Gå til innhold

PgUp

Medlemmer
  • Innlegg

    9 097
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Innlegg skrevet av PgUp

  1. kremt skrev (16 minutter siden):

    Det har jeg, og vil si det var ganske interessant. Mye bra, noe dårlig, som med de fleste biler trolig. Jeg føler det hypes mye rundt disse bilene, og folk fokuserer veldig på km rekkevidde, maks ladefart, infotainment, superlading. Alt dette er jo veldig bra, men alt det andre er det ingen som sier noe om. Så ja, et eierskap kan helt klart drepe en del interesse for fremtidig å eie et merke. For min del varierer det sterkt hvor mye jeg trenger å kjøre, så nå har jeg rett og slett ikke lyst eller behov for å kjøpe noe nytt, eller ønske om å betale 7-8 tusen per måned i lån på dette. 

    Har hengt endel på Facebook grupper til ulike biler og det er mange feil som går igjen i ulike merker;

    Mg - livsfarlig line assist som alltid skrur seg på når du starter bilen.

    Audi/vw/skoda - dekk med skjev slitasje som møller nekter å dekke. Elendig ladehastighet og dårlig rekkevidde. 

    Ford - mye småfeil, dårlig ladehastighet. Skylder på ytre påvirkning for ødelagte ting.

     

    Osv osv

     

     

    • Innsiktsfullt 1
  2. Simen1 skrev (20 minutter siden):

    Det kan jo hende at det er flere ting enn rekkevidde som spiller noen rolle for kjøpere. Jeg hadde glatt valgt noen av de andre du sammenligner med over Model 3 LR til den prisen der. Jeg ser meg ikke blind på rekkevidde eller bling. Byggekvalitet, dugelig service-apparat, selskap som ikke krangler med eller saksøker kunder som reklamerer på dårlige produkter osv. er verdt mye mer enn de kilometerne man bruker to-tre ganger i året. "Utstyr" - Model 3 er jo så minimalistisk og ribbet som man får det.

    Har du eid tesla selv?

  3. Model 3 senker prisene... nå 387000 for rimeligste modellen med 550km rekkevidde. Denne prisen knuser jo alt egentlig. Selv rimeligere biler som volvo ex30, id3, megane etc. blir fort dyrere med tilsvarende utstyr. Og det er mindre biler med kortere rekkevidde. 

    • Innsiktsfullt 1
  4. Trulss skrev (4 timer siden):

    Det er litt vanskelig å vite når man "legger på røret". Men når man blir gammel og blakk kan man returnere og bli tatt hånd om i Norge. Man har tross alt betalt det hvite ut av øyet i skatter og avgifter i alle år, så dette kan man ta i mot med god samvittighet.

    Ikke sånn det fungerer 

  5. Bjarnemann skrev (12 timer siden):

    Innholdsfortegnelse 😁 Ja, ble litt langt 😅 Forsvar: Har savna dere!

    1) Kjære dere!

    2) Innspill til diskusjonen om SWR/beløp for FIRE.

    3) Kron Indeks Global - den nye markedslederen?

     

    Kjære dere

    Kjære dere! Vært mye på Twitter i det siste med pengeråd. Prøvd å være litt motgift mot alle luftslottene av Det neste store som er der ute. Og advare mot banker som jukser folk med dyre drittfond.

    Veldig artig, men flere ganger tatt meg i å savne dybden som er i denne tråden. Mange kunnskapsrike folk og dessuten et format som egner seg bedre til 🤓 Og flotte folk! Veldig moro å se at mange av de gode, gamle fortsatt er aktive. Hallo 😍

     

    SWR/beløp for FIRE - noen innspill. 

    Vil hevde det er ganske mange nyanser i dette bildet. Individuell situasjon avgjør, vanskelig å si noe generelt, men:

    1. Verdien av utsatt skatt. Enormt underkommunisert. Enkelt eksempel: hadde 600k avkastning i fjor. Samme løpende skatt som renter (noe mange sammenligner med) = baba 132k. Kan isteden stå på Ask. Øker til 2,1M over 36 år (8%) år. Trekk fra 37,2%-skatten, og jeg sitter igjen med 1 323 000 netto.
      1. Velger å sette ett premiss: aksjefond = langsiktig sparing.
      2. Ikke finregna på det, men antar dette i mange tilfeller er å foretrekke foran "rentemodellen".
    2. Skjermingsfradrag kommer også inn som en reddende engel. Blir greie summer over tid som du slipper å skatte av. Gjør store utslag for SWR - om du holder deg til samme nettobeløp over tid. Og det er vel hensikten? Kan ta ut i lengre periode før du utløser skatt. "Besparelsen" kan stå til fortsatt avkastning, ref forrige punkt.
      1. Skrevet litt om det her (Twitter). Ville nok gjort det litt annerledes i dag, mtp argument/struktur. Men vil hevde at de overordna poeng står.
    3. Må også huske verdsettelserabatt. Gir ikke største utslag - men selv små marginer kan ha ganske mye å si. -0,02 Pp på formueskatt gir faktisk litt trygghet for SWR. Uttak under nedgang koster uforholdsvis mye - her vil -0,02 gi noen effekter som betyr mer enn man antar utfra tallet.
    4. Angående uttak og uforholdsmessig "kostnad" ved uttak under fall - så kan man sette opp til å lettere kontre med en andel i utbytte. Gir tradisjonelt hedge. Bla fordi utbetalinger ofte holdes gjennom nedgangstider. Ofte noe redusert, men gir cash flow som gjør at man kan slippe unna med å selge færre andeler.
    5. Alderspensjon må med. Mine premisser vil gi 239k/år - det er en ganske heftig sum å ha i bunn. Spesielt siden innskuddspensjon kommer i tillegg. Kan ikke starte uttak i 40-åra, men det er unektelig en god sikring å ha om "korthuset" kollapser/du må senke SWR.
    6. Mer generelt poeng: velferdsstaten gir lavere levekostnader. = Behov for lavere SWR enn i en del andre land. Kontrer i hvert fall deler av skatten.
    7. Stoppe uttak + bare vente 1 år vil også gi store utslag om vi legger 8% til grunn på en store FIRE-beholdning.
    8. Kanskje har man også mulighet til å ta seg en liten side-/sommerjobb under nedgangstider? Igjen: lavere uttak gir store utslag for SWR. Kanskje har man til og med lyst å jobbe litt? Klør litt i fingra i pensjonstilværelsen.
    9. Min påstand? FIRE fullt mulig å jobbe mot i Norge. Må tilnærme seg på litt annen måte. Kanskje blir veien noe lengre. Det godtar jeg. Både fordi velferdsstaten tar ned en del risiko. Men også fordi jeg enkelt og greit ikke hadde hatt millionene mine i dag uten. Verdt å betale for IMO, spesielt siden utslagene i Norge ikke er  dramatiske.

     

    VIKTIGST. For meg, men vil også hevde dere.

    Kron Indeks Global - til 0,15% år. Fram til nylig ikke vært pga for hefig ESG. Men følger nå MSCI-indeksen. ~Likt antall selskaper som DNB/KLP - virker også å følge indeksen relativt likt som DNB Global Indeks, som jeg har spart i fram til P.D.D. Satt over 20% for å lettere tracke speiling av indeks.

    Er Kron Indeks Global den nye kongen på haugen? 0,21 -> 0,15/år utgjør store summer. 2 744 420 basert på mine premisser: 3M i dag, 36 år til dagens pensjonsalder, 5k spart per måned.

    Jeg begynner å bli ganske sikker på at Kron sjekker ut. ~Likt antall selskap som DNB/KLP, ser ut til å speile indeks like godt som DNB. Fått bekrefta fra Kron at de selv ser få/ingen forskjeller. Hva tenker mektige dere? Ser dere noen fallgruver.

     

    Fy søren som jeg kosa meg med å skrive dette! 1) Deilig med litt godt gammeldags nerderi igjen. 2) Har savna dere!

    ❤️

    Velkommen tilbake :D

    Takk for god og nyansert innlegg som vanlig! Synes du har et veldig godt totalbilde her. Jeg har lenge mistenkt at å nå FIRE er langt enklere enn mange ser for seg i Norge. Ja vi har formueskatt, men samtidig tror jeg de fleste ikke trenger å dø med 30 mill i banken heller.

    Det med alderspensjon er interessant, gjelder det uansett hvor mange år man har i arbeidslivet? Det er jo veldig relevant for de som pensjonerer seg i 40 årene f.eks. Da har man potensielt ikke så mange år, før man også får en god ekstrainntekt fra staten. 

    Jeg har også troa på å få en sidejobb som et godt alternativ til full FIRE. Med mindre man er reisegal og avhengig av å kunne spontant ta en tur til Thailand en måned, så er det jo ikke dumt å ha en tilknytning til arbeidslivet. Opp til 200k inntekt skattes jo veldig lite også. Da får man mye tilbake for de timene man jobber. En type sesongarbeid med sommer / vinter er jo ikke dumt. Ser mange som trenger folk til å f.eks. skifte dekk på dekkhotell i sesong, som eksempel. Eller en type sommerjobb der man hjelper turister. Er mange muligheter. 

    Eventuelt kan man jobbe 30-50%, som også kan bidra til å fylle sosiale behov. Da blir det fort langt mindre penger man trenger å spare opp. Mulighetene er mange :) 

    Hvordan går det med jobb osv. for deg?

    • Hjerte 1
  6. guttorm skrev (5 timer siden):

    De lange rentene stiger (10 åringen), når man kan få opp mot 20% avkasting i høyrente obligasjonsfond med 22% skatt, så kan man jo spør seg om vanlige fond er verdt det.

    Obligasjonsfond er heller ikke risikofritt, og kan i noen tilfeller falle mer enn enkelte fond ved korreksjon. 

    ??? Hvor kan man få det? 20% er sykt

  7. Strategen skrev (21 minutter siden):

    Jeg vet at du ikke får ettergitt lån når du sitter med to hus pga «den nye finansloven». Alle andre vet vel det nå.

