Gå til innhold

todernskjold

Medlemmer
  • Innlegg

    28
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av todernskjold

  1. Hei,

    I et nybygg med 40 leiligheter så valgte utbygger å separere balkongene mellom leilighetene med bare noen tynne trespiler som skiller, sannsynligvis fordi utbygger ville spare penger (se bilde - som er eksempelbilde, det er ingen plate bak trespilene i virkeligheten, en ser rett gjennom til nabobalkongen). Problemstillingen er om det er noe reguleringer på dette som utbygger må forholde seg til, først og fremst i forhold til brannsikring. En tidligere brannmann på besøk mente at dette kan være direkte brannfarlig, da trespilene i seg selv kan antennes men også at de ikke vil forhinde/sinke brann fra å spre seg mellom leiligheter.

    I tillegg beveger naturlignok sjenerende lyd seg på tvers av balkongene. Det som er mer problematisk er at selv normal snakk på nabobalkongen høres inn i stuen til nabo, selv når babo har lukkede vinduer og balkongdør. Kan det være her at utbygger ikke har hatt høy nok kvalitet på vegger/vinduer, og/eller at utbygger burde ha satt opp mer lydisolerende vegger mellom balkonger?

    Er det i hele tatt lov å bygge slik i Norge, der en normal prat på balkongen høres inn i naboleiligheten (med vinduer og dør lukket igjen hos naboleilighet)?

    Jeg kan ingenting om byggteknisk, og lurer da på her hva utbygger har ansvar for og hva kjøpere av leiligheter har ansvaret for?

    Mine spørsmål er:

    1. Er det visse retningslinjer angående brannsikkerhet og skjerming av lyd mellom leiligheter en utbygger må forholde seg til?

    2. Hvis ja på spørsmål 1, hvordan kan vi identifisere eventuelle avvik? Er det gjennom å leie inn takstmann? Eller kontakte utbygger direkte? Eller andre metoder?

    3. Hvis utbygger ikke har gjort en god nok jobb, ved for svak brannsikring mellom balkonger og/eller for dårlig isolering av lyd, hvordan går en frem for å klage til utbygger?

    Hva bør være realistisk utfall, at utbygger dekker kostnad ved å sette opp brannsikre vegger som også isolerer bedre for lyd mellom balkongene?

    Regner med at utbygger kommer til å kjempe med nebb og klør for å unngå å dekke noe som helst, og da jeg ikke kan noe om det byggtekniskefaglige, så frykter jeg at jeg blir stående ganske svak i en diskusjon/saktrespiler.png.53ca10996370a94ee9d9bbb716a0f3ff.png.

     

  2. aklla skrev (58 minutter siden):

    Hva med å bare løfte opp sykkelen slik at holderene er lengre ned på sykkelen?
    F.eks der gaffelen møter rammen og der rammen møter sete-greiene?

    Bare å flytte adapter lenger ned? Der er det enda kortere avstand mellom sete og styre, så da får jeg hvertfall ikke hengt på sykkelen

    Eller mente du uten adapter og feste på hovedrammen? Der er det enda kortere ramme pga er ikke nok plass mellom rammene til å få heng på sykkelen på siden mot styret. Derfor jeg måtte kjøpe adapter.

    Eller mente du noe annet?

  3. Hei,

    Har akkurat kjøpt sykkelstativ til bil, men jeg tenkte ikke på at stativet måtte passe til rammen på sykkelen min og selvfølgelig passet det ikke. Kjøpte dermed en adapter, men ser heller ikke ut som det fungerer. Hva gjør jeg feil?

    Når jeg tar på adapter så blir ikke stangen lang nok til å sette den i festene, og forlenger jeg stangen på adapteren så får jeg ikke plass til å feste adapteren mellom styre og sete på sykkelen.

    Er det noe jeg gjør helt feil her, eller må jeg bare kjøpe et annet sykkelstativ for en slik type sykkel?

     

     

     

  4. Nei, ikke feil konto som er problemet. Forsøkte kjøpe med AF-konto.

    Det er pga iShares ikke selger sine produkter til ikke-profesjonelle investorer, og Nordnet kan heller da ikke kjøpe produktet for meg dessverre. Jeg må finne andre alternative ETFer som er åpner for alle.

