Gå til innhold

Sturle S

Medlemmer
  • Innlegg

    8 350
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    41

Innlegg skrevet av Sturle S

  1. 2 hours ago, HF- said:

    Ser allerede at e24 melder at norske straumpriser går opp på grunn av "kaldt vær og lite vind". En netto eksport på 4,2 TWh i november og desember har sjølvsagt ingen innvirkning på prisen

    Både import og eksport har innverknad på prisen.  I normale år er prisen i Noreg høgare enn i nabolanda om vinteren, slik at vi har netto-import, men i år har vi hatt ekstremt med nedbør og kraftoverskot og proppfulle magasin.  Då eksporterer vi stort sett heile tida, trass i at prisen av og til kjem opp mot det som er normalt om vinteren.

    • Liker 1
  2. 1 hour ago, Hanhijnn said:

    Håper den skal gå LANGT fra mine hjemtrakter. 😫 Noen som har tilgang til artikkelen, som kan si hvor den skal gå?

    Hjelmeland-Nesvik-Skipavik.  Ferja skal gå som 100% batterielektrisk frå april.  Hydrogen-greiene skal installerast i ein container på dekk seinare.  Frå då av skal ferja gå 50% på hydrogen i ein uspesifisert periode.  Tippar hydrogengreiene vert fjerna kjapt etter det.

     

    Frå artikkelen:

    MF Hydra skal driftes minst 50 prosent på hydrogen, resten på batteri. Fergen skal ha to brenselsceller, hver på 220 kW fra canadiske Ballard.

    Dersom det blir forsinkelser på brenselcelle og hydrogensystem, kan det installeres i etterkant. Det er bestilt direkte av rederiet og skal stå som en separat enhet utenfor styrehuset. Tyske Linde leverer hydrogen-systemet.

  3. "Hydrogen framstilt med fornybar energi" tyder elektrolyse med straum det er kjøpt opphavsgarantiar for. Til dømes kan det vere kjøpt opphavsgaranti frå eit norsk vindkraftverk. Krafta vert brukt her i landet, men opphavsgarantiane gjer samstundes det flytande hydrogenet Linde produserer ved gasskraftverket knytt til raffineriet og det kjemiske prosessanlegget i Leuna i Tyskland "grønt".

    https://chemicalparks.eu/news/linde-sets-up-new-hydrogen-liquefier-in-leuna

    https://www.steag.com/en/modalcontent/02-leistung/german-power-plants/leuna-power-plant/

  4. 3 hours ago, syar2003 said:

    Wot. 
    De som vil kjøpe/bytte seg til «ny» dieselbil i distriktene er opp fra 24% i 2018 til 40% i 2020 i følge undersøkelsene. Lik det eller ikke. Altså det er en økning.

    Men det er also ikkje rart.  46% av alle bilane til sals på finn.no er dieselbilar.  Berre 40% i distrikta (og færre i resten av landet) er interessert i å kjøpe ein slik bruktbil.  Når tilbodet er større enn etterspurnaden går prisane ned, og då er det ikkje rart at talet på interessentar går opp.

    Quote

    Samtidig er det fra de samme undersøkelsene samtidig kommet frem at andelen av de samme som vil kjøpe/bytte til seg elbil har gått ned fra 14% til 9%.

    Folk har nok eit litt meir realistisk forhold til kva dei har råd til enn før.  Du får tre-fire brukte dieselbilar for prisen av ein like gammal brukt elbil med nokon lunde vitug rekkjevidde.

    Quote

    Jeg stiller spørsmålstegn ved at man tidligere her direkte kun kobler lav utdanning til bilvalg av ikke elektrisk.
    F.eks finns det lite av bønder, småbruk, hesteoppdrett osv i byene og blandt de i byene med høy inntekt. Blandt disse er det garantert mange som er vektlegger diesel mot elbil av både praktiske og økonomiske hensyn som Benny i brom også nevner i sine konklusjoner. En annen type bruker man sjelden finner i byene er personer med  campingvogn.

    TØI-undersøkinga tyder på at både utdanning og økonomi er relevant.  Bønder og småbrukarar har sjeldan veldig god råd.

