Gå til innhold

Raugen

Medlemmer
  • Innlegg

    137
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Raugen

  1. I frikonkurranse vil markedet klarere / være i likevekt når tilbud = etterspørsel, og prisen bestemmes i markedet. Av det følger:

     

    Qe = Qt (Der grafene krysser hverandre)

    30 - 2p = p

    p = 10 => Markedspris

     

    Bedriftens totale inntekter er gitt ved R = p*q

    og kostnadene ved C(q)= q^2

     

    Bedriften vil produsere helt fram til det punktet der kostnaden ved å produsere en ekstra enhet er lik det bedriften tjener på enheten. Altså der marginalkostnaden er lik marginalinntekten.

     

    MC = ∂C/∂q = 2q

    MR = ∂R/∂q = p

     

    MR = MC => p = 2q

     

    10 = 2q

    q = 5

     

    Bedriften maksimerer profitt ved å produsere 5 enheter. Det gir profitt lik:

     

    π = R - C = p*q - q^2 = 5*10 - 5^2 = 25

     

     

    Det burde være riktig, men selvfølgelig med forbehold om feil :) Resten bør du klare selv..

    • Liker 1
  2. I den "nye generasjon" rss-lesere som Pulse (http://www.alphonsolabs.com/) for iPhone/iPad har det oppstått et behov for bilder i rss-feeden. Denne leseren ser uforskammet bra ut, og å følge Gamer.no ville vært langt mer fristende hvis dere inkluderte bilder i feeden.

     

    Jeg innbiller meg at dette ikke er så veldig mye arbeid, men har egentlig ikke grunnlag for å uttale meg om akkurat det! :-)

  3. I samf.øk-bacheloren fra HHT v/ UiT er Bed.økonomisk analyse et obligatorisk fag, og Finansiering og Investering er vel anbefalt på sistesemesteret. Og med 60 helt valgfrie studiepoeng skulle det ikke være noe problem å ta tilstrekkelig med emner innenfor Administrasjon og bedriftsøkonomi.

  4. Min kjære mor bor litt utenfor allfarvei og der er bredbånd via 3G det eneste alternativet. Dersom hun sitter i en bestemt vinkel ved stuevinduet får hun (tidvis) inn 3G på et lite telenor 3g-usb-modem. Jeg kunne tenkt med å få satt en såkalt retningsstyrt antenne på taket/ytterveggen koblet til en 3G-router inne som trådløst fordeler signalet i huset.

     

    Finnes det slike routere? De jeg har funnet har vært av typen der du må plugge i et lite usb-modem, og da mistenker jeg det blir vanskelig med en ekstern antenne.

     

    Ser at ICE.net har en løsning på dette, men de bruker - etter hva jeg har forstått - NMT-nettet som ikke gir gode signaler hos min mor.

     

    Noen som har forslag (bortsett fra å be min kjære mor om å flytte)?

  5. Hei!

     

    Hva er forskjellen på le conditionel, future simple og plusque - parfait og når skal de brukes?

     

    Takker for svar.

     

    Dette er på ingen måte å betrakte som en fasit ettersom grensene for verbtidene er meget flytende.

     

    For fremtid brukes Future simple og future proche.. Der den siste betyr ordrett "nær framtid" og den tilsvarer på norsk "han SKAL reise" - "il va voyager". Mens future simple brukes enten bare når det passer bedre eller når ting er lengre fram i tid - "il voyagera"

     

    Simple er også mer formelt, men proche brukes mye i dagligtale. Men som sagt, det er vanskelig å si nøyaktig når de forskjellige tidene brukes.

     

    Plus que parfait er på norsk en slags pluskvamperfektum. Det vil si at den brukes når du allerede har beskrevet en hendelse som fant sted i fortid, og vil forklare at noe skjedde før dette igjen. "Han dro på butikken etter at han HADDE vært på kiosken"

     

    Og conditionel brukes når man går ut i det abstrakte aspekt, dvs at du kan ikke sette hendelsen i en spesiell tid fordi det har rett og slett ikke skjedd :) -> "Si j'avais eu le temps, je l'aurais fait" - Hvis jeg hadde hatt tid - hadde jeg gjort det" der "je l'aurais fait" er utrykket i tiden conditionel.

