Gå til innhold

Stian Holte

Medlemmer
  • Innlegg

    10
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Stian Holte

  1. Dette ser ut som et morsomt eksperiment - et resultat som ikke bør settes i fare ved forsøk på gjentakelse! Teknisk mulig, men neppe praktisk anvendelig. Krever sterkt sendersignal og kort avstand mellom antennene og/eller høyt antennegain (= skarp retningsvirking) for å få overført mange nok mikrowatt til å drive noe som helst aktivt. Lading av mobiltelefon med rask gange er vel også litt i overkant optimistisk. Den må bli ganske stor og tung for høste nok bevegelsesenergi. Kanskje journalisten bør lære seg litt fysikk og radioteknikk?

  2. Satellitnavigasjon har hatt en fantastisk utvikling siden jeg var prosjektleder for utvikling av en GPS-mottaker hos Kongsberg Våpenfabrik (Kongsberg Navigation AS etter KV-krisen) sammen med det tyske seismikkfirmaet Prakla Seismos i Hannover (nå Schlumberger) og ELAB (NTH => NTNU) i Trondheim på 1980-tallet. Vi i Norge sto for utvikling av antenne, elektronikk og styringssoftware, Tyskerne sto for navigasjonssoftware, kraftforsyning og mekanikk. Vi besøkte hverandre ofte og ble gode venner. Så vidt jeg vet, var vi i 1985 de første i Europa som fikk en GPS-mottaker av eget design til å virke! Det var stor fest den dagen vi slo fast at antennen sto på taket til laboratoriebygningen i Hannover, og at vi kunne plotte en kjøretur på Autobahn med bare 20m avvik! Prakla hadde utstyrt en folkevognbuss med antenne (fra ELAB) på taket, labbenk og ekstra kraftforsyning for dette formålet. På det tidspunktet fantes det bare fem satellitter som passerte i samlet flokk to ganger i døgnet, så vi måtte være på hugget når de kom forbi, uansett når på døgnet, hvis vi ville gjøre "ekte" målinger. Vi hadde også en satellitsimulator og et Cesium-atomur. GPS-mottakeren vår, som var tenkt for seismikk og skipsnavigasjon, besto av et 19" kabinett ("dobbelt Europa"-format) og et eget display med tastatur og katorestrålerør - tilsammen 20kg! Strømforbruket var 170W! Dette var naturligvis ikke noe salgbart produkt, men teknikken var i rivende utvikling, og rundt 1990 hadde vi (i Kongsberg) krympet størrelsen ned til en sigarkasse og strømforruket til 10W - men for sent! Amerikanerne var langt foran. Prosjektet ble nedlagt i 1991-92 sammen med Kongsberg Navigation. Synd, men du verden hvor lærerikt det var. Kunnskapen fra prosjektet kom meg til stor nytte senere.

    • Liker 4
  3. Honnør til Anundo! Han beskriver situasjonen (etter min oppfatning) helt riktig. Problemet er at investorer forstår ikke og er ikke interessert i teknikk. De er i en annen verden og leser ikke Teknisk Ukeblad, bare Kapital, Dagens Næringsliv og Financial Times. De vil tjene penger uten å ta risiko. Det er for langt mellom de visjonære som våger å satse på nyskapning!

    • Liker 1
  4. En liten tilleggskommentar:

    Hvis induktiv ladning skal ha noe for seg, må det være med et lukket magnetisk kretsløp - dvs. en delt transformatorkjerne med primærspole i den ene og sekundærspole i den andre halvdelen. Når delene settes (plugges) sammen fungerer det som en normal transformator. Da er man tilbake til pluggkonseptet (men "pluggen" kan jo sitte på undersiden av bilen). Med høy nok switchefrekvens behøver den ikke bli veldig stor. Da er man kvitt sikkerhetsproblemet med høye spenninger, men må takle store strømmer og varmetap.

  5. Ja, dette ser jo fantastisk ut, men jeg er ikke imponert over kunnskapsnivået hverken hos journalisten eller kommentatorene.

    Jeg er ikke redd for "strålingen", men har noen tenkt på at en slik ladestasjon virker på samme måte som en induksjonskomfyr? Den frembringer et veldig sterkt magnetisk vekselfelt som vil frembringe virvelstrømmer og tap i form av varme i alle metallflater (lukkede strømsløyfer) som utsettes for det.

    Sender- og mottakerspoler må avstemmes nøyaktig mot hverandre for å få høy virkningsgrad (impedanstilpasning, ref. antennetuning i radiosendere), og det kan ikke være noen sammenhengende metallflate eller noe metallgitter (mer eller mindre kortslutning) hverken rett over eller under induksjonsspolene og i vid omkrets rundt. Dvs. at, i det minste, bilens gulv må være isolerende og at senderspolen ikke kan ligge på et armert betonggulv. 97% virknigsgrad (betydelig mindre hvis en tar med switchetap) er et besteresultat som ikke bør settes i fare ved forsøk på gjentagelse, oppnådd under ideale laboratoriebetingelser. På landeveien er prinsippet helt ubrukelig, og tenk hvor dyrt det ville bli med tonnevis av kobber under asfalten!

    • Liker 2
  6. Har noen tenk på hvor sjøsyke passasjerene vil bli i dette transportmidlet? Forutsatt at de klarer å løse vakuumproblematikken vil det fortsatt være store, nesten uovervinnelige hindringer. Ekstreme hastigheter forutsetter snorrette traseer uten slinger av noe slag. Forutsatt at jeg har regnet riktig, kom jeg til at kurveradius ikke kan være mindre enn 22km(!) ved topphastighet 1200km/h (330m/s), for at passasjerene ikke skal utsettes for mer enn 0,5G sentrifugalkraft (som er maksimum av det man regner som forsvarlig for passasjertransport). Riktignok avtar sentrifugalkraften kvadratisk med hastigheten, men det vil fremdeles være en utfordring å lage rette nok traseer, hvis hastigheten skal opp i flere hundre km/h. 1km svingradius tillater under samme forutsetning bare 252km/h. Tenk på hvor mange broer og tunneler det må bli og hvor mye krangel med grunneiere og naturvernere det vil medføre og hvilke krav det blir til vedlikehold og sikkerhetsforanstaltninger. Tror ikke dette er særlig realistisk.

  7. Dette er nok en kraftig både radiomessig og akkustisk støysender (chopperpowersupply med hørbar switchefrekvens og harmoniske opp til mange MHz) som vil kreve omfattende (dyre) avkoblings- og skjermingstiltak for å oppfylle støy- og EMC-forskrifter. Stort luftgap mellom primær- og sekundærvikling (svak kobling) krever dessuten resonansavstemning (kontrollert avstand mellom spolene eller aktiv elektronisk tuning) for å oppnå høy virkningsgrad. Dyrt og komplisert. Tror en gammeldags ladekontakt er en mye bedre og billigere løsning!

    Stian

×
×
  • Opprett ny...