Jump to content

VilKlappeHunder

Medlemmer
 • Content Count

  886
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

78 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

15495 profile views
 1. Jeg har en .sh-fil som jeg putter inn alle pakker jeg liker å ha tilgang til i Linux. Når jeg må jobbe fra en ny PC så liker jeg å kjøre dette skriptet (kalt install_my_config.sh) for å få konfigurasjonen min slik jeg liker den. Se nedenfor for hva jeg mener (er veldig nybegynner så kommenterer mye slik at jeg husker hva som er hva). Installerer mye mer enn det som står der. I tillegg setter den opp symlinks til konfigurasjonsfiler for vim, tmux etc. # Update apt apt update -y # Upgrade any preinstalled packages apt upgrade -y # Manuals apt install man -y # Git, of course apt install git -y git config --global user.name "Espen Hafstad Solvang" git config --global user.email espenhafstadsolvang@gmail.com # Tmux for that sweet multiplexing apt install tmux -y git clone https://github.com/tmux-plugins/tpm ~/.tmux/plugins/tpm apt install vim-tmux-navigator -y # OpenSSH for remote terminals apt install openssh-client -y Problemet mitt er at for å installere så må jeg enten 1. logge inn til root via sudo -s for så å installere via source install_my_config.sh eller 2. kjøre skriptet via sudo bash install_my_config.sh I begge tilfeller så får jeg ikke tilgang til alt jeg installerer fordi det blir satt på /root/ istedetfor /home/user/, og alt tilhører root user. Kanskje litt dårlig forklart, men er det noen enkel måte jeg kan få installskriptet mitt til å installere ting slik at min vanlige bruker får tilgang til alt? EDIT: Problemet er vel kanskje i hovedsak knyttet mot bruk av vim og bruk av $HOME til å gjøre noen ting, som da blir plassert i /root/ istedetfor /home/user/. Kanskje jeg må putte sudo foran alt i installskriptet unntatt det som må ligge i /home/user/? Tar uansett imot tips ettersom jeg lærer dette uten å ha noen å sparre med
 2. Hei! Jeg bruker altfor mye tid på å lese nyheter og å skrolle meningsløst gjennom et utall nettsider, så jeg tenkte jeg må ta grep for å øke kvaliteten på det medieinnholdet jeg konsumerer. Nåtildags er jeg nemling som en zombie, og er avhengig av konstant stimuli i form av dopaminrushet som utløses ved å skrolle rundt på nyhetsnettsteder (dette har blitt spesielt vanskelig etter koronaen kom). Jeg har bestemt meg for å prøve en måneds tid å kutte ut alt av nyhetsnettsteder. Dette innebærer ikke å kutte ut alt av nyheter, men å heller få nyhetene på annet vis enn gjennom nettleser eller TV. I den forbindelse så har jeg bestemt meg for at å velge riktige podcasts kan være et godt grep for å 1) få med meg ting som skjer i samfunnet og 2) begrense tiden jeg bruker på å konsumere innhold. Overordnet så er ønsket å bruke mer tid på meningsfylte aktiviteter og mindre tid på ting som ikke gir vedvarende glede. Jeg er derfor ute etter innspill til nyttige podcasts til å utfylle de områdene jeg ikke har dekt ved de podcasts jeg allerede har. Podcast-listen min ser ut som følger. Forklart - for å få et kort innblikk i aktuelle saker i media Rekommandert - for å få mer dybdeinnsikt i et vidt spenn av tema Hele Historien - for å få dybdeinnsikt i saker som tidligere har hatt mye mediedekning Pengerådet - for veldig konkrete spørsmål/konkret læring om praktiske ting relatert til privatøkonomi Pengesnakk - for mer generelt snakk og ideologi rundt privatøkonomi Teknisk Sett - for innsikt i endringer i teknologiverden ...i tillegg til en del underholdningspodcasts som ikke er verdt å nevne her. Det jeg føler jeg savner i mine podcasts er mer om økonomi og samfunnsutvikling. Forklart virker ut til å like bedre å dekke saker om folk enn ting som omhandler direkte om feks samfunnsøkonomi eller trender i næringslivet, altså alt fra hvordan det går for ulike selskaper under koronakrisen, til hvordan studenter eller barnehager sliter med hverdagen nå i disse tider. Har dere noen gode podcasts å anbefale? Eventuelt podcasts som kan erstatte noen av de jeg har, eller noe jeg burde sørge for å dekke om jeg skal forsøke å kutte ut ? Tusen takk for alle svar!
