Gå til innhold

bengtern1

Medlemmer
  • Innlegg

    27
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av bengtern1

  1. 59 poeng, fikk B.

    Vet ikke noe om hvordan skalaen ble, men veldig nysgjerrig!

     

    neh blei ikke satt ned tror jeg.. hadde 3 poeng unna det som var orignalt en c og fikk fortsatt D..  (gambla bort en c, så min egen feil) forsatt fornøyd da jeg fikk b på økonomistyringa :p tror krava på økonomistyringa ihvertfall var satt ned (ekke sikker tho, men jeg var sikker på c)

  2. klage hadde vært på sin rette plass! evalueringen av faget burde blitt gitt etter eksamen... denne eksamen var kun basert på å lese pensum og noen få oppgaver fra tidligere eksamener. Så det skal alltså ikke lønne seg å gå i forelesning? trodde forelesning var et alternativ til å lese?  ikke arbkrav, ikke oppgaver.. noenting. 

    når de har gitt samme type eksamen i 4 år (8 eksamener)  også plutselig bare vrenge hele greia... fjerne alle standard spørsmål. Jeg regnet jo med at det kom til å bli en lik eksamen, men så klart med kanskje 5-10 nye oppgaver, men nei.

    Får meg til å lure, har de ikke i det hele tatt noe slags sammarbeid ved utarbeiding av eksamen? burde jo si seg selv at eksamen burde bli lagd ut i fra hva som har blitt gått igjennom på forelesning etc.. hva er ellers vitsen? 

     

    dette er bare min mening tho.

  3. denne eksamenen var jo faen helt kreft.... rett og slett omtrent ingen oppgaver fra arb krav, ingen fra oppgavesettene... ikke en fra notatene forelser hadde lagt ut...  forgjeves mye jobb for å få bare rett og slett en dritt eksamen. Eneste kjente oppgaver var noen fra tidligere eksamener.

    Skal tydeligvis ikke lønne seg og jobbe med det vi får udelt i timen og i arb.krav..

    nei både denne og økostyring har vært helt på tryne  +samt med metode karakter skala ut ifra at de "idiotene" klarte å lage eksamen med 2 feil i!!! (og dette gikk da utover oss, ved at de mente de ikke kunne sette ned karskala fordi da hadde for mange fått A... logic, når det er de som gjør feilen så må det så klart gå ut over oss)

     

    skal vedde på at stryk% går opp med 10-15%  dette året i makro , og da vil nok høst eksamen bli mye lettere ell neste års, så sikkert lurt og ta opp hvis du vil ha bedre karakter. #pissed #oppgitt

  4. På oppgave 8 skulle du korrigere resultatet til virkelig verdi, rundt 14.000 noe. Så oppjustere balansen til rundt 82000, ta 10% avkastningskrav av dette for å få MRI. Etterpå spør de om du kan vise hvordan dette blir på de forskjellige ressursene dine og da skal driftskosnad-1000 merverdi i VL stå som ikke-aktiverte transaksjonsbaserte ressurser, 175 i AVS som aktiverte transaksjonsbaserte, MRI er den aktiverte kompetansebaserte og den siste er effektivitetskapitalen eller superprofitt som det også kalles. Totalt skulle dette utgjøre gode 30 og noe tusen om jeg ikke husker feil, som da blir den totale verdiskapningen. 

     

    Driftskostnad, ikke driftsres. Det gikk litt fort her.

    hvor lærte du den oppgaven? arb boka? angrer på at jeg ikke kjøpte den :/

  5. Gud bedre meg! Sitter å jobber med budsjettoppgaven fra høst 2012 nå. Myyyyeee vanskeligere enn de fra 2013 og 2014 jo! Noen som vet om det kan forventes å få noe lignende dette i år? Sagt noe om det på forelesning feks? 

