Gå til innhold

rockPaperScissors()

Medlemmer
  • Innlegg

    1 150
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av rockPaperScissors()

  1. Complexity skrev (På 16.4.2024 den 10:46 AM):

    Nåja, selv en 12 år gammel Tesla får enda OTA updates. Veldig amputert utgave av siste version grunnet hardware men alikevell en oppdatering.

    VW ID.4 fra før midten av 2023 eller noe får vel Software 3.2 om man ber veldig pent verksted om å installere den (tar vel 2 dager eller nå å installere) om ikke så må man vel leve med 3.1 i all fremtid. Version 4 får de iallefall aldri ifølge VW.
    Biler fra midten av 2023 og nyere får vel version 5 nå. Og systemet er vist mye bedre enn det var før.

    (Dette er bare basert på rask googling og klaging på diverse forum. Rett meg gjerne om det er feil)

    Dette er jo ikke nødvendigvis ett problem for alle. Min Leaf fra 2014 har 2014 software. Dog er ikke det en bil som er Online og har noe nyttige funksjoner på skjermen annet enn å se forbruk og ryggekamera så går greit der..

    Er skuffet over VAG og OTA oppdateringer. Men biler med ID.Software 3.1/3.2 får nå OTA oppdateringer som forbereder bilene på framtidige oppdateringer, til slutt vil alle 21-23 biler få mulighet til å komme opp på versjon 3.7. Inntil noe annet kommer fram så tenker jeg at 3.7 kan bli en felles baseline slik at VAG kan rette problemer mer effektivt OTA uten å kalle inn bilene på verksted. Men jeg skulle gjerne sett ny funksjonalitet også. Bilen min fra 23 har ID.Software 3.5 og har fått rundt tre oppdateringer, spill, shop, og drivlinjeoppdatering

    • Liker 1
  2. Nimrad skrev (1 time siden):

    "betale litt for å slippe å bli flådd" hørtes litt selvmotsigende ut..

    Jeg er generelt motstander av abonnementsløsninger på ting som ikke burde/trenger være det. Den trenden eksisterer av kun en grunn og det er at de tjener mer penger på det.

    Ser den, men bruker du f.eks. Fortum Charge & Drive blir du flådd da også fordi de har saftig påslag på roaming utenom hos Recharge stortsett. Dette kan kanskje endre seg etterhvert som at de får bedre avtaler. Bruker du Elli som var best på pris i forfjor så var de klart dyrest i fjor høst. Man kan følge litt med å bruke det som enhver tid er rimeligere men det er tidkrevende og når man ikke hurtiglader så ofte.. det er kort og godt mange måter å bli flådd på.

  3. Nimrad skrev (18 timer siden):

    Lurer på hvor mange som faktisk kjøper abonnement på sånt. Folk flest hurtiglader jo ikke fast. Det er svindyrt og skadelig på batteri og høres mest ut som en greie for spesielt interesserte.

    Jeg synes det er helt greit å betale litt for å slippe å bli flådd og ha god roaming dekning når jeg en sjelden gang trenger å hurtiglade. Akkurat nå bruker jeg Ladeklubben fra Elbilforeningen. Det finnes alltids billigere måter å lade men Ladeklubben er normalt billigere eller har samme pris som drop-in hos Recharge, Kople, Ionity (fortsatt gamle priser i øyeblikket), eon clever, ragde, ishavsveien. For øvrige nettverk ser jeg ikke poenget med egen avtale/eget abonnement for å oppnå laderabatt. Det er utrolig store variasjoner på dyre roaming avtaler og de rimeligste, og prisbildet endrer seg mellom hver gang vi planlegger en langtur.

  4. WiiBoy skrev (1 time siden):

    Tesla stasjoner er jo designet for at bilen skal stå til venstre for ladepunktet. Alle biler med ladeport høyre bak eller venstere foran må da stå "feil". Enten ved å stå til høyre for ladepunktet eller foran ladepunktet. 

    Dersom stolpe 1 benyttes av en tesla som står i luke 1, så må en Ioniq 5/Skoda Enyak parkere på luke 3 for å koble seg til stolpe 2. En tesla kan da ikke koble seg til stolpe 3 ettersom luke 3 er opptatt. Den må da på luke 4 og stolpe 4. Stolpe 3 er da ledig, men utilgjengelig ettersom det er bil i luke 3 og 4. 

     

    Dette blir bare en worst case situasjon når alle bilene skal lade omtrent samtidig. Tesla’en på luke 1 kan være ferdig å lade noen minutter etter at Tesla på luke 4 er koblet til. Da er det plass til enten en VAG/Hyundai eller Tesla i luke 1 eller luke 2. Det er en stor grad av tilfeldigheter som spiller inn og sjansen for at man treffer verste kombinasjon av oppstilling og timing er ikke så stor.