  5. Hei!

    Ønsker eksponering mot enkeltland, spesielt under kategorien "Emergin markets". Da er iShares stort sett eneste alternativet for flere.

    Men når jeg forsøker kjøpe gjennom Nornet, f.eks iShares MSCI Brazil ETF, får jeg feilmelding: "I følge utsteder er ikke dette verdipapiret målrettet mot investeringsprofilen din". Får samme feilmelding for andre ETFs, f.eks iShares Global Energy ETF.

    Sender spørsmål til Nordnet support for å høre om jeg har feil kontotype, må ta noen kurs etc. og Nordnet svarer tilbake:

    "Hei,

    Enkelte produkter lar seg ikke kjøpe på grunn av lover og regler."

    Nordnet kunne vel gitt et litt mer utfyllende svar, men forsøker her i stedet, noen som vet hvorfor en ikke kan kjøpe ETF fra iShares?

  6. Hei,

    Noen som vet om vanlige matbutikker som Rema og Kiwi selger lyspærer til slike? Så de hadde noe LED lys, men var helt annen merking. Fant ingen i butikken som var merket på tilsvarende måte: IKEA anbefaler LED-pære E27 globeformet opalhvit (1 stk.) og LED-pære GU10 (1 stk.).

    Spiller ingen rolle om det er samme som IKEA anbefaler eller ikke, så lenge det lyser 🤠

    https://www.ikea.com/no/no/p/not-uplight-leselampe-gulv-svart-60324676/

  7. The Avatar skrev (20 timer siden):

    Det skal finnes programvare eventuelt gode bilderedigerarar som kan gjere dette. Har sett teknikk brukt i dokumentarar frå andre verdenskrig der dei med utgangspunkt i stempla passbilde frå verepliltsboka har fjerna stempel og tekst i tillegg til å gjenskape fargane. 

    Noen tips til spesifikk programvare/tutorials? Noen som har gjort dette før her? Tar i mot alle tips! Har ingen erfaring fra bilderedigering tidligere.

  8. Hei,

    Ønsker å bruke bildet av ansiktet mitt på passet i en annen sammenheng (kun ansiktet, ikke resten av pass infoen). Men passet har jo slike grå/svarte linjer over bildet, og jeg har jo ikke orginalene jeg tok på politihuset.

    Noen som har erfaring med å redigere bort disse linjene fra bildet? Finnes det programvare som kan gjøre det?

    Ønsker rett og slett bare bildet av ansiktet mitt, uten disse linjene i passet.

  9. discostu skrev (På 24.7.2020 den 10.25):

    Håper det, har vært litt sløv med å slenge inn cash på fond i det siste, men mtp den brutale økningen, spesielt i USA bør det komme en bitteliten knekk snart iallfall.. 

    Markedene i USA: 

    Allerede veldig overprisede aksjer og retail investorer som strømmer inn i markedet for å spekulere + rekkordhøy gjeldsgrad på alle kanter, taler i hvert fall for boble-tendenser nå.

    Samtidig, fortsatt pengeprinting fra FED (uten økt inflasjon) og en potensiell vaksine kan sannsynligvis forlenge dette bull-markedet i 3-4 år til.

    Men helt umulig å vite. Kjøper meg litt inn når det skjer større korreksjoner, men holder igjen det meste i kontanter.

     

  10. Mange ser på dagens situasjon som en STOR eiendelsboble (asset buble) for eiendom og aksjer, skapt av heftig QE av sentralbanker verden over siste 15-ish årene. På den andre siden, jo mer printing jo mindre verdt blir fiat. Gudene vet om det blir en kraftig deflasjon av boblen først (akkurat da er cash gull verdt..), eller om sentralbankene fortsetter pumpe ut fiat og printer seg ut av gjeldskrisen (flere av de større utviklede landene har det meste av gjeld i egen valuta, og Japan har gjort lignende uten å få problemer med inflasjon), og fortsetter dette uten en større deflasjon av assets så er cash det en absolutt ikke vil sitte med.

    Det er VELDIG mange som nå forventer et større krakk på børsene og sitter på sidelinjen med kontanter, spesielt i USA, og det er kanskje et tegn på at da kommer det ikke til å komme et kraftig fall med det første...de kommer jo som oftest når ingen forventer det.