     

    Bare å krysse fingrene for at den som har laget årets er i det vennlige hjørnet for så stor forskjell i vanskelighetsgrad er det sjelden man ser! 

    sagt det samme selv. 2013 høst, 2012 høst og 2011 høst var mye vanskligere budsjett oppgaver. Og generelt eksamen stiller høyere krav, så kan tyde på at dette er et fag hvor faktis det er vanskligere for de som skal ta opp.

    logikken sier at de ikke kan gjøre det. fordi vår 2014 var det:

     

    av 1512 møtte hvor 426 strøyk (28,2%) (veldig høyt )

     

    mens i 2013 vår

    av 1410møtte strøyk 275 (19,5%)

     

    alltså 10% økning i stryk på 1 år..   så logisk sett burde ikke eksamen kunne bli noe vanskligere da det ikke ville være særlig populært om strykprosenten skulle gått opp ytterligere. Da vil nok han som har lagd eksmen få høre det.

     

    men, man vet jo aldri så ja  vi får bare håpe på det beste.

  6. Tror dere vi kan få en lignende budsjetteringsoppgave som f.eks Høst 2011? 

     

    Syns den er litt vel heavy...

    lurer på det samme! ser den har blitt gått igjennom i forelesning (ligger på it's learning opp.6.8)

    så er veldig usikker... eneste oppgaven jeg ikke får til ordentlig så håper virkelig ikke det!  

    Men, syns det hadde vært veldig spessielt fordi alle tidligere vår eksamener har vært veldig lette i forhold til høst som du sikkert har sett også.

    både høst 2013, høst 2012 og høst 11 er veldig annerledes fra vår eksamene.

    Er allerede rundt 30% stryk i det faget så jeg tviler faktis på at de kan gjøre det rett og slett. 

    men, skal aldri si aldri...   

     

    noen her som var i forelesning når oppgave 6.8(lik som høst 2011) ble gjennomgått på skolen? ga han noe hint om en slik oppgave kunne komme?

  7. Noen som vet om at arbeidskravene er mer viktigere enn eksamensoppgavene? 

     

    Noen som vet om at arbeidskravene er mer viktigere enn eksamensoppgavene? 

     

    Noen som vet om at arbeidskravene er mer viktigere enn eksamensoppgavene? 

     

     

     

    ja noen som vet?   regner med det er greit å kunne alle arb.krav oppgavene utenatt ihvertfall, har jo visst seg å være relevant i de fleste andre fagene vi har hatt.   Noen som har gjort eksamen høst 2013 og høst 2012??? de er jo helt håpløse. Mye vanskligere enn vår eksamene.

  8.  

     

    Hei. På samme oppgave. Kan noen forklare hvordan jeg finner KF UB?

    Har funnet svaret :)

     

    Hvordan fant du svaret.. ? lurer på det samme :)

      kf ub= salgsinntekt/ 12 måneder

     

    noen som har gjort opp 14 vår 2014??  oppgaven med busselskapet.

     

    Lurer på hvordan man regner ut  19 årsverk    og hvordan man kommer fram til 2,5 dager og 3 dager hver fjerde uke som det ikke blir gjort noe i selskapet.

    har kommet fram til alle de andre tallene.

  9.  

     

     

     

     

    Er det 85% av 129 poeng som er grensa? (43*3) Altså ca. 109 poeng? 

     

    Jeg har sett på tidligere eksamensskala og grensen for A ligger på ca 73-76% av total poengsum.

    Total poengsum i år blir 43*3 poeng = 129 poeng.

    Grensen på A i år tipper jeg blir 129 * 0,76 = ca 98 poeng 

     

     

    Hufff, håper det! Fikk 107 selv, så ligger akkurat under grensa for A hvis man må ha 85 %  :hm:

     

    Snittet for å få A de siste 8 eksamener er ca 75% riktig og ingen har vært over 77%, så har man ca 78% og oppover burde det holde til A, men det er selvsagt umulig å si. Kanskje har samtlige plutselig blitt kjempe gode i Økonometri, hehe. Fikk 103 poeng selv.

     

    Blir spennende.

     

     

    Sensoren burde ikke være strengere, med tanke på de to feiloppgavene! Kasta sikkert  bort ti min på den ene oppgaven som var feil :hrm:

     

    Kasta bort 10-12 min selv på oppgave 29, før jeg hørte beskjeden over speakeren. Det er rett og slett for dårlig!

