Gå til innhold

Den Ukjente

Medlemmer
  • Innlegg

    568
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Den Ukjente

  1. Ja, det å øke renta er riktig medisin. I realiteten har ikke Norges Bank noe annet valg. Norge lå, fram til nå, bak rentenivået i Europa (Den Europeiske sentralbanken har hatt 3,75% rente siden starten av mars. Det var det vi økte til nå.)

    Inflasjonen er alt for høy, og krona er rekordsvak. Hovedårsaken til dette er todelt, på tross av at begge deler er staten/regjeringen sin skyld. Regjeringen la i fjor høst frem det de kalte ett «rekordstramt» statsbudsjett. I virkeligheten var økningen av statsbudsjettet 10% sammenlignet med fjorårets budsjett. Hvis ikke jeg tar helt feil har revidert statsbudsjett økt enda mer, uten at jeg har tall på det. Det at staten bruker penger som fulle sjømenn bidrar til at inflasjonen stiger, og Norges Bank må gjøre det de kan for å dempe inflasjonen, og det er å sørge for at landet bruker mindre penger = høyere styringsrente.

    Når det kommer til rekordsvak krone (På tross av relativt god oljepris), så kommer dette av regjeringens uforutsigbare, næringsfientlige politikk, som gjør at investorer og andre med mye kapital skyr Norge, og legger investeringene sine til andre land. Det hjelper heller ikke med den ustabile verdenssituasjonen, hvor investorer også søker tryggere havner (USD og EUR feks) enn i stabile og gode tider.

    Ved å fortsette mantraet med å skulle «ta de rike» vil dette bare føre til enda større forskjeller, og til syvende og sist er det den store middelklassen som vil sitte igjen uten mat på bordet, da det i realiteten er dyktige gründere og andre med mye penger som sørger for mat på bordet til de aller fleste.

     

     

     

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 1
  2. Hei!

    Kjøpte for 2,5 år siden en TV fra Komplett.no til 8 000,- som for en ukes tid siden plutselig døde fullstendig. Ingen bilde, ingen lyd, null og niks.

    Ettersom hverken samboeren eller jeg har rørt TVen siden vi satt den på plass for 2,5 år siden ser vi ingen åpenbar grunn til at den skal kaste inn håndkleet allerede.

    Jeg søkte dermed om reklamasjon hos Komplett, noe de godkjente. Overraskelsen var dog stor da jeg fikk beskjed om at TVen måtte pakkes inn i originalemballasje, alternativt kan emballasje kjøpes for 455,- av Kompletts transportør. 455 kr er i utgangspunktet ikke noen stor sum, men prinsipielt mener jeg at jeg ikke skal lastes for at ett produkt jeg har kjøpt ikke tilfredsstiller kravene man kan forvente til holdbarhet. Jeg henviste dermed til Forbrukerkjøpslovens paragraf 30 første avsnitt, som sier at «Avhjelp skal skje uten kostnad og uten vesentlig ulempe for forbrukeren innen rimelig tid og uten risiko for at forbrukeren ikke får dekket sine utlegg av selgeren.»

    Svaret jeg fikk fra Komplett var da at jeg burde ha lagret originalemballasjen (i 2,5 år) mtp slike tilfeller, og at hvis jeg har valgt å kaste denne er jeg selv ansvarlig for å skaffe emballasje for innsending.

    Jeg mener dette er fullstendig urimelig, og heller ikke i tråd med paragraf 30. Jeg er dog ingen jurist, og kan selvfølgelig ta feil.

    Hva tenker andre om dette? I mitt hode er dette soleklart en kostnad Komplett må dekke så lenge det er en reklamasjonssak.

    Takk for alle svar!

    • Liker 1
  3. Norge er per dags dato ikke så ille, men en del av oss skjønner hva som kommer de neste årene, med dagens økonomiske politikk og signaler som lav kroneverdi, fraflytting av kapital- og ressursterke innbyggere og ett høyt skattenivå.

    Konsekvensen av færre og mindre investeringer i privat næringsliv melder seg ikke i dag eller i morgen, men om 3-4-5 år.