 3. Skal selge bolig og fikser noe småtteri. Nå er det en liten jobb igjen med noen plater og fuging med silikon. Er dette noe som er lett å få til selv eller bør jeg forsøke å finne noen som kan det? Nærmer seg besøk av takstmann, så litt nervøs for å fucke det opp selv
 4. Hei! Jeg har stående jobbtilbud i en annen by enn der jeg er nå. Har veldig lyst på denne jobben, men er usikker på om det er dumt å flytte og å forsøke å selge bolig. Har ingen familie her boligen ligger som kunne hjelpet til å organisere utleie, og jeg vil nok ikke tjene noe særlig på å leie ut. Samtidig virker det som om boligmarkedet kan stoppe opp fremover, og jeg er ung og kan ikke selge med store tap. Samtidig så er boligen min rett ved et stort studiested, og snart er det prime-time å legge ut bolig for salg mtp. foreldre som kjøper bolig til ungene sine. Meglerne jeg har vært i kontakt med sier at de har stor tro på markedet i området mitt fremover, pga. beliggenhet ved studiested og lavere renter, men de vil jo selge, naturligvis. Noen som har gode råd å komme med?
 5. Lurer på hvordan vaksineutviklingen går. Ser for meg at kineserne fort kan begynne å teste på mennesker, siden menneskeliv ikke har like høy verdi der borte. For eksempel fanger kan bli testet på. Hvis en vaksine da hadde blitt utviklet på den måten og var velfungerende, ville det vært uetisk å benytte seg av denne? Ville den blitt tatt i bruk i Norge i stor skala?
 6. Blir spennende å se hvordan det beveger seg denne uken. Etter prisfallet som kommer i dag, så er det jo kanskje lov å håpe på noe stigning igjen (men på sikt ser jeg for meg det går mye ned...)
 7. Hvis jeg selger meg ut av noen av KLP-fondene mine, hvor lang tid tar det før jeg får pengene? Hvilken kurs får jeg? Den som er idet jeg trykker "selg", eller får jeg kursen noen timer etterpå? Har spart en stund men vurderer å realisere, og har aldri solgt noe som helst av fond eller aksjer.
 8. Ny uke uten søvn. Får ikke til jobben, får ikke til venner, spiser mye usunt. Sliter mye med tanken på alt jeg må pusse opp i leiligheten de neste månedene, for å rekke å få solgt boligen til sommeren. Har virkelig ikke energi til noe som helst når jeg ikke sover, men så må jeg gjennom en lang prosess med å pusse opp og selge bolig i tillegg. Jeg har ikke engang fått ny jobb der jeg flytter, men er overbevist om å flytte herfra. Trenger forandring, og helse er viktigere enn følelsen av at jeg må gjøre alt "riktig". Håper jeg kan legge disse problemene bak meg snart og heller se tilbake på denne livsperioden som et mørkt kapittel i livet mitt. Og så var det det med eksen da. Savner henne hver dag. Gjorde det slutt etter svært mye turbulens, men om enn hun kunne krangle på alt mulig så var hun i det minste lojal mot meg og ville støtte meg når jeg var så langt nede som nå. Slik det er nå så er jeg helt alene og sitter bare hjemme i stua hver dag uten å gjøre noe produktivt. Jeg håper alle tiltakene jeg har satt til verks vil gjøre at jeg får det bedre. Tanken på å flytte nærmere familie, venner og fin natur er det som holder meg gående. Men før det skjer, så må jeg gjennom en tyngre periode. Håper jeg er fornøyd med avgjørelsene når jeg kommer ut på andre siden. Et lyspunkt er at jeg klarer å komme meg på trening. Trener hver morning 06:30. Ikke så vanskelig å komme seg opp av senga når jeg likevel er våken halve natta, så det er jo det. Kanskje kan jeg klare å bygge enda en positiv vane etterhvert.
 9. Vil mekke meg en bloggnettside fra scratch. Har aldri laget noen nettside før, men vil lære litt om html, js, css etc. Tenkte Django backend og React frontend. Er det noe bra? Har knapt sett noe på hvordan gjøre slikt, men kan Python godt og vil derfor basere meg på noe som er kjent.