     

    Salsstatistikken for desember 2020 er forresten ute.  4,8% av alle nye bilar registrert i desember 2020 hadde berre dieselmotor.  2,7% hadde berre bensinmotor.  2 av 3 nyregistrerte bilar i desember 2020 var elbilar.  Om ti år kjem brutkbilstatistikken til å ca ca same fordeling.

    • Liker 1
  5. 14 hours ago, uname -l said:

    Det som teller er hva folk i praksis mener Autopilot betyr, ikke noe teori fra en flynerd. Tesla er fullt klar over hvordan folk vanligvis oppfatter ordet.

    Snakk for deg sjølv.  Kvar einaste gong du har ei utruleg sær – truleg heilt unik – oppfatning av eit eller anna, påtår du at "folk flest" er like forskrudde utan eit fnugg av dokumentasjon.  Det finst mange idiotar i verda, men neppe mange med like sært verdsbilete som deg.  Ta deg ein tur ut på gata og spør om det at eit fly har "autopilot" tyder at det kan gjere alle unnamanøvrar som trengst utan eit menneske i cockpit.  Eg trur at ca ingen andre enn deg ville svart ja på det spørsmålet.

    14 hours ago, uname -l said:

    Det er derfor de har valgt det og det er derfor tysk rett har bedt dem slutte med det. Om valget av navnet Autopilot har en negativ effekt på folks kjøreatferd som fører til dødsulykker så er navnet et problem. Alt annet blir akademisk diskusjon i en syklubb for autister.

    Sidan det skjer færre ulukker når bilar går på autopilot enn utan, er det lite som tyder på at autopiloten har negativ effekt på folk si åtferd i trafikken.

    14 hours ago, uname -l said:

    Jeg vet at du tror at all teknologi begynner og slutter med ditt kjære Tesla, men skateboard-chasiset ble oppfunnet av GM.

    I GM var det ikkje noko meir enn eit konsept, dei produserte ingen bilar med skateboard-chassis.  Det var nok ikkje veldig gjennomførbart heller, sidan konseptet ikkje hadde detaljar som fjøring og demparar.  Tesla var dei fyrste som utvikla eit fungerande skateboard-chassis og brukte det i ein produksjonsbil. 

    14 hours ago, uname -l said:

    Ellers kan man jo si at de 90% resterende delene av en Tesla er noe de har kopiert fra ordentlige bilprodusenter. Med kopi så mener jeg selvsagt "dårlig kopi" med tanke på hvordan disse bilene faller fra hverandre bare man ser hardt på dem.

    Her er konseptet til GM frå 2002, aldri produsert og det einaste eg kjenner til som kom før Model S:

    https://cnet1.cbsistatic.com/img/n2dlS_wLzNSbCqxa6JoSdvwSfy8=/0x24:1280x851/1092x0/2018/12/10/5896f2fd-4abb-4135-afdb-a661ccf45a91/gm-autonomy.jpg
     
    Her er Tesla Model S:
    https://www.aada.asn.au/wp-content/uploads/2015/07/tesla2.jpg
     
    Kva for eit av desse trur du har best sjanse for å overleve ein million km variert køyring?  Og kvifor går alle produsentar for skateboard-chassis i dag, dersom dei har so lett for å falle frå kvarandre?  Har du døme på at dei har falle frå kvarandre?
     
    I 2020 lanserte GM skateboard-chassiset på nytt, då i ein versjon som ser ut som han kan fungere, men det liknar mykje meir på Tesla sitt enn på konseptteikninga til GM frå 2002.  Det dei lanserte i fjor har GM faktisk tenkt å bruke i bilar.

    image.gif

    image.gif

    • Liker 3
  6. 3 hours ago, syar2003 said:

    Nei.

    Bruktbilsalget av biler i Norge jeg hele tiden har snakket om som viser denne trenden i distrikt.

    Salget av dieselbiler i 2020 går opp i distriktene sammenliknet med 2018. Og elbilsalget går samtidig ned i distriktene.

    Men det er jo tindrande opplagt.  Nokon annan trend er ikkje mogeleg, fordi det er so stor overvekt av dieselbilar på bruktmarknaden.  I ein lang periode var dieselbilane i klårt fleirtal på nybilmarknaden.  Bensinbilane er stort sett so gamle at dei går til hoggaren i staden.  Elbilar er det framleis svært dårleg med på bruktmarknaden, m.a. fordi dei er so billige å eige at folk heller kjøper ein elbil til enn å byte elbilen dei har.