    Nordmenn har de siste ti årene hatt en massiv tilbakegang i kjøpekraft målt mot land vi liker å sammenligne oss med, og selv den Moldovske valutaen leu har det siste året styrket seg mot NOK. Ettersom NOK er sterkt knyttet til oljeprisen ville NOK sin lave verdi vært naturlig hvis oljeprisen var lav, men gitt dagens oljepris burde NOK vært mye sterkere. Hva vil skje hvis oljeprisen kollapser? Plutselig koster en EUR 20 NOK.

    • Liker 2
  4. Problemet, slik jeg ser det, er i stor grad venstresidens ubegrensede grådighet. Her skal man skattlegge både bedrifter og privatpersoner så hardt at de stopper investeringene eller flytter til utlandet, også har man likevel frekkhet nok til å si at alle må bidra og at de må gi tilbake til samfunnet.

    Det er ikke samfunnet som har jobbet natt og dag over lengre tid for å bygge en vellykket bedrift, eller som har ofret fritid og ferie for å kunne høste av godene senere.

    Ja - samfunnet har bidratt med rammebetingelser som tilgjengelig arbeidskraft, grunn etc, men disse bedriftene og eierne har jaggu bidratt med vel så det når det kommer til arbeidsplasser og arbeidsgiveravgift, selskapsskatt, skatt på utbytte etc.

    Det virker som om politikerne er vaksinert mot å forstå hvordan bedriftsøkonomiske mekanismer fungerer, og aldri i hele sitt liv har holdt i en kalkulator. Det er dermed rimelig skremmende at de samme personene skal bestemme rammebetingelser og skattlegging av næringslivet.

    Som flere her har påpekt skulle årets statsbudsjett bli ekstremt stramt, men økte med 10%. Staten bruker penger som fulle sjømenn, og finansierer dette med økte skatter og avgifter som vi nå ser at fører til både stopp i investeringer og fraflytting blant de av oss som bidrar desidert mest. Det er en skummel spiral vi er inne i, som bare politikerne kan stoppe når det kommer til kronekurs og kjøpekraft.

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 1
  5. Iki skrev (10 minutter siden):

    Om du hadde hatt en iPhone 12 så ville det ikke vært noen grunn til å oppgradere, men siden du ikke har noen av dem så er det vel greit å gå for den nyeste?

     

    Gitt at den blir mulig å få tak i da.

    Spørsmålet er om det er verdt 2400 kr kun for å ha den nyeste, når den ikke bringer med seg noe vesentlig hverken her eller der. 

  6. Hei. 

    Jeg må ha ny telefon da min holder på å ta kvelden. 

    Har alltid hatt Android, og aldri vurdert iPhone. Dog er jeg litt lei Android, og vil se om gresset faktisk er grønnere på den andre siden. 

    Spørsmålet mitt er dog, skal jeg gå for 12'ern, eller 13? Arbeidsgiver dekker 6 500 kr av regninga - resten må dekkes selv. Jeg er en forholdsvis enkel bruker, som ser en del serier etc på telefonen, surfer, betaler regninger og sender mail. 

    Er det noen som har noen formening om de 2400 kronene fra 12 til 13 egentlig er verdt det? Såvidt jeg kan se er det strengt tatt bare kameraet, som jeg sjeldent bruker, og batteritiden som er forbedret. 

    Pro og Pro Max synes jeg er stiv i prisen, selv om jeg gjerne kunne tenkt meg størrelsen på Pro Max. 

    Synspunkter tas imot med takk! 

  7. Theo343 skrev (21 minutter siden):

    De trenger ingen kabling seg i mellom men de kommer med RJ45 utgang som man kan koble til en switch eks. i et annet sted i huset hvor man så kan koble kablede enheter inn i denne igjen. Eller om man eks. har 1 PC i nærheten som ikke har trådløs nettkort hvor man ønsker nettilkobling via kabel.

    Når det gjelder backhaul har jeg ikke sett på det men alle boksene har altså en RJ45. Tror dog det vil fordre en konfigurasjon du ikke har tilgjengelig per nå men jeg vet ikke 100%. Jeg har bare ikke sett den muligheten.

    Jeg var nok litt utydelig. 

