Gå til innhold

Wintermuthe

Medlemmer
  • Innlegg

    333
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Wintermuthe

  1. Takk for svar.

     

    Du sier at resynch betyr at diskene konfigureres og det er derfor jeg lurer på om man kan ta disken ut og sette den i en annen maskin (uten raid) og at dataene fremdeles er lesbare. Jeg er enig i at det skal fungere med en disk (det er jo poenget med speiling ;) Jeg skal uansett teste om jeg kan ta ut en disk, kople den til en ledig SATA inngang på en XP maskin (uten RAID) og se hva som skjer.

     

    Hastigheten er dårlig uansett hvilke disker jeg kopierer mellom, bruk av kontroller eller ikke. Det virker som om det er noe feil med buffer ja - jeg lurer på om mere RAM fungerer bedre? Det er særlig store filer som tar lang tid å kopiere (filer over 1GB) - småfiler går relativt greit.

  2. Hei,

     

    Jeg har satt opp en server med Win 2003. Hardware er Intel P4 prosessor, greit med minne, Win 2003 Server og 6 stk. SATA disker som er koplet via et Adaptec kontroller kort. Jeg har nå satt opp 2x2 disker med Speiling via. Windows. Mao - jeg bruker ikke raid funksjonaliteten i Adaptec kortet fordi jeg er redd for at jeg da mister alle data dersom dette kortet slutter å fungere.

     

    I denne forbindelse har jeg noen spørsmål:

     

    1. Jeg har hørt at så lenge Windows styrer Raid så er det bare å plugge diskene i en ny maskin med Windows så er alle data tilgjengelige igjen. Stemmer dette?

     

    2. Når jeg kjører speiling, kan jeg da ta ut en av diskene, sette den inn i en annen maskin uten Raid og få full tilgang til dataene på disken? Eller vil HDen inneholde indekseringer etc. knyttet til Raid som gjør den uleselig utenfor et Raid oppsett?

     

    3. Hvorfor driver Windows å "resyncher" HDene med speiling? Hva er dette og hvorfor tar det så ufattelig lang tid (flere døgn for en 500Gb disk).

     

    4. Diskytelsen er helt forferdelig på Serveren. Det var den også når jeg kjørte Raid 5 via Adaptec kortet. Når jeg kopierer mellom disker så er skrivehastigheten ca. 500Kb/s. Helt ubrukelig.

     

    Takker for svar!

  3. Hei,

     

    Jeg har ca. 40 GB med bilder liggende. De er i dag sortert på mapper (navn er dato bildene ble importert) men jeg er ikke helt fornøyd med denne løsningen.

     

    Jeg bruker Picasa 3 til å organisere bildene men ser etter et program som har (mye) bedre støtte for søking i metadata / editering av metadata etc. Krav til programmet er:

     

    - Mulighet for batch (mao. legge inn en tag i mange bilder samtidig)

    - Endre navn på bildefiler basert på metadata

    - Lossless (mao - selve bildet skal ikke endres, kun metadata)

    - Støtte for IPTC / EXIF og helst XMB

     

    Er det noen som har noen gode tips til et program? Helst freeware.

     

    Takk!

     

    muthe

  4. Støtter kontrolleren at du legger til disker i raidet?

     

    Ja - den gjør det. Arrayet kan utvides uten tap av data, funker som ei kule. Arrayet gikk fra 3 disker (som gav 1000Gb) til 4 disker (som da ble 1500Gb).

     

    Poenget er vel også etter at jeg hadde lagt til en ny disk, bygd opp arrayet, så "glemte" jeg å legge til den nye plassen i Windows Disk Manager. Derfor var fremdeles kun 1000Gb tilgjengelig selv etter at arrayet var rekonfigurert til 4 disker. Jeg synes bare det er rart at jeg i tillegg til å øke arrayet i Adaptec programvaren må inn i Windows Disk Manager for å sluttføre det hele.

     

    muthe

  5. Hei,

     

    Har en Adaptec RAID kontroller der jeg har satt opp 3 disker med RAID 5. Etter at dette var gjort måtte jeg inn i Disk Management i Win 2003 Server for å "Activate Volume" etc (dvs. allokere plass, gi volumet en bokstav).

     

    Etter noen dager la jeg til nok en HD til arrayet. Den brukte da et døgn på å rekalklulere arrayet. Det viste seg derimot at den nye plassen ikke ble lagt til automatisk i Win 2003 Server. Jeg måtte derfor inn i Disk Management og velge "extend volume" på den aktive delen av arrayet, legge til den nye og dermed var alt OK (hele tiden mens jeg brukte arrayet - dvs. dataene har vært tilgjengelige hele tiden).