    3 hours ago, syar2003 said:

    Og det er naturligvis ikke gamle vrak ,men nyere slike bruktbiler som da er mest populært som DTE systems på Gjøvik bekrefter er trenden.

    Hugs kvar bruktbilane kjem frå.  Når folk byter den gamle dieselbilen sin med ein ny elbil, går dieselbilen på bruktmarknaden.  No er det ein overflod av brukte dieselbilar på bruktmarknaden, slik at dei er billige i tillegg.  Ein annan trend er ikkje teoretisk mogeleg, basert på fordelinga av den gamle bilparken på drivstoff.  Som prosent av bilparken er diesel framleis aukande, fordi alle dei gamle bensinbilane frå før diesel vart populært går til hoggaren.  Det er framleis ca ein million bensinbilar att på norske vegar, men dei fleste har vore gjennom sitt siste eigarskifte før opphogging og det er fleire dieselbilar enn det er bensin- og elbilar til saman.

    3 hours ago, syar2003 said:

    Tydligvis vanskelig for enkelte å akseptere at dette er fakta.

    Nei, det ville vere som å protestere på at jorda er rund.  Eg kommenterer derimot at det er opplagt – eit anna utfall er umogeleg – fordi bilparken er slik han er.

    3 hours ago, syar2003 said:

    Nyere brukt med 3-4 år (5 for de med 7 år) igjen av nybilgaranti er det beste bilkjøpet. Det er noe alle vet.

    Dei fleste bilar går gjennom sitt fyrste eigarskifte då, men bilane skiftar i snitt eigar 3-4 gonger før dei går til opphogging.  Dvs at dei fleste bruktbilar som vert selde er eldre.  Under 5 år gamle bruktbilar vert oftast selde gjennom forhandlar som har teke dei i innnbyte ved sal av ny bil.

     

    Her er forresten meir oppdatert statistikk som syner at elbilar er mest populært blant husstandar med høg inntekt, og at dei med lågast inntekt i liten grad kjøper ny bil: https://www.ssb.no/transport-og-reiseliv/artikler-og-publikasjoner/kvart-sjette-av-dei-rikaste-hushalda-har-elbil

    • Liker 1
  7. 7 hours ago, syar2003 said:
    8 hours ago, Sturle S said:

    Når folk i distrikta seier dei vil kjøpe dieselbil, er det nok ikkje snakk om ny bil.  Dei vil ha ein brukt dieselbil, for fem til ti år gamle dieselbilar er grisebillige om dagen.

    Du har ikke lest det jeg postet tidligere fra motor. 

    Denne, ikkje sant?  (Sporingskaka som seier kva fjasebokgruppe du fann dette i har eg fjerna frå URLen.): https://motor.no/bilkjop-diesel-front/40-prosent-i-distriktene-gar-for-diesel-ved-neste-bilkjop/189171

    Det gjorde eg.  Det står ingenting der om at bilen skulle vere ny og ikkje brukt.

    7 hours ago, syar2003 said:

    Rapporten er gammel og utdatert og omhandler både batterielektrisk og hybrider og å bruke den til å tyde det slik du gjør opp i mot kontekst diskutert her i tråden om oppgang av diesel salg i 2020 er for enkelt. Det er også mere sammensatt og har nok mye med økonomi å gjøre - spesielt de du påstår kjøper 5-10 år gamle bruktbiler. Og har dermed lite direkte med Norsk utdanningsnivå å gjøre.

    Oppgang i dieselsal i 2020!?  Den fullstendige statistikken for bilsalet i 2020 kjem i morgon, men i november 2020 hadde 5,4% av alle nyregistrerte bilar berre dieselmotor mot 15,8% i 2019.  Det er ein kraftig nedgang, nesten ei utradering av dieselbilsalet i 2020.

     

    I mange år frå 2005 til 2015 kjøpte nordmenn hovudsakleg dieselbilar.  Det er dei årgangane som er mest omsett på bruktmarknaden.  Når du reknar med bruktbilsal kan det difor sjå ut som om diesel er meir populært enn nokon gong.  Bilar frå den tida bensinbilar var mest populære er so gamle at dei stort sett går til opphogging, ikkje ein ny eigar.  Skal du ha bruktbil gjev det meining å kjøpe dieselbil, for utvalet av dieselbilar er desidert størst og prisnivået lågt.

