Gå til innhold

bb79

Medlemmer
 • Innlegg

  1 153
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av bb79

 1. Ja, det er nydelig for kjøreegenskapene med lavt tyngdepunkt, men det er ikke til å legge skjul på at Tesla model S og X med respektive ca 2,1 og 2,3 tonn er ganske tunge, med alt det innebærer for kjøreegenskaper og energiforbruk.

  Min Model S Performance sine kjøreegenskaper på vinteren er minst like god eller bedre enn mine tidligere biler med FWD/RWD som veide 1,4 og 1,7 tonn.

   

  Når det gjelder forbruk så bruker Model S ca. 5 % mer energi enn Nissan Leaf. Og Leafen veier 1,5 tonn mens Model S veier 2,1 tonn. På mine langturer har jeg funnet ut at vekt har lite å si for forbruket. Hastigheten og kjørestilen har derimot veldig mye å si.

   

  Jeg har enda mer sans for de nye mulighetene en 100% el-bil har som Tesla har vist her. Tenker spesielt på kjøreegenskaper med å plassere et digert batteri under bilen og det at man har en motor som ikke tar opp noe særlig plass lenger.

  Jeg er helt enig. Det er litt baklengs å måtte være avhengig av en forbrenningsmotor. Med forbrenningsmotoren følger det også med en drivstofftank, eksosanlegg, katalysator, partikkelfilter, osv. Man kan heller øke rekkevidden ved å sette opp flere CHAdeMO, 22 kW Type2-ladere eller Tesla superladere. Hvis det hadde vært like mange hurtigladere som det var bensinstasjoner i landet så hadde rekkevidde aldri vært et tema.

   

  Hvorfor 2 turboer? Et nødaggregat som produserer strøm kan kjøres på et konstant turtall, det turtallet det er mest effektivt på. Jeg ser heller ikke behovet for 100 hk. Hvor mye effekt bruker en bil i gjennomsnitt på å forflytte seg i normal fart? Denne effekten pluss litt burde være nok. Batteriene er jo fortsatt i funksjon, selv om de begynner å bli tappet ut, og vil levere toppeffekt om/hvis det skulle være nødvendig.

  På mine turer har jeg ligget på ca. 200 Wh/km. Kjører jeg i 80 km/t en time forbruker den 16 kWh. Det vil si at det kreves 21,5 hk for å drive bilen. 25-30 hk burde derfor være mer enn nok.

   

   

  Jeg har mer troen på ren eldrift enn forbrenningsmotor som forlenger. Hybridløsningen til Tesla tror jeg har noe for seg. Jeg kommer nok til å ønske å bytte ut mitt batteri allerede etter fem år. Ikke fordi den vil være utslitt, men fordi jeg ønsker mer rekkevidde. Innen den tid anslår jeg at batteriet mitt fortsatt vil ha 80-90 % av rekkevidden. Og det er med tanke på at jeg vil tilbakelegge over 80k km i året.

   

  Allerede nå har Tesla 50 superladere i USA og 14 i Europa. Og på hurtigladekartet for Norge og ladekartet i Sverige kan man se at nye hurtigladere popper opp stadig. Med den ganske tynne hurtigladeinfrastrukturen i dag så klarer til og med jeg å dra på regelmessige langturer uten å kjøre tom ;)

 2. Den 22. november fikk jeg min Tesla Model S Performance. Jeg hadde ventet i 11 måneder på den. I denne tråden vil jeg legge ut videoene fra turene mine med Model S. Første post vil inneholde linker og beskrivelse av hver video.

   

  Customer Stories:

  Bare en uke etter at video #1 ble publisert ble jeg kontaktet av Teslamotors. De var interessert i videoene mine med tanke på vinterkjøring. Mitt første prosjekt var å lage en video for Customer Stories. Dette er kundenes egne erfaringer med bilen. Jeg filmet, redigerte og lagde storyen selv. De har kun tatt seg av publiseringen.

   

   

  Video #3:

  Denne gangen tok jeg en 1600 km helgetur rundt sørlandet og vestlandet. Jeg sov to netter i bilen med varmeapparatet på. På turen fraktet jeg en del ting, blant annet 14 levende duer fra Bergen til Sandefjord!

  http://www.youtube.com/watch?v=zP3eYM5_HY0

   

   

  Video #2:

  På min andre tur frakter jeg en kattunge fra Gjøvik til Molde. Jeg må ta en lang etappe på 375 km uten å lade.

