Gå til innhold

Sleggefett

Medlemmer
  • Innlegg

    1 077
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Sleggefett

  1. At støyen fra tastaturet er redusert er bra, men hva med påliteligheten? Dagens tastatur slutter jo å fungere av seg selv etter 1-6 måneders bruk (avhengig av hvor mye du skriver).

     

    Ifixit melder at den lavere lyden på tastaturet er en sideeffekt av en silikonhinne som er installert på tastene for å hindre støv, og de viser blant annet til et patent. Om det er en permanent fix eller ikke vites ikke..

     

    https://ifixit.org/blog/10279/apple-macbook-keyboard-cover-up/

  2. Nei, har Motorola nå også gått for glassdesign? Æsj, det er en av tingene jeg liker med min G4 pluss, at den ikke har glass på baksiden..

     

    greit å nevne at etter at motorola blei kjøpt av lenovo så er det slutt på raske android oppdateringer, jeg har g5 plus og sitter fortsatt med 7.0. Dette er kanskje ikke så viktig for mange, men hadde jeg vist det når jeg kjøpte min g5 plus, så hadde jeg kjøpt en annen mobil.

    Android 7.0 på min G4 Plus også. Det er i det minste likt.
    • Liker 2
  3. Jeg betaler gladelig for Spotify, da de tilbyr all musikk, og jeg kan fint betale litt mer for Spotify så lenge de opprettholder dagens tilbud.

     

    Netflix og HBO(inntil GoT er ferdig) betaler jeg uten å klage, selv om innholdet er noe magert. Om jeg derimot må fikse meg Netflix, HBO, Viaplay, TV2 Zebra, Disney, Marvel, Bestemorkanalen og Kokkelimonketjenesten, så blir jeg rimelig misfornøyd. Betyr bare at prisen og kompleksiteten til lineær tv blir skjøvet over fra kabel-tv til Internett.

    • Liker 2
  4. Har lest meg opp i håp om og bli litt smartere, utover å bare spørre om råd. Så vidt jeg har forstått, så blir Evga Supernova G3 noe høy i bruk, opp mot 40 dB, og den vifta skrur seg på rimelig raskt med mindre ECO er i bruk. Så er jo spørsmålet om dette egentlig er noe problem, og om ECO knappen hjelper nok til at det går fint?

     

    Jeg fant også flere som anbefalte Corsair RM750X 750W - noen meninger om den? Så vidt jeg så er den en konkurrent til G2, om enn litt mindre og kanskje noe lavere støynivå.

     

    1) Eneste som er å tenke på med PSUer er jo hvor stillegående de er. På nyere og kraftigere PSUer går vifta kun på når det trekkes 50% strøm av kapasiteten eller mer. Så med å gå for feks https://www.komplett.no/product/889958/datautstyr/pc-komponenter/stroemforsyning/enheter/evga-gq-750w-hybrid-modular-80-psu# som også er en knallgod PSU, så vil nok ikke vifta så slå seg på i nær fremtid. Ellers er det bare å kjøpe den du har plukket deg ut, virker som et veldig godt produkt.

    Den så jo veldig fin ut, men så oppdaget jeg også G2 for en hundrelapp ekstra. Den er noe lengre, men med modulært kabelsystem skal det gå fint etter litt kontrollmåling. Takk for tipset uansett, jeg legger den til i shortlisten!

     

    2) Ja, klart det der ting du skal tenke på. Hva skal du bruke maskinen til? Kun gaming, eller skal du streame eller jobbe med video i tillegg? Hvis du kun skal game går du for Intel. Feks i5 7600K med et Z270 hovedkort og gjerne 3200MHz RAM. 

     

    Hvis du skal gjøre andre krevende oppgaver som ikke bare er gaming, så ville jeg valgt en Ryzen 5 eller 7. Henholdsvis 6 eller 8 kjerner, kjørt på med det x370 hovedkort og igjen 3200MHz RAM. 

     

    Begge disse prosessorene fra Intel og AMD kan overklokkes, så du bør tenke på hvordan du skal kjøle prosessoren.

    AIO kjølere er jo en vei å gå. Feks https://www.komplett.no/product/917201/datautstyr/pc-komponenter/vifterkjoelingvannkjoeling/cpu-vannkjoeling/cooler-master-masterliquid-120# evt en 

    https://www.komplett.no/product/917202/datautstyr/pc-komponenter/vifterkjoelingvannkjoeling/cpu-vannkjoeling/cooler-master-masterliquid-240# 

     

    spørs hvor mye plass etc du har i kabinettet.

