Gå til innhold

minimax

Medlemmer
  • Innlegg

    612
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av minimax

  1. Er www.Digikey.no og no.Mouser.com fullverdige "norske" nettbutikker slik at det man betaler ved bestilling er den endelige prisen? Eller er disse bare nettsider oversatt til norsk mens varene i realiteten sendes fra utlandet og man kan riskere å få seg en kraftig overraskelse med fortolling ved mottak av pakken?

    Forøvrig er jeg enig i at Ali express, eBay og slike steder kan være OK til en del ting (jeg har ikke så mye erfaring med Ali Express, men brukt eBay en del), men da til ledninger, skruer, PCB-kontakter og andre mindre kritiske ting. Jeg har blitt advart for mange ganger mot å kjøpe halvlederkomponenter, kondensatorer osv. ettersom det kan være mye som er fake eller brukt.
    Har også hørt at mostander kan være problematiske å kjøpe derfra da nøyaktigheten (%) ikke nødvendigvis stemmer med det som er merket på dem. Det kan bli problematisk for en del prosjekter, og kjedelig å måtta avlodde etterpå.

    Forresten -leste en plass at det som koster ved hobbykjøp (små kvanta) er at man betaler mye for jobben ved plukk. Jeg ser f.eks. at motstander koster betraktlig mindre om man kjøper f.eks. 100 stykk enn 10 stykk (eller 3 stykk som kan bli veldig dyrt), så det er nok lurt å tenke fremover til evt. andre prosjekter når man tenker antall. Kanskje jeg skal se etter pakker med mostander i ulike verdier -jeg har funnet flere slike, men de er som regel veldig store og koster tusenvis av kroner. Men det må vel finnes noen som kanskje har 10 stykker i hver verdi eller noe...

  2. Jeg trenger en del elektroniske komponenter (motstander, kondensatorer, ICer, transistorer osv.) og lurer på hvor det er best/rimeligst å kjøpe fra for å drive på med egne prosjekter. Det finnes vel knapt noen fysiske butikker i Norge som selger slikt lenger....

    Jeg har tidligere bestilt fra Farnell, og såvidt jeg husker var toll/moms osv. inkludert når man bestilte (fra deres norske nettbutikk), så det ble ingen uhyggelige overraskelser, men jeg har inntrykk av at de er litt på den dyre siden....?
    Så er det RS components, Digikey, Mouser og Reichelt (blant de store iallefall). Om jeg ikke tar feil så fungerer RS components på samme vis som Farnell med tanke på norsk toll/moms i og med at de også har norsk nettbutikk, men jeg er ikke så sikker på hvordan det fungerer med de andre.
    Kanskje noen her har erfaring med å ha bestilt fra flere av disse, eller kan anbefale andre butikker?

  3. Jeg er fortsatt ganske forvirret rundt hvordan situasjonen er for vår bil (4. generasjon Toyota Yaris, fra starten av 2023) -om den er tildekket av plastplater under (slik at underspyling egentlig bare skyller bort veisaltet fra plastplatene og ikke metallet), eller om dette er feil/overdrevet fra de som selger rustbeskyttelse og faktum er at underspyling faktisk har noe for seg.

    Dessverre har jeg ikke tilgang til noen bukk/rampe å sette den på for å se under, ellers skulle jeg gjort det... Kanskje noen her kjenner til hvordan dette er på bilen vår og/eller generelt på dagens biler?

  4. 3 hours ago, DrAlban3000 said:

    Oi! Det var en lekker løsning, ja.
    Ikke verst pris heller, men er fortsatt i tvil på om det er noen vits. Iflg. den ene artikkelen jeg lenket til sist vil jeg jo da bare spyle på utsiden av ei plastplate som dekker til undersiden av bilen som ikke er til noe hjelp.
    Hva tenker dere om det? Stemmer det at de fleste nye biler er dekket til på den måten?

  5. 16 minutes ago, Aiven said:

    @minimax Det var ikke meningen å sitere deg her, beklager (må ha limt inn fra en annen tråd). Jeg så det når jeg hadde skrevet ferdig innlegget. Dessverre kan man ikke redigere kildekoden på innlegg lengre, så jeg ville måtte skrive alt på nytt for å endre det.

     

     

    Jeg forstår.
    Men kanskje moderator her kan åpne innlegget ditt for redigering. Dumt hvis dette blir sitert videre og jeg vil fortsette å stå som personen som skrev det.

  6. 2 minutes ago, MailMan13 said:

    Brus på resturanter som har tappetårn, ikke flaske/boks, er konsentrat blandet ut med boblevann.