     

    MEN: Raid 5 arrayet mitt er nå av typen "Dynamic Disk" i Windows. Etter oppsettet av de 3 første diskene viste dette seg som en "hel fysisk disk" i den grafiske visningen i Disk Management. Men den siste disken om ble lagt til arrayet vises som en "egen stolpe" i dette bilde; den har derimot samme disknavn, bokstav etc. og fungerer som om den er en del av de tre første diskene i arrayet.

     

     

    Mine spm:

     

    1. Er det rett å bruke "Dynamic Disk" i Win 2003 Server når man skal bruke Raid 5 arrayet

    sitt til en stor (logisk) disk for lagringsformål?

     

    2. Når man har opprettet et array i Raid kontroller, kan man da "gjøre som man vil" i Windows når det gjelder å lage partisjoner, volum. etc. ? Dvs. kommer alt dette som et logisk lag "oppå" selve Arrayet slik at om man oppretter en C og D partisjon, eller kun lager en stor partisjon så vil man allikevel være sikret av redundansen i arrayet?

     

    Takk for svar.

     

    Mvh.

    muthe

  6. Det var en interessant problemstilling: dersom kontrolleren tar kvelden, hva gjør man da? Vil det ikke da være mulig å kjøpe ny kontroller (gjerne annet merke, annen modell) kople til, sette opp samme RAID konfigurasjon og redde alle dataene?

    annet merke - nei, det vil garantert ikke virke.

    annen modell - kanskje. Jeg ville ihvertfall ikke satset på det.

    løsning / workaround: ha en ekstra kontroller i reserve

     

    Men gjelder dette for alle typer RAID? Ville f.eks. tro at RAID1 ville fungere greit siden dette er ren speiling.

     

    muthe

  7. Gode poeng! Jeg har primært fokusert på å skaffe meg et skikkelig kabinett som jeg kan bruke til ulike formål i årevis fremover. Men det er selvfølgelig et alternativ å kjøre på med store disker og et mindre kabinett. Ser at microplex har tilbud på et Lian-Li kabinett:

     

    Lian-Li

     

    Dette har jo godt med plass, men jeg er ikke sikker på kjøling dersom kabinettet fylles helt opp.

     

    Jeg har behov for mye diskplass når jeg skal rippe alle de gamle "familiefilmene", drøssevis med DV kassetter og analoge filmer som ligger og støver ned i en skuff. I tillegg til dette har jeg drøssevis med digitale foto på maks kvalitet (speilrefleks). Dernest musikk, film etc.

     

    Min største "bekymring" er dersom kabinettet blir for lite og dermed blir varmt. Jeg innbiller meg at et stort kabinett løser mye av varmeproblemene uten at jeg trenger 20 vifter på full guffe.

     

    Ellers vurderte jeg å kjøre RAID1 på alle diskene men det er kanskje bedre å kjøre et altnerativt oppsett (som f.eks. du skisserer ovenfor?) Er ikke god på RAID - jeg hadde også tenke å kjøre RAID via software (Windows 2003 server) - kanskje du har synsounkter på dette? Eventuelt tips til kontrollerkort.

     

    EDIT: og hvilke HDer anbefales til 7/24 bruk?

     

    muthe

  8. :ohmy: Det var jaggu litt av et oppsett .....

     

    Jeg har vurdert denne boksen men nettopp pga. alt ekstrautstyret så blir prisen utrolig høy i forhold til nevnte Chieftec som gir mye av det samme men til en mye billigere penge. Slik jeg forstå så inneholder Chieftec alt man trenger inkl. drevrammer (5,25 -> 3,5). Oppsettet du har laget gir nok mye mer kjøling så en del vifter må nok inn i samme slengen.

     

    Men det er ikke tvil om at kassa du foreslår har god nok plass - spørsmålet er da er om man ikke kan få en like bra oppsett til en rimerligere penge?

     

    Men jeg skal kikke nærmere på forslaget ditt - absolutt en god kandidat!

     

    muthe

  9. Hei,

     

    Jeg har så langt ikke kommet i mål når det gjelder å finne et skikkelig server kabinett. Jeg har sjekket ut full-tower modellene til flere produsenter som f.eks. Lian-Li, men så langt er jeg ikke helt fornøyd. Det kabinettet som faktisk skiller seg ut er Chieftec sitt Jumbo Fileserver JS-1500. Dette kabinettet virker midt i blinken med tanke på størrelse, materialvalg (stål som gjør at det er solid og gir god lydisolering etc) mm.

