Gå til innhold

nesjon

Medlemmer
  • Innlegg

    285
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av nesjon

  1. Jeg fotograferer en god del i utlandet, ofte steder hvor vinningskriminaliteten er svært høy. I den forbindelse lurer jeg på om noen har noen ekstra gode tips for hvordan man kan gjøre kameraet sitt uattraktivt for tyveri/ran?

     

    Jeg rusler som regel rundt med en Nikon D3 og 24-70mm, og det er ikke akkurat et kamera som er lett å gjemme bort og det oser jo penger av det for de som gjerne vil stjele. Jeg har tenkt at det må være lurt å oppbevare kameraet i en litt slitt og vanlig handlepose når det ikke er i bruk fremfor å ha det i en fotoryggsekk som indikerer verdifullt innhold. Samtidig vil jeg alltid lagre bldene jeg tar på begge minnekort samtidig, og ta ut det ene når kameraet ikke er i bruk for å forhindre tap av bilder ved et eventuelt kameratap.

     

    Er det noen flere lignende tiltak jeg kan gjøre for å ikke bli frastjålet kameraet som jeg er så glad i?

    Det er naturligvis godt forsikret, men jeg vil jo likevel gjøre det jeg kan for å unngå problemer.

    Og det er ikke et alternativ å ta med et dårligere kamera eller la være å oppsøke disse stedene, det er der de gode bildene ligger.

  2. Jeg tenkte å kjøpe et ~50kr kontant kort simkort og bruke den sånn at jeg slipper å betale minstefakturering. Så bruker jeg mitt gamle sim kort med telenor ab. videre. Eller er det en bedre/enklere måte å gjøre det på hvis jeg vil beholde mitt gamle tlfnr og ha annen operatør enn tele2?

     

    Det er nok den lureste løsningen ja. Et lite ekstratips kan være å kjøpe NetComs kontantkort. Jeg fikk tak i det til 19kr på Ica, men koster vel rundt 50-lappen andre steder. Fordelen her (dersom du ikke har NetCom fra før) er at du kan bruke 2 for 1-tilbudet på kino bl.a. i Oslo.

     

    På generelt grunnlag så kan det være lurt å kjøpe et kontantkort som støtter et annet nettverk enn det du har på hovedabbonementet. Putt dette sim-kortet i lommeboka, og vips så har du en nødløsning dersom du må ta en viktig telefon og nettet en sjelden gang er nede.

  3. Du bør absolutt kikke på Samsung Galaxy S II, klart mest for pengene til 3000kr.

    Du finner den billigst på siba.no med Tele 2 Champion Mega. Telefonen er ikke låst, så samboeren din kan sette inn sitt eget simkort selv om du har bestilt telefonen i ditt navn. Pass deg for minimumsdebiteringen ved nytegning, dette kan unngås ved å heller videreføre et abbonement (f.eks. et kontantkort du har liggende etc.). Du finner flere diskusjoner om Siba/Tele2s supertilbud her på forumet, de ligger langt under sine konkurrenter i pris på akkurat denne telefonen.

  4. Medisin i Oslo fra våren av. Håpet på å komme inn i Trondheim. Men akk, slik gikk det ikke. Slik jeg har forstått det så gir ventelister i de fleste tilfeller kun falske forhåpninger, eller har noen en annen oppfattelse av dette?

     

    Da jeg kom inn for et par år siden var det forholdsvis stor bevegelse i ventelistene.

    Vet folk som gjorde følgende byks på førstegangsvitnemålskvota:

    UiO høst -> NTNU

    UiO vår -> UiO høst

    Ingenting -> UiO vår

     

    Så alt er mulig, men du kommer helt sikkert til å trives på UiO vår også hvis det ikke skjer noe.

  5. 1. Som nevnt ovenfor, man kan så mange fag man bare ønsker på vitnemålet. Men tar man fag utover det skolen klarer å tilby innenfor timeplanen, må man altså ta det som privatist.

     

    2. Man kan fritt velge hvilke fag man ønsker å ha ført på vitnemålet, så lenge minstekravet til fag- og timesammensetning er oppfylt. Dette gjelder både førstegangsvitnemålet og det ordinære vitnemålet. Vær obs på at man også må oppfylle kravet til antall eksamener, så det er vanskelig å få strøket fag man også har hatt eksamen i hvis man ikke har tatt privatisteksamener i tillegg som dekker dette kravet. Man kan ikke stryke enkelte av karakterene i faget (stryke standpunktkarakteren og la eksamenskarakteren stå og v.v.), dette gjelder også dersom man erstatter karakterer i et fag.