    Mye samme prinsipp som man gjør selv, men selve blandingen skjer nok under trykk, så de mister ikke kullsyren på samme måte.

    Får man kjøpt Cola-konsentrat noe sted, eller er dette kun tilgjengelig for restauranter og i større mengder?
    Det kan vel hjelpe å tilføre ekstra kullsyre fra en brusmaskin (trykke knappen ned flere ganger/lenger), men blir vel ikke likt uansett, ettersom det ikke blir blandet under trykk.

  7. 16 minutes ago, Aiven said:

    Ville aldri kjøpt merket Soda Stream sjøl, siden de produserer i okkuperte områder i Israel. Når det er sagt, den maskinen jeg har, som jeg har arvet, fungerer bra.

    Hvem som okkuperer hva er en helt annen diskusjon, og jeg anbefaler heller å faktasjekke dette i historiebøker osv. (samt sunt bondevett) i motsetning til å henge seg på den politisk korrekte retorikken 😉

     

    Quote

     

    For min del er jeg mest interessert i farris. En dråpe balsamico-eddik er også bra som smakstilsetning synes jeg, evt. med tilsatt stevia. Og solbærsaft og appelsinjuice er godt.
    Har brukt maskinen til litt brus-essenser også, men savnet etter brus forsvinner nokså fort, dersom man bare slutter med det.

     

    Hmmmm. Kanskje greia er å IKKE sammenligne f.eks. Cola med en slik brusmaskin sin Cola, akkurat som jeg har blitt skuffet når jeg har prøvd en eller annen "Cola" variant (f.eks. Grans Cola), men heller bruke den til å lage sitt eget type "sprudlevann". Jeg drikker ikke så mye brus, så kanskje jeg rett og slett bare skal kjøpe ekte Coca Cola når jeg ønsker Coca Cola smak!

    Apropos Cola: jeg vet ikke om det bare er meg, men jeg synes Coca Cola smaker bedre på noen restauranter (f.eks. Egon) enn Coca Cola man kjøper i butikken og tar med hjem. Bare innbildning, eller har utesteder mulighet til å blande kullsyre/smaksforholdet selv?

  8. 56 minutes ago, DrAlban3000 said:

    Det finnes enkle underspylingstraller man kan kjøpe rundt omkring i forskjellig kvalitet.

    Jeg søkte etter "underspylingstralle" men fant ikke noe, men derimot noe som het "underspylingsrør" -er det dette du sikter til? Virker iallefall som en fin måte å komme til under bilen (eller andre plasser der man ikke kan bare spyle rett på).
    Fant også en artikkel som het Underspyling av bil – Viktig vedlikehold av bilen! der det står om bruk av slike, men om det er fullt av plastplater ol. under så er det kanskje ikke så stor vits, eller?
    I artikkelen Ekspert slår alarm: Nye biler har nesten ikke rustbeskyttelse står det mer om dette, men det virker motstridene til alle de bilartiklene man finner om hvor viktig det er å vaske bilen under for å forhindre rust. Litt forvirret...

  9. 2 hours ago, MailMan13 said:

    Påstås at Drinkmate er en bedre maskin. Påstås mer effektiv bruk av gassen og man kan karbonere andre vesker enn bare rent vann. Hadde prøvd en sånn om vi skulle byttet maskin nå.

    Får man kjøpt disse i Norge? Jeg fant ikke noe på nettet, hverken hos Prisjakt eller andre steder.
    Kanskje et dumt spørsmål, men hva annet enn vann er det aktuelt å legge kullsyre til? Har hele tiden tenkt på dette som et alternativ til å kjøpe brus i butikken (og drasse på tunge flasker/bokser).

     

    Quote

    Sodastream vil ikke at man bruker annet enn vann. Stoffer som skummer funker dårlig og overtrykksventilen kan bli tett hvis det kommer kliss eller partikler oppi, som potensielt kan gjøre ting farlig. Smakstilsetninger har man i etterpå med Sodastream, men det har ulempen at man gjerne slår ut en del kullsyre når man blander det inn, så det blir ikke så godt karbonert som det blir om man gjør det på direkten.

    Veldig stor forskjell på å karbonere en hel cocktail mot å blande inn litt boblevann.

    Høres ut som du har dårlig erfaring med Sodastream. Er dette generelle erfaringer fra andre også?

    Når det gjelder kullsyre som forsvinner etter at man har blandet inn smakstilsetningen: kan man da løse det ved å trykke ned "fyll på kullsyre" knappen ekstra lenge/flere ganger?
    Brukes kullsyrebeholderne generelt opp veldig fort, og må skiftes ut ofte? I utgangspunktet drikker vi ikke så mye brus her, men om kullsyre hjelper til å drikke mer vann generelt (kanskje med et hint sitron eller noe), så blir det kanskje litt oftere.

