Gå til innhold

Glasskonstruksjon

Medlemmer
  • Innlegg

    333
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Glasskonstruksjon

  1. Slik bøyes stedsnavet Oslove på sørsamisk:

    Oslove (hovedform)

    Oslovem (objekt)

    Osloven (eieform)

    Oslovasse (til Oslo)

    Oslovisnie (i Oslo)

    Oslovistie (fra Oslo)

    Oslovinie (med Oslo)

     

    Noen eksempler:

    Oslove lea staaren nomme = Oslo er byens navn

    Oslovem eahtsam = Jeg elsker Oslo

    Osloven nomme lea Oslove = Oslo sitt navn er Oslo

    Oslovasse båatah? = Kommer du til Oslo?

    Oslovisnie leam = Jeg er i Oslo

    Oslovistie jirreden båatam = Jeg kommer fra Oslo i morgen

    • Innsiktsfullt 1
  2. Serpentbane skrev (39 minutter siden):

    Nå var det uansett ikke på noen agenda at Ukraina skulle inn i NATO, hverken i 2014 eller nå nylig. 

    NATO vedtok i 2008 at Ukraina og Georgia skal bli medlemmer på sikt. Det er årsaken til all dritten. Se for deg at Russland hadde vært den sterkeste parten, og at de hadde vedtatt at Cuba skal inn i Russlandklubben på sikt fordi Cuba er en suveren stat (som USA prøver å kontrollere). Det er noe som er galt når selv den ukrainske presidenten må be Joe Biden om å roe seg.

    • Liker 3
  3. liehen skrev (11 timer siden):

    Selv har jeg god erfaring med å først ha på Prickbort (tar asfaltflekker), deretter Iron-X (tar metallpartikler som setter seg i lakken, som du ikke vil dra rundt i lakken når du polerer eller vokser). Deretter vaske og tørke før påføring av voks.

    På min har jeg normalt tatt full polering etterfulgt av voks på våren, men kun lakkrens og voks på høsten.

    Har du annet avfettingsmiddel først og spyler av, eller begynner du rett på Prickbort?

  4. Jeg forstår det slik at polish fungerer litt som sandpapir, som er viktig for å få glans i lakken. Og at voks er mer som en hard olje som legges på for beskyttelse. Så til spørsmålet mitt:

    Bilen min er fra før veldig blank i lakken, og jeg vil ikke miste noe av glansen. Vil det da være dumt å bruke polish?
    Vil det være lurt å bare legge på voks?

  5. For å komme ut av innkjørselen her, må jeg først rygge et stykke i oppoverbakke, og deretter kjøre framover (nedover bakken) igjen, som fører til at jeg må ta bakkestart i en veldig bratt nedoverbakke.

    Jeg har sett flere YouTube-videoer hvor det anbefales at man starter rett i andregir når man skal starte i nedoverbakke. Men denne bakken er så bratt at jeg får altfor god fart med andregir. Jeg vil gjerne ha den i førstegir for å bremse på giret, men hvordan?

    Når jeg begynner å rulle nedover prøver jeg å slippe clutchen, slik at den kommer inn i førstegir, men det går ikke! Etter flere forsøk har jeg kommer fram til at den beste metoden er å bremse lenge samtidig som jeg slipper clutchen kjempesakte, men det føles veldig hakkete, akkurat som den ikke vil inn i førstegir uten at jeg gasser med gasspedalen. Men jeg kan jo ikke gasse med pedalen, for da må jeg slippe bremsen helt, og det er ikke mulig i en så bratt bakke som dette.

    Hvordan skal jeg få bilen i førstegir i veldig bratt nedoverbakke?

  6. VG skriver: "Lånekassen vil også, i løpet av mai, åpne for søknader om et tilleggslån på inntil 26.000 kroner for alle studenter som har mistet inntekter."

    Kan noen VÆRE SÅ SNILL og presisere om dette også gjelder studenter som har studert i over 8 år?

    Alle som finansierer mastergrad o.l. med å jobbe 80% - 90%, uten støtte fra Lånekassen. Disse får ikke dagpenger fordi de er studenter!! Og de får heller ikke et rødt øre fra Lånekassen!!