    Det jeg mente var hvorvidt det vil hjelpe/ha noe å si om jeg kjører kabler fra rutermodem til en mesh-enhet? Hvis vi ser på rutermodemet som hovedenheten, kan jeg da sette kabel fra hovedenheten, gjennom huset og til en mesh-enhet, også en ny kabel fra hovedenheten, på andre siden av huset, til en andre mesh-enhet? 

  8. Theo343 skrev (1 time siden):

    Google Wifi er et godt fungerende Mesh nettverk. Har montert et slikt hos et familiemedlem og de har vært ekstremt fornøyd det siste halvannet året med dette. De kjøpte en 3-boks pakke og har nå god dekning i hele huset samt i garasjen og hagen.

    Før hadde de også innimellom issues med chromecast, enkelte mobiler som slet med internett og andre rariteter. Med Google Wifi har alt bare fungert helt upåklagelig. De kjører også gjestenett samt familie instillinger for barna.

    Hvis du vil ha et internett som bare fungerer, ikke krever backhaul kabling og som er enkelt å forholde seg til og å sette opp så er Google Wifi et godt valg. 

    Hvis du er en person som ønsker å tweake og konfigurere rutere ned til minste detalj så er ikke Google WiFi en god løsning. Har du også behov for VPN i routeren så er ikke Google WiFi per i dag noe alternativ men det er enkelt å bruke PC som router for VPN.

    Google WiFi har heller ikke støtte for WiFi6 eller WiFi6e så ønsker du full utelling her må du se på alternativer. Hos de jeg satt opp dette hos har ikke det vært noe savn og de har ca. 40 enheter tilkoblet det trådløse nettet til enhver tid.

    En siste ting som også ble bedre var støyhåndtering ift. andre nettverk i nabolaget. Dette slet de med før selv om ting hovedsaklig stod på automatic og de jevnlig sjekket hvilke kanaler som var i bruk i nabolaget.

    Alt er på 1 ssid og det velges hva som er best for enheten.

    Takk for svar! 

    Trenger mesh-enhetene kabling mellom seg? Alternativt, kan de ha det? Vil det gjøre nettverket enda bedre?

  9. Hei! 

    Jeg planlegger å sette opp et nytt trådløst nettverk hjemme. Per i dag har vi rutermodem fra Telenor montert på ett rom, med to ethernet-kabler som går "rundt" huset, til hver sine rom. Deretter står det en ruter i det ene rommet for å få signaler til resten av huset, mens den andre kabelen står ubrukt. Ruter og rutermodem er ikke satt opp som ett nettverk, så det er per dags dato to ulike SSID'er man må koble seg på avhengig av hvor i huset man er.

    Jeg er lei av dette, og vil få orden på det. Dog er nettverk noe jeg virkelig ikke kan. Er det noen som har noen tips til hva som vil være enklest og best å gjøre her? Jeg har sett på Google Wifi, men er usikker på om det vil være riktig valg i mitt tilfelle. 

    Setter pris på alle svar! 

  10. Her er flere nyanser, slik jeg ser det. Mange av vannkraftverkene vi har er eldgamle. NVE anslår at vi ved å bare oppgradere disse til nyeste standard kan hente ut 6-8 TWh. Til sammenligning ble det produsert 9,9 TWh vindkraft i Norge i 2020.

    Som kjent skattlegges vannkraft svært hardt, mens vindkraft subsidieres. Det er rimelig å anta at dette er en av grunnene til at eiere av vannkraftverk rett og slett ikke ønsker å ta investeringen ved å oppgradere, da det rett og slett er ulønnsomt.

    Personlig mener jeg dermed det er tullete å subsidiere vindparker i hytt og gevær, istede for å lette på skatter og avgifter for vannkraftverk, samt gi insentiver for å oppgradere disse. På denne måten ville vi unngått rasering av norsk natur, i tillegg til at vi ville unngått å legge millioner av kroner i lomma på utenlandske vindkraftselskaper.

    • Liker 8
  11. Mr D skrev (47 minutter siden):

    Hvis du skal kjøre ca Ski/Vestby til Lillestrøm når verden blir mer normal og med vanlig arbeidstid, så vil du bruke mye tid i kø eller saktegående trafikk hver dag begge veier. Med dårlig vær om vinteren kan du risikere å kjøre i kø hele veien. Jeg hadde aldri orket den arbeidsreisen over tid.