     

    Korvidt ein kjøper ny eller brukt bil har absolutt med økonomi å gjere.  Personleg økonomi og utdanningsnivå heng saman.

    • Liker 1
  8. 7 hours ago, Lodium said:

    Hvorfor må hydrogenen tilkjøres?

    Holder det ikke å produsere det i tilknytning til stasjonen ved hjelp av solceller, vindmøller og ett batteri i reserve for vindfrie og solfrie dager?

    Ehm, vi har noko som heiter leidningar.  Dei eignar seg godt til å flytte straum gjennom.  Vi brukar dei slik at vi kan plassere vindturbinane der det er best vind, solcellepanela der det er best solforhold og ladestasjonar der det er eit vegkryss og ei vegkro.  På den måten får vi mest mogeleg energi for pengane utan at dei som skal lade må køyre omvegar.

     

    Ein hydrogenstasjon kan godt produsere hydrogenet på stasjonen.  Då trengst ca 4 gonger meir straum enn til ein ladestasjon som skal forsyne like mange bilar.

    7 hours ago, Lodium said:

    Når batteriet er tomt også så kan man jo i tilegg benytte seg av litt produsert hydrogen for å drive hydrogen anlegget og stasjonen eller lade batteriet dersom det skulle vise seg at det drøyer på før vind eller sol skjer igjen i området stasjonen er plasserrt i.

    Du kan gjere veldig mykje rart dersom du har fått mykje subsidiar som du må bruke opp for å få nye.

    • Liker 3
    • Innsiktsfullt 2
  9. 7 hours ago, NERVI said:

    Det virker som du hopper lett over hva som kreves av effekt til lading.

    For det fyrste: Det trengst ikkje veldig mykje effekt til lading.  Meir enn eit hus vanlegvis brukar, men slike effektar er lett tilgjengelege på dei fleste industriområde, større forretningsområde og mange andre stader langs vegnettet.  Dersom du bestemmer deg for å setje opp ein megaladar midt på Sognefjellet har du kanskje eit problem, men då legg du heller ladaren til Vågå eller Fortun.  Der er nok effekt tilgjengeleg til å forsyne tusen megaladarar.  Lett.

     

    For det andre: Ein hydrogenstasjon treng like mykje effekt til kompresjon og kjøling.  Dette er rett og slett ikkje eit argument for hydrogen framfor batteri.

    7 hours ago, NERVI said:

    Og professoren regner antall biler og ikke andel av tonnasje/distanse når han snakker om når/hvor det lades.

    Ja, for det er det som er relevant.

    • Liker 1
  10. On 1/2/2021 at 3:13 PM, uname -l said:

    Dødsulykke-->Bare en vanlig cruise-kontroll.
    Selge Tesla--> Verden beste og kun dumme myndigheter som står i veien.

    Ingen styresmakter nokon stad i verda har lagt ned forbod mot autopiloten til Tesla.  Sidan du er desperat etter å "vinne" eit poeng, blandar du saman Autopilot og FSD, noko ingen som kan noko om Tesla eller eig ein Tesla ville gjort.

    Quote

    Dette er bevisst dobbeltkommunikasjon for å tjene penger på å utsette kunder og andre uskyldige for livsfare. Mobileye trakk seg fra samarbeidet med Tesla fordi de lot kundene ta i bruk systemet på en måte det ikke var kapabel til.

    Det er Mobileye sin påstand.  Eg tvilar sterkt på at det var den eigentlege grunnen.  Då har eg meir tru på forklaringa om at Tesla ville byggje sin eigen Autopilot parallelt med at dei hadde Mobileye ei stund, slik vi kan sjå prov på i bilane.

    Quote

    Det er totalt BS. Tysk rett måtte trå til for å stoppe Teslas markedsføring for å hindre alle disse dødulykkene.

    Det kan berre ha to mogelege forklaringar.  Anten tyder ordet Autopilot noko heilt anna på tysk enn på andre språk, eller so vernar tysk rett om tysk bilindustri, og legg so mange kjeppar i hjula for Tesla som dei klarer fram til tyskarane har klart å kopiere all teknologien Tesla hadde for ti år sidan.  Det tok VW nesten ti år å kopiere skateboard-chassiset til Tesla.  Fram til Model S kom trudde dei VW det var lurt å bruke same chassis til både eksos- og batterimodellar.  Tyskarane ligg so håplaus langt etter teknologisk at det er tragisk.  Uansett forbyr dei berre ordet, ikkje teknologien.