     

    MEN - kabinettet kom på markedet for 5 år siden og det er jo "haugammalt" i vår tidsregnging.

     

    Så mitt spørsmål er: er det noen som kjenner til tilsvarende kabinett? Har egne erfaringer? Noen som vet om gode nettbutiker i USA som selger denne typen kabinett? Etc.

     

    For ordens skyld, kabinettet skal brukes til en server som skal kjøre Win 2003 og brukes til backup, nettverkslagring (media), innhenting av film fra DV kamera / analogt videokamera etc. Det skal ha plass til mange HDer og disse skal kjøres i RAID.

     

    Takk for innspill!

     

    mvh.

    muthe

  10. Hot-swapping ville vært OK men du har rett i at jeg ikke har bruk for dette. Serveren skal fungere som senter for film, musikk, bilder etc. samt backup i heimen så litt nedetid betyr ingenting.

     

    Jeg har enda ikke bestemt meg men har skikkelig lyst på Chieftec kabinettet selv om det er dyrt (og stort). Regner uansett med at dette er et kabinett som jeg har ha glede av i mange år.

     

    muthe

  11. Jeg skal bygge meg en NAS-boks snart, og da tenker jeg på Chieftec WH-01.

     

    Det så egentlig ganske greit ut! Men blir kanskje litt lite å jobbe i samt varmt dersom det fylles opp med 8 disker?

     

    Jeg har også sett på disse (selv om de er ufattelig dyre):

     

    Chieftec Jumbo File Server

    Yeong Yang Server Cube

    Lian Li Modular Cube

     

    Noen som har erfaring med disse - ser at Lian Li sitt kabinett i praksis blir dyrere siden man må ha med en rekke ekstradeler (drevrammer etc.).

     

    muthe

  12. Hei,

     

    Jeg er i ferd med å bygge en hjemmeserver som skal brukes til fildeling, back-up, nedlasting etc. Jeg har en server i dag som kjører Win 2003 server og fungerer som gull. Men pga. mangel på kabinettplass så ønsker jeg å kjøpe et nytt kabinett slik at jeg kan utvide med nye harddisker. Siden jeg i dag bruker eksterne HDer til å ta backup av serveren, ønsker jeg nå å gå over til et kjempekabinett med HDer i par slik at jeg kan kjøre Raid 1.

     

    Jeg trenger hjelp til følgende:

     

    1. Valg av kabinett: Har sett på ulike typer Big Tower (f.eks. Cooler Master Cosmo), cube, u4. Hva er å anbefale ? Ønsker i utgangspunktet noe som ikke er flashy, isolerer godt med tanke på støy / lyd og har god plass til å jobbe i / utvide med flere HDer.

     

    2. Raid kontroller: Jeg vil ha en skikkelig Raid kontroller som fungerer både i Windows og Linux.

     

    Særlig når det gjelder kabinett lurer jeg på fordelene med u4 typer - inneholder disse annen HW (f.eks. kontrollere) eller er dette kun kabinett med formfaktor til bruk i rack?

     

    Takk for innspill!

     

    muthe

  13. Hei,

     

    Jeg har lest en del av postenen her på forumet samt andre steder på nettet og prøver å finne god informasjon til bygging av en hjemmeserver. Det blir mye "saksing og liming" fra ulike artikler og nettsteder og dermed er det vanskelig å sy dette sammen til noe fornuftig. Jeg håper derfor på gode innspill her på forumet!

     

    Bruksområdet er:

     

    - Skal koples til ruter / trådløs ruter og fungere som NAS

    - Tilkoplede PCer er flere bærbare (Win XP og Vista) samt noen stasjonære (Win XP)

    - PS3 er tilkoplet for mediastreaming

    - Serveren skal brukes til backup av data (dokumenter og bilder), deling av media (musikk, foto, film)

    - Nedlasting (bittorrent)

    - Skal kunne styres via en annen PC over nettet - dvs. ønsker ikke å ha behov for egen skjerm til serveren.

     

     

    Krav til serveren er:

    - OS kan være Linux, Windows 2003 server eller Windows Home Server (en stund siden jeg har brukt linux men dersom det er en distro som støtter alle behov så er jeg ikke redd for å bruke dette)

    - Kabinett skal være "stort" - f.eks. maxi tower, det skal i første omgang stå i en krok i stua men etterhvert plasseres i eget "kott".

