Gå til innhold

AMD vil støtte FB-DIMM i 2008


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Neste generasjons prosessorserier fra AMD blir også lansert i 2008, blant annet med teknologi som HyperTransport 3.
Neste generasjon skal komme 1. kvartal neste år. Mener dere K10 eller at K8L har blitt utsatt med et år? FB-DIMM kommer kanskje etter en stund.

 

K8L (egentlig K9) byr på:

# Four processor cores

# independently changeable core voltages

# 48-bit memory addressing for massive memory subsystems

# official support for coprocessors connected via HyperTransport (HTX)

# DDR2, DDR3 support

# FB-DIMM support in server processors (Opterons)

# Support for HyperTransport 3.0

og mye mer.

 

FB-DIMM for den som ville lese mer.

Lenke til kommentar
Så FB-Dimm er neppe noe vi vil se på desktops. Ville det gitt noen fordeler kontra DDR3?

6404898[/snapback]

Fordelen er vel mer forutsigbarhet og feilsjekking, noe tilsvarende ECC i dag vil jeg tro. Ytelsen blir nok noe dårligere enn DDR2/DD3.

6404927[/snapback]

En AMB kan riktignok utføre feilkorrigering direkte, uten å involvere kontrolleren. Jeg vil allikevel ikke si at FB-DIMM kan sees på som noe tilsvarende ECC idag, for den viktigste forskjellen er bruken av buffere mellom kontroller og "memory array". Jeg venter ikke å se FB-DIMM på desktop med det første, fordi det der er snakk om mer moderate mengder. Men enkelte av fordelene vil kunne tjene også desktop-segmentet, ihvertfall når prisen faller ned på et høvelig nivå.

 

Det høye pin-antallet til dagens minneteknologier, og det tilhørende høye antallet kretser i paralelle busser (hvor kretsene må være like lange) gjør det vanskelig og dyrt å designe hovedkort. Den høye tettheten mellom kretsene forverrer også signal/støy-forholdet, og gir mer crosstalk.

 

FB-DIMM er altså en endring i grensesnittet mellom kontroller og minnemodul. Minnekontrolleren kommuniserer ikke direkte med minnet, men med en buffer på modulen, som kalles AMB (Advanced Memory Buffer). Denne bufferen er et midlertidig mellomlager for kommandoer og data, som multiplexer/demultiplexer dataene avhengig av om de går til eller fra minnet. Denne kommunikasjonen foregår over en smalere men raskere buss, hvor bufrene mellomlagrer data før de videresendes under forskjellig bredde/klokkefrekvens.

 

FB-DIMM gjør det mulig å adressere mye større mengder minne, ikke minst på tilfredsstillende klokkefrekveser. I vanlige, paralelle minnesystemer deler alle modulene den samme kommandobussen, og flere brikker betyr høyere impedans. Den "elektriske responsen" (slew rate) til minnekontrolleren blir dermed dårligere (prosessen med å endre signalverdiene fra logisk 0 til 1 (og omvendt) går tregere), slik at det kreves mye lengre tid for å generere adressesignaler. Det er dette fenomenet som gjør at man må øke Command Rate fra 1T til 2T når man installerer flere brikker. På 2T command rate får kontrolleren en ekstra klokkesyklus til å "nå" de rette spenningsverdiene, hvor man med bare ett slag ville risikere at noen av verdiene ble gale på det tidspunktet hvor de "låses" til kommandobussen. (Signalet validiseres av en egen klokkepuls, uten noen form for kontrollering).

 

Hvis vi sammenligner dette med en vanlig Registered modul (som forøvrig ikke har noenting med Parity eller ECC å gjøre), er det en slags forlengelse av minnekontrolleren. Hver modul (eller helt eksakt hver rank på modulen) har en ekstra register-chip, som fungerer som adresseregister og klokkegenerator for sin dedikerte rank ("side"). Minnekontrolleren kommuniserer bare med selve reg-chipen, som deretter sender kommandoene til selve "minnelageret", som er inndelt i mange interne banker, rader og kolonner. Så dette avlaster kontrolleren og gjør det mulig å pålitelig adressere mye mer minne. Men Reg-teknologien bidrar ikke til å redusere antallet kretser, og er heller ikke noen data-buffer (i motsetning til FB-DIMM).

 

FB-DIMM kan også gi en fordel for prosessorer med integrert minnekontroller, fordi grensesnittet mellom kontroller og AMB, dermed sokkelen, vil kunne beholdes selv om minneteknologien (og bl.a antall pinner) endres.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...