     

    Rundskrivet om fag- og timefordeling finner dere her:

     

    http://www.regjeringen.no/upload/KD/Rundsk...maal_280109.pdf

     

    3. Ja, som nevnt ovenfor, alt du gjør med vitnemålet i løpet av den normerte tiden for videregående opplæring (vanligvis tre år) kvalifiserer for førstegangsvitnemål.

     

     

    Anbefaler disse linkene som bekrefter det jeg har skrevet ovenfor og i tillegg har ytterlige informasjon om føring av vitnemål:

     

    http://udir.no/Artikler/_Lareplaner/_oss/S...ompetansebevis/

    http://www.utdanningsdirektoratet.no/Brev/...egangsvitnemal/

  6. Hei!

    Ser på poenggrensene til medisinstudier i Norge nå, og ser at det er 2 poenggrenser som er oppgitt i ORDF, altså Ordinær førstegangsvitnemålskvote. F.eks ved UiT er forskjell at den ene er 57.7 og den andre 57.2, altså 0.5 poeng mindre. Ved de andre studiestedene er den ene 0.4 poeng lavere enn den andre. Er dette den oppdaterte poengsummen for de siste som har kommet inn som har stått på venteliste?

     

    Det stemmer. De nye poengsummene er summene til de siste som kom inn på suppleringsopptaket.

    I motsetning til tidligere år, har poengsummene gått ganske kraftig ned på samtlige universiteter i suppleringsopptaket, så da er det tatt inn noen ekstra både her og der.

     

    Jeg var blant dem som kom inn i suppleringsopptaket :)

  7. Ligger det ute noe sted hva den siste personen på ventelista som kom inn hadde av poeng? Hadde vært interessant å vite!

     

    Inntakskravene endrer seg veldig lite fordi det er vanvittig tett med folk akkurat rundt inntakskravene. Har hatt bekjente som har vært 0,1 poeng unna inntaket, sågar akkurat på grensa, og likevel vært langt på ventelista.

     

    Jeg tror også at de historiske inntakskravene er justert etter at studieplassene har blitt fylt opp med folk fra ventelistene.

     

    Det er veldig tett i år ja. Jeg hadde 57,5 poeng og kom akkurat ikke inn på medisin i hovedopptaket (var 0,2p unna). Men i dag kom jeg heldigvis inn på suppleringsopptaket på UiO start vår! :D Poenggrensa gikk ned til 57,4 der.

     

    Selte, du får vite alle poenggrensene når listene publiseres fra SO i løpet av torsdagen.

  8. Rykka opp fra 11 til 3, altså åtte plasser:) Så du har nok god sjanse! Er det siv.ing du har kommet inn på eller? Uansett: lykke til! :)

     

    Jeg hadde ernæring på UiO på plassen etter, men har takket nei til tilbudet. Så da har jeg sikkert gledet en eller annen på ventelistene der :)

  9. Kom inn på primærkvota. I Bergen,hvilket er greit fordi jeg kommer fra et sted ikke langt i fra. Ikke vet jeg hva som har skjedd, ligger 0,5 poeng over i år og lå 0,2 poeng under i fjor. I forifjor kom jeg også inn, direkte fra vgs, men valgte da folkehøgskole i stedet. Lå da 0,5 poeng over og følte meg ganske sikker på å komme inn igjen. Så du kan tenke deg jeg ble skuffa! I år er altså siste år jeg søker på primær. Det er altså ikke alderspoeng og folkehøgskolepoeng som har hjelpt meg inn. Syns i grunn det er ganske merkelig..Kanskje mest hvordan snittet hoppa så i fjor..Hvilket studie kom du inn på da, og vilken plass ligger du på venteliste? Selv endte jeg på tredjeplass i fjor:)

     

    Ok, da skjønner jeg godt at du ble skuffa i fjor. Det er nok det nye regelverket som har gjort at du kom inn i år. Du hadde antageligvis ikke full pott med realfags- og fordypningpoeng i fjor (du hadde kanskje 8,5 av 10p?) og dermed stilte du sterkere i år med det nye systemet hvor det ikke er mulig å få like mange poeng (maks 4p totalt). Karaktersnittet for å komme inn på medisin (dersom man har maks antall tilleggspoeng både i fjor og i år, henholdsvis 10p og 4p) har nemlig ikke gått ned på noen av studiene.