    • Liker 1
  11. 21 hours ago, syar2003 said:

    Det du driver med er temmelig søkt og stigmatiserende i denne sammenhengen.

    Det er då godt dokumentert at konsentrasjonen av elbilar i eit område korrelerer godt med både utdannings- og lønsnivå (som òg korrelerer bra).  Til dei grader at det har skapt store overskrifter i avisene.

     

    Når folk i distrikta seier dei vil kjøpe dieselbil, er det nok ikkje snakk om ny bil.  Dei vil ha ein brukt dieselbil, for fem til ti år gamle dieselbilar er grisebillige om dagen.

    Quote

    Jeg finner ingen informasjon i linken din om kobling mellom personbil preferanser og utdannelse . Det som jeg faktisk ber om kilder på.

    Sjå TØI report 1492/2016 tabell 3.4.  Merk det markante skiftet mot elbil for folk med meir enn 4 års utdanning: https://www.toi.no/getfile.php?mmfileid=43161

     

    Det er òg ein klår samanheng med alder.  Gjennomsnittsalderen i distrikta er klårt høgare enn i byane.  Folk over 60 vel i mindre grad elbil.  (Dei har òg generelt lågare utdanningsnivå.)

    • Liker 2
  12. 12 hours ago, Lodium said:

    Selfølgelig om stasjonen er veldig lønnsom og eksisterer lenge Nok med teslas eierskap så kan man si at ja da har tesla betalt det kostet å legge kabelen til stasjonen.

    Dette er eigentleg ein litt uinteressant diskusjon, for ein hydrogenstasjon som får tilkøyrt ferdigprodusert hydrogen brukar like mange kWh pr km som skal tankast på ein bil berre på å komprimere og kjøle hydrogenet som ein ladestasjon brukar får å lade ein tilsvarande bil med like mange km rekkjevidde.  Dersom hydrogenstasjonen i tillegg skal produsere hydrogen med elektrolyse, er straumforbruket fleire gonger større.  Ergo kjem hydrogen like dårleg eller dårlegare ut uansett korleis du snur og vender på det.

     

    Elles veit eg berre om ein superladar i Noreg som er nedlagd, men den flytta berre nokre titals meter.  Stort sett dei same leidningane som er i bruk, vil eg tru.  Vi har meir enn 10 nedlagde hydrogenstasjonar.

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 3
  13. On 12/24/2020 at 1:09 PM, uname -l said:

    Nei, de går til sparekontoen som heter Oljefondet og så har regjeringen valgt å bruke de pengene i denne krisen vi har i samfunnet.

    Har vi hatt kontinuerleg krise sidan 2015?  Sidan då har staten gjort netto-uttak frå oljefondet.  Kva har skapt denne krisa?  Det aller meste skuldast reduksjon i oljeinntekter, til dei grader at staten må inn å redde oljeselskapa meg astronomiske subsidiar.  Hadde det ikkje vore for oljeindustrien hadde krisa vore mykje mindre.  Verdien av fiskeeksporten har til dømes gått mykje opp i år, og utgjer fleire månadar med sal av olje, med mykje mindre investeringar og færre sysselsette.  I 2017 var det 225000 personar sysselsett i oljeindustrien.  I 2018 var det 12060 årsverk i havbruksnæringa.  Arbeidskrafta i oljeindustrien kunne vore brukt mykje betre og pengane kunne vore mykje betre investert.

    Quote

    Penger vi ikke hadde hatt om det var opp til deg.

    Hadde det vore opp til meg hadde vi hatt mykje meir pengar.  Vi hadde til dømes ikkje kasta vekk over 100 mrd kroner netto på resultatlaus leiting etter olje i Barentshavet.  Statoil hadde investert i fornybar energi i staden for oljesand i Canada.

    Quote

    Utsettelse av skatt er ingen subsidie.

