Gå til innhold

Aggressiv stormaskinstrategi hos IBM


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er interessant med stormaskin og jeg skulle gjerne sett en sammenligning av stormaskin kontra pizzaboks-servere i en stor bedrift, svært gjerne av erfaringer fra noen som har gått fra det ene til det andre, eller som har begge deler i drift i dag.

 

Hvordan er det f.eks. lurt å bruke en stormaskin? Er det der som på vanlige servere lurt å bruke én enkelt enhet til enkeltoppgaver som f.eks. database, webserver, filserver o.l., eller er en stormaskin såpass "heavy" at den helst og like gjerne kan kjøre alt på en gang?

Lenke til kommentar
Det er interessant med stormaskin og jeg skulle gjerne sett en sammenligning av stormaskin kontra pizzaboks-servere i en stor bedrift, svært gjerne av erfaringer fra noen som har gått fra det ene til det andre, eller som har begge deler i drift i dag.

 

Hvordan er det f.eks. lurt å bruke en stormaskin? Er det der som på vanlige servere lurt å bruke én enkelt enhet til enkeltoppgaver som f.eks. database, webserver, filserver o.l., eller er en stormaskin såpass "heavy" at den helst og like gjerne kan kjøre alt på en gang?

6762972[/snapback]

 

Bare for å svare veldig fort og brutalt: z/Series v9 fra IBM er "heavy" nok til å kjøre alt på en gang :)

 

Men det å sammenligne to forskjellige driftmønstre (mainframe med wintel/unix) er ikke lett. Veldig ofte har de som bruker stormaskin i dag hatt denne siden tidenes morgen (dvs. stormaskinmiljøet, ikke selve maskinen) og da blir det ofte helt forskjellige driftmønstre (batch vs online) og språk (cobol vs c++/java/etc), selv om man fint kan kjøre Unix/Linux på stormaskin samtidig som man har vanlig MVS kjørende på andre partisjoner.

 

Det finnes også veldig lite hyllevare tilgjengelig for stormaskinbrukere, så det å reprogramere alle systemene er veldig dyrt, og i noen tilfeller også sett på som "en umulig oppgave" å gjøre. Dette har med driftmiljø å gjøre, og interaksjonen mellom forskjellige systemer. Stormaskineiere er så og si kun store institusjoner (bank, forsikring, offentlig myndighet, etc) som ikke har mulighet til å ha nedetid på sine systemer, uten at det vil få katostrofale konsekvenser for brukerne. Jeg jobber i NAV (gamle Rikstrygdeverket) og hos oss har vi systemer som er klasifisert som samfunnskritiske, og da har vi akseptabel nedetid på 4 timer.

 

Vi har akkurat byttet ut et (ganske lite, relativt sett) system fra Cobol/DB2 til Java/DB2. Det har tatt ca 2 år å lage det nye systemet, og jeg må si at det fungerer bra (for meg på driftsiden). Ulempen er selvsagt av java er veldig minnekrevende så vi ble også nødt til å oppgradere maskinvaren, for å få svartider som ville være akseptable.

 

Når artikkelen sier at man kan doble og tripple startprisen på 700k nok, så vil jeg legge til at man kan heller kan si gange med 15 og enda høyere, før man er ferdig, og da snakker vi kun om de minste modellene. Men dette er målgruppen for IBM fullstendig klar over; Vi snakker ikke om gutteromsmaskiner her som man kan bruke til å spille CS i 700 fps, eller som kan "laste ned hele internet" på 20 minutter. Hardware-kåte administratorer som sitter og sikler over evt spesifikasjoner og tror at med en stormaskin vil de få den beste og raskeste filserveren i nabolaget, har også misforstått hva man bruker en stormaskin til. Misforstå meg rett, de kan gjerne løpe og kjøpe en maskin, men de eneste som kommer til å bli fornøyd med det er IBM.

 

En liten digresjon: Når man kjøper en stormaskin, så betaler man et engangsbeløp for selve maskinvaren. Men programvare-kostnadene er et annet kapittel: Man betaler en månedlig leie av (nesten) all programvare, og jo kraftigere maskinvare du har (og jo mer MIPS du bruker), des høyere regning får du i posten. Dette har vært ankepunktet for veldig mange når valget har kommet for hvilken plattform de skal satse videre på.