    Jeg har (heldigvis) fleksitid, så jeg kan komme og gå når jeg vil. 

    ITtraktor skrev (43 minutter siden):

    Sannsynligvis enda mer kø der, ved Fetsund. Og vesentlig lengre. Men fylkesvei 120 kan være en mulighet?

    Takk for tips! 

    Gavekort skrev (34 minutter siden):

    Se der ja! Det var jeg ikke klar over. Takk! 

  12. Hugo_Hardnuts skrev (31 minutter siden):

    Typisk er det mest trafikk i tidsrommet mellom kl. 07-09 og 15-17, med variasjoner knyttet til helg/ferie/helligdager og veiarbeid/kjøreforhold/ulykker. Det er typisk strekningen mellom Ulven (der E6 møter Rv150/Ring3) og Manglerud det er mye kø, men den kan også strekke seg både nord og sørover. Men slik det er nå, er det sjeldent at det egentlig går med noe ekstra tid selv i de mest trafikkerte periodene på den strekningen. Mye folk på hjemmekontor, samt at det vel er en del som er permittert. Vanskelig å si noe om hva som er standard ekstra reisetid hvis det er mye trafikk. Google maps beregner at reisetiden øker med 30 min, men det er vel basert på et gjennomsnitt. Tror nesten bare du må beregne god tid i starten og prøve deg frem.

    Da gjelder det å starte tidlig skjønner jeg, ja. :)

    Ulven/Manglerud, gjelder det begge veier, eller? 

  13. Hei! 

    Jeg har fått meg ny jobb i Lillestrøm som jeg begynner i nærmere sommeren. I den forbindelse må jeg gjennom Oslo to ganger om dagen, da jeg bor sør for Oslo, mot Moss. 

    Hvilke tider er rushtrafikken på sitt verste gjennom byen, og hvor mye ekstra tid må jeg regne med? Nevn gjerne også hvor det er. 

    Raskeste vei, og veien jeg ser for meg å kjøre, er forøvrig E6 hele veien. 

    På forhånd, takk! 

  14. Kjører selv A3 etron 2018 modell, med lite ekstrautstyr. Fantastisk god bil å kjøre, med god akselerasjon og comfort, og ikke minst fin å se på. Dog er det ett par minuser.. Elektrisk rekkevidde er den største. Nå om vinteren kommer jeg ikke mye lenger enn en mil på batteri. Om sommeren: Rundt 3 mil. 

    Skal bytte bil i juni, og da blir det utvilsomt nye Golf eStyle Hybrid (Tidligere GTE). Har prøvekjørt den, og der har du fantastisk mye standardutstyr, god rekkevidde på EL (4 mil vinterstid), og en hel del andre småting. 

    Forstår det slik at du har funnet ut at disse bilene egentlig er for små for deg, men skulle du likevel falle på denne biltypen, vil jeg heller anbefale deg en Golf GTE/eStyle Hybrid. 

    Lykke til med bilvalget! 

  15. agvg skrev (På 26.1.2021 den 17.07):

    Regner med det ligger rør fra nærmeste skjøteskap eller kum, ellers må de splitte fiberen og det er jo noe jobb vil jeg tro. 

    Jepp, de må splitte fiberen, og sette opp en sentral. 

    Entrepenøren hadde sendt de et tilbud, og han sa at basert på hans erfaring, ville Telenor godta tilbudet. 

    Dubious skrev (På 26.1.2021 den 17.44):

    De kommer ikke til å kutte fiberen som ligger der bare for at en person skal få fiber
    En ting er nedetid for eksisterende kunder, så har vi kostnaden men å sette opp en sentral


    Regner med at de må legge nytt rør fra nærmeste sentral om de ikke har lagt rør til tomtegrensen allerede

    Det vil vise seg. Entrepenøren har sendt tilbud for splitting av fiber og sentral. Som sagt, entreprenøren sa han selv regnet med at Telenor ville godta tilbudet. 