    Så, grunnet massiv pengeprinting av sentralbankene er dette faktisk litt tricky. Assets er sannsynligvis i en stor boble, dermed dyrt å kjøpe, men sentralbanker har misbrukt fri priting av fiat i veldig mange år nå og hvor lenge kan den strikken tøyes før det skjer et skifte med tanke på valuta, spesielt for USD. Hva skjer først, boblen sprekker eller fiat (spesielt USD) mister det meste av kjøpskraft. I siste tilfelle kan man jo spørre seg om det er eiendeler som nå er dyrt (eiendom, aksjer etc.) eller fiat som måleenhet som har tapt seg så mye i verdi.

    En interessant person å lytte til angående dette er Ray Dalio....konklusjonen hans er kjedelig, men klok: å diversifisere. Bridgewater har vel en god kombinasjon av aksjer og bond, pluss noe gull (ca. 15%) og cash.

    To fortsatt relativt "billige" eiendeler nå som også er en hedge mot inflasjon er sølv og TIPS.

    Til slutt, når en ser prisutviklinge på eiendom og aksjer siste 15 årene, spesielt siden sentralbankene begynte med QE, kan man jo spørre seg om dagens måte å måle inflasjon på er en god måte å måle kjøpekraften til fiat?

     

  11. Havm skrev (14 timer siden):

     

    Så det var frasen min om at puts er komplekse finansielle instrument du reagerte på? Og mente var tull?

    Se her: https://www.nordnet.no/no/info/lov-om-verdipapirmarkedet

    "Derivatinstrument som opsjoner, terminer og warranter er noen eksempler på finansielle instrument som klassifiseres som komplekse."

    Ellers leser jeg det du skriver, og er ikke noe spesielt uenig i det du skriver. Likevel ER det en stor potensiell nedside og en begrenset oppside som jeg skrev.

    Det er en grunn til at du sliter med å finne norske plattformer som tilbyr produktet. Hadde produktet vært så genialt så hadde vi alle vært put selgere. Ingen hadde snakket om aksjeinvesteringer, de hadde snakket om cash-covered-put-salg-investeringer og hvor lite komplekst det er ?

    Jeg tenker markedet regulerer seg selv her. Skulle put salg være så attraktivt vil premiumen stupe og til slutt ville det ikke vært kjøpere av putten.

    Høres fornuftig ut at du begrenser det til 5% av porteføljen. Jeg er ikke fremmed for å prøve dette selv med noen småkroner, hadde Nordnet tilbudt det.

    EDIT: Ser nå det var han andre som mente jeg snakket tull. Nvm ?

    Hei igjen,

    Nordnet tilbyr dette, men kun for aksjer i det nordiske markedet, ikke USA.

    Tror nøkkelen ved bruk av put opsjoner er hvorfor og på hvilken måte en ønsker bruke instrumentet, og risikoen øker/minsker deretter.

  12. Havm skrev (18 timer siden):

    Javel? Men hvis det jeg skriver er tull, hva er det som er feil?

    Jeg vil oppriktig vite dette fordi jeg er ingen opsjonsekspert, men jeg har et åpent sinn for å lære.

    Det er som tull er å ignorere risiko knyttet til komplekse finansielle instrumenter. Det som er tull er å avfeie påstander man er uenig i uten å imøtegå de.

    Ellers så er jeg ikke uenig i det du skriver. Er nok mange anekdoter her på internet om suksess historier knyttet til å selge puts.

    Et slikt survivorship bias må man forvente på disse foraene.

    Hei,

    En cash covered put opsjon er egentlig ganske trygg, ikke et komplekst finansielt instrument. Dette fordi du vet hvor mye du må betale uansett hvordan markedet går, og du har kontanter stående klar på sidelinjen. I tilfelle A, så faller kursen på aksjen du ønsker kjøpe, og du får kjøpt til ønsket pris, i tillegg trekker du fra premium. Så du får egentlig aksjen enda billigere enn du ønsket. I tilfelle B, så går ikke kursen ned til strike price, og du sitter igjen med en "gratis" fortjeneste. Det er jo ikke gratis, da kontantene står med 0 rente på bank, men avkastningen på put premium kan fort ligge på 15-18% pr. år.