     

    Jeg var én karakter unna å komme inn på medisin på førstegangsvitnemålskvota (tidligere primærkvota) både på Oslo vår, Tromsø og Bergen, så nå står jeg på venteliste som henholdsvis 6, 5 og 5 på de tre studiestedene. Krysser fingrene for at jeg kommer inn til slutt. :w00t:

     

    Du sier at du endte som nr. 3 på lista i fjor, hvor mange plasser hadde du da rykket opp?

  10. Hei!

     

    Svaret fra samordna er kommet, og jeg kom inn på medisin:) Tingen er at jeg allerede har gått ett år på Fysikk og matte siv.ing og trives veldig godt der! Nå må jeg altså velge! Det heller vel mot at jeg fortsetter der, dumt å slutte på noe som en trives med!

     

    Samtidig er det vanskelig å takke nei til medisin, også i og med at det var alt jeg ville i fjor. Lurer på om det er andre som har hoppet melom disse studiene, og i så fall hva dere syns var mest interessant? Har sett litt på denne tråden og ser for meg at medisin blir mer pugging i motsetning til fysikk og matte som er mer forståelse. Lurer også på hvor dere tror de er de mest interessante jobbene å få?

     

    Hisen en som må bestemme seg snart:)

     

    Fortsett på siv.ing du, så rykker jeg opp et hakk på ventelista på medisin... :)

     

    Men rent objektivt sett så synes jeg du skal ha i tankene at du vil bli vesentlig tidligere ferdig med sivilingeniørstudiene. Der har du tross alt fire år igjen, mens du på medisin vil ha 7 1/2 år inkl. turnus før du er ferdig som lege, pluss eventuell spesialistutdanning (som du jo tar mens du jobber).

     

    Du sier jo selv at du trives på siv.ing, så da må du prøve å anslå sannsynligheten for at du kommer til å trives like godt / bedre på medisin. Her snakker vi om to såpass gode og spennende utdanninger i mine øyne, at jeg tror trivselsfaktoren vil være høy begge steder.

     

    Du har nok litt rett i pugg vs. forståelse (respektive medisin og siv.ing), men jeg tror at pugging er lettere å tilvenne seg enn forståelse, så jeg tror ikke du vil ha noen problemer med at det er en del pugging på medisinstudiet. Jeg tror det kan være vanskeligere å gå andre veien, en medisinstudent vil kanskje ha større problemer med forståelsen på siv.ing-studiet dersom han/hun ikke er spesielt interessert i fagene fysikk og matematikk. Men når alt kommer til alt, det handler om interesse og motivasjon!

     

    Interessante jobber får du nok med begge utdanninger, det tror jeg ikke du skal være redd for. Det kommer igjen an på interessen din.

     

    Jeg har tidligere i denne tråden nevnt fagkombinasjonene fysikk/matematikk og kjemi/biologi som en vesentlig forskjell. Siden du går fysmat-linja så er du jo tydeligvis interessert i disse to fagene. Tror du at du vil ha samme interesse for kjemi og biologi? Hva med emner som etikk? Er det ting som interesserer deg? Medisinstudiet er jo såklart variert, men det jeg nettopp nevnte spiller jo en sentral rolle i forhold til fysmat.

     

    Til syvende og sist synes jeg du skal vurdere de sosiale aspektene ved å bytte studium. Jeg tar utgangspunkt i at det er snakk om samme by (Trondheim?) siden du tar såpass lett på et eventuelt bytte. Har du f.eks. fått noen studiekamerater på siving som du ikke vil miste?

     

    Har prøvd å komme med noen tanker om hva jeg tror er viktig ved et slikt bytte, og det blir helt opp til deg hva du velger. Jeg tør påstå at du vil bli fornøyd med både det ene og det andre. Legg derfor vekt på interesser fremfor jobbmuligheter, status osv. er mitt beste tips. Du skal tross alt holde på med dette resten av livet.