 10. Det er anbefalt å ha en enkelt sammenhengende søvnøkt kveld til morning. Dette fordi at det er på slutten av natten man får REM-søvn, som har mange gode helsegevinster. Jeg kan anbefale boken "Why We Sleep" av Matthew Walker. Effekten på REM-søvn på trening kan jeg ikke si at jeg husker detaljer for, men såvidt jeg kan huske var REM-søvn viktig på svært mange områder og effekten av å splitte opp søvnen i flere kortere økter var nesten utelukkende negativ. Om du ikke har tilgang til denne boken, så er jeg nesten frista til å finne frem denne boken igjen bare for å lese selv hva som står om REM-søvn og trening.
 11. Er litt der at jeg ønsker å effektivisere hverdagen min litt. Er blitt for lat på morningen og bruker lang tid på å få i meg frokost. Er typisk å varme seg noe havregrøt, og så sitte ved frokostbordet og gomle i seg mens jeg bruker lang tid på å lese dagens nyheter eller bare være søvnig. Har lyst å være effektiv slik at jeg får mer tid til å være sosial/sove ellers. Noen som har tips til næringsrik frokost som jeg kan raskt lage til på morningen og ta med meg eller kanskje forberede i forkant? Noen av alternativene jeg har tenkt på: 1. Mealprep ved å lage omelett på søndag som jeg fryser ned i porsjoner og tar opp og stapper i meg på vei mot trening hver morning. 2. Banan med en gang jeg våkner (for å få energi til trening) og så ta med matboks med havregrøt som jeg spiser etter morgentreningen/når jeg er på kontoret. 3. Skive med noe pålegg som jeg smurer og tar med meg i farta (men jeg er innmari lei av brød) 4. Business as usual, dvs havregrøt hver morgen Tips? Kanskje alternativer til omelett under pkt. 1? Noe jeg ikke har tenkt på?
 12. Har fylt opp BSU, men vurderer nå hvor mye jeg skal fylle opp "Boligsparekonto" (en form for BSU 2) i Nordea. Kanskje ikke helt relevant til trådens tema, men tenkte la være opprette ny tråd; jeg vurderer å spytte inn ganske mye i boligsparekontoen til Nordea, siden jeg kan ha godt av god rente noen år før jeg kjøper ny bolig. Er snakk om å kjøpe ny bolig om 1-3 år, så tror ikke jeg ønsker å risikere enda mer i fond, spesielt i disse covid-tider. Har dog noen hundretusener i fond likevel. Med noe kapital i fond, er det da tilstrekkelig med 20-30k i bufferkonto? Har ikke bil, og tenker fond kan fungere som buffer ved utgifter som er for store for bufferen. Er det noe galt ved en slik strategi? Har god økonomi og sparer mye per måned, så ser ikke for meg at jeg vil få noen store, uforutsette utgifter...
 13. Så, noen venner likte min raspberry pi-konfigurasjon så jeg har blitt bedt om å sette opp likedan hos dem. Det er stress, men ok. Ikke alle som liker like godt å tukle med ting, og kanskje jeg kan lære noe nytt. Jeg tenkte da å lage et setup skript. Tanken er at etter en har koblet seg på headless så vil en bare trenge å kjøre det enkle setup-skriptet så er alt man trenger installert og det er bare å gunne på med Steam Link, torrents, DLNA, cloud storage etc. Tanken min er å lage en repo med et par konfigurasjonsfiler som jeg kan symlinke etter jeg har klonet repoet, og la symlink samt install av alle program skje via et enkelt skript. Skriptet tenkes kjøre apt update, apt install xxx, deretter bruke symlinks til å bruke konfigurasjonsfilene i repoet jeg har klonet. På toppen av skriptet tenkte jeg hver og en av dem kan spesifisere noen enkle ting som sti til der ekstern HDD er montert, visningsnavn for DLNA-en deres + en del andre ting. Ting som visningsnavn av DLNA krever dog at skriptet mitt må modifisere konfigurasjonsfilene og sette inn argumentet i skriptet (som vennene mine må angi på toppen av skriptet). Jeg er ikke så pro, så er dette en grei måte å gjøre det på tror dere? Kanskje noe dårlig beskrevet, men jeg får alltids til å mekke sammen noe på et eller annet vis, prøver bare lære om det er bedre måter å gjøre det på.
×
×
 • Create New...