    Redigert, ekstra tanker om dette; Tesla har åpnet opp ladenettverket sitt gradvis og har helt sikkert gjort grundige analyser av bruksmønsteret til Tesla og ikke-Tesla på ladestasjonene. Om dette var ett stort problem så kan Tesla alltids gjøre noe med prisene eller bremse åpningstakten for lokasjoner som er åpne for andre merker.

  5. WiiBoy skrev (3 minutter siden):

    Jeg hadde håpet at produsentene kunne standardisert hvor ladeporten er. Det er bare tull og ekstra bryderi at dette ikke er tilnærmet likt på alle biler.

    Det aller best hadde vært med ladeporter på bilen slik at man alltid kan stå riktig enten ved å rygge inn eller kjøre med fronten inn, men jeg vet ikke hvor komplisert/fordyrende det ville vært. 

    I mange land må man lukeparkere med kjøreretningen, så da er det ikke unaturlig at produsentene har plassert ladeporten på passasjersiden.

  6. WiiBoy skrev (På 8.1.2024 den 8:33 AM):

    Det at Tesla stasjoner (unntatt gen 4. ) har så veldig kort kabel er ekstremt irriterende nå som de har åpnet opp for alle biler. 
    Det er mange da som må oppta flere plasser pga. plassering av ladeporten 😕

    Det hadde vært interessant å vist hvor mye ekstra kostnad det hadde vært om bilene hadde hatt to ladeporter. En foran og en bak. Dersom du har høyre foran og høyre bak, så kan du alltid plassere deg bra i forhold til laderne enten ved å rygge inn eller kjøre med snuta inn.

    Det er egentlig ikke så mange modeller som må ta flere ladeplasser, aka parkere over oppmerkede linjer. Hva har vi? Audi e-tron, Ford Mustang mach-e, Toyota bZ4x (+Solterra), Posche  Taycan (?). Men det er mange modeller som ikke kan parkere mellom to Tesla-biler, eller slippe til en Tesla-bil mellom seg. Som modeller fra VAG og modeller fra Hyundai-konsernet. Men er det en ledig luke mellom en Hyundai Ioniq 5 og en Skoda Enyak så er det mange modeller som kan ta den ledige luken, men dessverre for Tesla eiere blir laderen blokkert. Men det er en gulrot med dette som at alle er med på å finansiere utvidelsen av Tesla-nettverket. I følge Elbilforeningen har Tesla det største hurtigladenettverket med 1800 punkter i Norge. Ionity bare 268 (!).

     

    Kilde https://elbil.no/ladearet-2023-utbyggingsrekord-prissjokk-og-krav-om-kortbetaling/

  7. Batterileie gjør finansiering enklere siden man ikke må ha billån for hele bilen og får fleksibilitet ift. søknad på boliglån. Men leiekostnadene må man jo klare å dekke uansett.

    Man bør jo også ha ett kjøremønster som gjør at man gjør nytte av teknologien. Kan man f.eks. bytte mellom batteripakker av ulik størrelse? Finnes det batteribyttestasjon på start og destinasjon? Kan se for meg at det hadde vært supert å slippe å tenke på destinasjonsladere og bare bytte batteri.

    Sånn klimamessig så er det ikke bra at det produseres flere batterier enn nødvendig, de ekstra batteriene Nio tilbyr kunne vært brukt i flere elbiler istedenfor å ligge å vente på å bli tatt i bruk. Da vil hver Nio bil bruke mer tid på veien før det er en klimagevinst. Når alle biler er elektriske så vil Nio stå ut som mindre klimavennlig enn andre merker. Men batterier produseres på stadig mer klimavennlig måte takket være høyere volum og mer utbygging av fornybart i produksjonslandene. Og det er fordel å kunne justere batteripakkestørrelsen igjennom levetiden til bilen. Mange kjøper bil for ett par lange bilturer i året og trekker rundt på dødvekt i hverdagen. Så jeg har ikke noen endelig konklusjon om batterileie er en god eller dårlig deal.

  8. Er det noen grunn til å bruke/ha VW We Charge/Skoda Autopass/Cupra Easy Charge/Audi Charging over Elli utover en mindre app og konto å holde styr på? Synes We Charge i Volkswagen appen mangler mye ift. ruteplanlegging og tariff oversikt som de har husket på å legge inn i Elli. Har We Charge Free som ett «sikkerhetsnett», men ikke noe mer.

