Gå til innhold

gaaserud

Medlemmer
  • Innlegg

    120
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av gaaserud

  1. Du skriver dessverre veldig lite som kan gi en pekepinn om hva soppen skyldes.

    Det er trolig at huset er veldig gammelt, og at det lett oppstår høy luftfuktighet i rommene. Huset er elendig isolert, og selv om vi har på maks varme på ovnene oppstår det store mengder kondens på alle vinduene. Vi har også luftet og prøvd å ventilere så godt det er mulig.

  2. Vi har ikke gjort noe som kan tilsi at vi er skyld i muggen. Husleier sa at muggen skyldes at vi ikke har hatt det varmt nok på rommene, og at vi har tørket klær der. Vi har hatt det mer enn varmt nok på rommene, og oljeovnene har gått for fullt der lenge. Klær har vi bare tørket på rommet 3-4 ganger, før vi valgte å tørke i stua i stedet, pga graden av fuktighet på rommet når vi tørket klær der.

     

    Jeg kan ikke se at vi har levd uaktsomt, vi har kun levd normalt.

  3. Utleiers kontrakt har ugyldige vilkår, husleieloven overstyrer den og sier at utleier skal betale skadene. Det kan ikke gjøres avtaler som er MINDRE fordelaktig for leietaker, selv om det står "hvis ikke annet er avtalt".

     

    Men, det står jo i brosjyrer på regjeringen.no som sier at når det i en paragraf i husleieloven står at annet kan avtales så kan man avtale helt fritt (dvs. også mindre gunstige vilkår for leier):

  4. § 1-2. Ufravikelighet

     

    Det kan ikke avtales eller gjøres gjeldende vilkår som er mindre gunstige for leieren enn det som følger av bestemmelsene i loven her.

     

    Brosjyrer på Regjeringen.no sier at når det i en paragraf i husleieloven står at annet kan avtales så kan man avtale helt fritt (dvs. også mindre gunstige vilkår for leier):

     

    Eksemplene viser at husleieloven bestemmer hva som gjelder for leier og utleier. Det er bare i noen få situasjoner husleieloven tillater at leier og utleier kan avtale helt fritt det de vil.

     

    Eksempel: Etter husleieloven har utleier hovedansvaret for vedlikehold av boligen. Men det står i lovteksten at dette gjelder bare ”hvis ikke annet er avtalt”. Det betyr at leier og utleier kan avtale en annen fordeling av vedlikeholdet enn det som står i loven, for eksempel at leier får et større vedlikeholdsansvar.

     

    Se http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedle...r/Nr_01_web.pdf .

     

    Men da er spørsmålet: Med utleiers egen kontrakt som gjeldene, hvem må betale skader og reperasjon av muggsopp i veggene?

  5. Hmm. Som skrevet over ser dere at utleier opererer med egen utleiekontrakt. I Husleieloven står det:

     

    " 5-3. Vedlikehold - Er ikke annet avtalt, plikter utleieren i leietiden å holde utleid husrom og eiendommen for øvrig i den stand som leieren har krav på etter reglene i lovens kapittel 2."

     

    I kontrakten utleier opererer med står det jo følgende:

    "Punkt 4: Leier plikter å behandle huset slik at det ikke blir påført skader av noen art". Skader skal straks meldes og må erstattes av leier."

     

    Punkt 5: Leieren plikter å holde huset tilstrekkelig oppvarmet slik at frost/kuldeskader unngås".".

     

    Har ikke utleier sikret seg her?

    Vi her på forumet vet veldig lite om de faktiske forholdene ("muggsopp i veggene" er ingen presis angivelse), og heller ikke du virker sikker på hva som er årsaken. Å sitte her og synse om årsaksforhold, er ikke spesielt produktivt. Hva gjelder "skader", spiller det mindre rolle hva som står i kontrakten, ettersom du ikke kan stilles dårligere enn lovens regulering. Slik jeg forstår det, skyldes muggproblemer ofte fukt. Dersom dere har sørget for et uvettig fuktig boklima, kan dere pådras ansvar. Imidlertid kan det tenkes at muggprobleme forelå da du overtok boligen

     

    Det er fukt som er skyld i problemene,det er vi rimelig sikre på. Selv om vi har fyrt som bare det med oljeovner og peis og hele pakka har det vært så fuktig at det har oppstått kraftig kondens på alle vinduene i de rommene det gjelder. Vi har ikke sørget for et uvettig fuktig boklima, med unntak av at vi har tørket klær på rommene, men det må det da være lov til når man leier en leilighet.