    En annen ting: jeg er ikke så begeistret for plastflasker, og ser at Sodastream har en modell ("Duo" eller den elektrisk varianten "e-Duo") som tar både plast- og glassflasker, men ingen andre modeller så langt jeg kan se. Men kanskje det finnes tredjepartprodusenter som tilbyr glass eller stålflasker som passer de ulike maskinene? Noen som vet?

     

  10. Jeg har en interessant oppdatering angående temaet...

    Vi fikk nylig antirustbehandlet undersiden av bilen, og i den forbindelse fikk vi høre at moderne biler har mye av undersiden dekket til av plastplater, så man kommer egentlig ikke særlig til med underspyling uansett. Men salt og dritt fra veien smyger seg inn i små åpninger allikevel. Så rustbehandling er visst veien å gå.

    Jeg fikk samtidig høre at på kanten langs undersiden (altså langsiden på venstre og høyre side av bilen underfra), der er noe av antirustbehandlingen eksponert, og hvis man underspyler i automatisk vaskehall der dysene er litt feiljustert kan dette resultere i at antirustbehandlingen til slutt blir spylt bort av det kraftige trykket! Men man kan allikevel spyle bort salt/dritt forsiktig manuelt.

    Så da tenker jeg at vi holder oss borte fra automatisk børsteløs vask også og tar alt manuelt.
    Noen som har noen erfaringer/tanker omkring dette som jeg nettop fikk vite om tildekket underside av nye biler og vask av dette?

     

     

  11. Er det noen her som har erfaring med Sodastream brusmaskiner?

    Jeg husker tilbake til 80-tallet da disse var veldig populære, men at det fortsatt ikke smakte "ordentlig" brus. Gjelder dette fortsatt eller har det blitt forbedringer på deres smakssiruper? Iflg. Wikipedia har visstnok Sodastream blitt kjøpt opp av Pepsi, så da er vel den sirupen "ekte" og dermed gir samme smak som Pepsi man kjøper i matbutikken, eller?
    Nå foretrekker jeg heller Coca Cola da, men er det mulig å få kjøp smaker som dette eller andre smaker enn de som Sodastream selv har å tilby?

    Til slutt: det er ganske mange ulike modeller å velge mellom. Ut fra hva jeg har forstått er det snakk om to ulike gassbeholderstandarder (en som du skrur på, en annen som klikker på plass) og så er det noen som tar både glass- og plastflasker mens andre bare tar de av plast. Og så ser jeg at noen maskiner trenger strøm mens andre ikke gjør det: er det her snakk om å enten holde inn "fylle på kullsyre" knappen i en viss tid som man må passe på selv mens de elektriske der gjøres dette av maskinen slik at man får akkurat riktig mengde kullsyre hver gang?
    Kan noen som har erfaring med Sodastream forklare disse tingene litt nærmere da nettsiden ikke sier meg så mye?

  12. On 15.12.2023 at 1:58 PM, Iterion said:

    Det viktigste om vinteren er jo å få av alt saltet som legger i lakken og under bilen. Min erfaring med børsteløse vaskehaller er at de gjør det. Bruker vanligvis UNO-X sin da den er splitter ny, miljøvennlig og bruker bra såpemidler. Supplementerer med betalt håndvask 1-2 ganger i mnd for å få den skikkelig ren.  

    Høres bra ut, og vi hadde da tenkt å stikke innom en Uno-X stasjon for å få tatt en børsteløs vask, men da vi til nærmeste Uno-X oppdaget vi at de ikke hadde noen bilvask i det hele tatt!
    Og etter å ha sjekket nettsidene til Uno-X ser vi at det er et stykke til deres nærmeste bilvask. Synd, for det virket veldig bra iflg. deres bilvask-nettside.

    Men hva med børsteløs bilvask hos Circle-K, Shell, eller Esso? Er det noen som har erfaring med disse, også i forhold til Uno-X (med tanke på bla. nyere utstyr, mildere kjemi og med mindre sjanse for skade i lakken)?

    OPPDATERING: Jeg fant nettsideinformasjon hos Circle-K bilvask om at de bruker svanemerkede kjemikalier (som Uno-X også reklamerer med) og at de har børsteløse vask i tillegg til selvvask. Hverken Shell eller Esso har noe særlig info på nettsidene deres om bilvask (annet enn at de tilbyr dette), så da blir jeg litt mer skeptisk til kvalitet på maskinene samt vaskemidler, men hører mer enn gjerne om andres erfaringer.