    Nei, men so er heller ikkje det oljeselskapa har fått berre utsetting av skatt.  Det er rein skoddelegging.

    https://filternyheter.no/tidligere-oljebyrakrater-og-naeringslivstopper-na-er-norge-i-praksis-et-av-verdens-storste-oljeselskap-2/

    Quote

    En subsidie er hvor man får penger uten å betale tilbake. For eksempel om Staten velger å ikke innkreve moms på elbilen din.

    Eller når staten vel å gje oljeselsksapa 24% friinntekt, som dei ikkje må skatte av.  Den åleine er verd meir i 2021 enn mva-fritaket på elbilar.  Merk deg forresten sjølvmotseiinga i dei to setningane.  I fylgje definisjonen din i fyrste setning er avgiftsfritak – som oljeindusstrien sine milliardar i avgiftsfritak på utslepp og straumforbruk – ikkje ein subsidie.  I den andre er avgiftsfritak ein subsidie.

    Quote

    Da kan du ramse opp næringer som hittil i år har betalt 45 milliarder direkte inn i statskassen.

    Kan du peike meg til ei oversikt over næringar som betaler pengar direkte inn i statskassa, eller trollar du no?

     

    I 3. kvartal 2020 var staten sine inntekter frå direkte sal av varer og tenester (utanom olje) større enn driftsresultatet frå petroleumssektoren.  Driftsresultatet frå petroleumssektoren var 10 mrd kroner, og staten måtte ha 58 mrd kroner frå oljefondet  i det kvartalet.

  14. 1 hour ago, uname -l said:

    Og du trenger ikke kaste bort penger på skuespillerkurs.

    Jeg har vanlig cruise-kontroll, men jeg har ingen grunn til å tro at den er noe annet fordi.

    Fordi det ikkje er noko anna enn ein vanleg cruise-kontroll.  Du treng ikkje ramse opp andre grunnar.

    Quote
    • Sjefen for bilselskapet har aldri demonstrert cruise-kontrollen med hendene av rattet og oppmerksomheten rettet alle andre steder enn veien.

    100% av alle Tesla-eigarar veit at dette er ein demonstrasjon som syner kva autopiloten kan når føraren er distrahert, ikkje ein demonstrasjon på korleis det er meininga å bruke han.  Sei meg, trur du alle Tesla-kjøparar er sterkt psykisk utviklingshemma?

    Quote
    • Han har eller ikke "likt" videoer der cruise-kontrollen er blitt misbrukt
    • Sjefen har heller ikke valgt å kalle den for Autopilot, noe han ville visst ville lurt de 99,9 prosentene som ikke er kverulantiske flynerder.

    Det kan hende at ordet Autopilopt lurer deg, men eg er sikker på at prosenten er motsett. Meir enn 99,9% veit utmerka godt at ein autopilot i eit fly ikkje er konstruert for å unngå stilleståande objekt eller å fly flyet utan hjelp.  Det er du sjølv som er blant den vesle minoriteten som trur at ein autopilot kan fly flyet sikkert utan at piloten er til stades og fylgjer med.  Dei mest avanserte autopilotane finn du i droner, og sjølv dei har dronepilotar som fylgjer med.

    Quote
    • Han har heller ikke gjentatte ganger sagt at bilen jeg kjører er så nær full selvkjøring at den vil bli en selvkjørende robot-taxi i neste uke. Bare myndighetene det står på.

    Men FSD og Autopilot er to heilt ulike ting.  Dersom du faktisk hadde vore interessert i Tesla, som ein eigar, og ikkje berre ute etter å misforstå absoulutt alt på dei mest tilbakeståande måtane du kan tenkje deg, hadde du visst det.  Alle Tesla-eigarar har alltid visst det.

    Quote

    Jeg vet ikke en gang hva sjefen for bilprodusenten min heter og langt mindre er jeg på fornavn med ham. Jeg kjøpte bare en bil uten å hive meg hodestups inn i en tanketom og usunn persondyrkelse.

    Eg er redd det er du sjølv som står for denne persondyrkinga.  Eg har knapt sett deg diskutere noko som helst utan å trekkkje fram denne eine personen som du tydelegvis brukar kvart minutt av dagen til å tenkje på, lese om og setje deg inn i kvar einaste tweet og alt han har skrive og sagt, for å finne noko du kan misforstå eller feiltolke.  Ditt ekstreme fokus på den eine personen er muligens litt usunt.  Kva seier familien din?

