Gå til innhold

remilio

Medlemmer
  • Innlegg

    19
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nylige profilbesøk

938 profilvisninger

remilio sine prestasjoner

9

Nettsamfunnsomdømme

  1. Tenkte mest på obligatorisk tjenestepensjon, som Salvesen og Herr Brun nevnte. Slik jeg har forstått finnes det ingen måter å gjøre uttak før man er 62, eller om man blir ufør. Det er bare trist å sitte med masse penger på pensjonskonto (og mer inn hver måned) som samler opp 4-5% i året (ikke risikojustert) samtidig som man har et makset boliglån med 6%++ rente. Begrenset med muligheter for å forhandle ned renten/bytte bank inntil man har betalt ned mer. Så om det hadde gått an å tappe pensjonen inntil man har kommet seg under f.eks. 70% belåningsgrad, og så sette av ekstra til pensjon senere hadde jo det vært en kul "hack". Kjipt, ser jo for meg at det blir ofte blir slik. Men gøy å høre at flere har forsøkt. Det er jo litt typisk med selskaper som har en haug med konsulenter (prislapp: 2 millioner i året?), samtidig som de teller tusenlappene i lønnsforhandlinger for fast ansatte (prislapp inkl arbeidsgiveravgift, forsikringer, etc: under 1 million?). Jeg hadde ikke hatt noe problem med å ta på meg risikoen med å være første person ut døra når behovet forsvinner. Og da uten å koste dem i nærheten av det samme som innleide konsulenter. Sikkert fint i teorien, men så er det vel langt fra slik det fungerer i praksis...
  2. Noen som har erfaring med å gå over fra å være fast ansatt et sted til å leie seg selv ut gjennom ENK (eventuelt AS)? Typisk i samme stilling. Formålet er først og fremst å bytte ut goder som f.eks. pensjonsordninger for mer lønn. Spesielt i mens rentene er så høye, og inntil jeg har fått belåningsgraden på bolig litt ned. Ser for meg et par "regler" kommer i veien her, men hører gjerne om erfaringer hvis noen har.
  3. Prisguiden solgt til Klarna og nå dette med Prisjakt (trolig bare starten...). Trist. Var for en gangs skyld noe som virkelig hjalp forbrukerne, og til en viss grad mindre synlige virksomheter med konkurransedyktige priser.
  4. Feriepenger er opptjent året før du tar selve ferien. Så i ny jobb har du i utgangspunktet ikke tjent opp noe feriepenger for å ta ferie i første året. Da er det meningen at man skal bruke ferie fra forrige jobb. Arbeidsgiver kan kreve at du avvikler ferie, og da bruker av feriepengene fra jobben du hadde året før. Men hvis ikke de gjør det, så skal du få utbetalt feriepengene uten at du tar ferie. Fra: https://www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/ferie/ Se også: Fra: https://www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/ferie/feriepenger/
  5. Tusen takk for svar! Betryggende å høre. Så dette (fra "Hva lærer du " MAT-INF1100) er egentlig ikke så relevant? Mye av det virker mer relevant for veldig teoretisk matte, noe jeg ikke skal videre med.
  6. Hei, Jeg har en bachelorgrad i informatikk fra før og er i full jobb, men har lyst til å ta matematikkemner for å åpne litt fler dører når det gjelder hvilke mastergrader der jeg kvalifiserer for opptak. Typiske krav er kalkulus, lineær algebra og statistikk. Har lyst til å få tatt dette deltid over 2 år. MAT1100, MAT1110, og MAT1120 (Kalkulus, Kalkulus og lineær algebra, og lineær algebra) bygger fint på hverandre. Men emnene: - STK1100 – Sannsynlighetsregning og statistisk modellering - STK1110 – Statistiske metoder og dataanalyse er jeg mer usikker på. Sistnevnte har IN1900 – Introduksjon i programmering for naturvitenskapelige anvendelser som forkunnskapskrav. Jeg har hatt IN1000 (Python) og IN1010 (Objektorientert programming i Java), som begge er uten fokus på naturvitenskaplige anvendelser. Begge emnene har også anbefalt MAT-INF1100 – Modellering og beregninger som forkunnskapskrav. Har ikke hatt noe tilsvarende her, hvor relevant vil dere si emnet er? Hadde jeg klart å komme meg greit gjennom de to emnene uten å ta de to fagene, eller bør jeg prøve å få med meg disse også, selv om de ikke er eksplisitt krav for de mastergradene jeg er interessert i? Planen min ser omtrent slik ut - og vil nok prøve å ta et emne eller to i fjerde semester også. Håper noen har litt innsikt her!
  7. Jeg har hele tiden brukt Coop og Trumf sine egne kredittkort for å få 2% bonus istedetfor 1% på dagligvarer. Men med Ikano Visa får man vel 2% selv uten medlem? Så det blir 3% dersom man scanner Trumf/Coop medlemskort før man betaler? Er det da noe poeng å beholde Trumf/Coop kredittkortene eller bør jeg bare kansellere de så snart jeg har mottat Ikano? Har jeg gått glipp av noe?
  8. Ja, ta i mot alt. Som noen av har nevnt fra før: 1. Lånet er rentefritt. Du kan i teorien bare sette det rett inn på en høyrentekonto (låst i 3 mnd osv) og få 4% avkastning helt risikofritt 2. Du kan bruke det som egenkapital (Minimum 15% av kjøpesum) når du kjøper bolig. Lånebeløpet ditt trekkes fra totalt beløp du kan låne, men påvirker ikke hvordan banken regner ut egenkapital, som er det flest sliter med ved boligkjøp. Vil du kjøpe bolig for f.eks. 3.5M vil maks lånebeløp være 85%, altså ca 3M. Men har du da f.eks. 500k i lån fra før vil du kun kunne få låne 2.5M fra banken. Men så lenge du har tatt vare på pengene fra Lånekassen vil jo ikke dette ha noe å si. MEN: 3. Lånekassen er rimeligere enn boliglån hos bank, så du vil heller ha 500k i gjeld hos Lånekassen sammen med 2.5M hos banken, enn å ha 3M hos banken. Er også rimeligere og mer fleksibelt å pause lånet hos Lånekassen f.eks. rett etter at du har kjøpt bolig (og må skrape sammen alt du kan for å få tak i litt møbler!) 4. Plutselig vil du ha pengene til noe annet. Enten det er til eget selskap, investeringer du føler deg trygg på, aksjekjøpsprogram i ny jobb, osv. Risiko involvert her såklart.
×
×
  • Opprett ny...