    Er jo ikke snakk om det heller, men hvis de får solgt huset til mye lavere enn det var grunnlag for at de fikk lån, er det jo også bankens problem. Da har de gitt for mye lån til det nye huset enn de skulle. 

    Et hus blir solgt uansett men hvis de fikk lån på grunnlag at de skulle få 4 mill for huset, og de bare får 3, så er det 1 mill som mangler som banken ikke har gitt lån for. 

    • Liker 1
  8. arne22 skrev (2 timer siden):

    Finnes det rettskilder eller eksempler på rettspraksis der risiko for et boliglån har blitt lagt over på banken?

    En ting som trådstarter jo også kan gjøre: I mange kommuner så finnes det mulighet for en gratis halvtime med en advokat. Jeg, ville tatt kontakt for en slik halvtime med en advokat for å undersøke om det er slik at en klage til Finansklagenemda kan føre fram, og om det er slik at banken bærer risiko for de boliglån den gir til privatpersoner.

    Hvis man man kjører seg fast i en feil forestilling om at banken har ansvaret for innfrielse av boliglånet, da er man kanskje over i et spor som ikke vil føre noe godt med seg. 

    Hvis man skal løse en situasjon til det bedre, så er jo den første forutsetning at man har en rett forståelse av hva situasjonen faktisk er. 

    Jeg vet ikke, og det vet ikke du heller, derfor er det bortkastet tid for oss å synse. Trådstarter trenger proff hjelp.

    • Liker 1
  9. Trulss skrev (På 5.4.2024 den 12:50 PM):

    Mange har vel oppnådd dette, men de aner ikke hva FIRE er. Se mot Thailand, Spania og andre steder. Det er selvsagt mye pensjonister men mulighetene er fortsatt der og man forvalter oppsparte midler og sin egen pensjon.

    Vi har hatt en eksplosiv vekst på boligpriser og dette alene produserer muligheter for FIRE for svært mange dersom man ser mot utlandet.

    Er det mange i 30-40 årene?

  10. kremt skrev (2 timer siden):

    Man bør sette seg grundig inn i vilkår på slike rente tilbud. Det er mye små skrift og gebyrer. 

     

    Lønner seg da å maxxe lån for de første 3 årene, så betale ned så mye som mulig etterpå.

  11. Snowleopard skrev (56 minutter siden):

    Defintivt positivt bidrag. R1T er den Pickupen jeg synes gir best totalpakke. Og lyktedesignen vokser på meg. Nå har de jo R2 oR3 som alternativer for de som ikke vil ha pickup og synes SUVen R1S blir for stor.

    Enig, likte designet, størrelsen og prisen på r2 best. Frister litt å legge inn en reservasjon, den er jo ikke bindende. Rivian er nok den rene elbil produsenten startup som har mest sannsynlighet for å lykkes, ved siden av tesla og de kinesiske.

    • Liker 1
  12. DJViking skrev (37 minutter siden):

    https://www.document.no/2024/04/02/amerikansk-investor-veteran-invester-i-modis-india-hvis-du-vil-bli-rik

    Noen som har spart lenge i India-fond?

    Her er et India-fond som har gått ekstremt godt det siste året.
    https://www.nordnet.no/market/funds/16801255-jupiter-india-select

    Franklin India (1,22%) er det billigste hos Nordnet, men har ikke gått like bra som Jupiter (1.39%)
    https://www.nordnet.no/market/funds/16802763-franklin-india-aacc-usd

    Spørsmålet er, vil det fortsette å gå like bra.

    Ta du seriøst investeringsråd fra document.no?

    • Liker 6
  13. Zeph skrev (56 minutter siden):

    Eg synest 90% av artiklar om FIRE involverer personar som driv med noko TikTok/Instagram/Influenser-opplegg. Gjerne dei som har slutta i arbeid, men har inntekt gjennom sosiale medier, som om ikkje det er arbeid.

    Ja, det er jo fordi de kan tjene penger på det. Vanlige fire folk har lite nytte av å stå frem i media. Så ikke så veldig rart. Skulle ønske det var flere saker om folk som hadde oppnådd dette. Ikke bare folk i 20 åra med store ambisjoner. 

    • Innsiktsfullt 1
  14. NoTrace skrev (1 minutt siden):

    Det stemmer i det fondet du har (https://www.nordnet.no/market/funds/16801174-dnb-global-indeks), som per nå har 71.33%. Ulempen med denne høye eksponeringen er i hovedsak at man blir noe sårbar i forhold til endringer i reguleringer (f.eks. i skatteloven), valuta og evt. nasjonale kriser i ett land.

    Nå har vi seilet i heftig medvind det siste halvåret, og nytt godt av både svekket kronekurs og god fart i aksjemarkedet (globalt). Europa har gått marginalt bedre enn USA så langt i år. Men si kronekursen styrker seg, og kommer ned på ~9 kroner, så har man mistet 25% av verdien. Nå skjer ikke dette i en håndvending, men Norge ligger bak USA i bekjempelse av inflasjon, så det ligger i korta at krona skal styrke seg på sikt.

    Valutasikrer du?

×
×
  • Opprett ny...