   

  Video #1:

  Allerede timer etter at jeg fikk utlevert bilen la jeg ut på langtur fra Oslo til Trondheim. På turen tilbake holdt jeg nesten på å gå tom for strøm!

  • Liker 6
 3. Jeg var ute og testet videoen til iPhone 5 mot Canon HF-G10 som er toppmodellen til Canon i forbrukerklassen. Først trodde jeg det skulle bli dag og natt. Men jeg ble ganske imponert av iPhone 5. Fargene henger godt med, men det er noe mer støy og mindre detaljer. Allikevel ganske bra for å være mobiltelefon. Min Samsung S2 hadde betydelig dårligere video :)

   

  https://www.youtube.com/watch?v=c--BT_WcePM

  • Liker 2
 4. For video kan innebygd crop være nyttig.

  Godt poeng. Jeg brukte 50 mm f/1.8D før som ga meg fine utsnitt og bokeh. Men så kvittet jeg med det og gikk for 35 mm f/1.8G i stedet. Og til tider savnet jeg å få mer tele. Så 1.3x crop på video vil gi nesten samme brennvidde som 50 mm uten crop.

   

  Crop på video makes more sense. På stillbilder kan man bare croppe i ettertid. Og man har da muligheten til å "re-croppe" hvis man skulle ombestemme seg senere.

   

  Flere AF-punkter er også kjekt. Det hender jeg må fokusere på halsen eller brystet i stedet for ansiktet/øynene fordi punktene på D7000 ikke rekker helt opp. Eventuelt må jeg rekomponere, men jeg prøver å unngå dette.

   

  I bildet under har jeg markert de ekstra punktene med grønt.

  post-160721-0-19274700-1361526470_thumb.jpg

   

  Er det noe vits i for meg å oppgradere fra D7000? Jeg har jo SB600 og 35 mm'ern og går sjelden over ISO 3200.

 5. Å gi direkte videre de rå DV filene er jo et alternativ, men da blir det ganske mye data så det hadde kanskje vært kjekt å unngå det så jeg bare kan svi ut et par DVDer med komprimert materiale i stedet.

   

  Folk som meg som redigerer videoer er alltid opptatt av best mulig kvalitet. DV-filene er allerede komprimerte. Hvis du skal re-encode til H.264 så vil videoene gå gjennom enda en komprimeringsprosess/generasjon og forringe seg ytterligere.

   

  Jeg anbefaler at du bare kopierer de originale DV-filene. De er uansett bare på ca. 3 MB/s, stemmer det?

 6. G25 og X920 er nye modeller som ikke kommer før uti mars en gang. G10 har vært ute siden 2011. Jeg eier selv et G10 og er storfornøyd med det. Kameraet har en drøss av manuelle kontroller og eksepsjonelt bra bilde i dårlig lys. Dette er veldig kjekt på barnebursdager innendørs. Eller på båttur eller skitur i skumringen. Eller på ferie om kveldene.

   

  G10 har 32 GB innebygget minne. G25 har ikke innebygget minne. G10 og G25 har nøyaktig samme optikk (dvs. samme lysstyrke, zoom, vidvinkel, osv). Kameraene har også like funksjoner, med noen få unntak. Så om G25 er verdt de ekstra pengene er jeg ikke sikker på. Du får også kjøpt pent brukte G10 på finn for en billig penge.

   

  Nå har jeg ikke rukket å lage så mange videoer med G10 ennå. Men her er et av dem fra kjøreturen fra Trondheim til Gjøvik:

  https://vimeo.com/56503192#t=15m20s

 7. Jeg bestilte denne:

  http://www.cameragri...tion_mount.html

  De holder til i Nottingham, UK. Jeg har hatt den i tre år nå og den har fungert helt utmerket. Det tyngste kameraet mitt veier 2,3 kg. Og selv om det er litt over maks belastning så har det gått bra. Sugekoppen har *aldri* falt av.

   

  Her er noen eksempler på videoer jeg har laget:

   

  Med BMW 525d:

  Oslo - Gjøvik i september 2012 m/Canon XH-A1

  Bodø - Namsskogan i desember 2011 m/Canon HF-S100

   

  Med Renault Laguna 1,9 dCi:

  Oslo - Bergen i juli 2011 m/HF-S100 & XH-A1

  Oslo - Trondheim desember 2010 m/Canon HF-S100

  Oslo - Kongsvinger desember 2010 m/Canon XH-A1

  Oslo - Kristiansand oktober 2010 m/Canon HF-S100

   

  XH-A1 gir best bildekvalitet fordi den kjører på maks bitrate. Mens da jeg brukte HF-S100 kjørte jeg ned bitraten for å kunne få plass til alt på et 16 GB minnekort. Derfor ble bildet vasket ut.

