Gå til innhold

eamadeus

Medlemmer
  • Innlegg

    19
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av eamadeus

  1. Heisann,

     

    Den første idèen er vel ikke så dum, men det spørs hva du er ute etter. Jeg regner derimot med at du må få tak i noe materiale av noe slag. Vet ikke om de er krevd å kunne gi fra seg regnskapet, men vil tro dette vil være den største utfordringen din.

     

    Hvor bredt kan du gå?

     

    Et forslag kan være å se på hvordan elektroniske bilag/faktura påvirker etterfølgelsen og utformingen av bokføringsloven. Men dette vil naturligvis være lite økonomisk rettet, mere praktisk.

     

    Ellers så er vedivurderinger av større selskaper ganske greit. Er ofte enklere å få tak i tallmateriale for børsnoterte selskaper enn andre.

     

    Fast/Opticom kan jo også være en interessant case. Var noe rettsak der gående rundt verdivurderingen av selskapet mtp noen avtaler de hadde bokførte som inntekt/kommende inntekt osv (som senere måtte nedskrives). Evt en oppgave som generelt tok for seg bokføring av intensjon/rammeavtaler.

    • Liker 1
  2. 1. Enkeltpersonsforetaket ditt skal inneholde, og kan hete det samme som deg.

     

    2. Skal du få momsfradrag på dette kan det være noe skatteetaten trigger på om du ikke har kjøpt det i firmanavnet.

     

    3. Du må uansett vise til at det skal brukes og er nødvendig innkjøp for firmaet.

     

    4. Det er noen beløpsgrenser, tror alt over 1000 kr som skal inneholde firmaets navn.

     

    5. Firmanavn kan påføres med penn, men må signeres av selger...

     

     

    Dvs, det bør gå greit, men skal du søke om tilbakegående moms bør du sette det på firmaet. Bytter du firmanavnet til ditt eget navn slipper du å tenke på annet enn at det faktisk skal brukes i driften.

     

    Det er mange lover som omgår dette temaet, og det kjøpsloven som gjelder for private har ingenting med kravene for mvafradrag og bokføring å gjøre.

  3. Hei alle!

     

    Jeg har nettopp startet et A/S og har noen spm. ang. aktiviteter på firmakontoen når det gjelder den innskutte aksjekapitalen på kr. 30.000,-

     

    - Kr. 30.000,- er på firmakonto og kostnaden for å starte firmaet (før reg. hos Brønnøysundregistrene) er allerede satt opp som kortsiktig gjeld.

    Jeg har forstått at jeg kan overføre denne kostnaden tilbake til min private konto, skattefritt. Da vil jo aksjekapitalen minke i størrelse..

    Dette firmaet vil ikke ha noen inntekter/ansatte/omsetning på en god stund, men med aktivitet på etablering og div. utgifter vedr. daglig drift og rekvisita.

    Firmaet er i en produkt-utviklingsfase, og det er valgt et A/S for kontakt med alle involverte.

     

    - Hva er reglene på utgifter som kan dekkes av firmakonto, og hvor mye kan jeg ta av aksjekapitalen til dette? Kan den i teorien gå i null, eller må jeg privat føre over innskudd for å holde aksjekapitalen over et visst nivå?

     

    Jeg er i ferd med å studere generell økonomisk styring av A/S, men om noen kan fortelle meg hvordan man best kan vedlikeholde firmakontoen vs. privat og firma, ville det hjulpet meg en god del. På forhånd takk!

     

    Mvh

     

    Du står fritt til å bruke opp de 30 000 du har på kontoen. Stiftelseskostnadene kan selskapet betale og få fradrag for. Har du betalt disse privat, så lager du et utleggskjema med kvitteringer/fakturaer bak og får disse inn i selskapets regnskap på denne måten.

     

    Det er nytt av året at man kan skrive stiftelseskostnadene som kortsiktig gjeld (og negativ "annen innskutt egenkapital").

     

    Det finnes krav til fri egenkapital (les kr 30 000), så i utgangspunktet så skal styret sørge for at tap av egenkapital blir fyllt opp igjen under visse omstendigheter. Men selv i firma med revisor får dette sjelden noen konsekvenser, utenom at det blir nevnt i revisjonsberretningen.

