Gå til innhold

Okapi

Medlemmer
  • Innlegg

    4 528
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Okapi

  1. 2 hours ago, Kalle Klo said:

    Har det egentlig skjedd noe særlig på kamerahus-fronten de siste 10 årene? Jeg startet med Nikon APS, i lengden ble disse for store, så jeg byttet til MFT. Det nyeste kamerahuset mitt er en GX80. Opp til det punktet syntes jeg det hadde skjedd en god del; fjernstyring via Wi-Fi, dobbel optisk bildestabilisering, men så virket det for meg at det stoppet opp.

    For meg virker det som om de har satset på de større formfaktorene, men skal jeg ha noe kamera, så må det passe i en jakkelomme. Linsene jeg ender opp med å bruke, er 20mm f1.7, 42.5mm f1.7, 45-150mm f4-5.6. 

    Har det blitt slik at kameraprodusentene kun fokuserer på proffene, og har gitt opp amatørene?

    Tja, det er vel litt både og. Med mindre du vil ha 40+ megapiksler, har det nok stoppet litt opp akkurat på sensorfronten, men det skjer jo ting med autofokus, videoegenskaper, værtetting og programvare. Vil jo si det er relativt stor forskjell på f.eks. Sony A7 kontra A7 Mk IV.

    Mine problemet med GX80 har ikke egentlig så mye med selve teknologien å gjøre, men heller teite valg de tok ta kameraet ble lansert. Knallbra videospecs og IBIS, men ingen mikrofoninngang er bare tullete, spesielt når Sony og Fuji har det på kameraer med tilsvarende formfaktor. Ingen mulighet for å få 1080/60 uten å "hacke" kameraet (og så ofre 1080/50 oom man gjør). Personlig avskyr jeg micro-USB, og har vært ganske oppgitt over hvor lenge kameraprodusentene insisterte på å bruke denne pluggen.

    • Liker 1
  2. Mye av dette er jo ganske subjektivt. Personlig ville jeg valgt Fuji, ettersom MFT har bremset kraftig opp på kamerafronten når det gjelder husene. Jeg er ikke spesielt interessert i verken fuglefoto eller video, men det virker som det er sånt OM System og Panasonic brenner for akkurat nå. Er ikke så begeistret for kamerahusene til Sony heller, og Nikon og Canon har ikke noe voldsomt utvalg av APS-C-optikk. I tillegg til objektivutvalget, skader jo heller ikke at Fuji får et par ekstrapoeng for design.

    Lurte veldig på å plukke opp en X-S10 da jeg så etter en oppgradering i høst. Valget falt til slutt på en Lumix S5, men det var delvis fordi jeg allerede har et kurant MFT-system, så ville ha størst mulig oppgradering på sensorfronten, på et kamera som kan gjøre "alt". Ender fortsatt med å ta med meg GX80 med 17mm 1.8 ut minst like ofte, da det er så utrolig mye mer portabelt.

    • Liker 1
  3. Nikon Z5 og Panasonic Lumix S5 var kraft nedsatt i november, men relativt dyre nå. Burde kanskje gå an å finne et av dem på bruktmarkedet? Ellers er det jo Canon 5D II som er "billigklassikeren" på bruktmarkedet på video.

    Men er det noen spesiell grunn til at du tenker det bør være fullformat? 1080/30 er jo et ganske beskjedent krav, men er det kanskje ISO-ytelse du tenker på?

  4. On 11.1.2024 at 10:23 AM, BareGjest said:

    Hei og takk for godt tips rundt Fuji. Nei jeg har egentlig ikke sett noe særlig på Fuji som et alternativ. Etter å ha googlet både S10 og S20 litt så ser de begge to ut som gode hus med masse gode egenskaper. Men jeg er litt usikker på om Fuji har like stor tilgang til objektiver som det du får med et Sony kamera. 

    https://cameradecision.com/compare/Sony-Alpha-a6700-vs-Fujifilm-X-S10

    Dersom du scroller litt ned på siden så ser du en tabell som viser oversikt over tilgjengelige objektiver. Sony har jo sitt 11mm 1.8 som jeg må si er en stor del av årsaken til at jeg er interessert i Sony. Litt usikker på om jeg finner gode vidvinkler til Fuji? 