Det finnes et unntak dog: Java blir kjørt på egne cpu'er som er spesialkonstruert for å kjøre javakode. Denne prosessoren heter zAAP og det finnes en tilsvarende prosessor for database-prosessering som heter zIIP. All kode på zAAP- og zIIP-prosessorer er gratis, slik at det ikke går ut over den totale lisenskostnaden, og de avlaster dermed hovedprosessorene.

 

 

Stormaskin brukes til databehandling. Det finnes ikke noe i dag som er bedre og raskere til det. Ja, det finnes store Unixmaskiner som er mye raskere til å regne ut feks. antall stjerner i universet, antall desimaler i Pi, telle atomer i ensymer osv.

Men det å kjøre store oppdateringer på databaser med 6-7 milliarder records (og gjerne gjøre det på 10-20 forskjellige databaser av samme størrelse), sortere datasett fra 500 cyls til 15000 cyls, og gjøre dette innenfor samme batchvindu. Det er hva databehandling er (bokstavelig talt), og stormaskin er det beste verktøyet man har til det. Ihvertfall når man har et batchvindu på 11 timer i døgnet (som vi har), eller enda mindre. (Våre jobber ville tatt ca 170 timer hvis de skulle kjørt én og én, hver natt)

 

Om batch-kjøring er gammeldags databehandling eller om å ha alt online er det beste osv, er en helt annen diskusjon som jeg ikke vil ta her. Man har et driftsmiljø i dag, og kostnadene og vanskelighetsgraden i å forandre på det er noe som er opp til hver enkel bedrift å avgjøre, ikke å følge "flavor of the month". Det er fordeler og ulemper med begge.

Ja, jeg er enig i at å ha alle systemene online 24/7 er det mest elegante (og sansynlig det uungålige), jeg vet det er verktøy som gjør at man kan kjøre backup/oppdatering mot et imagecopy av basene osv. Men igjen, dette er et kostnadsspørsmål og en ganske stor jobb, ikke noe som blir bestemt på et ukemøte og implimentert i løpet av de neste 6 månedene.

 

For å gå tilbake til spørsmålet som ble stilt av Asbjornu: Vi har et stort stormaskinmiljø, men også stort HP/UX (Oracle Financial) og Windows-miljø (filservere, arbeidsstasjoner for 16-17000 brukere, exchange etc). De store sentrale applikasjonene som regner ut trygd, fødselspenger, fastlege, barnebidrag, sykepenger (generelt alle ytelser som blir utbetalt av Staten) ligger i vårt stormaskinmiljø, men vi har også drift på de to andre miljøene våre, og stor datautveksling mellom de forskjellige systemene som er på de forskjellige miljøene. Av flere blir vi regnet for å ha noe av det mest utstrakte og kompliserte IT-miljøet i Norge.

 

På vår stormaskin har vi filserver, databaseserver (DB2/DL1 og et par mindre systemer), backup (til Storagetec siloer og til disk), adgangskontroll til alle brukere (ACF2), vanlig batch-kjøringer, print-systemer med over 6000 forskjellige rapporttyper som blir dannet hver dag (+50 millioner A4-sider i løpet av et år) og mer til. Vi har den minste modellen til z/Series (side 9 og 10 i dette pdf-dokumentet) med ca 750 mips til rådighet. Skulle vi ha behov for mer kan vi først oppgradere maskinen vi har nå og så evt kjøpe langt kraftigere maskin, og å bytte maskin gjøres i løpet av en helg.

 

Kort og kjapt om vårt miljø, selv om jeg har måtte utelate mye (ikke alt som skal være kjent for offentligheten), og jeg er på langt nær en ekspert på stormaskiner. Men snart 9 års jobb i miljøet har gjort meg oppmerksom på de fordeler og ulemper som eksisterer, selv om min bakgrunn fra gutterommet er med det samme windows/linux 99.9% av brukerne på dette forumet sitter med.

 

Mvh.

Magnus Lie

Endret av Magnus Lie
Lenke til kommentar
Hvordan er det f.eks. lurt å bruke en stormaskin? Er det der som på vanlige severe lurt å bruke én enkelt enhet til enkeltoppgaver som f.eks. database, webserver, filserver o.l., eller er en stormaskin såpass "heavy" at den helst og like gjerne kan kjøre alt på en gang?

6762972[/snapback]

 

Det er veldig populært å kjøre viritualisering, og bruke z/OS med SAP/database, og s390 linux (suse, redhat as, debian etc) som frontend/webserver. Ellers or jo z/Series helt rått med tanke på redudans, og unix kommer ikke i nærheten.