  6. Hmm. Som skrevet over ser dere at utleier opererer med egen utleiekontrakt. I Husleieloven står det:

     

    " 5-3. Vedlikehold - Er ikke annet avtalt , plikter utleieren i leietiden å holde utleid husrom og eiendommen for øvrig i den stand som leieren har krav på etter reglene i lovens kapittel 2."

     

    I kontrakten utleier opererer med står det jo følgende:

    "Punkt 4: Leier plikter å behandle huset slik at det ikke blir påført skader av noen art". Skader skal straks meldes og må erstattes av leier."

     

    Punkt 5: Leieren plikter å holde huset tilstrekkelig oppvarmet slik at frost/kuldeskader unngås".".

     

    Har ikke utleier sikret seg her?

  7. Han har en venn som er ekspert på muggsopp visstnok, og skal få han til å sjekke ut forholdene på onsdag. Litt skeptisk til at det blir en objektiv bedømmelse må jeg si.

     

    Han sa også at det var greit å få inn en uavhengig for å bestemme om hvem som var skyld i skadene og hvem som må betale. Hva vil dere si er den beste veien videre for oss? Hvilke kanaler skal vi benytte?

     

    Hvis du trenger referanser til lovverket kan du se Husleieloven, speiselt Kapittel 5. Husleieloven er en relativt lettlest lov, som er skrevet med vekt på å beskytte leier (deg).

     

    Se http://www.lovdata.no/all/hl-19990326-017.html#map005 .

    Takk!

  8. Kan du legge ut kontrakten (anonymisert); har dere avtalt noe spesielt vedrørende vedlikehold?

    De tre første punktene i kontrakten går på tid og pris for leieforholdet.

     

    Punkt 4: Leier plikter å behandle huset slik at det ikke blir påført skader av noen art". Skader skal straks meldes og må erstattes av leier."

     

    Punkt 5: Leieren plikter å holde huset tilstrekkelig oppvarmet slik at frost/kuldeskader unngås".

     

    Punkt 6: Forsikring av huset bæres av utleieren i sin helhet.

     

    Punkt 7: Leieren skal i leietiden utføre og bekoste det innvendige vedlikehold av huset. Dette omfatter å vedlikeholde: Skifte ut låser, nøkler, vaskemaskin, komfyrer, samt foreta oppstaking av avløpsrør til egen vannlås.

     

    De siste punktene omhandler rett til å kaste oss ut jf. Tvangsfullbyrdelsesloven.

     

    Det er kontrakten.

     

    Hva tror du?

  9. Hei.

     

    Før jul fant vi spor av muggsopp i veggene i huset vi leier. Vi sa fra til huseier, som kom og så på soppen. Han mente det var nok å vaske det av med klorin, noe vi også gjorde.

     

    Når vi kom tilbake etter jul hadde muggsoppen blitt kraftigere og mer omfattende. Vi sa fra til huseier nok en gang, og han ba om et møte i morgen. Jeg frykter han vil kreve oss for erstatning for skaden.

     

    Huseier opererer med egen kontrakt for leieforholdet, og har med to paragrafer som sier følgende:

     

    "Leier plikter å behandle huset med søol at det ikke blir påført skader av noen art". Skader skal straks meldes og må erstattes av leier."

     

    "Leieren plikter å holde huset tilstrekkelig oppvarmet slik at frost/kuldeskader unngås".

     

    Hvis han må fjerne soppen, noe jeg forventer blir dyrt, må jeg betale? Forbrukerportalen melder følgende:

     

    "Muggsopp i en leieleilighet vil som regel innebære at det er en mangel i husleielovens forstand. Når det er mangler ved en leilighet kan man ha krav på følgende:

     

    retting av mangelen

    avslag i leie

    erstatning

    holde leie tilbake helt eller delvis"

     

    Hva tror dere blir/bør bli utfallet her?

     

    På forhånd takk for innspill.

  10. Hadde du lest i manualen og lett litt rundt på sykkelen, hadde du nok funnet den til slutt.

     

    Uansett, tenpluggen er her:

     

    fcl4sk.jpg

     

    (Rød ring rundt tennplugghetta, den du skal dra ut slik at du får tilgang til tennpluggen. Tennpluggen skrur du ut med en skrunøkkel du sansynlig hvis har fått med scooteren)

     

    Les mer i servicemanualen.

     

    Jeg er helt nybegynner når det gjelder scooter, og fikk ikke med noen manual, da jeg kjøpte den brukt. Skjønner ikke hvordan jeg finner pluggen jeg, det er jo deksel på hele scooteren som dekker motoren.

×
×
  • Opprett ny...