  9. The Very End skrev (1 time siden):

    Nei, vil ikke. Leverandører som ikke kan levere et helt elementært tilbud uten å måtte bruke forbrukerfientlige metoder har godt av å bli byttet ut med de som ikke har det. All verdens mental gymnastikk for å Forsvare dette er bare støy og står i veien for masseadopsjon. Igjen, Linux vs Microsoft, og som de mest ihuga Linux folka så forstår man ikke selv hvilke skade man faktisk påfører omveltningen / adopsjonen med å ikke ville forstå sluttbrukerne og deres behov.

    Heh.. jeg vil tro at alle vil det samme og komme bort fra dagens app kaos. Du har folk som bruker parkeringsautomat og du har folk som bruker EasyPark isteden for fire forskjellige parkeringsapper. Det behøver ikke å være vanskeligere å lade enn å parkere. Men da må ladeoperatørene først gjøre noen «Linux ting» på systemene sine slik at ladere kommuniserer med andre (kortterminal og andre apper).

  10. uname -i skrev (28 minutter siden):

    Bør ikke alle butikker fjerne kortterminal og kun betale med app? Møbelringen, REMA, Jernia, pølsekiosken på hjørnet etc etc. Hver med sin egen app, hvor man må legge inn navn, telefonnummer, kortdetaljer(!!!), og seksuelle preferanser, alt lagret på den aller billigste backenden som er å oppdrive. 1000 apper skrevet i fylla inn på mobiltelefonen.

    Ingen har hittil klart å komme med ett eneste gyldig argument mot kortbetaling på ladestasjoner for kosten er minimal og de som vil fortsette med app kan fint gjøre det.  Motstanden må dermed karakteriseres som religiøs av natur.

    Ingen her argumenterer for å ha en egen app for hver ladeoperatør eller butikk så langt jeg har sett.

  11. Nimrad skrev (19 minutter siden):

    Det med å kunne betale med kort har de løst på en bra måte uten svakheter ja. De har ikke beviselig fjernet det grunnet bankterminalkravet. De prøver å skylde på kravet fordi de ikke liker løsninger som går ut over dem. Det bør ringe en bjelle for deg som forbruker når selskapene klager. Da er det krav som går ut over dem til fordel for deg, som de ønsker å bli kvitt fordi eierne får mindre lommebok. Ikke bit på propagandaen.

    Henger ikke lenger med, beklager.

    Jeg vet bare at jeg ikke vil ha bensinstasjontilstander, og at krav om gjennomsiktighet for prisene hjelper oss som forbrukere. Her hvor jeg bor har bensinstasjonene nesten konsekvent hatt høyere priser enn distriktene rundt selv om tettheten av bensinstasjoner er høyere, det har gitt meg avsmak på lokal prising. Om Uno X løsningen ikke blir standarden for pris(u)gjennomsiktighet etter kortkravet så er det ingen ting å bekymre seg over.

  12. Nimrad skrev (13 minutter siden):

    Om du ønsker å la deg lure til forbrukerfiendtlige løsninger med dårlige begrunnelser så får det stå for din regning. Å tilby priser på nett har ingenting med bankterminal å gjøre.

    Du mener at bensinstasjonene har løst dette på en bra måte og ikke har svakheter som kan komme over på ladeoperatørene som følge av bankterminalkravet når Uno X beviselig har fjernet prisene fra nett. Ok.

  13. Nimrad skrev (13 minutter siden):

    Det har ingenting med kortterminal å gjøre.

    Med apper så kan man finne prisene i appen eller hos roaming partner, med ladeoperatører som ikke tilbyr app og bare har kortterminal må du i dette tilfellet se prisene på prismast. Det er ikke like sterke incentiver å dele prisinformasjon eller bruke ressurser på å utvikle backendløsninger når ladeoperatøren tilbyr kortbetaling og prismast.

  14. The Very End skrev (5 minutter siden):

    Ok, kompromiss: Kort OG app? :) Så har man redundans i tilfelle en feiler (men trodde man hadde sms / qr allerede). Kort som primær og som må være til stedet, så kan man tilby en liten rabat for de med app som deler sine personopplysninger. 

    Ja, begge deler vil uansett være nødvendig. Kortterminal er bare fra 50kWh og opp. App og brikke blir nødvendig for saktelading og du trenger app for å sette opp Plug & Charge / Autocharge og RFID brikke blant annet.

  15. The Very End skrev (1 minutt siden):

    Jeg, i mine 36 år, har opplevd EN gang at en kortterminal ikke fungerte. Det kan umulig være et så stort problem at det skal være menneskelig og teknologisk umulig å ha en kortterminal. For svarte, en spylevæskeautomat vi hadde stående utenfor butikken fikk satt opp kortterminal ETTER at den først ble momentert. Virker som en del her har bestemt seg for å lage større problemer enn det det er, for å rettferdiggjøre dette app helvete som er forbrukerfientlig.