 

En z/Series server har balansert datakraft, i motsetning til en pc som ofte har mye CPU men lav io-ytelse.

 

Oppetiden er jo helt rå, og i tillegg kan man oppgradere den mens den er i drift. Dvs. du kan oppgradere og erstatte (sette opp ny server, ta ned den gamle), mens systemet er i drift, og uten nedetid for applikasjonene.

 

Mange tror at mainframes er noe gamle greier, men dette er det ypperste som finnes av datateknologi.

Endret av awold
Lenke til kommentar
Hvordan er det f.eks. lurt å bruke en stormaskin? Er det der som på vanlige servere lurt å bruke én enkelt enhet til enkeltoppgaver som f.eks. database, webserver, filserver o.l., eller er en stormaskin såpass "heavy" at den helst og like gjerne kan kjøre alt på en gang?

6762972[/snapback]

 

Så dersom en hadde kjørt virtualisering og mange virtuelle maskiner så kunne en kanskje tilbydt noe av det råeste på hostingsiden? Dermed ville en kanskje tiltrukket klienter som vanligvis ikke ville kjøpt hosting. Og da måtte det jo være mulig å ha en absolutt redundans og sikre opptiden? Men skal en være realistisk så vil vel ROI bli så lang at det er en umulighet for webhoster.

 

Noen som vet om store hosting selskaper kjører stormaskiner? Og i så tilfellet til hvilke oppgaver?

Lenke til kommentar
Og hva slags software bortsett fra IBM's egen er kompilert for denne arkitekturen? Softwarelisensen til IBMpå stormaskin er foresten svinedyre.

6767922[/snapback]

 

Følgende OS kan kjøres på z/Series:

http://www-03.ibm.com/systems/z/os/

 

Det finnes komplatorer for de fleste moderne programeringsspråk (Java, C++ etc).

 

At softwarelisensen til IBM er dyr, blir et definasjonsspørsmål; Ja, den er dyr for en privatperson, men noen millioner kroner er kanskje ikke dyrt sett i sammenheng med et stort firma eller organisasjon som omsetter for milliarder.

Lenke til kommentar
Er det så lov å delfinansiere maskiner til kunder i den hennsikt å få dem til å forlate andre aktører.

Er ikke dette konkuransehemmende??

6765663[/snapback]

Så klart det er lov, om noe så er dette konkuransefremmende.

En analogi må være hvordan teleoperatørene sponser nye kunder med billigere mobiler og 0,- i "nytt abonnements gebyr"

Lenke til kommentar

Tusen takk for et meget informerende og oppklarende svar, Magnus Lie. Morsomt at det akkurat er Rikstrygdeverket du kommer fra også, da jeg har foreldre som har jobbet der nesten hele livet og at jeg fra den kanten har blitt kjent med begrepet stormaskin og hva det i det hele tatt er for noe. :)

 

Jeg skulle gjerne sett deg bidra med artikler på HWB, Magnus, for dette virker det som at du kan fortelle mer om og i hvert fall jeg synes det er meget interessant!

Lenke til kommentar

Vet at webdeal er en hostingleverandør som kjører stormaskin, kanskje de kan fylle på med mer info om det er interessant. Jeg var på et seminar med dem for en tid tilbake der de snakket om enterprise løsninger så de har sikkert tips på dette. Selv var jeg der for MySQL 5.0 foredraget, det var en fra IBM der og snakket om sine løsninger også.

 

mvh

Aleksander

Lenke til kommentar
Vet at  webdeal er en hostingleverandør som kjører stormaskin, kanskje de kan fylle på med mer info om det er interessant. Jeg var på et seminar med dem for en tid tilbake der de snakket om enterprise løsninger så de har sikkert tips på dette. Selv var jeg der for MySQL 5.0 foredraget, det var en fra IBM der og snakket om sine løsninger også.

 

mvh

Aleksander

6770531[/snapback]

 

Ja ville vært morsomt om noen fra webdeal så denne tråden og laget en artikkel. Såvidt jeg skjønner så må det jo være fordeler med å kunne kjøre intensive og kritiske applikasjoner fra stormaskiner. Og for mange bedriftskunder så vil feks booking eller webshoppen være så kritisk at de kan forsvare en mye høyere hostingpris?

Lenke til kommentar
Bare for å svare veldig fort og brutalt: z/Series v9 fra IBM er "heavy" nok til å kjøre alt på en gang :)

....