    • Liker 2
  15. On 12/29/2020 at 2:17 PM, uname -l said:

    Det er veldig lurt av deg. Følg ordentlig med til tross for at din datter er uendelig mye bedre til å kjøre bil enn Autopiloten. Du kan for eksempel vise henne et bilde av en brannbil og spørre om det er noe hun ville kjent igjen og prøvd å unngå å kjøre inn i om hun så en slik i trafikken.

    No spelar du dummare enn ein stein.  Autopiloten er ein avanseret cruise-kontroll, og er ikkje konstruert for å unngå stilleståande objekt i vegbana.  Det veit alle som køyrer med autopilot eller adaptiv cruise-kontroll, anten det er fly eller bilar.

    On 12/29/2020 at 2:17 PM, uname -l said:

    Dessverre er det veldig mange som tror at Autopiloten er mye mer kapabel.

    Nei det trur eg ikkje.  Det er du som latar som om det er slik.  Det finst haugevis av døme på at bilar med adaptiv cruise-kontroll har kollidert med stilleståande objekt.  Det skuldast i 100% av tilfella at sjåføren er uoppmerksam.

    On 12/29/2020 at 2:17 PM, uname -l said:

    Dessverre er det veldig mange som tror at Autopiloten er mye mer kapabel. Den store årsaken er Elon Musks og Teslas dobbeltkommunikasjon rundt dette, godt hjulpet av sine medsammensvorne kultmedlemmer. Denne opphaussingen i kombinasjon med utilstrekkelig sjåførovervåkning er en dødelig kombinasjon.

    Kva med alle andre bilar som kresjar i stilleståande objekt når dei køyrer på adaptiv cruise-kontroll.  Er det den store guden din som manipulerer dei òg?

    • Liker 2
  16. 9 hours ago, J-Å said:

    Det er tre hovedgrunner. 

    1) Det er for store tap, det er sløsing med energi. Så lenge vi brenner gass og olje i stasjonære kraftverk bør vi heller bruke tilgjengelig elektrisk kraft til å redusere dette forbruket, og bruke den innsparte oljen og gassen på transportmidler som ikke kan gå på batteri.

    2) Det er for dyrt. Mellomlagring av overskuddsenergi bør gjøres med pumpekraft eller lignende. Hvis ikke det er mulig så bør en fortrinnsvis bruke energibærere som ikke trenger å lagres ved eksteme trykk eller temperaturer. 

    3) Det er en sikkerhetsrisiko. Spesielt flytende hydrogen brukt på skip er uheldig, fordi det ved en lekkasje vil dannes en iskald sky rundt skipet, som også kan være eksplosiv.

    Hvis batteriene er så store eller tunge at en ikke kommer frem, eller får med seg lite nyttelast på distansen mellom tilgjengelige lade- eller byttepunkter, så strekker de ikke til.  Strømnett strekker ikke til hvis de ikke kan levere kraftbehovet i et gitt punkt.

    Av grunnane du nemner her har EU i sin hydrogen-strategi presisert at hydrogen berre er aktuelt der batteri eller andre nullutsleppsteknologiar er umogeleg.  Hydrogen produsert med elektrolyse skal fyrst og framst reserverast industri som ikkje kan gå til nullutslepp utan.  Vegtransport og kasting av energi for moroskuld (mellomlagring) er førebels ikkje aktuelle bruksområde for hydrogen.

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 1
  17. 3 hours ago, bshagen said:

    Jeg har ikke på et eneste tidspunkt "frikjent" klimaendringene heller. Poenget her er at Sturle her mener dette har en klar sammenheng, noe man selvsagt kan si.

    Geologane seier jo det same.  Meir nedbør -> fleire naturleg utløyste kvikkleireskred.

    3 hours ago, bshagen said:

    Men her tror jeg det ufattelige mye detaljer som enda må komme frem. Byggeplanene, utredningene, testene av grunnen, golfbanen, hugging av all skogen som sto der, infrastrukturen som ble lagt (rørsystemer, strøm, dreneringer) osv osv før man kan bare enkelt peke på "klimaendringene". Jeg håper dere ser den? For all del, jeg er ikke den som betviler at det økte ekstremværet vil lage flere problemer som dette, men nå en enkelthendelse som dette skjer så betyr det ikke at det er automatisk = klimaendringer. Vi må tillate oss å finne ut av ting før vi setter ned en konklusjon :) 

    Eg skreiv heller ikkje anna enn at det er ein sannsynleg årsak.  NGI kravde ein del endringar før dei fekk lov til å byggje, som omlegging av bekkeløp, og med dei endringane meinte NGI at faren for skred skulle vere låg.