   

  De erfaringene jeg har fått er:

  Oslo - Kristiansand: Jeg skulle ha vasket frontruta! Og jeg burde ha tatt hensyn til når på dagen jeg reiste. Å få sola rett mot bilen hele tiden er ikke pent.

  Oslo - Trondheim: Jeg brukte 6. gir på for lavt turtall. Motoren brummet litt og ga vibrasjoner i frontruta.

  Oslo - Bergen: Det begynte å bli litt mørkt mot slutten. Da var det nesten ikke vits i å filme fordi alt bare blir svart til tross for meget god lysfølsomhet på XH-A1. Neste gang må jeg begynne å kjøre tidligere.

  Bodø - Namsskogan: Vaskebrett nesten hele veien! Det ble også mørkt tidlig.

  Oslo - Gjøvik: Det ene dekket foran var i ubalanse og lagde vibrasjoner. Først trodde jeg det var motoren. Men rekkesekserne til BMW er veldig godt balansert.

 8. Morsomt prosjekt du har der :) Jeg har drevet på med filming i bilen i mange år. Jeg vil anbefale deg å skaffe en skikkelig sugekopp først som sist. Mitt oppsett er med en Manfrotto:

  Manfrotto_zps815952dc.jpg

  Denne klarer laster på opptil 2 kg. Det er også mulig å montore to kameraer på samme arm. En annen fordel er at opptaket ikke blir opp-ned. De små billigsugekoppene vil filme opp-ned og du må rotere opptaket i etterkant.

   

  Jeg har noen tips til å redusere vibrasjoner:

  1. Ikke bruk for lang brennvidde (tele). Har du lang brennvidde, dvs zoomer langt inn, vil vibrasjonene bli tydeligere.

  2. Skal du filme på vinteren, unngå veier med vaskebrett. Bare veier gir best bilde.

  3. Unngå å bruke for høyt gir og pådrag i oppoverbakker. Dette gjelder spesielt hvis du har dieselbil med fire sylindre.

  4. Hvis du har manuell fokus, sett denne til uendelig.

  5. Sjekk at du ikke har hjul som er i ubalanse. Dette vil forplante seg til frontruta og i verste fall skape resonans.

  6. Du kan feste sugekoppen til soltak hvis du har det, men det er ikke like stabilt som frontruta.

  • Liker 1
 9. D5100 mangler kommandohjul foran (der pekefingeren din er). Det mangler også LCD på toppen som viser innstillinger. Disse tingene har D80/D90/D7000. Og hvis du er litt over snittet interessert i foto så kan du ikke leve foruten disse :)

   

  Jeg har selv hatt D90 i to år og har for tiden D7000. Du vil nok ikke angre på å velge D7000. Dette kameraet klarer høy ISO mye bedre enn D90. På D90 gikk jeg som regel til maks 800-1600. Mens på D7000 går jeg av og til opp til 3200-6400.

   

  D7000 er også bedre på video og lyd i forhold til D90. Mye bedre.

   

  D7000 er over to år gammelt, men det er fortsatt et meget bra kamera. Da D600 kom ut så var jeg spent på å se hvor mye bedre det var og om jeg ville bli fristet til å oppgradere. Etter å ha lest testen på dpreview, så ble jeg ikke overbevist. Så jeg kommer til å beholde D7000 helt til det kommer en D8000 eller noe slikt.

 10. Obligatorisk lesing:

   

  Når du da kjører forbi kan du blinke én gang til venstre, deretter én gang til høyre og en til gang til venstre. Det betyr "takk" til sjåføren. Han vil da svare med et blink med fjernlysene som betyr "versågod".

  ...

  Det der med venstre-, høyre-, venstreblink var i grunnen unødvendig. Jeg kjørte Oslo - Bodø før helga og ble positivt overrasket. Hver gang jeg kjørte forbi et vogntog som blinket til høyre for å slippe meg forbi så slo jeg på nødblink i noen sekunder. Da fikk jeg et blink med fjernlyset tilbake. Dette skjedde ca. 5-10 ganger i løpet av turen. Det er sikkert fint for sjåførene å vite at noen bilister setter pris på deres hjelp.