    Betyr forresten svanemerkede vaskemidler også at de er skånsomme mot billakken, eller er det her bare snakk om skånsomhet mot naturen/evt. for den som jobber med disse kjemikaliene?

     

    • Liker 1
  13. 16 minutes ago, Drogin said:

    Jeg vasker i moderne vaskehall med selvvask. Oppvarmet rom, underspyling fra gulvet, og medbrakte produkter er lov - så lenge det ikke skaper kø. Såpa virker bra og ikke for sterk, så jeg bruker egentlig sjelden medbrakte produkter. Innimellom en prickbort for å ta asfalt bare.

    Hvilke vaskehall-kjede er dette?


    Og hvor lang tid påregnes for en bilvask uten at man skaper kø? (jeg brukte evigheter på å vaske bilen med skumkannon/høytrykkspyler og de 3 ulike stegene (forvask, hovedvask, sealing), men så var det første gangen jeg prøvde meg på en slik vaskemetode også da). Vil prøve å fortsette med mest mulig "kontaktløs" vaskemetode så langt det lar seg gjøre.

  14. 23 minutes ago, Dubious said:

    Medbrakt såpe er bannlyst fra slike vaskehaller, og jeg regner med at det står skilt om det i hallen.
    Har noe med at de kan få gebyr om du ikke bruker miljøvennlig såpe.

    Det hadde jeg ikke tenkt på.... OK, da er pumpekanne uaktuelt.
    Det ble nevnt i tråden at såpen som brukes ikke er spesielt sterk. Gjelder dette generelt, eller på alle steder der man kan vaske selv (Circle-K, Shell, Esso....)?
     

    Quote

    Liten hensikt å vaske bilen når det er minusgrader.

    Du tenker på at det som ikke har rent av/tørket i vaskehallen kan fryse til is?
    Hva om det bare er 5-10 min. kjøring hjem etterpå og da til innendørs parkering (ikke oppvarmet, men heller ikke minusgrsder)?

     

  15. Har egentlig diskutert temaet bilvask i en annen tråd tidligere, og lærte mye der samt at jeg da endte opp med å kjøpe skumkannon og såper fra Autoglym sin "Polar" serie for berøringsfri bilvask (som fungerte utmerket!). Men nå som det er vinter og jeg ikke har tilgang til egnet sted å vaske bilen hjemme prøver jeg å finne en alternativ vaskeløsning som ikke skader bilen (riper, lakkskader osv). Da er det bensinstasjoner som er løsningen.
    spacer.png

    (bilde hentet fra BFC Motorspares UK)

     

    Automatisk vask med børster
    Dette er jo veldig enkelt. Bare kjøre inn i hallen så vaskes bilen ren og man kjører ut igjen.
    Men jeg har blitt frarådet dette pga. at det gir riper (små riper, men dog skader i lakken), så da faller det bort for min del.

    Automatisk vask uten børster (børsteløs vask)
    Tilsvarende som ovenfor og like enkelt å utføre, men har lest at de bruker ganske har kjemi (som riktignok gjør at bilen blir skinnende ren), men på bekostning av at lakken blir slitt/skadet. Mener å huske at ved enkelte automatiske vaskemaskiner med børster kan man også velge et børsteløst program -der børstene rett og slett ikke blir brukt.
    Men da faller også denne vasken bort.

    Manuell vaskehall
    Disse har jeg aldri prøvd, men sett og spurt litt om. Om jeg har forstått riktig kjøper man poletter på bensinstasjonen, så har man tilgang til høytrykkspyler (vann) for et bestemt antall minutter (tror det var 6 min. for en polett som koster kr. 45,- et sted jeg spurte) og en annen høytrykkspyler som spruter ut skumsåpe.

    Da må man jo bruke den såpen som tilbys, og vanskelig å vite hvor sterk kjemi dette er. Alternativet vil jeg tro er å kun bruke høytrykkspyleren for vann, men hvordan skal jeg påføre såpen, og hvilken såpe bør jeg bruke?
    Med Autoglym "Polar" forvask, hovedvask og sealer så bruker man jo en høytrykkspyler, men det er vel ingen garanti for at man kan montere skumkannonen på en høytrykkspyler i en slik vaskehall, så hva gjør man da? Kan man f.eks. da bruke en medbrakt pumpekanne, og deretter skylle det av med høytrykkspyleren? -isåfall hvilken såpe kan man bruke med disse? Det ville vært fint om jeg kunne fortsette å bruke de Autoglym "Polar" såpene jeg allerede har, men de egner seg vel ikke for noe annet enn gjennom høytrykkspylere, eller?
    spacer.png

    (bilde hentet fra Everyday Showcar)