     

    Det spørs jo litt hvordan du leser lista. Sony har dobbelt så mange objektiver som Fuji, men to tredeler av dem er designet for fullformat, og ikke ideelle på APS-C. Dette er litt samme problem som Nikon og Canon har, bare i litt mindre grad. Fuji har ca. dobbelt så mange dedikert APS-C-objektiver som Sony. Denne situasjonen kan jo på sett og vis være fordelaktig dersom du skal ha kameraer i begge sensorstørrelser, eller tenker å oppgradere, men jeg vil si Fuji har overtaket dersom du utelukkende skal ha APS-C. Uansett blir vel antallet som finnes en litt sånn teoretisk størrelse med mindre det er noe konkret du mangler, da, men kan liksom ikke se for meg at det mangler noe essensielt i verken X-mount eller E-mount.

    Akkurat vidvinkel er vel der større sensorer har større fordeler. Kjøpte meg nylig en 14-28mm i L-mount, og et tilsvarende til MFT hadde faktisk kostet mer. Ser det finnes en 10-20mm til Sony og en 10-24mm til Fuji, begge relativt kostbare.

  5. Du har ikke vurdert Fuji da? Ser X-S10 går nytt for 10k med kit-objektiv akkurat nå, og med mindre du har planer om å supplere med eller oppgradere til fullformat på sikt, er Fuji en vel så trygg plattform. De har flere og bedre dedikert APS-C-objektiver, samt etterhvert solid støtte fra Sigma og Viltrox.

    Kjøpte meg inn i et nytt system nylig selv, men landet på L-mount, siden Lumix S5 var rasende billig i forhold til konkurrentene i klassen, og jeg tenkte at fullformat gjorde det lettere å forsvare å beholde en del av MFT-utstyret jeg allerede har. Men, det blir stort og tungt da, med forholdsvis dyr optikk. Skulle jeg startet helt på nytt hadde det nesten garantert blitt Fuji, og da enten et nytt X-S10/20 eller et brukt X-T3.

  6. On 25.11.2023 at 11:54 AM, overhodet said:

    Her er samme hotell tatt tidlig om morgenen med Sony RX100VII og Samsung S22 Ultra rett ut av kamera på auto, håndholdt.

    Dette er jo ganske sentralt her. Mobilen har både mindre sensor og dårligere optikk, men er flinkere til å eksponere korrekt, og går langt i å etterbehandle bildene for deg automagisk. Hvis du tar kontroll over eksponeringen, og etterbehandler selv, har du mye mer å gå på med et skikkelig kamera, men klart, det krever jo tid og innsats. For mange er nok ofte mobilen et bedre valg, helt klart.

    Ble det noe kamerakjøp, Smalahøve? Litt sent kanskje, men jeg tror jeg stemmer i med de andre her: Det beste valget er et lite systemkamera, som Canon R100 (eller R50 så du får flippskjermen) Olympus E-M10 IV.

  7. 2 minutes ago, Mala said:

    Fikk bestilt 4 stk. ved lansering via den tyske Nintendo siden. Men dette er vel ikke mulig nå. Er jo helt sinnsykt at man rett og slett ikke har mulighet for å handle offisielle nintendo produkter fordi man bor i Norge?

    Ja, det er passe sprøtt. Ingen krise, 8bitdo har mye bra, men skulle gjerne hatt de offisielle. Får bestille en ekstra SN30.

  8. On 6/13/2023 at 10:00 PM, quantum said:

    Blir ikke dette et slags "verdivalg"; Canons "proprietære" fatning vs. Sonys "opensource"?

    https://www.popphoto.com/news/canon-third-party-lenses/ 

     

    Sitter på gjerdet angående nytt system selv, og begynne ærlig talt å lure på om ikke Canon ryker ut på grunn av det der. Sony og Panasonic er åpne for tredjeparter, og det kan virke som om Nikon også er på gli (iallfall på APS-C). God sjanse for no Sigma, no sale for min del.