    Tingen her, er jo at du uansett ønsket aksjen til pris X for å holde long-term, og får man det så er det uansett veldig bra, selv om aksjekursen faller godt under strike price. Men isolert sett så spises selvfølgelig premiumen da opp, og her er det stor forskjell om en da ser på dette som en 50/50 bet isolert (spekulasjon i pris), eller at dette er en aksje du uansett vil sitte med på lang sikt, som du nå fikk kjøpt med god sikkerhetsmargin i forhold til hva du beregnet verdien på aksjen.

    Avgjørende i siste setning over, er selvfølgelig hvorfor kursen faller. Er det noe permanent kritisk ved selskapet individuelt (korrupsjon etc), eller er det markedet som helhet som faller. Begge disse risikoene gjelder jo uansett om man kjøper aksjen rett frem, eller ved hjelp av put opsjon. Ved put opsjon blir det bare litt kjipere, da man må kjøpe etter man ser prisen er falt - men gitt at en har gjort god research med tanke på strike price, så fikk man uansett en god deal, men ikke en perfekt deal hadde man timet markedet (som ikke er mulig over tid).

    Gjør man det riktig (type selskap og pris), er det en fin måte å få generert noe avkastning på kontanter (opsjonene når sjeldent strike price). Her snakker jeg da om ikke særlig volatile aksjer, i sterke selskaper med solid balanse (par eksempler er Berkshire eller Brookfield infrastructure). Men, man er selvfølgelig sårbar for større fall i markedet, som f.eks Covid-19 utløste, så personlig låser jeg kun 5% av kapital i put-opsjoner over 3-6 måneder.

    Bruker man put opsjoner på svært volatile aksjer, der man egentlig ikke ønsker eie aksjen uansett, kun spekulering i pris - så blir det selvfølgelig et helt annet instrument enn hva jeg bruker det til, som nevnt over.

     

  13. Hei - fortsatt ganske ny bruker av Nordnet (og aksjehandling generelt), men er litt nysgjerrig.

    Men mitt inntrykk i 2020 er at handel av aksjer og ETFer bør være avgiftsfritt. Dette er vel tilfellet på Charles Schwab, TD ameritrade, RobinHood etc. Så jeg lurer:

    1. Finnes det noen god grunn til hvorfor Nordnet fortsatt tar avgifter på kjøp & salg?

    2. Hvis nei på 1, hvorfor bruker så mange Nordnet?

    3. Hvilke alternativer finnes/bruker dere, som er litt mer tilpasset bransjestandard i 2020? 

    • Liker 1
  14. Havm skrev (12 timer siden):

    #ThetaGang

     

    Wow for et rosenrødt bilde. Faller det underliggende under strike pricen begynner du å tape premiumen din du tjente. Faller den godt kan du tape masse penger og sitte igjen med søppelaksjer som i verste fall er verdiløs. Eneste lille du har å vinne på en markedsoppgang er verdien av premium. Med enkle ord: mye å tape, lite å vinne.

     

    En mini future er en gearing av underliggende, f.eks 9x gearing mot kursøking eller kursfall. Stiger aksjen 1% får du 9% gevinst -spread -valutagebyr -renteutgift. Det er motpartsrisiko, valutarisiko og selvfølgelig risiko for at det underliggende faller rundt 10 prosent og at produktet da blir knocket. Men her er det en skikkelig oppside for gevinst + at det selges kurtasjefritt på Nordnet.

    Bare så det er sagt, jeg anbefaler ingen spesiell investeringsstrategi. Men det er viktig at du setter deg inn i hva slags produkt du vurderer å kjøpe

    "Med enkle ord: mye å tape, lite å vinne" + svært høy sannsynlighet for å vinne, svært lav sannsynlighet for å tape...gitt at det er solide selskaper jeg gjør det for selvfølgelig. F.eks 140USD på Berkshire B....hvis prisen faller under der, så er det mest sannsynlig grunnet fall i markedet overordnet, ikke selskapet. Og mulig markedet faller nå i nær fremtid, men det kan ta 5 år til før det skjer (så hardt FED printer).