     

    Dette er ikke noe som følges opp av staten av skatte-/årsoppgjør.

  4. Vurderer å opprette et AS som skal drive med eiendom.

    Tanken var å kjøpe eiendommer med lån, for så å leie disse ut gjennom selskapet. Er bankene villig til å gi lån på denne måten?

    Bankene er villige til å gi lån, men man trenger ofte en viss egenkapital for å få det til. Har du hatt en solid privatøkonomi vil det svært ofte være enklere å få lån i banken hvor man har sin private konto.

     

    Hvilke fordeler vil jeg kunne benytte meg av...kan jeg skrive av utgifter, verktøy bil, etc?

    Andre fordeler som kan benyttes?

     

    Her er det mye å hente. En god regel er at man får fradrag for alt som brukes i driften. Det være seg,PC,verktøy, kontorpult, kontorstol, mobil m.m.

     

    Skal du ha firmabil må du kun benytte den i jobbsammenheng om dette skal lønne seg som eier av firmaet. Du kommer stortsett alltid bedre ut av det med å velge kjøregodtgjørelse i steden.

     

     

    Er det krav til revisor?

     

    Nei, i utgangspunktet ikke. Investerer du mye kan det utløse revisjonsplikt.

  5. Men hvor mange prosent skatt kan jeg forvente å måtte betale (...)

    Du betaler ikke i prosenter, men en fastsatt sum (fire ganger i året, ikke månedlig) ut fra hva du har oppgitt i søknad om skattekort. Skattekortet kan evt. endres flere ganger i året om det viser seg at du har hatt for høye/lave forventninger til inntekten -eller du kan vente på restskatt/tilgodebeløp året etter...

     

    Det du snakker om over er forskudd på skatt. Den er ikke prosentvis, men selve skatten ved skatteoppgjøret regnes ut prosentvis.

     

    Uten noen former for fradrag vil du havne på ca 30% skatt på et overskudd a kr 200 000.

     

    Du kan regne det ut selv.

     

    Husk å før inn overskuddet to steder, personinntektet og overskudd fra næringsvirksomhet.

     

    Få med så mange fradrag som mulig, vurder også å starte et AS hvis du ser at det er spesielle fradrag du går glipp av i enkeltmannsforetaket.

    • Liker 1
  6. Du driver inkasso i Norge mot NUF. Kravet sendes og rettes mot det norske organisasjonsnummeret.

     

    Skal du melde deg konkurs er det også mulig å gjøre via norge, men fremgangen er ikke så godt kjent blant jurister.

     

    De som før stiftet NUF/ENK vil nå gå over til AS. Du vil sitte igjen med akkurat like mange useriøse bedrifter som før. Desverre:) En undersøkelse av hvor gammelt selskapet er, regnskapet deres fra tidligere år etc er noe du bør sjekke uansett selskapstype.

     

    Skal du melde deg konkurs er det også mulig å gjøre via norge, men fremgangen er ikke så godt kjent blant jurister.

     

    Rettelse: Melde NUFet konkurs

  7. Det er meningen at banken skal kunne godkjenne en åpningsbalanse og innskudd etterhvert. Det er bare så mange lover at staten bruker litt tid på å få endret alle.

     

    Pr i dag kan banken bekrefte innskuddet, men revisor må uansett bekrefte åpningsbalansen. Det er derfor like greit at revisor bekrefter både innskuddet og åpningsbalansen.

     

    Les gjerne mer om å starte as på siden min, og kom gjerne med spørsmål i kommentarfelt eller på kontaktskjema nederst.

     

    Her er et eksempel på åpningsbalanse og andre stiftelsesdokumenter.

  8. Du vil få igjen moms for det som blir solgt etter at du passerte kr 50 000 i omsetning. Du må sette dette opp for skatteetaten, hvor mye du har solgt fram t.o.m første faktura som gjør at du går over 50 000. Resten får du da fradrag for.

     

    Her ligger det en nyttig forklaring på dette: Tilbakegående avgiftsoppgjør

     

    Du eller din regnskapsførerer sørger for å føre bilagene i regnskapet slik at en momsoppgave kan lages til skatteetaten.