    Og nå oppdaget jeg hvorfor jeg kjøpte en ferdigpc sist - mindre å ta stilling til :p Bruker den hovedsaklig til gaming, programmering har foreløpig gått fint uavhengig om jeg har brukt stasjonær eller bærbar. Har også en sky å leke meg med inntil masteren er ferdig, så foreløpig klarer jeg meg - men kan jo vurdere en AMD igjen, så lenge den går fint sammen med Nvidia(gamle fordommer som henger igjen? Husker at man "skulle ha" Intel/Nvidia eller AMD/Radeon, ikke blanding).

     

    Jepp bra psu begge, men denne er bedre: https://www.komplett.no/product/906072/datautstyr/pc-komponenter/stroemforsyning/enheter/seasonic-prime-titanium-650w-psu#

     

    Men koster mye mere. Den cpu du har er ikke så bad, men kommer an på hva du bruker den til. PS: har selv 3770K

    Takk for tipset, men den gikk nok litt for langt over budsjettet.

     

    Du finner GTX 970 langt billigere enn det på bruktmarkedet.

     

    For ordens skyld: GTX 1060 støtter ikke SLI, GTX 1070 og oppover er de eneste i 10x0-serien som støtter SLI. GTX 1070 har TDP på 150W, som vil si at du burde kunne kjøre to av dem på en 650W PSU. Såvidt. Bare sånn i fall SLI skulle bli aktuelt for din del på et senere tidspunkt med andre skjermkort enn du har i dag.

     

    Vel, så lenge du ikke skal kjøre SLI med kort som krever mer enn ca 150W per kort bør det gå greit. Ett enkelt, high-end kort er stort sett alltid å foretrekke fremfor to low-/mid-end kort uansett. Et (fremtidig) alternativ til 2x 970 i SLI er å selge kortet du allerede har og kjøpe ett GTX 1070 (eller 1160/1170/whatever som kommer etterhvert).

    Takk for godt råd. SLI er ikke aktuelt idag, så dette var mer for future-proofing - og da kan det vel være like greit å holde seg til et i fremtiden. I det minste legger jeg meg på 650W som et minimum, men går antakeligvis opp til 750W.

     

     

    Er det noe jeg bør tenke på før jeg kjøper nytt hovedkort, minne og ny prosessor?

    Tja, sikkert en drøss. F.eks. kan overklokkingsstøtte være en grei fall-back til senere, selv om du ikke nødvendigvis akter å benytte det med en gang. Din i5-2500 kjører 3.3 GHz, mens en i5-2500K (med hovedkort som støtter overklokking) burde kunne klare 4-4.5 GHz med en bra kjøler.

     

    Ja, overklokking kan vel være greit å ha muligheten til denne gangen, selv om 2500'n har holdt seg overraskende godt. Det jeg slår meg til ro med, med tanke på hovedkort, minne og prosessor er at dette er noe jeg får lage en ny tråd om når det blir aktuelt, så får jeg heller fokusere på PSU denne gangen.

     

    Jeg har normalt sett vært litt skeptisk til brukt, men har fått et litt annet syn på det etter å ha satt sammen mye maskiner med brukte komponenter kjøpt fra FINN. Om du er ute etter en rimelig oppgradering så ta en titt der. Bare for å ta et eksempel fra min siste handel så fikk jeg en i5-4670 og et MSI Z97 Gaming -hovedkort og 16GB RAM til 2000 kr.

    Takk for tipset, kan sjekke finn.no, selv om jeg også er skeptisk til å kjøpe brukt.

  5. Strømforsyningen har tatt kvelden, og ny må kjøpes inn - men vi kan jo tenke litt fremtidsrettet samtidig.

     

    Maskinen er en fem år gammel Komplett Gamer med nytt grafikkort(kjøpt for 1 år siden), som betyr følgende komponenter;

    Basert på at en 500W strømforsyning har holdt i fem år, et av dem med nytt grafikkort, så bør vel denne strømforsyningen holde(EVGA SuperNOVA G3 650W)?

     

    Merk også at jeg håper å få oppgradert maskinen iløpet av det neste året, det vil si hovedkort, prosessor og minne, så jeg er litt opptatt av å kjøpe noe som holder. Ser også at den er anbefalt i "Den perfekte pc-pakken" her på forumet, så da skal den vel holde?

     

    Oppgraderingen blir vel også å kjøpe Black Refinery fra nevnte stickytråd, minus grafikkort og harddisker. Ser at den ikke støtter SLI, men da jeg kun finner grafikkortet mitt til 4000 kroner, så er nok ikke det et behov jeg har med det første.