    Og da høster jeg premium underveis. Hvis så markedet skulle falle, og Berkshire går under 140 (la oss si til 100), så er jeg uansett fornøyd med 140, da Berkshire vil være langt over 140 igjen om 5 år.

    Slik jeg forstår mini future så er det ren spekulasjon i pris? Det fine med opsjoner er at jeg skulle aksjekursen falle og jeg må kjøpe, så har jeg satt en pris jeg uansett er fornøyd å kjøpe aksjen til, selv om markedet midlertidig priser lavere. Så jeg er ikke bekymret for å møtte kjøpe for høyere pris enn hva markedet priser til, gitt at fallet i aksjen skyldes fall i hele markedet.

    Risikoen slik jeg ser det for meg, er hvis noe skjer med selskapet individuelt i perioden jeg utsteder put opsjonen (skandaler, korrupsjon etc.) som gjør at aksjekursen permanent til selskapet blir liggende nede. Da blir det selvfølgelig tap, og derfor er det  kun 5% av porteføljen min som går til put opsjoner. 

    Er det ingen som har anbefalinger til en plattform? :)

  15. Havm skrev (22 timer siden):

    Hvorfor ikke handle long mini futures på amerikanske aksjer?

    Hva tenker du er forskjellen i resultatet?

    Usikker på hva mini futures er. Men put opsjon så får jeg enten aksjen til ønsket pris om kursen faller, og hvis ikke kursen faller så får jeg en liten premium på forsikringen jeg utsteder, så jeg i hvert fall får noe avkastning på kontanter mens jeg venter på prisfall.

     

    Er det ingen som handler opsjoner med internasjonale aksjer? Noen tips til plattform?

  16. Hei,

    Hvilken plattform bruker/anbefaler dere for å selge put opsjoner for amerikanske/internasjonale aksjer?

    Jeg ønsker selge put opsjoner for amerikanske selskaper, så om prisen på disse faller så forplikter jeg meg til å kjøpe x antall til y pris.

    Nordnet tilbyr kun for nordiske markeder.

    På forhånd takk!

  17. Professor Balthazar skrev (15 timer siden):

    Hehe, det var en sær løsning. Hva med å bare montere en avtrekksventil (og styringen MTV-1/010) under skapet og heller ha motoren (VV450 K EC) en annen plass ?

    Disse er jo flotte: https://shop.trox.no/avtrekksventiler/lov-a.html

    Eller Flexit 116090 https://www.flexit.no/globalassets/catalog/documents/25346_fdv_116397.pdf

    Eller Bistro-E https://megaflis.no/flexit-kjokkenhette-bistro-e-innbygging.html

    Eller en vanlig badromsvifte.

     

     

    Ja, er litt merkelig løsning!

    Takk for tips, så kunne jo installert motor i skapet til venstre (er over 50cm langt) og laget et hull inn i skapet over komfyr med rør, og ha viften over komfyren?

    Eventuelt, installert en standard ventilasjon med kullfilter i skapet til venstre. Da blir ikke viften rett over komfyr,  men vil vel ta det meste av damp/os uansett?

    Hva tenker dere?

    Vet noen om en god leverandør jeg kan kontakte i Oslo-området, som anbefales til en slik type jobb?

  18. Hei,

    Har et lite kjøkken og en liten komfyr, med et skap over. Pr. dags dato har ikke kjøkkenet noen ventilasjon, så ønsker installere dette med kullfilter.

    Men, problemet er at skapet kun er 35cm bredt, og 35 cm bak. Finnes det ventilatorer for så små kjøkkenløsninger?

    Eventuelt, hvilke løsninger har jeg uten å måtte bygge om kjøkkenløsningen?

    Se vedlagt bilde av løsning.

    På forhånd takk for alle tips!

    skap.jpg

  19. Hei dere, 

     

    Jeg la inn IP adressen til min egen data (ikke gaming serveren på dataen), i tillegg til portene som står på denne siden: https://portforward.com/counter-strike-global-offensive/ (både TCP og UDP, i to ulike regler)

    Så restartet jeg både ruter og min datamaskin, før jeg startet serveren på nytt. Da fungerte det helt utmerket, alle med riktig passord kan nå connecte til server.

    Takk for hjelpen dere!! ?

×
×
  • Opprett ny...