    - Kabinettet må være stilrent (ikke en gamer værsting med hundre led lys)

    - Lydløst - Mest gjerne vifteløs PSU

    - Energigjerrig da det skal stå på 24/24

     

    Jeg har allerede følgernde komponenter:

    - Hovedkort og P4 prosessor

    - Minne

    - PCI skjermkort uten vifter (lydløst ;)

    - En skikkelig god og lydløs vifte til prosessoren

    - Harddisker (flere interne, SATA og IDE) samt eksterne disker (2x USB og 1x firewire)

     

     

    Det jeg trenger innspill på i første omgang er derfor følgende:

    - En godt kabinett

    - En god strømforsyning

    - RAID kort (dette har jeg ikke erfaring men, men ser for meg å kjøre alt i en RAID konfigurasjon slik at HD krasj ikke medfører tap av data)

    - Forslag til OS, særlig viktig er det at OSer kan streame til PS3 (jeg bruker Windows 2003 server med Twonky i dag og det fungerer bra)

     

     

    Håper på innspill! Er ganske flink med PCer men har ikke veldig god erfaring med dedikerte servere!

     

    muthe

  14. Hei og takk for kjappe svar!

     

    Jeg er ikke hjemme nå så jeg får ikke testa ut forslagene men jeg ser at jeg har gjort en feil (eller megatabbe :blush: )- når jeg slo av DHCP på DIR655 så koplet jeg ikke nettverkskabelen fra bredbåndsruteren inn i en av LAN porten på DIR655 (jeg brukte Internet porten).

     

    Dette må være grunnen til at jeg ikke fikk det til å fungere. Så derfor: Takk for hjelpen!

     

    PS: Når det gjelder å sette SpeedTouch 510 i bridge modus så har jeg tidligere gjort dette. Men pga. tidvis "hyppige" ruterbytter hos NextGenTel så ønsker jeg å la dette modemet være som det er.

     

    [EDIT] Fungerte som gull! Alt vel, tråden kan lukkes.

     

    mvh.

    muthe

  15. Hei,

     

    Har nettopp kjøpt meg en D-link DIR 655 ruter og har dermed følgende nettverksoppsett:

     

    - NextGenTel (bredbåndsruter SpeedTouch 510)

    - D-Link DIR 655 (trådløs ruter)

     

    Nå er DIR 655 koplet opp med DHCP slik at jeg har to subnett (10.0.0.X for de maskinene som får sin IP fra berdbåndsruteren og 192.168.0.X for de maskinene som får sin IP adresse fra DIR 655). Dette funker stort sett greit men jeg får problemer med å aksessere delte mapper ol. på maskiner som befinner seg på ulike subnett. Det som jeg derimot ikke forstår er at jeg kan aksessere både DIR655 (192.168.0.2) og bredbåndsruteren (10.0.0.1) fra en vilkårlig trådløs maskin (det virker som om DIR 655 ikke har problemer med å videresende forespørsler til andre subnett, dette kunne ikke min gamle ruter).

     

    Siden bredbåndsruteren ikke støtter bridge funksjon så ønsker jeg å sette opp DIR 655 som et aksesspunkt. Mitt gamle modem (Belkin) var satt opp på denne måten slik at jeg kun hadde ett subnett hjemme (10.0.0.X) der alle PCer, enten de var stasjonære koplet direkte til bredbånds modemet eller trådløse koplet via Belkin, hadde samme IP adresse (administrert fra bredbåndsruteren).

     

    Så til problemet:

     

    Dersom jeg slår av DHCP serveren min på DIR655 så får ikke lengre de trådløse maskinene kontakt med denne (og dermed heller ikke bredbåndsmodemet). Mao - jeg klarer ikke å få dette til å fungere og lurer på om jeg må gjøre mer enn å "bare" slå av DHCP i DIR 655? Eller sagt på en annen måte: hvordan konfigure DIR 655 til å være et aksesspunkt.

     

    Alle gode innspill mottas med takk!

     

    mvh.

    muthe

  16. Hei

    Har akkurat samme problem. Har et Gaiward GF 6800GS med AMD A 64 3700 med Asus A8N-SLI Premium nForce4 hovedkort.

     

    I dag morges var den helt død da jeg skulle skru den på, etter at den har fungert bra i snart 2 år. LED lampen inne i maskinen lyser. Er helt i villrede.

     

     

    Hei - sendte deg en PM.

