Gå til innhold

jorn89

Medlemmer
  • Innlegg

    301
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av jorn89

  1. Tykkjer Ståle Nordlie skriv klårgjerande her, men vil gjerne leggja til ein del:

     

    Å kjøpa ei vare/teneste og ikkje kunna gjera opp for seg etterpå er i Noreg i seg sjølv korkje ulovleg eller straffbart. Ulovleg og straffbart vert det om ein på førehand VEIT ein ikkje kan det. Her er det seljar som må prove skuld, ikkje kjøpar som må prove uskuld. Som alltid i norsk strafferett.

     

    Pant kan ein ta om dette har heimel i lov eller er klårt avtala. Eg kan ikkje sjå at det er heimel i nokon lov for å ta pant etter ein taxitur kor kunden ikkje kan gjera opp, og Ståle Nordlie viser til ein artikkel kor det same går fram Og på ny: Det er den som tek pantet som må prova retten sin, å tiltvinga seg eit "pant" utan lovleg rett er tjuveri, enkelt og greitt, og kan meldast som det. Sjølvsagt kan ein sjåfør be om ein avtale om eit pant, men det er ikkje "avtale" før kunden er samd, av heilt fri vilje.

     

    vonfaff skriv: "Så hvis du driver en dagligvarehandel så kan jeg sprade inn der, forsyne meg og kreve at du sender en regning for jeg kan ikke gjøre opp for meg der og da?" Nei, og av ein grunn: Ein kan (med få unntak, som gjeld å avverje ein krisesituasjon) hindra ein person å ta varer han enno ikkje eig forbi betalingspunktet utan oppgjer. Det kan ein drosjesjåfør gjera like mykje, og det gjer han/ho ved å ta kunden attende til utgangspunktet og kasta han ut frå butikken/bilen. Sjølvsagt er det "berre bryderi og ingen pengar" for både kjøpmann og drosjesjåfør, og klårt mest for drosjesjåføren, men DET var ikkje emnet no.

     

    Ein taxisjåfør har óg full rett til å gjera som ein kvar handlande som ikkje berre kan setja "vara" i hylla att: Krevja ein forskotsum kontant eller ta "preautoriasjon" på kortet før ein startar opp turen (slik hotell har som rutine, med det same ein sjekker inn, om ein ikkje gjer opp for opphaldet ved innsjekk). Gjer ikkje taxisjåføren det, er det eit VAL sjåføren sjølv har gjort, og då må sjåføren og ta konsekvensen: Krevja identiteten brakt på reine med 100 % visse, og så senda rekning (gjerne med gebyr, om det går klårt fram at vil henda FØR turen tek til). Sjåføren har då sjølv vald å ikkje tryggja seg oppgjer før vare/teneste vert levert. At sjåføren/sentralen ikkje har utstyr til preautorisajon? Jaja, det er sjåføren/sentralen sitt problem, ikkje kunden sitt, så lenge ein tilbyd tur mot kortoppgjer.

     

    vonfaff skriv vidare at: "Du kan ikke mene at drosjesjåføren skal "sjekke om det er dekning på kortet før turen starter" da hverken du eller han vet hvor mye turen kommer på før dere har nådd endepunktet". Jo det skal sjåføren, om han vil tryggja seg. Tingar ein drosje, oppgjev ein eit mål for turen. Kva ein tur hit kjem på har drosjesjåføren ei formeining om. Sjølsagt kan han kkje kan seia prisen på krona, ikkje på 10-krona heller, men han veit om turen gjeld ikring 200, 300, 500 eller 1000 kr. Så tar han eit forskot/ein "preautorisasjon" som held rikeleg, Skal turen gå vidare derfrå, tek ein meir forskot/auker preautoriseringa. Ynskjer passasjeren ein tur til ikring 400 kr, men ein får ikkje preautorisera meir enn 200 på kortet, er jo det klårt nok signal. Då stansar ein sjølvsagt fyrste mogelege staden etter 200 kr, og krev kontant forskot før ein køyrer vidare. Ein veit jo kortet ikkje dekkjer særleg meir.