    • Liker 1
  9. Har seg slik at jeg driver en nettside på hobby (og læring) basis

    , siden jeg har .no domene har jeg også foretak.

     

    Jeg ønsker å undersøke hvordan ulike metoder for promotering påvirker antall besøkende på nettsiden.

     

    I forbindelse med dette lurer jeg på om man må betale moms for ting som har med promotering å gjøre? Hvis nei: er det noe spesielt jeg må gjøre/være obs på?

     

    Av promotering tenker jeg å printe logo på t-skjorte, klistremerker, krus, visittkort og lignende.

     

     

    Takker på forhånd for hjelp!

     

    Når du kjøper noe må du alltid betale hele beløpet selger krever(inklusive mva). Har du solgt varer/tjenester for over 50 000 vil du imidlertid kunne få tilbake denne momsen i det du leverer momsoppgaven.

     

    Det er mulig du kan slippe moms ved å bestille fra et firma utenfor landet eks Sverige.

     

    Her er noen nyttige artikler hentet fra siden min smbinfo.no:

    Er selskapet ditt momspliktig?

    Registrere deg i moms-/mvaregisteret?

     

    Flere spørsmål og evt tilbakemeldinger mottas med stor takk:)

  10. SMBinfo.no Veldig nyttig side!

     

    Henter det viktigste for gründere og småbedrifter fra Bedin, skatteetaten, lovdata m flere. Veldig nyttig side!!

     

    Bla steg for steg guide for stiftelse av aksjeselskap. Siden er helt gratis og selger deg ingenting.

     

    Vær obs på at endel andre sider ikke gir deg all info, eller nøytral info da de har et produkt/tjeneste å selge. Men alle over er nyttige alikevel.

  11. Ja, du kan bruke bilen så lenge denne skal brukes i driften. En evt firmabil må skattes av privat og det er ikke alltid lukerativt.

     

    Vil ikke si at det er verdt å bruke eiendeler som innskudd så lenge det er snakk om kun 30 000 i aksjekapital.

     

    Alle linkene her er hentet fra www.smbinfo.no. Veldig god portal for deg som sksl starte bedrift, som jeg har laget smile.gif

     

    Jeg tar svært gjerne i mot tilbakemeldinger.

     

     

    Er du klar for å starte bedrift din i dag så har vi gjort alt klart for deg i vår artikkel: Stiftelse av aksjeselskap - steg for steg

     

    Guiden gir deg alt du trenger, bortsett fra en enkelt underskrift fra revisor.

    • Liker 1
  12. Jeg kan sterkt anbefale www.drupalnorge.no.

     

    Drupal er svært egnet til dette og har mange gode hoder som kan hjelpe deg med siden. Drupal er også brukt verden over og det gir deg god tilgang til evt videreutvikling uten å være knyttet til opprinnelig leverandør.

     

    Jeg har selv laget www.smbinfo.no Start din egen bedrift på drupal og er svært fornøyd. Men laget alt selv.

     

    Finn.no er ikke laget på en to tre. Så en "rimelig penge" vil være relativt. Men ta gjerne kontakt på f at gereng dot com så kan jeg gi kravspesifikasjon videre til en jeg kjenner som er god på drupal slik at du kan få et prisoverslag.

  13. Jo, det er egentlig nok som bilag til regnskapet. Skatteetaten kan imidlertid overprøve dette, du må da bevise at det faktisk var en jobbreise. Dette kan du gjøre i form av møteinnkallelser, møtereferat, mailkorrespondanse osv. Du legger det imidlertid ikke med i regnskapet, men har det tilgjengelig om det skulle bli spørsmål.

     

    Det må også forklares mtp antall dager du er der. Er egne regler for hva du kan ta med om du kombinerer det med ferie..

  14. Heisann,

     

     

    Mye av det du skriver stemmer. Det er også nevnt at man kan eie 4 bolig uten at man må starte et selskap.

     

    Du kan slippe skatt på salg av leiligheter ved å putte flere av dem inn i et AS som så eies av et overordnet AS. Men det bør da være nokså mange leiligheter slik at kjøper vil være en annen utleier og ikke en som ønsker å bruke den privat.