    Har opplevd mange dodører med kortbetaling som ikke virker. Er noe helt annet i en bemannet butikk hvor reserveløsningen starter opp og man signerer en kvittering, litt værre på en ubemannet ladestasjon ute i hutiheita. Jeg vil ha flere muligheter og når ladeoperatøren tilbyr full roaming kan jeg aktivere lading med app som jeg har på telefonen fra før, f.eks. EasyPark. Det er ikke noe app helvete med ladeoperatører som støtter roaming. Recharge er en av disse som har roaming-avtaler med mange partnere, f.eks. EasyPark. :)

  16. The Very End skrev (1 time siden):

    Kort fremfor app-helvete er en seier for forbrukerne. Som andre her sier er det kun BS samt at argumentet med at app-helvete er mer fornuftig / bra / brukervennlig enn å kunne «tæppe» bankkortet ditt er, strengt talt, tullete. Er litt som Linux folka som mener Linux er lettere og bedre  enn Windows, men glemmer at folk bare ønsker å gjennomføre hva enn de må gjennomføre for å kunne komme videre til neste gjøremål. Som bonus har man større kontroll på personvernet når man ikke må legge igjen masse opplysninger hos hundre og ørten forskjellige leverandører.

    Bankterminalløsning fungerer ikke bestandig og man må forholde seg til ulike grensesnitt og språk avhengig av maskinvare og land. Bankterminalløsning gir heller ikke noen forhåndsinformasjon om tilgjengelige ladere og pris pr kWt. Da må ladeoperatørene sette opp ett skilt ved veien og så kan forbipasserende se den siste prisen. Prisen vil da variere etter lokale forhold, f.eks. hva nabo bensinstasjonen.. øh.. ladestasjonen tilbyr. Men det er vel en løsning mange flere er vant med.

    • Liker 1
  17. Evil-Duck skrev (6 timer siden):

    Virker som en noe tynn argumentasjon og billig forsøk på lobby virksomhet spør du meg, om de faktisk ville så kunne disse laderene driftes ut hele 2024 og 2025 før kravet om kortbetaling kicket inn, at det er HELT UMULIG å retrofitte kort terminaler som kommuniserer med laderne virker og helt absurd for meg. Dette dreier seg 100% om at laderne ikke var lønnsome, kort terminal eller ikke, og derfor ble de fjernet, men rechard prøver å score noen billige poeng mot innføring av kortterminaler.

    Recharge er nok litt uenig i kortterminalkravet når de har satset på full roaming og allerede er mer brukervennlig enn mange andre ladeoperatører, ja.

  18. Nimrad skrev (6 minutter siden):

    Er du på Android eller iOS nå?

    IOS, vet ikke med Android men App Store på iOS har god beskrivelse av hva utviklerene for ulike apper tillater seg å samle inn om deg.

  19. Det var betenkelig, roaming ladeappene som jeg har på telefonen sporer veldig mye informasjon om brukeren ut fra personverninformasjonen om de på App Store.

    Elton, Plugsurfing, Fortum Charge & Drive, Volkswagen, Northe kan tillate seg å samle inn mye brukerdata.
     

    Elbilforeningens Ladeklubb og ElbilAppen virker mest personvernvennlig, men også Circle K, Mer og Bilkraft lagrer lite.

    • Liker 1
  20. Syar-2003 skrev (2 timer siden):

    Skal ikke skjære alle over en kam. Det er konsistent på min BMW i4.
     

    Enig, noen produsenter klarer blended brakes bedre enn andre så det blir ikke rett å si at alle biler med blended brakes er ikke-konsistente.

    Synes egentlig en-pedal er litt hypet, min VW ID bil er ikke beste eksempelet på blended brakes, men den er jo tidvis en-pedal i coast-mode (D) når den justeres hastigheten selv opp mot kryss, hindringer i veien, hastighetsendringer, osv. Så bilen starter i praksis nedbremsing før jeg har foten på bremsepedalen om omgivelsene krever det.

  21. Jens Kr. Kirkebø skrev (16 minutter siden):

    Bare hvis man på død og liv skal ha regen på bremsepedalen. Jeg foretrekker å ha regen på gasspedalen og mekanisk brems på bremsepedalen, det gir mye enklere systemer med mindre sjanse for feil. 

    I alle fall så lenge man trykker ned rett pedal når man er trøtt og det oppstår panikksituasjon, ref. Tesla-ulykke i Bergen for en stund siden som visstnok var brukerfeil tror jeg. Er litt på gjerdet om det er lurt å bruke bremsene mindre fordi man øver sjeldnere på å bytte pedal men har aldri lest noe som støtter opp under skepsisen min, så den er nok grunnløs.

×
×
  • Opprett ny...