     

    Så ja, spørsmålene er;

    1. Er det noe jeg bør tenke på før jeg kjøper en EVGA SuperNOVA G3 650W, eller er det bare løp og kjøp?
    2. Er det noe jeg bør tenke på før jeg kjøper nytt hovedkort, minne og ny prosessor?
  6. Gratulerer med dagen digi, men i det siste har det oppstått et skår i gleden; clickbait.

     

    Kan dere vennligst legge bort denne vanen først som sist? Før ville jeg gå igjennom de fleste artiklene på grunn av en interessant tittel og ingress(usikker på hva undertekst under tittel på fremsiden heter), da jeg var sikker på at det var faglig godt innhold, nå merker jeg at jeg er mer selektiv. Eksempler på clickbait og min mening om hvorfor:

     

    "Gikk fra 20 til 100 mill. i verdi etter USA-flytting: - Norge mangler investorer"

    - Hvilket firma? Hva slags teknologi? Er det en nisjebutikk eller produsent?

     

    "40-åringen omtales som en «mastermind». Sånn svindlet han til seg over en halv milliard kroner"

    - Hvordan svindlet han? Hvorfor er han en mastermind?

     

    "Da han kom seg inn på serverne til skyselskapet, trodde han ikke sine egne øyne"

    - Selvforklarende hvorfor dette er clickbait

     

    "Selskapet kjøper service-gigant for å bli best i klassen på denne tjenesten"

    - Hvilken tjeneste? Hvilket selskap kjøper, hvilket selskap blir kjøpt?

     

    "Norsk ekspert er ikke spesielt imponert over NASA sitt Github-påfunn"
    - Fordi han allerede hadde sett koden.. Det er virkelig ikke det som blir implisert.

     

    "Løsningen de har gått over til kan spare mange bedrifter for mye penger"
    - Her får jeg vibes av "Bare kjøp denne tjeneste fra oss, så sparer du penger. Lover ass".

     

    "Da de måtte skrive om hele koden, stod Kai ovenfor et vanskelig valg. Nå er alle utviklerne i ekstase"
    - Hva slags valg? Beliggenhet? Programvare? Budsjett? Selskapsstruktur? Fritidstilbud?

     

    Dessverre har den triste utviklingen gått dithen at jeg leser mindre og mindre på digi, til fordel for Ars Technica og reddit. Dere er ikke VG/Aftenposten/Dagbladet, dere er en nisjeavis som dere selv sier, og er dermed en hel del mer avhengig av brukernes gunst og lojalitet. Dere trenger ikke å presse inn hele artikkelen i en tittel og undertittel, men nøkkelord som gir et raskt overblikk bør være på plass.

     

    Gode titler, undertitler og innhold trakk meg til digi.no. Nå begynner jeg å bli usikker på hvor mye godt innhold som er igjen, da jeg ikke sjekker hva som skjuler seg bak clickbait.

    • Liker 1
  7.  

     

    Trenger vi PCI Express 4.0?

    Du trenger ikke PCIe 4.0, men i servere osv hvor man kan ha 100 Gbit nettverkskort, NVMe SSDer og annet som bruker mye båndbredde kommer den ekstra båndbredden veldig godt med. Det å kunne kjøre et skjermkort kun via PCIe vil også være nyttig da det blir mindre kabelrrot og enda enklere å skifte ut skjermkort.

     

    Ja er kanskje servere som er prioritert her tror også jeg, hva med å bruke fiber lenge inn?

    Da fiber klarer 2 tb\s eller mere.

    Nå er det en stund siden jeg har lest om fiber, men her ser jeg for meg at det er betraktelig dyrere med fiber i alle mulige retninger inne på et datasenter(alle kabler må byttes ut med fiber, en må ha sender/mottakerutstyr her og der, kanskje en repeater osv..), enn kobber og kraftigere PCIe.

     

     

    Flott! Enda mindre overhead, og enda lavere latency :D

    Hva med fiber? Muligens en LC kabel hadde gjort samme jobben som PCIe 4.0.

    Men da måtte man lage delene som skjermkort med lys istedenfor metal og kobber.

     

    Hvis cpu\ram bruker lys å lagre ting på tror jeg det hadde vært bedre, men det koster.