  7. Allostasis skrev (10 minutter siden):

    Italia:
    80,589 testa positivt
    8,215 døde
    = 10.2% døde av registrerte positive

    Jeg lurer på hva som foregår i Italia, nå har vi sett det gå sakte men sikkert gå opp fra 7% dødsrate til nå 10.2% døde av de som har blitt testa positivt for Kinaviruset. Man kan jo lure på om de har ett sterkere mutert virus som dreper flere, men det kan være flere variabler som gjør statistikken deres verre enn andre land (for eks mer bias for å bare teste alvorlig syke, flere eldre testet, dårlig ernærings status i befolkningen testa osv). 


    Det er snakk om at sykehusene er fulle av resistente bakterier, som infiserer pasientene som ligger i respirator. Mange dør dermed av bakterieinfeksjoner, og ikke selve koronaviruset. Disse resistente bakteriene har vi heldigvis lite av i Norge.

  8. Er det virkelig slik at studenter som jobber tilnærmet fulltid uten støtte fra Lånekassen (fordi de allerede har fått 8 års stipend/lån, og ikke kan ta mer lån) IKKE får dette nye lånet på 26000, bare fordi de har tatt 8 år med lån tidligere? Hvorfor kan da studenter med lån nå, få dette? Betyr det at alle studenter vil miste et helt år med mulighet for lån? Hvis dette nye lånet skal telle med i hvor mye man kan låne totalt?

  9. Jeg fant en god gammel Nokia 3310 innerst i pappas kjøkkenskap, som sikkert har vært uberørt de siste 13-16 årene. Jeg plugget nettopp i laderen, hørte først noen svake surklelyder, før skjermen lyste opp og den begynte å lade! Nå kommer det ingen lyder fra den, og ladesymbolet blinker på skjermen.

     

    Men jeg har noen spørsmål:

     

    * Er det mulig at batteriet fungerer etter så lang tid?

    * Er det trygt å lade/bruke batteriet etter så lang tid?

    * Kan batteriet eksplodere?

     

    Takk!

  10. Mange vet at finsk er et språk med mange kasus, men hvor mange kan komme med et eksempel på en finsk kasus?

     
    Kasusene blir blant annet brukt der vi i skandinaviske språk bruker preposisjonene i, på, til, og fra.
     
    Dersom man skal si "i Oslo" på finsk, legger man bokstavene -ssa til slutten av ordet, og resultatet blir Oslossa. (Kasusen heter inessiv).
     
    Enda færre vet at de samme kasusene blir brukt blant oss her i Norge. Sørsamisk har nemlig også den samme (inessiv), men med endelsen -sne. Så "i Oslo" er på sørsamisk Oslosne.
     
    Mange vet at svensk er et offisielt språk i Finland, men vet ikke at samisk er et offisielt språk i Norge. I Norden har vi to hovedspråkgrupper; 
     
    * germansk (skandinavisk)
    * finsk-ugrisk (finsk, samisk)
    • Liker 1
  11. Gammel gigant...

    Nytt firma med rettigheter til Nokia navnet er mere sannheten.

    HMD Global is a relatively-new company that launched last year after receiving the rights to license the Nokia brand name, with a requirement to strictly adhere to core Nokia guidelines. These requirements make sure the phones reach a certain quality level that doesn’t tarnish the brand name.

    https://www.digitaltrends.com/mobile/nokia-phones-debuting-mwc-2018/

     

     

     

    Giganten Nokia lever i beste velgående, og driver med mye annet rart enn bare mobiltelefoner, og har for eksempel laget VR-kameraet Nokia OZO.

     

    Da Nokia solgte mobilavdelingen til Microsoft, var det for å unngå at hele Nokia gikk konkurs, og det var nære på. Den eneste grunnen til at de nå ønsker å ha HMD som et eget selskap, er for å unngå at en eventuell ny kollaps skal true selve moderselskapet Nokia slik det nesten gjorde sist.

×
×
  • Opprett ny...