 11. Du kan jo vurdere Røde Videomic (mono):

  http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=661231&cks=ASS&assoc=26FB581C-3DAA-4F6A-AEA0-8720D71DBD87#info

   

  Jeg har selv hatt en slik mikrofon i tre år nå. Den koster bare 790 kr. Mikrofonen er av type shotgun som «hører» mest fremover og isolerer det som er rundt. Den har innebygget highpassfilter som kutter den dypeste bassen. Dette kan være nyttig for eksempel ved filming i bil. Skal du filme ute bør du også vurdere dead cat.

   

  Ulempen er at mikrofonen tar opp i mono. Og den krever strøm fra et 9 V batteri. Gummistrikkene til dempingen har en lei tendens til å ryke. Den tåler ikke å bli lagt inn i sekken. Da ryker strikkene.

   

  Fordelen med Nikon-mikrofonen er at den tar opp i stereo og får strøm via blitsskoen. Gummidempingen her ser også mer solid ut. Men jeg er usikker på om dempingen er like effektiv her.

   

  Siden du er ute etter å fjerne støy fra fokusmotoren så er det beste om du får testet Nikon ME-1 i butikken. Jeg har gjort en test med Røde Videomic, D7000 og 50 mm f/1.8D objektiv og 18-105 mm G-objektiv. D-objektivet har ikke fokusmotor og dermed brukes motoren i huset. G-objektivet har fokusmotor og er litt stillere.

   

  http://vimeo.com/18759311

 12. Kvaliteten på videoene blir nøyaktig den samme uansett hvor raskt eller tregt minnekort du bruker, så lenge de tilfredstiller minimumskravene (class 4). HD-merket er bare et markedsføringstriks for å lure uvitende forbrukere til å betale mer.

   

  Fordelen med kvalitetskort er at det ikke oppstår feil på dem så ofte og at overføringen til PCen går raskere. Du får raskest overføring om du bruker minnekortleser og ikke kobler kameraet direkte til PCen.

 13. Ta en telefon til Snapdrive på 03010 og få prisoverslag. De er ganske billige og raske og gjør en god jobb. Eventuelt kan du stikke til Sverige og få reparasjonen for ca. halv pris.

   

  Edit: Snapdrive kan også henvise deg til karosseriverksted for rust- og lakkreparasjoner/behandling.

 14. Hentet fra en tidligere tråd:

   

  Last ned (gratis) exiftool. Lag deretter en fil med navn rename.bat med følgende innhold:

  exiftool "-FileName<DateTimeOriginal" -d "HFS100_%%Y-%%m-%%d_%%H.%%M.%%S.%%%%e" *.mts

   

  Som du ser så er HFS100 navnet på kameraet mitt. Du kan selv endre dette til noe annet og også endre hvordan du vil ha dato og tid. Det står mer om dette i dokumentasjonen og hjelpen.

   

  Filene rett fra kameraet vil typisk ha navnet 0000.mts, 0001.mts osv. Jeg kopierer bare alle disse filene inn i en katalog som inneholder rename.bat og exiftool.exe. Deretter kjører jeg rename.bat som renamer filene for meg.

 15. Bensin og diesel verdensvarer, som bør ha nogen lunde lik pris i hele verden, uavhengig av nasjonaliteten og ligningsattesten til den som står og fyller.

  Mener du da at hvis bensinen koster 15 kr i Norge så burde den koste 75 baht i Thailand og 105 pesos i Filippinene?

  • Liker 1
 16. De som klager på drivstoffprisene i Norge burde ta seg en tur til Asia. I Thailand koster 1 liter ca. 30 baht. For oss ville det tilsvare 30 kr/liter. I Filippinene koster 1 liter ca. 60 pesos. Det vil for oss tilsvare 60 kr/liter.

  • Liker 3
 17. Litt off topic, men jeg har et spørsmål mtp fotobokser: Om du kjører med så stor fart at du blir tatt bilde av, men kjører en bil med rattet på feil side (eventuelt "riktig", som noen mener), hvordan blir det da? Skjæres passasjersetet (på "vanlige" biler med rattet på venstre side) ut automatisk, eller gjøres dette etterpå?

  Jeg skrev dette i en annen tråd for snart en uke siden. Er det noen som vet dette?

  Jeg regner med at det foregår en manuell validering. Hvis ikke hadde folk bare kjørt litt til høyre eller litt til venstre forbi fotoboksene. Det er for øvrig derfor at mange fotobokser er ute av drift store deler av tiden fordi man rett og slett ikke har nok kapasitet til å behandle alle bildene.

×
×
 • Opprett ny...