     

    Og skal du være snill mot sånne som meg så fortsetter du der du har begynt, avbrutte studier er ikke fordelaktig i det helhetlige bildet, men det skjer jo ofte og er helt lovlig... :p

     

    Lykke til med valget! Og fortell gjerne hva du endte opp med!

     

     

    PS. Av ren nysgjerrighet lurer jeg på hvordan du kom inn på medisin i år og ikke i fjor? Regner med at du ikke har forbedret videregåendefag mens du har gått på siv.ing, så da er det vel det nye regelverket som gjorde at du stilte bedre i år? Du kom kanskje inn på ordinær kvote pga. 2 nye alderspoeng?

  11. Men dersom jeg velger å reservere den studieplassen (allmennlærer) for neste år, så vil jeg vel fortsatt ha muligheten til å ombestemme meg og søke på noe annet innen søknadsfristen neste år, selv om jeg egentlig har avtalt at jeg skal gå allmennlærerutdanning dette året?

     

    Ja, det kan du. Ganske vanlig å ombestemme seg i løpet av militæret.

     

     

    bn_olsen: Jeg er bare 99,9% sikker, men jeg tror bestemt ut fra det jeg har lest at det kun er førstegangstjeneste (militær-/siviltjeneste), samt graviditet og andre tungtveiende grunner, som gir rett til reservert studieplass ett år.

     

    Men klarer du å overbevise inntakskontoret om at ansettelse i Forsvaret er en "tungtveiende grunn", burde du heller bli ansatt som lærer i retorikk :)

     

    Søk på "reservert studieplass" i Google, så tenker jeg du finner det du trenger.

  12. Kom inn på Fysikk, astronomi og meteorologi @ UiO. Førstevalg.

     

    Litt usikker på om jeg skal hoppe ned til andrevalget, matematikk og økonomi. Får ta et par dager med soul-searching :)

     

    Det er vel ikke mulig å hoppe ned til et andrevalg?

    Alle studieønskene som er prioritert lavere enn det du kommer inn på, bortfaller automatisk ved tilbud om et høyere prioritert studieønske.

  13. Er det noe å tape på å stå på venteliste mens man samtidig har sagt ja til tilbudet du per i dag har fått? Er vel ikke verre enn at man ikke rykker opp og fortsatt kan ha det tilbudet man fikk i dag?

    Please svar på denne :)

     

    Dersom du står på venteliste samtidig sm du har sagt ja til tilbudet du har fått, vil du miste den tilbudte plassen du hadde fra før dersom du skulle komme inn der du står på venteliste. Dette står også godt forklart under "Svarskjema" på www.samordnaopptak.no.

    Kommer du ikke inn på ventelista vil du selvfølgelig beholde den opprinnelige plassen din.

  14. Nesjon: Alderspoeng, realfagspoeng, poeng for militæret eller høyere utdanning, og så videre...

     

    Hehe, takk. :!: Det gikk litt fort i svingene. Var bare jeg som glemte av de fire realfagspoengene da jeg skulle regne meg fram til maks antall tilleggspoeng. Fikk det for meg at Sanzu måtte ha hatt 6,03 i rent karaktersnitt... :blush: Takk for oppklaringen!

  15. Grattis!

    Noen som har poenggrensene for de andre studiestedene? Interessant å se hva de ligger på med de nye poengreglene...

     

    NTNU: ORDKV: 66,3 ORDF: 59,6

    UiO høst: ORDKV: 68,0 ORDF: 59,2

    UiO vår: ORDKV: 66,9 ORDF: 57,8

    UiB: ORDKV: 65,7 ORDF: 57,7

    UiT: ORDKV: 65,5 ORDF: 57,7

  16. Dette er veldig enkelt og greit.

     

    Jamfør §5-10 i forskrift til opplæringsloven kan det "...berre klagast på formelle feil som kan ha noko å seie for resultatet."

     

    Dersom du søker på nettet om klaging på muntlig eksamen, vil du se klart og tydelig at man ikke kan klage på streng sensur. Det er 100% umulig å få endret en karakter på muntlig eksamen når den er endelig satt. Får du gjennomslag for en klage, vil eksamen bli annullert, og du vil få tilbud om å eventuelt ta den på nytt til høsten (trekkfag vil bli trukket på nytt).

