Gå til innhold

Nysnekkeren

Medlemmer
  • Innlegg

    20
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Nysnekkeren

  1. Milhouse85 skrev (16 timer siden):

    Kommer helt an på familiesituasjonen din. Du skriver ingen ting om du har barn, kone/mann eller hvordan hverdagen din er for øvrig. Jeg har jobbet turnus i mange år. Alt fra medleveturnus (2-3 sammenhengende dager på vakt), til natt og kveld/dag. 

    Min erfaring er å veksle mellom alle tre skiftlag, slik som dag, kveld og natt - er vanskelig. Da bør du forholde deg mest til kun kveld/natt. Nattevakter kan være tøffe skift; og er absolutt ikke for alle. Du får nok et lite "sjokk" etter å ha gjort det et par ganger. Gode rutiner er viktig. Jeg sto aldri opp senere enn kl 14 etter et nattskift. Det å spise før man legger seg er også viktig; men dog ikke for mye - men nok til at man har litt å gå på. Etter en stund kommer man uansett inn i en slags rutine. 

    Fordelene er som du selv sier; store perioder med fri. Selv er jeg glad i å reise - og det å kunne nye billige flybilletter og andre fordeler ved å ikke være bundet til fellesferien og typiske friperioder som "alle" har - som påske og lignende. Er et privilegium. Nettene er roligere enn hverdagen for øvrig. Det er noe helt spesielt og være på vakt/jobber mens hele verden sover. Det å reise hjem; samtidig som "vanlige" folk går på jobb; er ofte artig.... Spesielt etter natt til søndag. Jeg har ikke sett få "walks of shame" av folk på vei hjem fra byen kl 7-8 en søndags morgen; for å si det slik. Poenget mitt er - du ser/opplever mye mer; ved å jobbe turnus. Personlig likte jeg det godt.

    Men; du må også ofre mye sosialt. Særlig om du jobber mye helg. Selv jobbet jeg hver tredje helg. Av og til annenhver helg. Siden jeg er uten barn og familie; sto jeg fritt til å jobbe alle røde dager. Noe jeg tjente mildt sagt fett på. Du skal ha tillegg for natt, kveld, helg - men også for å si ja til vakter på kort varsel. Ikke sjelden sa jeg: "Ja, jeg stiller opp på kort varsel - dersom jeg får 100% tillegg". Du bør kanskje ikke gjøre dette de første seks månedene. Grunnlønna jeg hadde sto for 60-70&% av netto inntekt. Tillegg og lignende; 30-40%.

     

    Takk for svar! Skriver vel at jeg har samboer, barn og er relativt etablert. 

    Har jobbet nattevakter en sommer. (En uke dag, en uke natt på 12 timersvakter). Gikk forsåvidt greit det. Tror nesten det å ha kveldsvakter blir det verste, ettersom at det limiterer det sosiale, både med familie og hobbyer noe. Men samtidig er vel ikke alle vaktene kveldsvakter, så det er jo ikke mange vakter det er snakk om ila en periode.

  2. Hei!
    Jeg har i mitt 12-13 år lange arbeidsliv for det meste (utenom en sommerjobb for 10 år siden) jobbet dagtid med fri i helgene. 
    Først som arbeidstaker, og etterhvert gått over i rollen som arbeidsgiver og daglig leder de senere årene.

    Jeg er passert 30 år nylig, og kjenner at jobben skaper mer frustrasjon enn glede. Jeg liker egentlig det jeg holder på med, men man føler man er på jobb 24/7, også i ferier. Lønnen er grei (ca 700k med liten mulighet for bonus/overtid), og jeg har ellers en meget stabil hverdag med samboer, hus, barn og god kapital.

    Nå har det dukket opp en jobbmulighet for meg der jeg kan starte på "bånn" som systemoperatør. Det er en forholdsvis rolig jobb, der man har helkontinuerlig turnus bestående av dag-, kveld- og nattevakter. Hver sjette uke har man helt fri. Grunnlønnen er rundt 450k, men man kan jo påregne en del ekstra i tillegg, samt mulighet for overtid som er godt betalt. Det som frister aller mest er jo dette med at når man drar hjem fra jobb så er man ferdig, og man slipper å dra med seg jobben hjem. 

    Det jeg lurer mest på er om det er noen der ute med erfaring fra å bytte jobb fra "A4" til turnus? Det vil jo føre med seg en del hverdagsendringer med tanke på organisering og ikke minst døgnrytme.

  3. Bodde hjemme fra jeg var 21-23 for å spare opp penger selv til bolig, mens kompiser leide. De fleste leier enda, mens jeg både har kjøpt og solgt hus med godt overskudd, og nå kjøpt et nyoppusset hus der BSU ble brukt som egenkapital. Så alt overskudd fra huset har gått rett til fond/sparing. Det var greit verdt det å bo hjemme de årene, selv om det var litt flaut på den tiden. Ingen økonomiske bekymringer nå som jeg nærmer meg 30 er veldig greit.