    Jeg har forøvrig lite erfaring med dette, annet enn det entreprenøren har sagt. 

    Det kan forøvrig legges til at de med denne jobben også vil klargjøre fiber for eventuelt andre fremtidige boliger i umiddelbar nærhet. 

  16. agvg skrev (På 22.1.2021 den 16.51):

    Det er nok mye og kreve at kundebehandlere skal kunne gi deg svar på hva som ligger i bakken og om du kan koble deg til, og fordi det ligger en fiber der så betyr jo ikke det at det er en kabel for privatkunder, regner med det ligger tomme rør som kan brukes og levere til deg. 

    Muligens. Men samtidig burde de kunne fortelle meg at de har fiber i området, uten at de er helt sikker på nøyaktig plassering. Virker som om de bruker samme systemet som jeg har tilgang til, ved å se hva jeg kan få på min adresse per dags dato. 

    Forøvrig så er det ikke tomme rør. Det er trekkerør med fiberkabel som ligger der, og går til et annet boligfelt. Dette bekreftet som sagt entrepenøren for meg. 

  17. Da ser det ut til at saken har fått en løsning for min del. 

    Entreprenøren Telenor benytter ringte meg i dag. Da viser det seg at det går en fiberkabel rett utenfor tomtegrensa vår, langs fylkesveien. Dette er noe jeg har mistenkt lenge, da det ble gravd ned rør av noe slag for en del år tilbake. Dog har ingen kundebehandlere hos Telenor evnet å fortelle meg at det er deres, enda jeg har spurt en hel del ganger om det er deres rør, og eventuell fiber som ligger der. 

    Ergo er alt som må til å grave seg ned til fiberkabelen, sette opp en sentral, og legge fiberen inn til huset vårt. 

    Setter uansett stor pris på alle svar! 

    • Liker 1
  18. agvg skrev (11 timer siden):

    Da må de borre under veien og dra med seg rør, det øker kostnadene noe voldsomt for og få en kunde, hvordan kommer telefonledningen inn i huset ditt? 

    De trenger bare å grave langs med veien, så vidt jeg kan forstå. 

    mobile999 skrev (2 timer siden):

    Man må ikke grave, det er mulig å henge fiberen opp i eksisterende telefonmaster.

    Har de gravd i boligfeltet eller har de hengt opp i master?
    Har din bolig telefonledning i bakken eller i master?

    De har ikke begynt enda - de har kun godkjent prosjektet for utbygging, og signert avtaler med husene i boligfeltet. Jeg vil tro de begynner når våren kommer. 

    Hva angår telefonledningen, er denne lagt i bakken, tror jeg. Dog, jeg har ikke tenkt tanken på at den faktisk kan henges i telefonstolper etc. Takk for at du satte meg på den tanken! 

    cacb skrev (2 timer siden):

    Har ikke erfaring med Telenor for fiber, men har erfaring med dem ang. gammel kobberlinje/ADSL. De var ikke interessert i å gjøre noe for oss, for å si det slik. Hadde mye kommunikasjon from til for et par år siden.

    Vi var 7 hus som ligger ca 600m fra hovedvei + 3 hus som ligger like langt unna men lags en annen velvei. Altibox/Viken fiber kom og gravet fiber til alle (selv om det tok litt tid). En bonde nektet graving, så der ble det fiber i stolper et stykke. Jeg tror ikke dette ga noe stor fortjeneste for å si det slik, så vi var heldige. Min erfaring er at man er nokså prisgitt hva leverandører ønsker å tilby.

    Dette gir meg hvertfall litt håp! 

     

    Forøvrig kan det nevnes at Telenor ringte i dag, etter at jeg sendte de e-post på fredag. Da snakket jeg med en hyggelig kar, som sa han hadde sendt saken over til avdelingen som hadde med fiberprosjekter osv, for å se om vi kunne inkluderes i prosjektet de har godkjent. 

  19. NULL skrev (1 time siden):

    Inntrykk av at en del har fått det til hvis de har tatt en del av gravearbeidet selv?