     

    Det må være jo være 75%-77%   er jo det som er vanlig, vi får bare vente og se..hadde   selv 101 poeng, som faen meg burde holde til a! :dremel:  i tilegg som dere sier, mange som kasta bort en del tid på de oppgavene, meg selv inkudert...   Spør du meg burde det faktis ikke være mulig å lage 2 feil i samme eksamen. usseriøst som faen! virker som de tar veldig lett på det..

  10.  

    Hei! Er det noen som vet hvor forskjellige denne eksamen vil bli fra tidligere eksamener? Ser at det skal være 45 oppgaver. Er det fortsatt 3 timers eksamen? Syns 4 minutt på hver oppgave hørtest litt vell lite ut. Tror du at  de to eksamene som ligger ut for 2014 er noen lunde like med den vi får i år, eller er det blitt opplyst at den blir veldig forskjellig? Det jeg lurer på er egentlig om fager et "nytt" i år, altså har fager skiftet navn/fagkode i 2015?

    Jeg vet ærlig talt ikke, men jeg syns også at 4 min per spørsmål er litt i drøyeste laget. Får liksom ikke vist hva man kan, når man må stresse så mye..

     

    Skulle nesten tro det var et fag hvor raske avgjørelser må taes ettersom det er "fare for at liv går tapt". Man må svare på spørsmålene fort som f.... :p

     

    45??? faen dårlig nok tid på 40 jo :S kommer sikkert en del nye spørsmål da -_- noen som vet om han har sagt at oppgavene fra arb krav 2 vil komme på eksamen? da det er en del nye oppgaver der,  jeg tar ihvertfall og pugger de i tilegg for sikkerhetsskyld :p

  11.  

     

    Noen som har fått noe annet enn meg?

    har helt likt som deg 110% sikker på at det er riktig :) har gått gjennom alle tidligere case og gjort de i stata så alt skal stemme ;)

     

    Bra! med mtp på histogrammene, noen kommentar iforhold til de?

     

    Også mtp målenivåene, vi er enig om at kommunenavn er nominal, m2pris er forholdstall, omsetninger er forholdstall, innbtot er forholdstall, til29 og til 39 er intervall??  :)

     

    neh hakke tenkt på det angående histogrammene.  er vel 1 oppgave tidligere om det så tar det ut ifra den når  jeg kommer på eksamen (regner vel med atvi får en sånn oppgave)

     

    ja  selv er jeg sikker på at

    kommune: nominal

    m2prs: forhold

    omsetninger:  ikke sikker

    innbtot: ikke sikker

    til29: intervall

    til39: intervall

     

    men, tenkt forholdstall på omsetninger og innbtot jeg å .

     

    har foreleser sagt noe om vi kan få noen av oppgavene fra arb krav 2? da en del av disse var nye i forhold til alle de gamle eksamene  (tar ihvertfall med de på eksamen for sikkerthets skyld)

  12.  

    I Oppgave 24 og 25 eksamen vår 2013

     

    Et fem-årig investeringsprosjekt forventes å gi følgende salgsinntekter per år målt i mill. kr: 22, 26, 28, 26, 22. Betalbare driftskostnader forventes per år å bli (målt i mill. kr): 17, 19, 21, 19, 17. Prosjektet krever innkjøp av et varig driftsmiddel ved oppstart. Denne investeringsutgiften antas å utgjøre kr 15 mill. Driftsmiddelet avskrives lineært med kr 2.5 mill per år og selges ved utløpet av prosjektperioden. Antatt salgsgevinst (salgssum minus bokført verdi) er kr 1.5 mill. Det forutsettes for enkelthets skyld at de lineære avskrivningene er identiske med de skattemessige avskrivningene, og at selskapsskatten både på inntekt og eventuelle salgsgevinster betales i inntektsåret (dvs det året skatteforpliktelsen oppstår). Alle inn- og utbetalinger skjer i slutten av året. Arbeidskapitalen ved inngangen til hvert år forventes å utgjøre 25% av salgsinntekten samme år.