     

    Jeg fant ut av mitt problem - det var definitivt PSU som var død siden ingenting starta når jeg slo på (hverken vifter, led lys eller noe annet). I tillegg lagde PSU en høyfrekvent pipelyd.

     

    Uansett, jeg bytta PSU i går (hadde noen uker igjen på garantien!) og fikk en Thermaltake Thoughpower 750 W med meg hjem, og nå funker alt som gull. På butikken sa de at nesten alle Hiper PSUer som de har solgt har kommet i retur så derfor har de slutta å selge disse.

     

    mvh.

    muthe

  17. Hei,

     

    Har en AMD 64 x2 med 939 Asus Premium hovedkort samt GForce 7800 skjermkort. PC har fungert helt flott i to år men nå vil den ikke starte. Det som skjer er at når jeg slår på strømmen er det ingen respons fra maskina. Jeg har koplet fra strøm, sjekket kontakter osv. men alt virker normalt. Jeg har ikke utført noen endringer på maskina i det hele tatt (mao. ikke installert noe HW, programvare ol).

     

    Den eneste responsen jeg får er at det lyser grønt på hovedkortet (et LED lys) når jeg kopler til strømmen. Ellers er alt dødt - strømforsyning, vifter, HD osv.

     

    ALL hjelp mottas med takk!

     

    mvh.

    muthe

  18. Hei,

     

    Takk for gode og utfyllende svar! Da skal jeg bruke litt tid på de lenkene som ble anbefalt. LinuxMCE så jo veldig interessant ut. Jeg skal også sjekke ut noen av Ubuntu versjonene som foreligger.

     

    Når det gjelder filsystem så ble jeg litt usikker på ext2. Det er jo ikke slik at jeg kan formatere en HD med ext2 i Windows? Her dukker nemlig bare FAT, FAT32 og NTFS opp. Eller er det slik at jeg formaterer i Linux så vil dette allikevel være lesbart i Windows? Skal uansett sjekke litt på google.

     

    Takk!

     

    mvh.

    Muthe

  19. Hei,

     

    Jeg har prøvd å lese litt rundt på dette forumet og andre for å finne en linux distro som passer "for meg". Jeg har en P4 med 1Gb minne i dag som kjører WindowsXP. Jeg bruker den til MediaPC (er koplet til TVn min) samt som "nedlastingsklient", dvs. jeg laster ned demoer, spill fra Steam etc. Den fungerer derfor også som en filserver for mine andre PCer - dvs. at det som lastes ned på denne PCn skal kunne aksesseres av andre PCer i hjemmenettverket mitt.

     

    Siden jeg nå skal bruke WinXP lisensen min på en annen maskin og siden det virker litt overdrevet å la denne maskina kjøre WinXP (noe tregt, ustabilt osv.) all den tid den kun brukes til MediaPC og litt serveraktiviteter, så tenkte jeg å innstallere Linux.

     

    Jeg ser derfor etter en linux distro som støtter / har fokus på følgende:

     

    - Enkel installasjon

    - Liten distro, i alle fall mulighet til å velge bort alt av program som jeg ikke trenger

    - Har støtte for codecer til "alle" media filtyper

    - Har støtte for MediaPC programvare a la MediaPortal eller MythTV

    - Kan kjøre uten tastatur og skjerm når den er satt opp (mao.fjernstyres fra en Windows PC)

    - Støtter Windows sin IR Remote Control (den som følger med Windows Media Center operativsystemet)

    - Støtter Sleep funksjon (er avhenging av å raskt kunne slå maskinen av og på i dvaletilstand)

    - Støtter Windows filsystem, helst NTFS. Grunnen til dette er at jeg ønsker muligheten til å kople de eksterne HD til denne maskina til andre Windows maskiner.

     

    Håper dere har noen gode innspill - kanskje blir tilbakemeldingen at jeg bør gå for Ubuntu eller Mandriva men jeg vil kanskje tro det finnes noe som er enda litt mer spesialtilpasset mitt behov.

     

    Takk!!

     

    mvh.

    muthe

  20. Nok en gang takk for mange gode svar! Skal sjekke ut lenkene dere har bidratt med og ikke minst ta med meg at man (kanskje) greier å presse prisene under listepris.

     

    Når det gjelder tipset om å fjerne "spor" fra gitaren slik at den ikke ser helt ny ut så får jeg bare håpe de ikke ber dama om å spille en liten snutt i tollen for å bevise at det er hennes gitar ;) Blir vel i beste fall å låte som hu der dama i Friends.

     

    mvh.

    muthe

×
×
  • Opprett ny...