     

    Etpar nyttige lenker:

    Sparer jeg skatt ved å investere i boliger via et aksjeselskap eller NUF?

     

    Kan jeg redusere overskudd og skatt ved å reinvestere i eiendom?

     

     

    Husk for øvrig at du vil kunne få med endel flere kostnader i forbindelse med oppussingen inn i et AS enn du gjør som privatperson. Disse kostnadene trekkes fra før gevinst ved salg og leieinntektene beskattes. Du vil derfor få en noe lavere skatteprosent enn ved regnestykket du kom fra til. Dog vanskelig å si hvor mye mindre...

     

     

     

    "Et overskudd kan man vel enkelt unngå hvert år man ikke skal ta ut noe ved å betale inn ekstra på lånet." Dette stemmer ikke. Det er kun renter på lånet som regnes som en kostnad på lånet. Men overskuddet vil bli lavere i et AS enn privat på grunn av at du får med flere kostnader.

     

    Min anbefaling er å gå for AS og prøve å få litt størrelse på driften på sikt. Er det og skal forbli mer på hobbybasis ta det på privaten(både jobb mtp regnskap etc blir enklere og fortjenesten blir antakelig også større).

     

    Du bør sjekke ut om skatteetaten evt vil oppfatte det som næringsvirksomhet om dere er flere som går sammen om dette, eller om dere faktisk kan eie 4x4 leiligheter, 4 sammen, eller om dere faktisk uansett på stifte et selskap.

     

    Regner dere med å gå i minus i de første årene kan dere være oppmerksom på at dere vil få skattefradrag privat for underskuddet om dere stifter et ANS/DA. Dette vil kunne bedre saldo bankkontoen(likviditeten) ders noe, selv om det ikke utgjør noen stor forskjell på skatteprosenten på sikt.

     

     

    * Her er det ikke tatt hensyn til risiko da dette er noe du tydeligvis har klarhet i :)

  15. Jeg har et enkeltpersonforetak, og har sålangt i år ikke oversteget grensa på 50 000, så jeg er da ikke momspliktig, etter hva jeg har forstått.

     

    Jeg jobber med utvikling av nettbaserte systemer, og er avhengig av å teste det jeg lager på så mange platformer som mulig. Privat eier jeg PCer med Linux og Windows, og en smartphone. I det siste har jeg vurdert å skaffe meg et nettbrett (iPad, Galaxy Tab el.l.) for å kunne skreddersy løsninger også for disse enhetene.

     

    Høres det logisk ut å kjøpe dette i firmaets navn (vil nok også bli brukt i privat sammenheng), og hvordan går jeg isåfall frem? Betaler jeg ikke moms, eller blir momsen refundert? Er usikker på dette siden jeg ikke er momspliktig enda.

     

    Vil jeg kunne slippe unna med mindre skatt også, om jeg handler i firmaets navn? Isåfall, hvordan "skriver jeg av" dette på selvangivelsen?

     

    Jeg har søkt litt rundt, men finner ingenting som forklarer hvordan dette fungerer for ikke-mva-pliktige foretak, så håper på litt hjelp herfra! :)

     

    Du får ikke igjen moms før du har blitt momsregistrert. Men i det du kommer over grensen på 50 000 i løpet av 12 måneder vil du kunne få igjen det meste av momsen som du har betalt de siste tre årene.

     

    Driver du med applikasjonsutvikling er iPad eller annet nettbrett i høy grad relevant for firmaet og du kan ta inn dette som en kostnad i regnskapet. For å få det med i selvangivelsen din er du nødt til å ha en oversikt over inntekter og utgifter (ofte kalt et regnskap) samt føre dette over i rett næringsoppgave for næringsdrivene. Tror dette er næringsoppgave 1.

     

    Dette tas så med over til selvangivelsen din hvor et eventuelt underskudd i firmaet trekkes fra de allminnelige inntekt.

     

    Avskrivninger som miniforetak viser til er ikke aktuelt for et nettbrett, her tar man hele kostnaden i det året man kjøper den da kjøpet vil være mindre enn 15 000 kr eks mva.

     

    Det ligger mye god info på www.smbinfo.no og www.bedin.no

×
×
  • Opprett ny...