     

    Håper det hjelper litt på vei!

    • Liker 1
  6. Hei! Håper jeg har postet dette i rett forum.

     

    Jeg tenker å starte en forening for en revygruppe som skal omsette for ca 120'000 og motta omlag 50'000 i sponsormidler. Jeg tror ikke vi trenger å gå for enkeltmannsforetak eller ANS ettersom vi har ikke tenkt å lønne noen eller ta ut noe større overskudd, og kultur (i ganske vid forstand) er vel ikke momspliktig så vidt jeg vet. Vi vil kanskje gi mindre summer i honorar for enkelte tjenester.

     

    Jeg kom ikke fram til noe veldig konkret etter litt googling. Mitt spørsmål er da om vi kan gjøre dette som en forening? Og finnes det noe hjelp til hvordan vi kan (mest mulig korrekt) formalisere denne foreningen, og hvilke konkrete krav det stilles til oss fra myndighetene. Må vi f.eks sende inn papirer eller regnskap? Holder det at jeg arkiverer alle papirer og fører et enkelt regnskap i excel?

     

    Setter pris på all tilbakemelding eller informasjon dere måtte sitte inne med :)

  7. Jeg er på jakt etter noe så enkelt som en kabel mellom Sigma EF-500 dg super og D70s. Dette var ikke så enkelt å finne fram som jeg trodde. Synes ikke den trådløse styringen er alltid like lett og hanskes med. Ser jo at det er et hav av kabler og minst like mange prisklasser. Hva kan jeg bruke og hvor kan jeg kjøpe det? Jeg forventer at det da skal fungere akkurat som om blitsen sto på kamera. Har for øvrig en kompis som skal innom bhphotovideo i dag, er det noe han kan ta med seg rimelig der?

  8. Topic er kanskje litt overdrevet, men i laptopen til min samboer har tilbragt natten i min bil og her i var det minusgrader og ganske kaldt i natt. Hvordan kan jeg best ta denne i hus igjen uten å riskere for mye trøbbel med evt. dannelse av kondens og slikt?

     

    Ser ikke for meg at det skal skje noe galt, men hvis det gjør det er det jeg som får høre det :)

  9. takk for (ditt ?) helpe, dere er sannelig snill med meg :blush:

     

    en litt spårsmøl .... :

     

    i en bok , jeg har leser " jeg ringer deg i morgen" men , er det ikke bedre hvis jeg sier " ringer jeg deg i morgen ?" ?????????? :roll::blush:

     

     

    En annen ting du kan vite er at vi har litt annerledes punktuasjon enn dere franskmenn. Vi har ikke mellomrom før spørsmålstegn eller utropstegn, vi bruker nesten ikke semi-kolon (;) og man kan ikke ha utropstegn midt i en setning som dere rare franskmenn kan :p Et utropstegn vil også fungere som et punktum.

     

    Je pense que tu vas avoir du mal avec les prepositions et les pronoms. Mais quant à la morphologie.. la conjugation, les verbes.. c'est bien bcp plus facile en norvégien qu'en francais! :) (Pas de subjonctif!) Si t'as besoin de parler avec qqn qui connaît un peu la grammaire du francais ET celle du norvégien, dit-moi! :)

  10. Tok noen bilder hjemme med blits på kamera mot hvit vegg, og noen endte opp med å ligne på portretter. Men siden bildet ikke ble tatt i noe studio, syns jeg bildet ser best ut i s/h med mye kontrast og brightness.

     

    Men så lurer jeg på, funker dette? Eller funker det bare fordi hun er pen på bildet? :)

     

     

     

  11. Fra og med 2009 skal reglene for opptak endres,

    http://info.samordnaopptak.no/aktuelt/nyhe...fra_og_med_2009

     

    Hvilket gjør at jeg går fra 55,5 poeng til 45,5 (ordinærvitnemål). Hadde en slags plan om å ta Jus ved UIT under nord-norsk kvote som i 2007 var 47,3/46,5 - henholdsvis ordinær- og primærkvote. Dette ville jo gått utmerket før regelendringen. Er det noen som vet noe om hvordan dette vil fungere i praksis? Er det mange i samme situasjon som meg som mister en del alders- og fordypningspoeng slik at inntaksgrensen vil synke betraktelig? Eller må jeg bite i det sure eplet og belage meg på å ta opp fag i det kommende år?