     

    Å ta ein passasjer til politiet er lovleg om ein kan prove at denne kunden har visst på førehand at han/ho ikkje kan gjera opp for seg. Å ta ein passasjer dit utan, og mot viljen sin, kan lett verta "frihetsberøvelse" som vert råka av straff og i alle høve betyr plikt til skadebot (erstatning) for tapt tid. Så her bør ein vita kva ein gjer. Det ein kan, er å halda att kunden til politiet rykkjer ut, om ein meiner seg å ha god grunn til å tru at her har det skjedd noko som vert råka av straffelova. Tek ein feil, dukkar det opp plikt til skadebot, og i verste fall har ein gjort noko straffbart.

     

    No vil eg tru politiet i praksis kjenner ein del av "kundane" sine såpass godt at dei ikkje er så redde for å utferda ei bot basert på at kunden visste han/ho ikkje kunne gjera opp for seg. Det er heilt fint, om kunden vedtek. Vedtek ikkje kunden, er det duka for ein rettsrunde. Der er det - på ny - politiet som må prova at kunden visste, og difor har brote lov og rett. Kan dei ikkje det, vert det frifinning, kan henda skadebot med.

     

    Å driva sal er å ta risiko, for drosjenæringa som for alle andre. Ein risiko ein kan gjera lågare ved lovlege tryggjingstiltak, men aldri verta kvitt. Om sjåførar og næring syter over kor vanskeleg ting er, kan jo vera greitt å hugsa: Dei har sjølv valgt å vera i næringa, og drosjenæringa er ikkje nett den næringa som er mest kjend for å setja etikk og moral, lov og rett i høgsetet sjølv. Torer eg minna om saka mellom staten og Oslo Taxi kva gjaldt brot på rekneskaps- og skattelovgjeving? Her fann ein jo så mykje at sjølv garva revisorar, som har sett litt av kvart, ikkje trudde eigne auge og vart djupt rysta! Når drosjenæringa har prova at ho held høg etisk standard sjølv ei tid skal ho få medkjensla mi av di ho har litt fleire problemkundar enn andre, særleg ein laurdagskveld. Inntil då får ho det ikkje.

     

     

     

    kjører drosje selv. og må si at man møter veldig mye ustabile folk. tar alltids korte først når man kjøre i helgene. men til saken. jeg tar alltids noe i pant uansett når folk ikke har penger og kortet ikke virker. tar som regel bankkortet siden mobilen deres trenger de jo for og ringe meg for og gjøre opp, så vil ikke si at det er ulovelig og kreve mobilen MEN man skal oppføre seg profesjonelt som taxisjofør fordi vi er trossalt et service yrke.Har aldri fått noen klage på at jeg har tatt noe i pant. får som regel faktisk tips fordi de er taknemlig fordi jeg faktisk lar de ta taxi, samt og få betale neste dag.

  2. Du får betydeleg betre ytelse med 5850 eller 5870, men på budsjetts-pc er absolutt 5770 eit kurrant val.

     

    Kor mykje er du villig til å bruke på kjølar og gpu?

     

    hmm 5770 mente jeg... hehe roter litt..

    ca 1000-1400kr på skjermkort å vifte ca 500-600kr;)? har sett på v8 kjøleren btw:D

  3. hei har bestilt nytt hk,cpu å ram

    mangler da skjermkort. tenkte litt på sapphire hd 5770? billig og bra.trenger også en bra vifte til cpu siden den skal overklokkes. kom med innspill

     

    men resten av komponentene er :

     

    HK: http://oldweb.amentio.no/PartDetail.aspx?q=p:2538541

     

    Cpu: http://oldweb.amentio.no/PartDetail.aspx?q=p:2528640

     

    Ram: http://oldweb.amentio.no/PartDetail.aspx?q=p:2533481

     

     

    har da også corsair 550w strømforsyning, og et gammel chieftec dragon kabinett som jeg bruker nå.

     

    hva synes dere om oppsette og folk med erfaring av clocke den amd cpu'n?;)

  4. skjermkorte har nyeste driveren som det er mulig. kansje derfor:P

     

    fikk en score . å tror nokk den dær er litt tynn. men denne pcn blei bygget i 2005 av han som jeg kjøpte den av.

     

     

    så hær må det klokking til!