  9. 22 minutes ago, Selle said:

    Objektivet har også en del å si for autofokus. Jeg har et Canon 77D som jeg er veldig fornøyd med autofokus på sammen med mine Canon objektiver, men lånte et Tamron objektiv en gang, med de ble autofokus helt håpløs

    Tamron har lagd mye rart opp gjennom årene. Husker jeg eide en 70-300mm fra dem, Canon EF-S, og det er helt klart det verste objektivet jeg noen gang har prøvd. Senere lånte jeg en 14-150mm til MFT, og den var faktisk sjokkerende god til superzoom å være.

  10. Skulle jeg kjøpt noe i den prisklassen i dag tror jeg det hadde blitt Lumix S5II. Nå som de endelig kan måle seg med de andre på autofokus, gir det svært mye for pengene. Opplever byggkvaliteten bedre enn tilsvarende priset Canon, og i motsetning til dem og Nikon, har man tilgang på objektiver fra Sigma. Driver ikke så mye med video selv, men såvidt jeg forstår er S5 tett på like god som en GH på det området.

    Skal sies at jeg aldri har prøvd Canon-objektiver på noe annet enn et Canon-kamera da, så tør ikke si for mye om hvordan de eventuelt hadde fungert på denne.

  11. Dette er jo egentlig en ganske subjektiv greie, men du nok inne på noe med en 50mm. Personlig ville jeg ikke kjøpt en zoom, da jeg heller ønsker fleksibilitet på blender enn på brennvidde. Jeg synes 50mm blir noe trangt, men Sigma 35mm f/2 virker veldig spennende, og liker hvor kompakt Sony 40mm f/2,5 er. Grubler litt på Sony selv (mye for gammel optikk, som deg), og hadde nok kjøpt med en av de to.

  12. 3 hours ago, Rune_says said:

    Kjøpte meg et brukt GX9 nylig så har fulgt med på om Pana/Leica 15mm f1.7 ville komme ned i pris, men ser ikke slik ut - ser heller ut som om det kan øke litt i pris snart.  Heller ikke mye å se på Finn av dette objektivet, så blir evt å kjøpe brukt på eBay.  Ser ut til å ligge på ca 3K som godt brukt - eller satse på Pana 20mm f1.7 til 3K nytt (som det heller ikke er noe januarsalg på)

    Jeg kan ærlig talt aldri huske å ha sett noe salg på fastoptikk fra Panasonic overhode, med unntak av pakketilbud/rebate med nytt hus, og kanskje 25mm 1.7. Har hatt en håndfull av dem på varsel på Prisguide i fem år, minst, og som du sier, om noe har prisen gått opp.

    Lurte litt på en 15mm, men fant meg en brukt Olympus 17mm 1.8 som jeg er ganske fornøyd med. Er tett nok i brennvidde, har ca. samme størrelse, og en snedig focus clutch. Ikke gratis den heller, men tror Olympus har hatt såpass mange pakker med 17mm, 45mm og 40-150mm at alle tre er ganske lette å finne på bruktmarkedet.

  13. Er det noe spesielt du tenker på?

    Synes ærlig talt ikke det er noe særlig med gode tilbud på fotoutstyr, iallfall ikke ofte. Iblant lanseres et kamera til 30k der du kan få med et objektiv til 5k på kjøpet (nå sist Lumix S5II), men ellers er det sjelden det er tilbud på objektiver noe i nærheten av tilbud på TVer og høyttalere. Har en del greier lagret på prisvarsel, men virker som prisen står bortimot på stedet hvil, og i noen tilfeller (X100V) har den gått OPP siden lansering.

    Når det er sagt har det vært mye bra priser på Nikon i det siste. Har vært fristet til å kjøpe en Z5, men usikker på om jeg har rød til å prøve det systemet. 😛 

  14. 20 minutes ago, Sidekick said:

    Takk for et utfyllende svar @Okapi . Her var det mange gode tips. Skal lese meg opp på Olympus OM-D E-M10 Mk. II/III og noen av de andre kameraene du lister opp :) Post gjerne noen eksempelbilder.

    Må grave litt i arkivet kanskje, er en stund siden jeg har tatt bilder av fugler. 😛 Disse er tatt med Panasonic 100-300mm og Olympus 75mm, alle på en Panasonic Lumix GX80, som er et 16 MP konsumentkamera fra 2016. Sannsynligvis samme sensor, eller ca. samme, som du finner i Lumix G80, Olympus E-M10 Mk. II/III og en haug med andre modeller fra den tiden.