  16. Når det gjelder de der automatiske vaskehallene er jeg litt skeptisk. Jeg har jo lært (tidligere, her i forumet, og som du også sier) at man skal holde seg langt unna automatisk vask med børster (hvis man ikke vil ende opp med fullt av mikro-riper) men jeg er også skeptisk til hvor kraftig spylingen er med automatikken, selv om det ikke er snakk om børster. Jeg har jo ingenting jeg skulle ha sagt om hvor kraftig vannstrålen mot bilen er. Dessuten er det jo ikke sikkert at den vasken tar for seg hele bilen (f.eks. innenfor hjulene og slikt)

    Så jeg ser for meg manuell vask på et eller annet vis, der jeg selv kan bestemme hvor hardt og hvor hen på bilen jeg vil vaske. Er det slik at i de manuelle vaskehallene så betaler man for en polett inne på bensinstasjonen som gir tilgang til høytrykkspyler inni disse hallene?

    Og da får man et bestemt antall minutter fra man legger på poletten, eller et bestemt antall liter vann? Avhengig av det ene eller det andre så må jeg finne en vaskemetode der jeg enten er ferdig med det hele så raskt som mulig, eller om jeg kan bruke lenger tid, med pauser for at såpa skal virke og slik.
    Og bruker høytrykkspylere på bensinstasjoner en bestemt standard (slik at jeg kan kjøpe og ta med en passende adapter for å kunne sette på min egen skumkanon), eller vil det være uaktuelt å vaske på samme vis som jeg har gjort med Autoglym skumkanon og tilhørende såper?

    Isåfall er vel kanskje den nest beste løsningen (om jeg ikke stoler på børsteløs automatisk vask eller manuell vask med bensinstasjonen sin egen såpe og høytrykkspyler) å kanskje kjøpe meg en pumpeflaske som jeg fyller med bilshampoo, sprayer på hele bilen og lar virke og løse opp skitten, så bruker jeg den manuelle vaskehallen sin høytrykkspyler for å spyle det hele av? Hvis dette høres ut som en grei løsning for vinteren (når man ikke har tilgang til å bruke egen skumkanon/høytrykkspyler), hvilken type bilshampoo/såpe er best egnet til dette? Og er det andre midler jeg også bør spraye på i samme slengen?
    Jeg ser de fortsatt har novembersalg hos bilpleiekongen, så da kan jeg evt. få tak i det jeg trenger der.

  17. Takk igjen for alle gode tips!
    Jeg hadde visst glemt å si det, men jeg fikk ordnet med min første skumsprøyte-vask på sensommeren og hadde tenkt å dele førsteinntrykk og erfaringer her... Bedre sent enn aldri 😉

    Erfaringer fra min første skumkanon-vask
    Jeg kjøpte altså Autoglym sin løsning (Polar Blaster skumkanon, Polar Prewash, Polar Wash og Polar Seal), og i tillegg Autoglym Wheel cleaning mousse (for å spraye på felgene før å løse opp trafikkfilmen der), en lilla Autoglym Polar Mitt (for håndvask), tre tomflasker som passet til skumkanonen (for å kunne forblande alle de tre såpene før vaskeprosedyren og noen andre småting).
    Jeg hadde sett på noen Youtube videoer fra Bilpleiekongen samt andre og hadde en rimelig forståelse av det hele på forhånd, men var litt usikker på innstillingene for skumkanonen, så jeg fumlet litt da det ikke kom skum ut med en gang, men vet bedre til neste gang:

    1. Skummet kommer ikke med en gang. Det tar noen sekunder før vannet (fra høytrykkspyleren) går gjennom og skummet dannes
    2. Still inn skumkanonen på forhånd slik:
      • Mengdeskruen (den lilla plastknotten på toppen): maksimum (gir riktig skumblanding)
      • Dyseskruen (den store avlange lilla plastdelen foran): minimum dyseåpning (gir bredest skumspredning)

    Så neste gang, med disse innstillingene er det bare å peke skumkanonen mot bilen, sette i gang høytrykkspyleren og vente til skummet kommer ut. Så slipper jeg å kaste bort såpe slik som sist mens jeg fumlet med innstillingene!

    Det gikk greit å spraye på skumsåpen (både Prewash og Wash), men jeg gjorde nok nybegynnerfeilen å ta på for tykt lag, og da jeg hadde beveget meg rundt hele bilen ble det tomt for såpe litt for tidlig. Neste gang så sprøyter jeg heller et tynnere lag med skum, så kan jeg evt. "lappe" på felter der det viste seg å være for lite helt på slutten. Da får jeg iallefall dekket hele bilen med skum.
    Med ekstra tomflasker (jeg merket dem 1, 2 og 3 -og fylte dem opp med de ulike såpeblandingene i riktig rekkefølge for bruk) slapp jeg å tenke på blandingsforhold mellom hver vask, noe jeg var veldig glad for da det var nok av andre ting å sette seg inn i!