    Prosjektet finansieres med et låneopptak på kr 10 mill og resten ved hjelp av egenkapital. Lånet er et serielån med årlige etterskuddsvise terminer og nedbetales med like store beløp hvert år over fem år. Selskapets skattesats er 28%. Nominell lånerente er 5% p.a før skatt. Egenkapitalens avkastningskrav etter skatt er 15 % p.a.

    Opplysningene ovenfor danner utgangspunkt for oppgavene 24 og 25.

    24. Hva blir prosjektets kontantstrøm til totalkapitalen (eiere og kreditorer) etter skatt i år fire og fem?

    25. Hva blir prosjektets kontantstrøm til egenkapitalen (eiere) etter skatt i år fire og fem?

     

    Spørsmålet mitt:

    trodde jeg hadde alt riktig, men så det ikke før til slutt at jeg hadde regnet år 5 feil, pga jeg trodde salgsgevinsten var 1,5mill som det står i oppgaven, men den skal være 4, hvordan kommer man frem til dette? at den er 4?

     

    vet at man skal trekke av salgsgevinst skatt = 1,5*0,28= 0,42

     

    Investeringen koster deg 15 mill. Du avskriver den med 2,5 mill hvert år, så ved utgangen av år 5 vil investeringen ha en bokført verdi til 15 - 2,5 - 2,5 - 2,5 - 2,5 - 2,5 = 2,5.

     

    Videre er gevinsten 1,5. 2,5 + 1,5 = 4.

     

    Må bare holde tunga rett i munn her. Oppgaven sier salgsGEVINST, ikke salgsSUM.

     

    aha :) ja det kan du trygt si at man må! tusen takk, lykke til i morgen :)

    • Liker 1
  13. I Oppgave 24 og 25 eksamen vår 2013

     

    Et fem-årig investeringsprosjekt forventes å gi følgende salgsinntekter per år målt i mill. kr: 22, 26, 28, 26, 22. Betalbare driftskostnader forventes per år å bli (målt i mill. kr): 17, 19, 21, 19, 17. Prosjektet krever innkjøp av et varig driftsmiddel ved oppstart. Denne investeringsutgiften antas å utgjøre kr 15 mill. Driftsmiddelet avskrives lineært med kr 2.5 mill per år og selges ved utløpet av prosjektperioden. Antatt salgsgevinst (salgssum minus bokført verdi) er kr 1.5 mill. Det forutsettes for enkelthets skyld at de lineære avskrivningene er identiske med de skattemessige avskrivningene, og at selskapsskatten både på inntekt og eventuelle salgsgevinster betales i inntektsåret (dvs det året skatteforpliktelsen oppstår). Alle inn- og utbetalinger skjer i slutten av året. Arbeidskapitalen ved inngangen til hvert år forventes å utgjøre 25% av salgsinntekten samme år.
    Prosjektet finansieres med et låneopptak på kr 10 mill og resten ved hjelp av egenkapital. Lånet er et serielån med årlige etterskuddsvise terminer og nedbetales med like store beløp hvert år over fem år. Selskapets skattesats er 28%. Nominell lånerente er 5% p.a før skatt. Egenkapitalens avkastningskrav etter skatt er 15 % p.a.
    Opplysningene ovenfor danner utgangspunkt for oppgavene 24 og 25.
    24. Hva blir prosjektets kontantstrøm til totalkapitalen (eiere og kreditorer) etter skatt i år fire og fem?
    25. Hva blir prosjektets kontantstrøm til egenkapitalen (eiere) etter skatt i år fire og fem?

     

    Spørsmålet mitt:

    trodde jeg hadde alt riktig, men så det ikke før til slutt at jeg hadde regnet år 5 feil, pga jeg trodde salgsgevinsten var 1,5mill som det står i oppgaven, men den skal være 4, hvordan kommer man frem til dette? at den er 4?

     

    vet at man skal trekke av salgsgevinst skatt = 1,5*0,28= 0,42

  14.  

    oppgave 5 høst 2011: beregn realiserte faste kostnader for januar 2011.