  18. 2 hours ago, Trestein said:

    Jeg påpeker bare at trafikken blir stadig sikrere og at det blir stadig vanskeligere statistisk å bevise bedre ulykkes statistikk på autonome kjøretøy. Vi ønsker vel ikke økning av antall dødsfall? 

    Autonomi kan vere noko av forklaringa på at talet på ulukker går ned.  Stadig fleire bilar har automatisk filhaldar, automatisk naudbrems (er krav for lastebilar og bussar og vert krav for alle bilar frå 2022) osb.  Det kan verke inn på statistikken.  Eg tvilar på at dødstala går ned fordi folk vert flinkare til å køyre bil.

  19. 3 hours ago, RJohannesen said:

    Det er bra å engasjere seg for andre menneskers rettigjeter, men samtidig må man se ting i forhold til hverandre, det er mange millioner av mennesker som lider og lever nesten uten menneskerettigheter i oljeproduserende land, og noen få tusen i koboltgruvene i Kongo...

    Ikkje minst er fleire av dei ojleproduserande landa i Midt-Austen på slaveritoppen.

     

    Fleire bilprodusentar, m.a. Tesla, jobbar hardt for å unngå ein kvar form for konflikt-mineral eller resultat av slaveri i bilbatteria.  I tillegg har dei nesten eliminert kobolt i batteria.  Mesteparten av konflikt-kobolten hamnar nok i billig forbrukarelektronikk frå Kina.

     

    Prøv derimot å finne eit oljeselskap som gjer ein skit for å unngå at olje produsert under minst like galne arbeidsforhold i å hamne i tanken, anten det er petroleumsbasert eller biodiesel.  Dobbeltmoralen står sterkt blant eksos-fanatikarane.

    • Liker 4
  20. On 12/29/2020 at 7:04 PM, 2LK70DN1 said:

    Synes TU skal lage et intervju med Amnesty Internasjonal og høre hva de synes om produksjon av elbiler i forhold utvinning av mineraler som blant annet kobolt...

    .. som vert mykje brukt til m.a. katalysatorar i raffineri.

    On 12/29/2020 at 7:04 PM, 2LK70DN1 said:

    Jeg vet at det blir mindre og mindre kobolt i elbiler, men det er fortsatt en betydelig mengde i de aller fleste.

    For mange elbilprodusentar er det viktig at kobolten dei brukar er utvunne på ein etisk forsvarleg måte.  Du kan til dømes passe på at elbilen du kjøper er frå ein produsent som nar meldt seg inn i Fair Cobalt Alliance: https://www.theimpactfacility.com/commodities/cobalt/fair-cobalt-alliance/

    • Liker 1
  21. On 12/30/2020 at 4:01 AM, freddy85 said:

    Nei jeg driver ikke av med selvskading så venstresiden er uaktuelt

    Mykje tyder på at du har gått deg litt vill politisk.  Fram til no har eg vore sikker på at du er steinhard komminist, for ca alle innlegga dine peikar i den retninga.  Det er ikkje ofte eg høyrer folk på høgresida agrumentere so kraftig for høgare skattar og avgifter, og hevdar at reduserte avgifter er usosialt.  Du minnar meg litt om ein fyr eg har møtt som vart kasta ut av AKP-ml for venstreavvik.

    • Liker 1
  22. On 12/29/2020 at 8:51 PM, Jr_52 said:

    Tror selv at Hydrogen er den beste løsningen på sikt. Virker mye mer miljøvennlig.

    Dersom all verdas platinaproduksjon går til brenselceller, har vi nok til å forsyne 7,5% av den årlege bilproduksjonen med brenselceller.  Sidan hydrogendrift brukar 3-4 gonger meir energi enn batterdrift, får vi òg andre ressursproblem.  Mengda kopar, sjeldne jordmetall og liknande er ca det same i ein hydrogenbil som i ein batteribil.  ein batteribil brukar meir litium, nikkel og (enn so lenge) kobolt.

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 1
×
×
  • Opprett ny...