     

    Jeg var i en lignende situasjon som deg, gikk kraftig ned i forhold til standpunkt. Jeg har sendt klage, men denne er kun argumentert med formelle feil ved eksamensavviklingen.

     

    Så ønsker du å klage, må du nok finne andre argumenter enn at sensor var for streng i vurderingen. Eksempler på formelle feil som tidligere har fått gjennomslag på klage er f.eks. at sensor har vært beruset, sovnet, sendt sms, eller at støy utenfra/andre avbrudd har forstyrret eksaminasjonen.

     

    Og apropos faglærers/eksaminators rolle, så har også han/hun plikt til å delta aktivt i vurderingen av deg som sensor, men ved uenighet mellom sensorene er det den eksterne sensoren som avgjør.

     

    Lykke til med en eventuell klage!

     

    (kilder til det jeg har skrevet finner du rundt omkring, bare søk litt i Google)

  17. Dette ble behørig annonsert i fjor sommer, men det kan nesten virke som de har gått tilbake på dette, for den linken jeg henviste til i mailen min er nå død, og jeg finner ikke den samme ordlyden andre steder. Det ble dog definitivt annonsert, både på skolen vår, i aviser og på internett.

    Hvis de nå har gått tilbake på dette, så er det ganske hårreisende.

     

    http://udir.no/upload/vitnemal/forstegangs...emal_260109.pdf

    Avsnittet på side 4 sier at "dette gjelder både føring av alminnelig vitnemål og førstegangsvitnemål".

     

    http://www.udir.no/Artikler/_Lareplaner/_o...s/?id=2847#SPM1

    Her er det også tydelig besvart.

     

    Det stemmer med andre ord altså at denne regelendringen fortsatt er gyldig. :) Man kan forbedre karakterer i løpet videregående, og få disse forbedringene ført på førstegangsvitnemålet, i motsetning til hva man kunne på på det gamle primærvitnemålet.

     

    Er enig om at dette er litt for dårlig opplyst. Vi fikk høre det av rådgiver etter at siste oppmeldingsfrist til privatisteksamen hadde gått ut, og flere fikk ikke benyttet seg av denne muligheten fordi de ikke var klar over den.

     

    Jeg var heldigvis innom udir.no i god tid før fristen for oppmelding gikk ut, og fikk dermed forbedret to av karakterene mine.

  18. Jeg tror du kommer til å få svaret i løpet av de to neste årene på videregående.

    Regner med at du skal ha de fire realfagene som programfag fra og med neste år.

     

    Jeg mener nemlig at man kan se et tydelig skille mellom fagkombinasjonene matte&fysikk og kjemi&biologi. Har inntrykk av at de fleste "realister" mestrer og liker enten de to førstnevnte eller de to sistnevnte fagene.

     

    Og da pleier jeg å si som så:

    Liker du matte og fysikk? Studér sivilingeniør.

    Liker du kjemi og biologi? Studér medisin.

     

    Begge to er gode utdanninger, men jeg tror du etter tre år på videregående vil være ganske klar på hvilke fag du trives best med, og kan ta avgjørelsen basert på dette.

     

    Hilsen en som er ferdig med 3. klasse nå, og liker kjemi og biologi best... :)

  19. Dra til legen du. En CRP vil avgjøre om du skal settes på antibiotika. Og så får du sikkert utskrevet Cosylan, den eneste hostesafta som virkelig hjelper.

     

    Kan godt være en luftveisinfeksjon dette her. Akutt bronkitt eller lungebetennelse er en mulighet.

  20. Ja, er da snart ferdig med VGS. Kommer til å gå ut med et bra snitt, men i Vg1 så fikk jeg en 3'er i T matte. Denne 3'ern trekker ned snitter mitt en del. Det jeg lurte på er om hvis jeg tar P matte som privatist og får en 5'er, vil jeg da kunne stryke T matte karakteren og føre på P matte karakteren i stedet for?

     

    Så meg litt rundt men fant ikke noen bra svar/forklaringer på denne problemstillingen.

     

     

    Kaare_Jay

     

    Det skal gå helt fint.

    Jeg har selv gjort det samme, tok 2P-eksamen 19. mai for å erstatte 1T-karakteren.

     

    www.udir.no er kilden til alt du trenger å vite om slikt.

     

    Lykke til!

×
×
  • Opprett ny...