    Lagre ting ved hjelp av lys? Det har vi ikke teknologi til enda.
    • Liker 6
  8. I forbindelse med et lite script jeg fikler med, så skal jeg undersøke om en videofil har aac eller mp3 encoding på lyden. Det hadde jeg tenkt å gjøre slik:

    if [ ffmpeg -i $f 2>&1 | grep Audio: | grep aac ] || [ ffmpeg -i $f 2>&1 | grep Audio: | grep mp3 ]
        then
        echo "HELLO!"
    else
        echo "NOT HELLO!"
    fi
    

    Problemet er at dette konsekvent resulterer i "NOT HELLO!", istedenfor "HELLO!". Jeg vet at dette er feil, da jeg får "HELLO!" for flere filer hvis jeg kun kjører første bit av if-sjekken, altså slik:

    if ffmpeg -i $f 2>&1 | grep Audio: | grep aac
        then
        echo "HELLO!"
    else
        echo "NOT HELLO!"
    fi
    

    Kan jeg sjekke dette slik jeg ønsker? Eller må jeg mellomlagre verdiene fra de to kjøringene i variabler, og så sjekke via -eq?

     

    På forhånd, takk for hjelpen.

  9. Å dæven, tusen takk for et godt og utfyllende svar!

     

    Ja, har vurdert å bytte harddisken. Det ga Thinkpad'n min nytt liv, så kan jo funke for henne og. Har ihvertfall sagt det til henne, at det er en mulighet, så får hun bestemme selv om vi skal gå den ruten. Mistenker også at det er harddisken, da maskinen hennes omtrent konstant er på 100% hdd-bruk, og gjennomsnittlig svartid lå rundt 10-20k ms hver gang jeg sjekket etter oppstart, som da er disse 10-15 minuttene skrevet over.

     

    Hennes fiendtlighet mot Thinkpad skyldes vel min L430, som ser ut som Thinkpads alltid har sett ut. Så det går nok ene og alene på utseende og fordommer mot merket :) Thinkpad'n du lenket til var forøvrig aktuell, frem til hun så hvor lang tid det tar å få den levert. Tålmodighet er en dyd, men finnes ikke i like stor kvanta hos alle..

     

    Dessverre fikk jeg også et stygt blikk når jeg nevnte muligheten for brukt..

     

    Nå lurer hun på Lenovoen jeg lenket til over, som virker helt fin utenom batteritiden. Mulig hun kan ta i litt på prisen hvis det gir en bedre balanse mellom ytelse og batteri, men så langt har jeg ikke funnet stort før prisen begynner å nå 7-8k. Akh, mulig min google-fu/prisjakt-fu ikke er så sterk lenger.

     

    Spørsmål:

    Hvordan er Pentium N3700 CPU'ene i bruk? Er det merkbart for vanlige oppgaver, spesielt kontra i3?

    I tråd med å øke prisen litt, så virker vel denne grei(annonsert vare som har gått +/- 1200 siden slipp ifølge prisjakt)? ASUS Vivobook R558UJ, i5/920M/256GB SSD

    Ellers ser jeg at Expert har et lass med ASUS'er rundt 3k-5k, de fleste med Pentium N3700/4GB og enten svær HDD eller 128GB SSD..

  10. Sitter nå på frøkna sin slitne Acer Aspire 3830T, hvor oppstart først er ferdig 10-15 minutter etter at skrivebordet har dukket opp. Samt så begynner det å falle av deler litt her og der. Dermed har vi begynt å se etter en ny maskin til henne, men jeg har etterhvert måtte innse at jeg ikke er oppdatert for fem øre.

     

    Bruksområde er nettsurfing, office, Netflix og veldig enkel redigering av bilder(tenk picassa istedenfor photoshop). Gaming får hun unnagjort på min stasjonære.

     

    Så, er det noen som har noen tips?

     

    Hittil har jeg sett etter maskin med følgende tanker;

    - Ikke Acer(har ikke hørt noe positivt om disse, og denne maskinen føles ikke som noe prakteksemplar)

    - Ikke Celeron

    - Usikker på AMD

    - God batteritid

    - Helst SSD, basert på egne opplevelser. Her kan vi eventuelt se ann en HDD, og eventuelt bytte til SSD senere

    - Helst 14"

    - Gjerne slankt og pent design(så ikke ThinkPad eller multicom)

     

    Asus Eeebook E403SA - Denne er vel dum siden den har eMMC, så vidt jeg har skjønt? Kjipt siden den hadde god batteritid.

    Lenovo Ideapad 100 - Her er det ikke stort med reel batteritid, vil jeg anta..

  11. Hei,

     

    Jeg er snart ferdig med en bachelor i Informatikk: Programmering og Nettverk, og har i det siste lurt litt på veien videre.