    Det at det kan komme hus mellom ditt hus og de andre kan vel egentlig gjøre ting komplisert med tanke på gravingen, evt. hvis det er reguleringsplaner som kan tilsi at veier o.l. vil bli endret også pga. regulering som er gitt for å bygge boliger der. Uansett må det vel legges opp separate fiber til disse husene når de kommer fra en splitter/node et sted, så betyr vel i praksis ikke all verden.

    Jeg regner med å måtte grave fra tomtegrense og inn til huset, noe som i seg selv er 50-100 meter. Fra nærmeste boligfelt er det dog inntil riksvei, noe jeg ser på som utfordrende. 

  20. Hei! 

    Jeg har over tid mast på Telenor for å få fiber til området vi bor i. Nå har det kommet for fullt, men Telenor ønsker ikke å tilby oss fiber, da vi ligger som et frittstående hus et par hundre meter bortenfor boligfeltet de nå bygger ut fiber i. 

    Er det noen som har erfaring med å overtale Telenor til å grave og legge fiber de siste meterne fram til sitt eget hus, uten at man bor i boligfelt? Jeg skulle da tro de var interessert i dette, da det i framtiden kan komme hus mellom oss og nåværende boligfelt. 

    På forhånd, takk. 

  21. Haakon1 skrev (6 minutter siden):

     

    Hver gang jeg snakker med noen som nettopp har begynt med aksjer så putter de penger ned i det sorte hullet Norwegian. Hvorfor gjør dere det når det er så mange andre gode selskaper der ute? HSBC anslår markedsverdien per aksje skal til 0.5 NOK/aksje. Selskapet er fuckings konkurs. Hvilken innsideinfo er det alle dere sitter på? Flybransjen er ekstremt konkurranseutsatt, Norwegian tapte 2 milliarder (??) i fjor i tillegg til at de sitter på 35 milliarder i gjeld. Tror dere at Norge redder konkursbedrifter by default? Det er like uansvarlig tankegang som det derre hyttefolket som ber om å bli hentet med ambulanse etter de blir syke.

    Ja, det irriterer meg. Hobbyinvestorer som invester i NAS på dette tidspunktet fortjener å miste pengene sine. Såpass dum er investeringen.

    Jeg skal ikke snakke for andre, men for egen del er det flere faktorer. 

    Ja, Norwegian tapte 2 milliarder i fjor, og har gjeld nedover ørene. Men underskuddene de siste årene har vært planlagt, slik jeg har forstått det. Ekspansjon > Lønnsomhet. Nå var jo planen å flate ut ekspansjonskurven, og øke lønnsomheten. Dog har de tatt en høy risiko ved å ekspandere så fort. Problemene med både 787, MAX-flyene og Trent-motorene har stukket kjepper i hjulene for den opprinnelige skjøre planen deres. 

    Likevel valgte jeg å investere i NAS ettersom jeg ikke tror staten lar de gå konkurs slik det er nå, i disse virustider. Isåfall må de også la SAS, Widerøe og andre fly- og reiseselskap også gå dukken hvis de ikke selv klarer å holde seg flytende (Flyanalytiker ga nettopp SAS noen uker uten hjelp fra staten før de går konkurs).

    Risiko? Ja. Men som nybegynner satser man ikke penger man ikke har råd til å tape. Og da må man brenne seg før man lærer, uansett hvor mye man blir fortalt at man ikke skal gjøre det.

     

    • Liker 1
  22. Er helt ny i gamet, og har lite peiling. Jobber med å lese meg opp, men har tenkt lenge på å starte med å kjøpe noen aksjer med høy risiko. Endte opp med å kjøpe NAS da det var på sitt laveste denne uken. 

    Vet at selskapet er skyhøyt gearet, og at det har gigantiske problemer med likviditeten, men likevel: Hvorfor ikke kjøpe for noen skarve lapper, og se om ikke selskapet blir reddet eller kjøpt opp, og aksjen skyter til værs? I så fall vil man jo få en hinsides høy avkastning, for relativt små investeringer? Dette er hvertfall mine tanker. 

    Men så kommer spørsmålet: Det må da være en grunn til at det virker som om bare idioter som meg tenker slik? Hva er det som gjør at de/dere som har greie på dette ikke gjør det samme? 

     

×
×
  • Opprett ny...