     

    En ting jeg ikke skjønner..

     

    bud fk

    -rea fk

    =forbruksavvik fk.

     

    i denne oppgaven har de valgt ved beregning av bud fk og ta

    samlet fk som er (250+550+330) * budsjettert antall prod og solgte enhet for januar måned 2000enhter de får da alltså= 2.200.000

     

    Istedenfor (250+550+330) * bud antall prod og solgte enhet årsbasis som er 24.000 enheter /12 måneder. = 2.260.000

     

     

     

    Mens i eksamen høst 2012 så er det helt lik oppgaven... ABSOLUTT IKKE noe forskjell i teksten, men her velger de da og gjørde det sånn

     

    Samlet fk: (250+550+300)* solgte og produserte årsbasis som er 24.000

     

    alltså (250+550+300)*24.000 / 12 måneder.

     

    Jeg har alltid valgt og bruke denne formelen hvor jeg bruker årsbasis og deler på 12. Hvis man gjør dette i 2011 så får man jo feil i forhold til sensorv. men Er dette egentlig riktig uansett??? noen som har peilig?? som sagt det er alltså ikke noe slags forskjell i teksten.

     

     

     

    Tror du har missforstått litt her. 24 000/12 = 2000. Samme som om du ganger med 2000. Så svaret skal blir likt. Du har regnet feil. Tallene du har oppgitt er også feil.

    I tillegg får du i den ene oppgaven oppgitt at de selger 24 000 på årsbasis, og i den andre at kalkylen er basert på 2000 enheter.

     

     

    Tatt rett i fra oppgavene:

    Eksamen høst 2012: I budsjettet for 20x1 regnet bedriften med at antall produserte og solgte enheter på årsbasis ville bli

    24 000 enheter. Det er også dette antall enheter selvkostkalkylen er basert på. Budsjettert antall

    produserte og solgte enheter for januar måned 20x1 var 1 900 enheter.

     

    Eksamen høst 2011: I budsjettet for 20x1 regnet bedriften med at antall produserte og solgte enheter på årsbasis ville bli 24 000 enheter. Det er også dette antall enheter selvkostkalkylen er basert på. Budsjettert antall produserte og solgte enheter for januar måned 20x1 var 2000 enheter.

     

    så nei i eksamen 2012 hadde ikke dette blitt riktig da 24.000/12 er som du sier 2000 og ikke 1900

     

    hvis du hadde gjort det samme som de gjør da i 2011 fasit: hadde da blitt (250+550+300)*1900= 2.090.000 og ikke 2.200.000 som det står i fasit

     

    EDIT:

    men, så jeg hadde skrivi feil på ene talelt :) hadde skrevet 330 istedenfor 300 i regninga mi! så ser ut som man kan brke den årsbasis/12 uansett! :) .. men da alltså ikke bare gange med basert på måneden da dette kan bli feil.

     

    lar dette stå, i tilfelle noen andre får det samme problemet. takk for hjelp hola!! :)

  15. oppgave 5 høst 2011: beregn realiserte faste kostnader for januar 2011.

     

    En ting jeg ikke skjønner..

     

    bud fk

    -rea fk

    =forbruksavvik fk.

     

    i denne oppgaven har de valgt ved beregning av bud fk og ta

    samlet fk som er (250+550+330) * budsjettert antall prod og solgte enhet for januar måned 2000enhter de får da alltså= 2.200.000

     

    Istedenfor (250+550+330) * bud antall prod og solgte enhet årsbasis som er 24.000 enheter /12 måneder. = 2.260.000

     

     

     

    Mens i eksamen høst 2012 så er det helt lik oppgaven... ABSOLUTT IKKE noe forskjell i teksten, men her velger de da og gjørde det sånn

     

    Samlet fk: (250+550+300)* solgte og produserte årsbasis som er 24.000

     

    alltså (250+550+300)*24.000 / 12 måneder.