    Et par feil jeg gjorde og har lært av til neste gang:

    • ikke vaske inni alle sprekker og krinkelkroker på bilen (døråpningene, åpningen til bagasjerommet osv.)! Det endte opp med såpe inni da jeg åpnet opp disse dørene på slutten som jeg måtte streve med å få av igjen. Det holder visst å gå overfladisk over hele bilen og ikke "presse" skum inni alle åpninger. Trenger ikke være så nøye.
    • ikke vaske inni døråpningene med høytrykkspyler (med dørene åpne). Det virket så enkelt på videoen til Bilpleiekongen, men det sprutet selvsagt litt inn i bilen, på setene osv. Neste gang bruker jeg nok heller en klut for å gå over der.

    Jeg tenker det går bedre (og raskere) neste gang 😀

    Rengjøring av hjul/dekk
    Jeg rakk bare en vask i sommer/høst, men før skifte til vinterdekk bestemte jeg med for å rengjøre begge settene (vinter-sommerdekk) ordentlig bra, nå som jeg hadde fått tak i flere flotte produkter fra Bilpleiekongen:

    Vinterdekk (piggfrie)
    Bilen hadde sommerdekk, så det var en ypperlig anledning til å rengjøre hele vinterhjulene fra alle sider:

    1. Det var en del småstein/grus i mønstrene, så disse brukte jeg mye tid på å pirke ut (jeg har lest at dette er å anbefale da grusen kan sette "spor" etter seg i gummien, og at ved neste gang de brukes så kan grusen løsne og treffe bilen bak).
    2. Rengjøring av felgene med Autoglym wheel cleaning mouse (som jeg sprayet på felgene -både utvendig og på baksiden av hjulet). Greit å spraye på kun ett eller to hjul om gangen (ikke alle 4) da skummet ikke skal tørke inn før man er klar til å skylle det av. Etter at det hadde stått litt skrubbet jeg felgene med en dekkbørste (Auto Finesse rubber scrubber) før å løse opp trafikkfilm og annet. Så skyllet jeg det av med rikelig vann fra en hageslange. Deretter rengjorde jeg de to neste hjulene på samme måte og skyllet dem med vann.
    3. Rengjøring av gummien med Auto Finesse Tyre Cleaner. Spraye på (dette er en spruteflaske) selve dekket, så skrubbe med dekkbørsten til skitten løsner. Jeg sprayet på og skrubbet både forside, bakside og utsiden av dekket og passet på at såpen ikke tørket ut på dekket. Jeg prøvde også å følge Bilpleiekongen sitt råd om nybegynnerfeilen å ikke bruke for mye såpe, men heller være litt "forsiktig" med mengden. Så skylte jeg av alt sammen med vann fra hageslangen og passet på at jeg fikk bort all såpe fra alle sidene av dekket (også inni dekksporene)
    4. Fornying av dekkgummi: etter å ha latt hjulene lufttørke (jeg brukte også en ren, tørr gammel klut for å tørke av det resterende vannet) påførte jeg Auto Finesse Satin Tyre Creme på dekkene (en flytende polish type greie) ved hjelp av en Auto Finesse Tyre and Trim Applicator (men kunne like gjerne ha brukt en liten vanlig svamp vil jeg tro). Igjen, her prøvde jeg å være sparsommelig med påføringen og tok heller litt mindre, men flere påføringer av polishen. Middelet påførte jeg på hele frem- og baksiden av dekket (men ikke den siden som ruller mot asfalten så klart). Resultatet ble en mørkesvart, blank gummi -likt et helt nytt dekk! Den skal visst også inneholde UV-beskyttelse og jeg regner med at et slikt lag også beskytter dekkene generelt i tillegg til at de ser penere og nyere ut.
    5. Etter 4 rene, pene og helt tørre dekk la jeg hver av dem i en dekkpose av tøy (kr. 349,- for en pakke med 4 stykk hos T. Hansen) og plasserte dem 2 dekk oppå hverandre (med en beskyttelsematte av gummi mellom, kr. 199,- pr. stykk hos T. Hansen). Jeg har lest at dekk ikke skal oppbevares stående på gulvet, men liggende.

