulle behövas att FIS gör något kreativt för längdåkningen, annars kanske den förlorar olympisk status snart, då Norden dominerar lite för mycket.

Lenke til kommentar
  • 5 måneder senere...
  • 2 måneder senere...

Jeg ser at en dyktig person som Luchsinger kritiserer Norge på NRK og muligens antyder at det er begynnelsen på slutten for vinteridrett. Samtidig har han spennende tanker om å lære av formel1 .

her har jeg (for dn gangs skyld) ikke behov for å forsvare Norge. Fordi jeg har en annen virkelighetsoppfatning enn han. Ja, på Sjusjøen fikk vitozzi og resten av Italia smake  på egen smørebom og tilsvarende superbe norske ski, men Tsjekkia med Davidova hadde ikke dårligere ski enn Norge på dag 1 (ihvertfall).

men så til hovedpoenget; alle som har sett Beitostølen så jo at Frankrikes og Østerrikes ski var tipp topp. Ingen grunn til bekymring.

spennende å se Sveriges ski også, de virker heller ikke dårlige , og Latvia ikke borte vekk de heller i idre (som liten nasjon)

 

Lenke til kommentar
maanemann skrev (5 timer siden):

spennende å se Sveriges ski også, de virker heller ikke dårlige , og Latvia ikke borte vekk de heller

Det er flere andre nasjoner som får til skiene nå og da, men så lenge Norge er det laget med suverent høyest budsjett til smøreteamet sitt vil det være vi som har best ski i snitt. Det er litt synd at den allerede svært smale idretten langrenn nå risikerer å bli enda mindre populær i utlandet grunnet større smøreforskjeller etter forbudet mot fluor.

Ole Einar Bjørndalen (49) og Tiril Eckhoff (33) frykter konsekvensene av fluorforbudet.

Endret av frohmage
Lenke til kommentar
frohmage skrev (På 21.11.2023 den 2:40 PM):

Det er flere andre nasjoner som får til skiene nå og da, men så lenge Norge er det laget med suverent høyest budsjett til smøreteamet sitt vil det være vi som har best ski i snitt. Det er litt synd at den allerede svært smale idretten langrenn nå risikerer å bli enda mindre populær i utlandet grunnet større smøreforskjeller etter forbudet mot fluor.

Ole Einar Bjørndalen (49) og Tiril Eckhoff (33) frykter konsekvensene av fluorforbudet.

Men igjen på langrenn har vi til gode å se smøreforskjeller i år.

og som artikkelen peker på vant vitozzi dag1 på sjusjøen og Italia hadde ikke dårlige ski da. (Ja Tandrevold hadde 15-20 sek bedre langrennstid, men var vel ingen andre norske som matchet den farten). Så da står med bare to renn (menn og kvinner dag2 på sjusjøen hvor Italia smørte seg bort), begge samme dag, så kan man ikke bare si at Italia ikke «leste snøen» godt nok denne dagen? En dag med store forskjeller er ikke nok empiri til å ta frem de største overskriftene synes jeg. 

den virkelige lakmustesten får man i Østersund hvor Sverige med sin nyere og større smøretrailer enn Norge og sin lommekjente lokalkunnskap har alle forutsetninger for å vise gode ski . Sklir Norge lett forbi da også er det fare på ferde ja.

Endret av maanemann
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Da ble det et vm i skiskyting med oppturer og nedturer. Heldigvis ble siste dag et steg fremover for Norge. Gøy hvis Estland og Latvia kan ta med seg momentet og bruke det til videre utvikling/satsning og ikke minst bredde.

selvom jeg tror de norske kvinnene vil løfte seg igjen, gleder meg allerede til Holmenkollen, så viser det jo hvor sårbart det er når ikke stående skyting for Lien og Tandrevold sitter. Altså det savnes noe bredde. Mye av dette kan bøtes på når Kirkeide finner langtennsformen sin igjen (for hun er sikrere på spesielt stående skyting) og når Krokstad Johansen finner tilbake formen etter sykdommen.  det blir også gøy med junior-VM , men av grunner pekt på i dette avsnittet er det synd at ikke stortalentet Julie Tronerud Kvelvane får være med… noen som vet hvorfor?

https://www.avisa-hordaland.no/julie-16-vann-vm-monstringa-litt-teit-at-eg-ikkje-far-ga-junior-vm/s/5-132-653461

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Ser på langrenn for første gang i år. Herrenes 5 mil i Kollen.

Kom raskt på hvorfor jeg sluttet å se på etter at rettighetene forsvant til TV2.

De er vel nå inne i sin fjerde reklamepause ila den første timen og 10 min med skigåing. 7-8 min lange er hver pause. Altså snakker vi 28-32 minutter med reklame allerede.

Det er rett og slett ikke til å holde ut.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Då går jo ikke glipp av noe? De viser reklame sammen med løpet. Den eviglange griningen om reklamepauser kjenner jeg at jeg begynner å bli lei av. Det er nesten bare i de nordiske landene det har vært vanlig med statsfinansierte kanaler som ikke har reklamepauser.

Mange land sender ikke live engang, men sender et forkortet sammendrag på andre tidspunkt senere på dagen. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
MartinF skrev (3 timer siden):

Då går jo ikke glipp av noe?

Du synes kanskje ikke det, men om du har på sendingen vil du bli plaget med lyden fra reklamen. Det er stress å måtte skru lyden av og på hele tiden. Trikset er kanskje å kjøre lyd fra en live radiosending.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ville veldig gjerne se damehopprennet i dag. Det er Raw Air. Det er i Norge og Eirin Kvandal og Silje Opseth leder turneringa.

TV2 bestemte seg å holde rennet gissel på en av betalkanalene sine. Mot min bedre dømmekraft, siden jeg er veldig glad i skihopp. Kjøpte jeg et abonnement, med hensikt å stoppe umiddelbart etterpå.

TV2 hadde der to valg. Et med reklame (116kr og et uten (229 kr). Jeg kan ikke fordra reklame så jeg gikk for førstevalget - bare for å få sendinga avbrutt av.... reklame!

image.png.2ff86839901950763873584c0cb69fc9.png

 

Jeg hater TV2. Jeg hater TV2. Jeg hater TV2. Jeg hater TV2. Jeg hater TV2.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...