  4. Er selv i lignende situasjon, der jeg er i fast, trygg jobb. Har jobbet i samme bedrift i 10 år, og gått gradene til å nå være daglig leder. Daglig leder medfører mye mer ansvar utover meg selv naturlig nok, og jeg føler meg egentlig per dags dato ferdig med bedriften og ønsker nye utfordringer.

    Har søkt en annen jobb som jeg mangler utdannelse til, men som jeg er godt egnet til som person. Så får vi se hvordan det går av seg. 

    Vil nok medføre et godt lønnskutt fra rundt 700k i året til 500k, men tror livskvaliteten vil bli høyere. Eier hus, bil og har godt med oppsparte midler.

    En arbeidshverdag der man venter på neste fridag hver dag er ingen god arbeidshverdag, men vil jobbe i jobben jeg har til jeg finner noe annet interessant. Det bør nok du også gjøre. Kanskje deltidsstudier?

  5. Slettet-YQ8U8xbZ skrev (26 minutter siden):

    Med slike renter ville jeg ikke hastet med nedbetaling.
    Hvis vi tar utgangspunkt i at du har 600k, og ingen oppsparte midler utenom dette ville jeg personlig plassert pengene slik:

    Buffer: 200k - Høyt, ja. Men dette er krisekassen din. Sett det på en sparekonto med 2% rente.

    Fond: 400k - Invester i et billig globalt indeksfond, spre innbetalingen over flere måneder, feks 25000kr i måneden. Når alle pengene er investert fortsetter du sparingen med 5-10k i måneden fra egen lønn. 

    Alternative investeringer:

    • Utleiebolig 
    • Folkefinansierte lån (meget interessant investeringsmulighet)

    Takk for godt innspill!

    Tenker at 200k på buffer er helt greit ja, og fint at vi deler tankegangen om å beholde lånene med den renten de innehar.

    Hva er et billig globalt indeksfond? Er dette noe jeg kan kjøpe via Sparebank1? Og hvorfor bør jeg spre innbetalingen?

  6. The Avatar skrev (1 time siden):

    Å kvitte deg med billånet er ein god start. Når det gjeld den andre gjelda så bør du rekne litt på kor mykje du betaler i renteutgifter på låna, kontra kor stort skattefrådrag du får. Litt gjeld kan være gunstig ettersom du ender opp med mindre skattbar inntekt når renteutgiftene er trekt ifrå. Å betale ned gjeld er stort sett alltid gunstig, men det kan være greit å ha rekna litt på det slik at du ikkje ender opp med ein skattesmell fordi du har nedbetalt gjeld.

    Ellers så er det eit høgst individuelt spørsmål om kor stor økonomisk risiko du er villig å ta, kor langsiktig du tenker og kor stor avkastning du vil ha.

    Takk! Hvor kan jeg lese om hvor mye skattefradrag jeg får? Altså hvor grensen går på gjeld.

    Tja, tenker medium risiko. Tåler jo en smell med det beløpet, men tenker også langsiktig ja.

  7. Har nylig kjøpt et nyoppusset hus, og i samme slengen solgt mitt gamle med god pluss. 

    Etter å ha kjøpt inn interiør og andre nødvendigheter til det nye huset vil jeg sitte igjen med ca 6-700k på "bok" som man så fint kaller det. Før boligkjøpet hadde jeg rundt 400k, men der var 250k bundet opp i BSU. Nå er hele summen frie midler. 

    Hvilke muligheter gir det meg? Jeg har bolig-, bil- og studielån, men er vel egentlig fornøyd med både renter og tingenes tilstand der (ca 1,2M i huslån til 1,39% rente,, 120k i billån til 2,2% rente og 200k studielån på 2,07% rente (bundet i ti år).

    Jeg har en inntekt rundt 700k i året som bidrar til at pengene ikke er livsnødvendige for å få ting til å gå rundt,, så tenker at ca 500 000,- av pengene på bok kan reinvesteres på et vis.

    Fond? Usikker tid å investere i.. Og evt hvor mye? Andre muligheter med en slik sum?

  8. Pallehysa skrev (1 time siden):

    Høyrest ut som du burde ta ein telefon til fagfolk, og om ikkje få dei til å gjere arbeidet, i det minste få dei til å sjå på huset og få gode råd derfra. Det er ingen på nett som kan sjå på huset og gjere faglige vurderinger deretter...

    Den er grei! Noen erfaringer med firma/fagfolk som er kyndige her? Er det snekkere man tilkaller eller annet yrke?

  9. Hei!

    Skal i gang med oppussing av kaldkjeller i nykjøpt hus der resten av huset er ferdig oppusset.
    Tanken er å gjøre kjelleren om til bruksrom som vaskerom/bad, oppholdsrom og bod/lagring. 

    Jeg kommer til å bli nødt til å hakke/grave ut noe mer dybde i gulvet i kjelleren for å få takhøyde. Noen tips her?
    Andre tips for å sørge for å unngå fukt/andre problemstillinger?

    Alt av råd og erfaringer tas imot!

×
×
  • Opprett ny...