    Egentlig går det greit med et relativt kort objektiv som 75mm med byfugler, så lenge man er tålmodig og tåler å stå stille. Merker det er et par hakk vanskeligere med rådyr og elg, så bør kanskje prøve meg litt med 300mm igjen når våren kommer.

    bluetit01.jpg

    skjære.jpg

    maakefjes.jpg

    bluetit02.jpg

    • Hjerte 1
  15. 16 minutes ago, Sidekick said:

    Hovedsaklig ville dyr jeg skal ta bilder av. Fks fugler. Men også landskap, båter osv. Generelt det som er på lang avstand. Den startpakken du linker til der virker jo grei den. Skal undersøke kameraet litt først. Objektiv i normalområdet hadde også vært fint ja.

    Jeg ville kjøpt noe brukt Micro Four Thirds. Det er et enormt utvalg på Finn, og de fleste av de nyere kameraene har bildestabilisering i huset. Systemet har en litt usikker fremtid, og vil kanskje ha noe mindre støtte nå enn i storhetstiden for 5ish år siden, men dessverre er det ca. ingen produsenter som satser noe særlig i din prisklasse lenger. De fleste brukeren har droppet dedikerte kameraer til fordel for telefonen. Fuji og Nikon har også interessante løsninger for fuglefoto på budsjett, som slår MFT på bildekvalitet, men vi snakker uansett fort startpriser på 15k, og du mister stabilisering i huset.

    Både Panasonic og Olympus har ekstremt billige (og gode!) objektiver med en brennvidde på 40/45-150mm. Disse ligger på ca. en drøy tusenlapp på bruktmarkedet, så det er et ekstremt rimelig sted å starte. Olympus har også en 75-300mm, og Panasonic har en 100-300mm, som kan være alternativer om du ønsker skikkelig rekkevidde, men de koster selvsagt en del mer, gjerne rundt 2500.

    Når det gjelder kamera, ville jeg primært sett på Panasonic Lumix G80 og G90, men GX80, GX9, G100 samt eldre modeller kan være verdt å vurdere. Den perfekte pakken løsning hadde nok vært en G9 med en 100-300mm Mk II, men det sprenger sannsynligvis budsjettet.

    Olympus har også en del interessante alternativer, som E-M5 Mk. II/III og E-M10 Mk. II/III/IIII. Er du heldig med et Finn-funn og villig til å gå litt opp i pris, kan kanskje den perfekte Olympus-løsningen være innen rekkevidde: E-M1 Mk. II og 75-300mm.

    Tok et lite søk på Finn, og ser at det er hauger av pakker med Olympus OM-D E-M10 Mk. II/III med 14-42mm og 40-150mm til 4-6000. Dette er absolutt ikke noe dumt sted å starte, så kan du heller vurdere en 300mm om du etterhvert ønsker mer rekkevidde. Panasonic Lumix 25mm f/1,7 og Olympus 45mm f/1,8 er også veldig ålreite lyssterke objektiver for f.eks. portrett, og begge ligger på 1000-1500 brukt.

    Jeg har eller har hatt en del av disse greiene, så si fra om du ønsker eksempelbilder. Jeg har en Lumix 100-300mm Mk. I, men ble aldri interessert nok i fuglefoto til å lære meg å bruke den skikkelig. 😛 Hender jeg sniker meg litt innpå kråker og ender med en 75mm da.

  16. Det høres jo ut som du skal gjøre "alt", så da er det selvsagt litt jobb å få det innenfor budsjettrammene, men det går nok på et vis. Tenker det kan være lurt å starte med noe allsidig og så oppgradere med objektiver til mer spesifikke oppgaver etterhvert. Spiller utseende, størrelse og vekt noen rolle? Noen tanker:

    • Jeg ville ikke kjøpt speilrefleks. Det finnes en del rimelige, og objektivutvalget på bruktmarkedet er ekstremt bra, men det er et "utdatert" format uten noen fremtid.
    • Canon EOS M50 II er et bra kamera som kan skaffes ganske rimelig, men også her bør du være obs på at EOS M er et "dødt" format der Canon ikke kommer til å lansere nye kameraer eller objektiver.
    • Jeg tenker vel egentlig at det perfekte kamera for deg hadde vært en Fujifilm X-S10, men det blir for dyrt. Det kan være hensiktmessig å se på X-T30 II og X-E4, som ligger noe under i pris, men har mange av de samme egenskapene.
    • Hvis du vil filme er det kjekt å kunne koble på en ekstern mikrofon, så jeg ville kjøpt noe med den muligheten. Da utgår f.eks. Panasonic Lumix GX80 og GX9, som ellers ville vært gode alternativer.
    • Hvis du ikke sjanser på speilrefleks eller EOS M, og velger et format med en fremtid, og MÅ holde deg under 10k, vil jeg egentlig si du har tre alternativer:
      • Panasonic Lumix G100: Rimeligste alternativ, beste utvalg av rimelige, brukte objektiver, veldig kompakt, svært godt på video. Negativt er litt begrenset mekanisk lukker, og at det har micro-USB.
      • Nikon Z50: Sannsynligvis det beste kamerahuset i prisklassen. Ulempen er at objektivutvalget (akkurat nå) er helt elendig, men det kan være Sigma kommer på banen og i stor grad fikser dette neste år.
      • Sony A6100: Bra kompromiss, har i likhet med Lumix et enormt objektivutvalg. Slår sannsynligvis de andre to med god margin på autofokus. Kit-objektivet skal visstnok være litt dårlig.
    • Ellers er det jo mye bra på bruktmarkedet, så ville fulgt med litt der. Fotofolk pleier generelt å ta godt vare på ting. F.eks. kan Lumix G80/G90/G9/GH5, Sony A6300 og A7 II, Fuji X-T3/X-T30/X-E3/X-H1, Olympus E-M1 II kan være verdt en kikk.
  17. Skal du kunne flytte med et startlån, eller få et større et, må det ha skjedd endringer i livet ditt som fordrer at du trenger det. Eksempel kan være at du har fått en bevegelseshemning, eller barn med spesielle behov. Det er selvsagt også skjønnsbasert, som det alltid er med startlån.

    Du kommer ikke til å få noe større lån fordi du vil ha en finere eller større bolig. 

    • Liker 1
  18. On 10/16/2022 at 10:22 AM, Gouldfan said:

    Nå er det tiltak i Norge slik som kameraten min er med på, Fontenehuset osv.

    Om han klarer å jobbe på et kjøkken og tjene penger så er det bare bra, men det er ikke sikkert det går. Tunge medisiner, og et halvt liv som ufør gjør at det ikke er like enkelt alltid. Legg på litt bivirkninger som tung depresjon, og apati som han får av og til får så er det ikke alltid like enkelt å komme seg opp.

    Så litt sykemelding må man regne med...

    Saken er at Norge og det private ALDRI har vært interessert i å ha slike folk i jobb.

    Jeg mistet jobben min etter 2 ukers sykmelding jeg fikk fordi jeg fikk problemer med kontrollert Seponering/nedtrapping av medisiner. Måtte da dra hjem fra jobb og ble sykemeldt.

    2 uker etter, var jeg tilbake på medisin, og fungerte helt normalt uten sykmelding i 2 måneder til konrakten gikk ut.

    Etter det fikk jeg ikke noe jobb noe sted.

     

    Min erfaring er ikke helt ulik din. Den aller største grunnen til at jeg ikke er i jobb nå, er ikke at jeg er syk, men at jeg har vært det, og at arbeidsgivere er ganske nådeløse om CV-en ikke er pen nok.

    Det er det som er litt frustrerende med tråder som denne, er denne selvsagte antakelsen om at folk som har en ytelse og ikke er i jobb, ikke vil være i jobb. Svært mange har restarbeidsevne og et ønske om både samfunnsnytte og økt inntekt, men opplever seg ekskludert av arbeidsgiverne.

    Det blir faktisk ikke flere stoler om man pisker deltakerne i stolleken litt hardere.

    • Liker 1
    • Innsiktsfullt 2
×
×
  • Opprett ny...