  12. Accent grave (`) brukes også på norsk til å lage en slags Æ-lyd i ord som Karrière. Antar det stammer fra Fransken hvor denne accent grave brukes for å gjøre vokalen E kortere som gir en lyd som kan minne litt om Æ. Og som nevnt tidligere brukes Accent aigu på fransk for å gjøre vokalen lang, som i Déjà Vu (allerede sett). Men accenten over A-en har ingen betydning. Den brukes ellers på fransk for å unngå homonymer. A alene er en bøyning av Å ha (avoir), mens À er preposisjonen på/til. Antar det er det samme på norsk når man skiller mellom og/òg - konjunksjon/adverb, men uttalen forblir den samme.

  13. Det står akkurat det du tror det står. Men jeg tror det menes at du skal be om informasjon om det å reise til Frankrike for å lære seg språk, det være seg på en språkskole eller gjennom å være au pair.

     

    "Skriv en mail på fransk til Det nasjonale kontoret for lingvistikk/språkopphold hvor du ber om informasjon om språkopphold og det å være Au Pair i Frankrike. Signér din mail Johan Vik/Johanne Vik"

  14. Jeg har en ASUS F3SR-AP067C som jeg helt til nå har vært svært fornøyd med og som jeg har hatt i 5-6mnd. Uten noen form for forvarsel begynge maskinen å f.eks vise helt brunskjerm med noe striper på, og så starte på nytt. Noe ganger henger den seg i de første oppstartssekundene og dermed bare står og "skrur seg av og på" på nytt og på nytt. Har prøvd å starte opp ved å gå i BIOS, fikk ikke gjort så mye før skjermen ble helt blå. Har også fått vanlig blåskjerm i Vista et par ganger jeg har klart å starte opp maskinen, men det varte så kort før den starta på nytt at jeg ikke fikk med meg noe feilmld.

     

    Noen som har den minste anelse om hva dette kan dreie seg om? Er det noe jeg kan gjøre selv eller blir det garanti og service?

  15. Jeg har en ASUS F3SR-AP067C som jeg helt til nå har vært svært fornøyd med og som jeg har hatt i 5-6mnd. Uten noen form for forvarsel begynge maskinen å f.eks vise helt brunskjerm med noe striper på, og så starte på nytt. Noe ganger henger den seg i de første oppstartssekundene og dermed bare står og "skrur seg av og på" på nytt og på nytt. Har prøvd å starte opp ved å gå i BIOS, fikk ikke gjort så mye før skjermen ble helt blå. Har også fått vanlig blåskjerm i Vista et par ganger jeg har klart å starte opp maskinen, men det varte så kort før den starta på nytt at jeg ikke fikk med meg noe feilmld.

     

    Noen som har den minste anelse om hva dette kan dreie seg om? Er det noe jeg kan gjøre selv eller blir det garanti og service?

  16. Det er ikke spesielt vanskelig, men det hjelper å kunne enkel setningsanalyse.

     

    Je parle à Jean

    S----V-------O

     

    Altså: subjekt (det som styrer verbet), verbal og Objekt.

     

    Qui og Que er begge relativpronomen. Hvis relativpronomenet skal stå til subjekt i din leddsetning (den setninge som kommer etter qui/que og ofte et komma) skal du bruke qui.

     

    Eksempel:

     

    Je parle à Jean, qui est mon frère. (Her er det Jean som har blitt subjekt og styrer verbet "être")

     

    Je parle à Jean que je connais très bien. (her er "Je" subjekt i leddsetningen, altså ingen "qui". Que'et i denne setningen peker fortsatt til Jean, men han er blitt Objekt.

     

    En tommelfingerregel er at dersom det finnes "je,tu,il,nous,vous,ils" i leddsetningen din skal det i alle fall ikke være Qui

    :)

    • Liker 2
×
×
  • Opprett ny...