6766268[/snapback]

Takk for interessant respons, må være noe av det mest artige innlegget på en artikkel jeg har lest her på lenge. Gir mersmak det der, vet at vi har et valgfag med instruktører fra IBM som sikter seg inn mor stormaskiner.
Lenke til kommentar
Og hva slags software bortsett fra IBM's egen er kompilert for denne arkitekturen? Softwarelisensen til IBMpå stormaskin er foresten svinedyre.

6767922[/snapback]

 

Følgende OS kan kjøres på z/Series:

http://www-03.ibm.com/systems/z/os/

 

Det finnes komplatorer for de fleste moderne programeringsspråk (Java, C++ etc).

 

At softwarelisensen til IBM er dyr, blir et definasjonsspørsmål; Ja, den er dyr for en privatperson, men noen millioner kroner er kanskje ikke dyrt sett i sammenheng med et stort firma eller organisasjon som omsetter for milliarder.

6768251[/snapback]

 

Når MQ koster 40.000 pr CPU og man har 20 cpu'er i boksen så blir det fort en stor kostnad. Normalt så kjører man ganske mange forskjellige programmer på disse maskinene og softwarekosten blir derfor brutalt høy kontra å kjøre en haug med linuxbokser i cluster.

Lenke til kommentar
Og hva slags software bortsett fra IBM's egen er kompilert for denne arkitekturen? Softwarelisensen til IBMpå stormaskin er foresten svinedyre.

6767922[/snapback]

 

Følgende OS kan kjøres på z/Series:

http://www-03.ibm.com/systems/z/os/

 

Det finnes komplatorer for de fleste moderne programeringsspråk (Java, C++ etc).

 

At softwarelisensen til IBM er dyr, blir et definasjonsspørsmål; Ja, den er dyr for en privatperson, men noen millioner kroner er kanskje ikke dyrt sett i sammenheng med et stort firma eller organisasjon som omsetter for milliarder.

6768251[/snapback]

 

Du nevner her OS'er og open source programvare. Det finnes en masse tredjeparts programvare som IKKE er kompliert for Zseries linux. Denne vil aldri kjøre på denne hardwaren så sant softwarehuset som selger den ikke komplierer koden for denne hardware. Så til slutt ender man vel opp med kun IBM software noe som er en fordel for IBM som kan ta hvilken softwarepris de vil da kundene er bundet på armer og bein.

 

Er vel ikke akkuratt mange programvarehus som selger programvare kompliert for Z-series arkitektur.

Lenke til kommentar

Takk for hyggelig tilbakemeldinger :)

 

Det å "studere" stormaskin tror jeg ikke vil være dumt. IBM tjener enorme summer penger på sin z/Series, både på maskinvare og programvare, at de ikke vil tillate seg selv å miste den posisjonen. Dersom markedet skulle forandre seg er jeg overbevist om at de vil ta veldig lange skritt for å tilpasse sine produkter tilsvarende, og på den måten beholde den markedsandelen de har i dag.

 

Men selv om det nedlegges store resursser av IBM og andre i å fortsette utviklingen av stormaskin i dag, så er det veldig mange av de menneskene som administrerer disse maskinene, snart i ferd med å nærme seg pensjonsalder. Hva som vil skje når, om 5-15 år, en veldig stor andel av høyt kvalifiserte og erfarne mennesker i et såpass lite miljø som stormaskinmiljøet er (i forhold til wintel), skal bli veldig interessant å følge med på. Store bedrifter som i dag er i startfasen av å designe nye systemer, vil ikke satse på en maskinvareplatform som man om kort tid kan risikere å ikke ha mennesker til å administrere. Selv om stormaskin er en utrolig stabil plattform, er den helt avhengig av systemvedlikehold, på samme måte som Windows og Unix/Linux- miljøene er det.

 

Forskjellen er bare at å få tak i en godt utdannet og erfaren Windows-admin er nesten like lett som å kjøpe en liter melk i butikken. Utbredelsen av Windows har jo selvsagt bidratt stort til dette (hvor mange her har ikke installert en eller flere av server-versjonene av Windows, uavhengig om man har betalt for lisensen eller ikke, kun for morroskyld på en maskin hjemme kun "for å ha gjort det"? Tenkte jeg det ikke... :))

 

Det er i hovedsak 2 valg man har, og man må begynne å ta et valg ganske snart:

Enten så må man satse på å få utdannet nye mennesker i å kunne ta over jobben (eller å outsource hardware/systemvedlikehold til EDB) eller så må man starte med å redesigne og reprogramere systemene, slik at de kan kjøres på en annen maskinvareplattform hvor det finnes ekspertise. Uansett hvilke av disse to valgene man tar, er det noe som tar tid (jeg vil si 5 år eller mer) og som vil koste penger. Folk blir bare eldre, og tiden går bare fortere og fortere jo eldre man blir.