    Sommerdekk
    Etter å ha skiftet til vinterdekk på bilen satt jeg igjen med 4 skitne sommerhjul som jeg rengjorde og oppbevarte på akkurat samme måte som vinterdekkene. For transport etter dekkskift og foreløpig oppbevaring av de skitne dekkene fikk jeg tak i dekkposer i plast (en pakke med 4 stykk for kr. 50,- hos Jula). 


    Bilvask om vinteren (i vaskehall ved bensinstasjoner) ???
    Nå som det er vinter, og jeg ikke lenger kan vaske ute lurer jeg på hva dere anbefaler jeg gjør. Jeg ser det er vaskehaller (med dør som kan lukkes) for "selvvask" ved en del bensinstasjoner, men har aldri brukt disse og vet ikke hvor godt de er egnet til å fortsette med "berøringsfri vask".
    Jeg tror de er utstyrt med høytrykkspylere, men jeg vet ikke om skumkanoner kan monteres og evt. hva slags adapter man trenger. Og er det slik at man har et bestemt antall minutter til rådighet, eller et bestemt antall liter vann? Det har jo litt å si når man skal planlegge en vask med to eller tre såper med skyll innimellom.
    Et alternativ jeg har tenkt kan jo være å kjøpe en pumpekanne som man fyller opp med en passende såpe/vannblanding og spruter på hele bilen, så bruke vaskehallen sin høytrykkspyler for å spyle dette av igjen. Det blir jo ikke det samme som skumkanon.... er åpen for andre forslag også.

     

     

    • Liker 1
  18. Takk for lenke.
    Virker litt skummelt på en ellers pen og ny bil, men kanskje en god ide å prøve seg på mindre riper først, og på eventuelt steder som ikke er så synlige (innenfor dørene osv.).

    Er det noen her som har prøvd å reparere riper selv (enten dype, eller kun de i lakken som Sedsberg nevnte) og kan fortelle hvordan resultatet ble og egne erfaringer?
    Når det gjelder små riper i lakken (som blir usynlige så lenge man spruter vann på området) -vil de forsvinne om man gnikker med polish? Jeg har en Autoglym "Super resin polish" og tilhørende mikrofiber poleringsklut -kan dette brukes?

  19. Enig med deg om man allikevel skal lakkere det profesjonelt. Men tenkte å spare de pengene og heller gjøre ripa litt mindre synlig selv. Altså, gjøre det penere, men uten å risikere enda mer skade.

    Jeg har sett den og noen andre Youtube-videoer om temaet men er litt usikker på hvor seriøse de er. Bilen er ganske ny, så jeg har ikke lyst til å "prøve og feile" for mye, men heller gå for en "forsiktig" løsning om mulig hvis du forstår.

  20. Vi har en utvendig ripe på dør som jeg lurer på om jeg kan fikse selv. Profesjonell reparasjon innebærer omlakkering av hele døra grunnet mulige fargevariasjoner, så dette koster ganske mye.
    Ripa er ganske tynn, men synlig som en lys strek på en ellers mørkegrå bil. Jeg innbiller meg at klarlakken har fått en "rift" som gjør at lyset reflekteres annerledes og dermed gjør den synlig. Men jeg kan jo ikke vite om selve fargelakken er berørt heller (kanskje jeg må gå over med ei god lupe først?).

    Er dette noe jeg kan gjøre mindre synlig selv, uten profesjonelt utstyr, tidligere erfaring og at det koster skjorta og risikerer å skade bildøra enda mer? Vi har original lakkstiftsett (2 deler: basecoat og clear coat) fra bilprodusenten, så kanskje denne kan brukes etter at omrdet rundt ripa er polert ned først?

    Jeg kan legge til at vi også vurderer å få bilen keramisk forseglet (på verksted) og da vasker og polerer de bilen først. Hvis vi da først fikser ripa på best mulig vis, ville ikke denne da bli "innkapslet" og denne "riften" ytterligere fylt opp av keramikkforseglingen slik at iallefall det ytterste laget med klarlakk blir "lappet sammen" (mer eller mindre iallefall)?

  21. 2 hours ago, DrAlban3000 said:

    Jeg er aldri spesielt nøye, blander ca 1/5 med Polar Blast og justerer med dysa. Det er fristende å la det tykke såpeteppe dekke bilen, men vaskeeffekten blir dårligere av det og liten vannmengde i såpen kan gi kjipe resultater som såpemerker eller lite effekt av såpen.

    Den store feilen folk ofte gjør er å skumme en varm bil med for tykt skum og ender med å tørke innerste lag og få såpemerk-orama.