     

    hva er målet ditt med klokkingen? du får ikke dratt crysis med det oppsettet om det er det du trakter etter

     

     

    saken er vell bare at jeg har lyst til å få en raskere pc uten å kjøpe nye komponenter enda.. student så har ikke mye penger å rutte med. har sett på youtube at en kar som har klokka cpu fra 2,2ghz -- 3ghz. men hørtes volsomt ut for min del. men hva burde jeg gjøre me volt å slikt i bios? har ikke lyst til å fucke opp pcn min da heller:S

  5. Gpu ligger på 50C nå.

     

    Klokk opp med for eks rivatuner, ta 50 opp først så kjører du for eks 3dmark06 og sjekker temp/artifacts/stabilitet.

    Er den bra så øk 10 til og sjekk igjen og fortsett sånn dul det blir for varmt/ustabilt så senk til forrige stabile.

    Man må bytte kjøler for å komme langt, men det er ikke aktuelt på ditt kort.

     

     

    nei det blir litt vanskelig. men dette er bare et midlertidlig kort. blir kansje 9800 senere på nyåret. kjøpte pcn for 500kr med de tingene i:P så er ikke galt!

  6. hei, skal starte me skjermkorte først det er nvidia 9400gt og noen som har erfaring på hvor mye det korte takler?

     

     

    Skjermkort NVIDIA GeForce 9400 GT (512 Mb)

     

     

    System minne 3072 Mb (PC3200 DDR SDRAM)

     

     

    CPU type DualCore AMD Athlon 64 X2, 2200 MHz (11 x 200) 4200+

     

     

     

    Hovedkort Abit AN8 / Fatal1ty AN8 Series

     

     

    Hovedkort chipset nVIDIA nForce4, AMD Hammer

     

     

    BIOS type Award (04/16/07)

     

     

     

    noen som har noen gode forslag? har 2 vifter på cpu og ca 10 vifter i pc så kjøling er ikke noe problem ;)

    men skjermkorte har bare orginal vifte så må kansje oppgradere senere i tid ;)

    det bilde som pcen er stabil å bare er på er med vifene på min. kommer et bilde senere med bilde av stabiltload me full på viftene ;)

     

     

    kom med positive å negative ting ;)

    temp_stabil_ingenting.bmp

    overklokk_sjekking._normalt.bmp

  7. hei. skulle instalere noe som jeg hadde lasted ned så poppet et vindu opp med noe jeg skulle instalere trodde selfølgelig det var den tingen jeg skulle ha men nei ... fikk security tool. prøvde alt men programme overstyrte så og si hele pc:( så ingen av de der programmene folk hadde anbefalt i andre tråder funket ikke hos meg.. hvorfor egentlig? så jeg sitter nå å formatere stasjonære pcn min som er sinsykt kjedelig og ereglig bare pga et lite virus som jeg ikke fikk bort:S

     

     

     

    flere som har hatt at man måtte formatere hardiskan ?

  8. Om du har Windows (som de fleste faktisk har, av en eller annen merkelig grunn) så kan det gjøres inne på Devices and Printers (eller lignende), som du finner i startmenyen. Her høyreklikker du på printeren, velger printer properties og deretter fanekortet sharing. I Windows xp velger du kanskje sharing allerede i høyreklikk-menyen.

     

    Videre er det hele ganske selvforklarende.

     

     

    For øvrig litt av et bedriftnettverk ;)

     

     

    fant ut, takk. skal prøve i morgen og se om de andre pcnene finner skriveren;)

  9. Om du ikke har nettverksstøtte i selve skriveren, så må du nok bruke en form for server som mellomledd. Det kan være være alt mulig, inkludert en vanlig PC som deler skriveren på nettverket.

     

     

    så jeg kan dele fra min data til foreldrene mine sine? hvordan:P er ikke spesielt flink på å koble opp skrivere og slikt:P

  10. ^ what he said

     

    Hvis hun skal skryte skikkelig kan hun klærne er bestilt fra Japan - www.yesstyle.com

    De har iallefall en del fint til gutter, og jeg mener en bekjent har bestilt derfra uten problemer.

     

     

    hun bryr seg ikke hvor det kommer fra men hun vil ha fine klær . å det finnes ikke så mye av i tromsø:p

     

    dama mi er ingen skrythals;P

×
×
  • Opprett ny...