 

IBM Norge har i samarbeid med Høyskolen i Oslo et master-kurs, med 10 vekttall på stormaskin. En artikkel fra april 2005 i Teknisk Ukeblad om dette kan les her: http://www.tu.no/nyheter/ikt/article34770.ece.

 

Flere artikler jeg har funnet:

 

Stormaskiner lever godt

Studenter på stormaskintur

Sirkelen fyller førti

 

For mer informasjon ta kontakt med Høyskolen i Oslo.

 

Mvh.

Magnus Lie

Lenke til kommentar
Og hva slags software bortsett fra IBM's egen er kompilert for denne arkitekturen? Softwarelisensen til IBMpå stormaskin er foresten svinedyre.

6767922[/snapback]

 

Følgende OS kan kjøres på z/Series:

http://www-03.ibm.com/systems/z/os/

 

Det finnes komplatorer for de fleste moderne programeringsspråk (Java, C++ etc).

 

At softwarelisensen til IBM er dyr, blir et definasjonsspørsmål; Ja, den er dyr for en privatperson, men noen millioner kroner er kanskje ikke dyrt sett i sammenheng med et stort firma eller organisasjon som omsetter for milliarder.

6768251[/snapback]

 

Når MQ koster 40.000 pr CPU og man har 20 cpu'er i boksen så blir det fort en stor kostnad. Normalt så kjører man ganske mange forskjellige programmer på disse maskinene og softwarekosten blir derfor brutalt høy kontra å kjøre en haug med linuxbokser i cluster.

6773604[/snapback]

 

Som jeg har sagt tidligere, er software prisen på mainframe høy. Men det virker ikke som du har forstått det store bildet her, eller jeg har ikke forklart det godt nok. Har man behov for en maskin med 20 cpu så blir 800.000 bare småpenger når den totale softwareprisen kommer på flere hundre millioner i året. De installasjoner som har så store utgifter, har også inntekter som forsvarer slike investeringer. Tenkt stort, flere hundre tusen (og ikke millioner) kunder, databaser i terrabyte-størrelse etc. Disse systemene skal kunne gå rundt, og svartider skal måles i millisekunder. Systemene er ofte gamle og det å migrere til linuxbokser (clustret eller ikke) er ofte ikke mulig å gjennomføre, uten at utgiftene ville blitt for høye, siden man da måtte designe og programere systemene fra bunnen av.

 

Du tenker ikke stort nok.

 

Du nevner her OS'er og open source programvare. Det finnes en masse tredjeparts programvare som IKKE er kompliert for Zseries linux. Denne vil aldri kjøre på denne hardwaren så sant softwarehuset som selger den ikke komplierer koden for denne hardware. Så til slutt ender man vel opp med kun IBM software noe som er en fordel for IBM som kan ta hvilken softwarepris de vil da kundene er bundet på armer og bein.

 

Er vel ikke akkuratt mange programvarehus som selger programvare kompliert for Z-series arkitektur.

 

IBM er som alle andre bedrifter prisgitt sine kunder, så det å si at IBM kan ta hvilken pris de vil av sine kunder, er direkte feil. IBM er hele tiden nødt til å se på sin prispolitikk, for å være attraktiv. Den orginale artikkelene til denne tråden er ett bevis på dette. Pris er like viktig som ytelse, siden ingen kunde vil betale mer enn nødvendig. Softwarepriser er også noe som kan forhandles om, og programvarehusene gir rabatter.

 

Det finnes mange programvarehus som leverer til stormaskin. I tillegg til IBM selv er noen andre:

 

SAS

CA

BMC

Compuware

Beta Systems

Allen System Group

 

Jeg ser ingen vits å skrive opp flere. Alle store programvarehus leverer programvare som kan kjøres på stormaskin. Veldig ofte blir all programvare skrevet spesielt for kunden, og da blir kommentaren din at "tredjeparts programvare som IKKE er kompliert for Zseries linux. Denne vil aldri kjøre på denne hardwaren så sant softwarehuset som selger den ikke komplierer koden for denne hardware." helt meningsløs.

 

Mvh.

Magnus Lie

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...