Gå til innhold
Trenger du hjelp med internett og nettverk? Still spørsmål her ×

Trådløst hjemmenettverk: Hvordan tillate deling av internett og samtidig beskytte egne PC'er mot inntrenging/Løst


Anbefalte innlegg

Hei,

er vel en rimelig vanlig person som har et blandet kablet/trådløst hjemmenettverk med en Telenor ADSL-forbindelse. Jeg stoler nok på familiemedlemmene til at vi alle deler skriver, en Windows Home Server, en NAS disk +++.

Nå har jeg leid ut kjellerleiligheten vår. Leietageren har spurt PENT om å få dele internett-tilgangen. Jeg kunne tenke meg å være snill, men det er overhode ikke aktuelt hvis vedkommende kan komme seg inn på mitt nettverk. Hvis jeg må gjøre en million innstillinger på PC'ene for å hindre det så gidder jeg heller ikke.

Det jeg tror jeg spør om er om jeg kan sette opp ruteren, trådløst aksesspunkt eller HomePlug på en måte som gjør at jeg tunellerer internettsignalene til leiligheten uten at jeg risikerer noen "innbrudd" på mitt hjemmenettverk.

 

sikkert knotete skrevet, men jeg kan heller presisere bedre i en oppfølgingsmail hvis noen av dere ville vært så snille å svare meg.

 

(PS. Og ja - jeg HAR prøvd å søke på forumet, men er ikke ofte innom her, når jeg ikke har lykkes så kan det ha litt med at jeg har bommet på riktig søkestreng.)

Endret av Dykkern
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dere kan sette inn en La Fonera+ router og la leieboer koble seg opp trådløst på den isolerte åpne kanalen (kan krypteres med WEP). https://shop.fon.com/FonShop/shop/NO/ShopCo...product=PRD-018

 

Men det må sikkert kobles slik at du har routermodem-> LaFonera -> En router -> dine maskiner for å være helt sikker på at leieboer ikke kan aksessere ditt nettverk.

 

Ulempen med en slik oppkobling er at all internettrafikken går gjennom Foneraen og det er ikke sikkert den tåler like mye last ved f.eks bittorrent som en dyrere router. For 'normal' internettbruk vil det nok være en god løsning.

Lenke til kommentar

Har lest meg litt opp i løpet av dagen og slik har jeg valgt å løse problemet mitt:

Mitt kombinerte ADSL-modem/ruter er primær DHCP server og deler ut adresser på segmentet 10.0.0.1-> Selve modemeet/gatwayen aksesseres på 10.0.0.138

På en av portene "bak" denne så har jeg koblet til en switch som står på hjemmekontoret mitt Og fra en av switch-utgangene har jeg nå satt en DIR-655 trådløs ruter. Fra switchen går det en kabel til WAN-inngangen på DLink routeren og - stikk i strid med all lærdom/anbefaling, har jeg satt den opp i DHCP server modus. Den deler ut adresser på segmentet 192.168.0.1 ->

Min router #2 (Dlink-routeren) har jeg som default satt til å sperre for all trafikk på adressesegmentene 10.0.0.1 - 10.0.0.137 og 10.0.0.139-10.0.0.255. Jeg lar 10.0.0.138 stå "åpen" slik at den ser bredbåndsmodem/router.

Gjennom adgangskontroll-systemet i DLink routeren har jeg åpnet for at mine private PC'er har full tilgang til alle nettverksadresser. Det er altså bare eksterne PC'er som hindres i å få tilgang til 10.0.0.1-> segmentet.

 

Ved praktisk testing har dette vist seg å fungere greit. Med en og samme trådløse router har jeg nå mulighet til å la eksterne brukere få tilgang til internett, men de er blokkert fra mitt interne nettverk.

 

Formodentlig er dette ikke trygt nok i bedriftsammenheng, men for vanlig husbruk er jeg overbevist om at jeg har laget nok hindringer til at det vil kreve litt innsats å komme seg forbi det.

 

Har dermed greid for alle praktiske formål å separere mitt hjemmenettverk fra det trådløse nettverket som er gjort tilgjengelig for leieboeren.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...