     

    Jeg har alltid valgt og bruke denne formelen hvor jeg bruker årsbasis og deler på 12. Hvis man gjør dette i 2011 så får man jo feil i forhold til sensorv. men Er dette egentlig riktig uansett??? noen som har peilig?? som sagt det er alltså ikke noe slags forskjell i teksten.

     

     

  16.  

    noen som kan forklare hvilke formler man skal bruke i arb krav 7 opp 4?

     

    4. Anta at du har en portefølje hvor 30 % av formuen din er investert i et risikofritt verdipapir med en avkastning på 6,5 %. Resten av formuen har du investert i risikofylte verdipapirer med en forventet avkastning på 14 % og et standardavvik på 45 %. Hva er standardavviket til din portefølje? Oppgi svaret (kun tallet) med en desimalers nøyaktighet. Bruk komma som desimaltegn.

     

    da det ikke er oppgitt std avvik i risikofrie verdipapirene har jeg ikke peiling. (får til vanelig std avvik oppgave med portefølje av aksjer)

     

    Har du fått svar på denne?

     

    Løsning: Se bort ifra den risikofrie investeringen, og gjør det på vanlig måte med tanke den delen av porteføljen som er investert i risikofylte verdipapirer.

     

    tusen takk yemu!! :) hadde aldri tenkt på dette og fasiten er ikke til mye hjelp! :)

  17. noen som kan forklare hvilke formler man skal bruke i arb krav 7 opp 4?

     

    4. Anta at du har en portefølje hvor 30 % av formuen din er investert i et risikofritt verdipapir med en avkastning på 6,5 %. Resten av formuen har du investert i risikofylte verdipapirer med en forventet avkastning på 14 % og et standardavvik på 45 %. Hva er standardavviket til din portefølje? Oppgi svaret (kun tallet) med en desimalers nøyaktighet. Bruk komma som desimaltegn.

     

    da det ikke er oppgitt std avvik i risikofrie verdipapirene har jeg ikke peiling. (får til vanelig std avvik oppgave med portefølje av aksjer)

  18. Kontantstrøm til Egenkapital og totalkapitalen kommer til å komme på vårens eksamen.

    var du i den eksamensforberedende med knut da dere gjorde vår 2013? :) gikk dere spessifikt igjennom dette da? fikk ikke vært der :/ men, skal på neste.

     

    kan si det til dere som ikke gidder å dra til den eksamensforberedende med knut.

    Alt som han går igjennom kommer på eksamen!! dette skjedde i fjor, så anbefaller å dra ditt hvis dere kan :)

  19.  

     

     

     

    Oppgave 3

     

    Korr = 0,2*0,2*0,3=0,012

     

    Varians= 0,5^2*0,2^2+0,5^2*0,3^2+2*0,5*0,5*0,012=0,0385

     

    Std = (0,0385)^0,5 eller kvadratrot av 0,0385 = 0,1962 --> 19,62%

     

     

    Kan du utdype litt her, jeg sliter litt med å få variansen til å gå opp av en eller annen grunn, tar opp faget så husker ikke så mye av dette :(

     

    Hvor er det du ikke får det til å gå opp? Hvis du lurer på formel eller hvilke tall jeg bruker så kan du se så kan du evt se på eksamen høst 2013, oppgave 22. Bruker samme formel som er brukt der i sensor.vei. Et lite tips som jeg synes er greit er å dele opp stykket etter som om man ikke ser parenteser på Texas kalkulatoren. Tar litt lengre tid, men da er du helt sikker å få riktig tall.

     

     

    Noe som har fått til oppgave 5 og 10?

     

    jeg får heller ikke til dette med utregning av variansen. har prøvd å skjønne formelen... men hakke peil! skjønner hvordan man regner ut variansen i statestikk oppgave hvor det er opplyst x og y verdier og antall forsøk etc. Men her hvor det ikke står en slik tabell er jeg ikke med.. hvor får man tallene fra 0,5 f.eks? og hvordan vet man hvor mange ganger man skal gange de?? noen som har en enkel forklaring? ell vet hvor i boka det står en god forklaring på dette? :)

×
×
  • Opprett ny...