    Jepp -noen av de bedre videoene der ute forklarer at hele poenget med skummen er at den skal dekke hele bilen, men samtidig ikke bli for tung til at den renner av, for rengjøringseffekten kommer av at den får lov til å ligge på bilen og virke.
    Dette med å finne den riktige kombinasjon av såpeblandingen, riktige innstillinger med vann/kontra skum på skumkannonen og at man ikke sprøyter på for mye (eller for lite) på bilen og samtidig passer på at det hele ikke tørker ut før man skyller det av virker komplisert, men man får vel en følelse på dette etterhvert som man har vasket med det noen ganger.
     

    Quote

    Hurtigvoks (Polar Seal) sitter ikke spesielt godt og kan brukes etter hver vask om du ønsker. Gir bedre vannskrekk og et ekstra nivå av glans. For å fjerne dette kan du bruke en god alkalisk såpe blanda litt hardt, så dette er null stress og ingen fare. 

    Godt å høre. Forstår at den "innkapsler" alt man har lagt inn vask.
    Men at dette samtidig ikke er det samme som keramisk (eller lignende) innkapsling, noe som er mer permanent.

     

    2 hours ago, Emilsen said:

    Det aller første du burde gjøre er å legge beskyttelse på bilen. Bestill polering og keramisk coating på et seriøst sted så har du et utrolig mye lettere utgangspunkt og holde rent.

    Ja, vi hørte om Toyota ProTect da vi kjøpte bilen uten å helt vite hva det var. Men forstår at dette er en av de mange keramiske coatingvariantene å velge mellom.
    Men så ser jeg at det også er ulike "gjør det selv" keramiske coatinger. Er det i bunn og grunn det samme som de gjør på serviceverksteder, bare at der har det et egnet innendørs rom tilgjengelig, de har erfaring fra før slik at det gjerne gjør det mer nøyaktig, og kanskje er flere om å gjøre jobben ....eller er det noe helt annet enn de løsningene man påfører selv, kanskje med noe automatisk påsprøytede greier i et lukket rom osv?
    Isåfall vi får gjort det profesjonelt er det vel riktig å få utrettet alle riper før dette påføres?
     

    Quote

    Hadde en bil som hadde keramisk Ditec coating fra den var ny med årlig oppfølging, den var veldig lett å holde ren.

    Så dette er ikke noe som er ment å vare i mange år om gangen? Jeg hadde en formeningen om at dette var på en måte som å spraye på en slags klarlakk som skapte en enda sterkere "hinne" over bilen, og som er kraftigere enn den originale klarlakken, og at den da burde vare minst like lenge som klarlakken på bilen.

  22. Ja, kanoninnstillingen har nok noe å si, ja. Det blir første gangen jeg bruker en slik, så jeg kommer til å først prøve å etterligne det jeg har sett av demonstrasjonsvideoer på Youtube før jeg eksperimenterer med stråletrykk, vinkel og slik.

    Jeg strevde litt med å finne instrukser på kanna, men blant helseadvarsler i mikroskopisk skrift og 3 sider (ikke 2 som jeg først trodde) klistret sammen kom det noen tips. Sikkert flere "riktige" svar her...

    1. Polar Blast (forvask)
    Jeg leser på kanna at "et godt utgangspunkt er 100 ml produkt til 500 ml vann".
    Det blir jo 600 ml, og siden du har klart deg med ca. 400 ml ferdigblanding til en SUV blir kanskje Autoglym sitt utgangspunkt en del for mye for oss, spesielt siden vi har en mindre bil?

    2. Polar Wash (hovedvask)
    Jeg ser i instruksene at de anbefaler "250 ml utblandet produkt for en gjennomsnitts-stor bil" og "ikke sterkere enn 1:1 blanding".
    Så det betyr vel 125 ml såpe blandet med 125 ml vann. Fant også en artikkel (Autoglym Polar Wash review) der de sier at et blandingsforhold på 1:2 burde nok også gå bra ettersom de fant 1:1 å være litt på den sterke siden. Så kanskje noe slik som 100 ml såpe og 200 ml vann? Hva tror du?

    3. Polar Seal (voks)
    Her står det "40 ml (tre korker) og minst 200 ml vann", "....nok til å dekke hele kjøretøyet ditt" og "det er ingen fordel å bruke mer enn 40 ml".
    Det skulle bli til sammen 320 ml ferdigblanding (120 ml + 200 ml) som høres ganske likt ut som det du har brukt.

    Har forstått at "Polar Seal" er en slags voks som innkapsler den rene bilen slik at den ikke så fort blir skitten igjen, men da vi har fått noen riper i lakken som må utbedres etterhvert (antageligvis av et verksted) -bør jeg hoppe over denne, eller er den uansett enkel å fjerne for de som skal utbedre ripene?

     

×
×
  • Opprett ny...