     

    Valget står altså mellom to mastere ved UiO - Informatikk: Programmering og Nettverk eller Network and System Administration. Dermed har det blitt et par spørsmål;

    1. Hvilke jobber/arbeidsoppgaver kan en forvente fra de to? Både de som er felles og ulike for disse to retningene.

    2. Vil en bli låst videre ved og velge den ene ovenfor den andre?

    3. For å sette det veldig på spissen - kan en bli noe mer enn en glorifisert sysadmin ved og ta NSA-masteren?

    4. Til de som har tatt en av dem - hvordan har arbeidslivet ditt sett ut? Hva har du jobbet med?

     

    Selv liker jeg både programmering og fikling med maskiner og teknologier(heihei Linux på generell basis), så f.eks. DevOps er arbeid jeg syns høres veldig interessant ut, men jeg vil samtidig ha muligheten til og gå over i en renere programmerer rolle hvis det blir en mulighet lenger ned i løypa. Drift har jeg dessverre veldig lite kjennskap til, mens alt annet enn gui virker morsomt innenfor programmering.

     

    Håper jeg var tydelig nok, og på forhånd, takk for svar!

  12. Gronk er fantastisk morsom og se på - har en mann hengende rundt livet som et vektbelte, og det eneste problemet Gronk har med det er beina til nevnte spiller. Maskin!

     

    Ellers, spennende kamp forårsaket av noen dårlige kast fra Brady, og recievere som tilsynelatende har smørt inn hanskene med såpe. Samt en LaFell som antakeligvis hadde hatt godt av litt mer trening før kamp..

     

    Jaja, 6-0, klager ikke over det!

     

    Forøvrig droppes Blount fra fantasyligaen asap. Gidder ikke og kaste bort mer håp på at han skal bli brukt, satser heller på DeMarco Murray som i det minste får et par poeng hver kamp.

  13.  

    Kan ikke helt se hvordan Pats skal komme til Superbowl - sliter med pocket pressure og secondary, hjelper ikke og score masse når defence slipper inn omtrent like mye..

    Typisk week 2 talk om Patriots det der... New England blir bare bedre og bedre jo lengre ut i sesongen vi kommer.

     

     

     

     

    Kan ikke helt se hvordan Pats skal komme til Superbowl - sliter med pocket pressure og secondary, hjelper ikke og score masse når defence slipper inn omtrent like mye..

    Tja, 2007, SB XLII?

    Riktignok endte det med tap, men Pats endte sesongen 18-1. Riktignok med ett ganske brukbart defence, men ut fra det jeg så i går var pass-rushet ganske bra. Ikke at jeg har så altfor høye forhåpninger om noe nytt Lombardi-trofé i år, men det ser bedre ut enn jeg fryktet så langt mtp. de omveltningene som ble gjort defensivt. Trodde faktisk ikke helt på seier i går.

     

    Joa. Har fulgt pats av og på siden tidlig 2000, så er vel bare og si at enkelte lærer aldri.

     

    Det jeg var mest frustrert over når jeg skrev den posten var vel det at Pats pressa med 8 man flere ganger uten at de klarte og kollapse pocket, samt secondary som jeg føler drar begrepet "bend, dont break" litt vel langt. Offence brings the crowd, defence wins championship og alt det der. Og at vi ikke har fått noen fullgode erstattere for Wilfork og Revis. Meh, er vel bare jeg som er negativ as usual, så blir jeg i det minste ikke skuffa hvis sesongen plutselig går åt helvete.

  14. Da er SSD og RAM bestilt til laptopen. Så spørs det om jeg har forstått løpet riktig;

     

    Jeg har nå W10 på maskinen, men siden harddisken skal ut og nytt minne inn må jeg vel installere W8, og så oppgradere til W10? Eller kan jeg lage en bootable USB i W10 og bruke den til og installere W10 direkte?

     

    Ville det forøvrig være smart og installere Linux først, siden jeg skal dualboote Linux/W10 med grub som bootloader?

  15.  

     

    Et lite bekymret spørsmål: jeg har alle mine filer på Dropbox. Når jeg velger clean install under oppgradering, så slettes ikke alt på Dropbox vel?

    Jeg valgte clean install, Dropbox ble ikke berørt.

     

    Skyldes vel noe så enkelt som at maskina først blir formatert under installasjon av Windows 10, altså kjører ikke Dropbox-programmet. :)

    Ok, flott! Lurer nemlig på om jeg bør laste ned alt innhold på Dropbox til en annen data før jeg fortsetter. For sikkerhetsskyld?

     

    Skal ikke være nødvendig det, da filene dine ligger lagret i skyen aka dropbox sine servere. Vil du være helt sikker kan du avinstallere Dropbox før du legger inn windows 10, men det blir eventuelt bare unødvendig arbeid. Utfør clean install av Windows 10, installer Dropbox, og vipps så får du alle filene dine tilbake :)

×
×
  • Opprett ny...