Gå til innhold

TEST: BenQ FP71E+


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hmm, hvordan er det mulig at denne skjermen har mer etterslep?

Kan det ha noe med produksjonen å gjøre, eller var storebroren bare bedre enn de andre 17" også?

 

Edit: Men som vanlig en interessant test hvor du tar for deg alle de viktigste tingene! :love:

Endret av Hurley
Lenke til kommentar

Veldig fin test Jørgen! :yes:

 

Er ikkje overasska over at det var meir etterslep på denne en på min (FP937s+), då eg har lest i andre testar at den oppgitte responstiden er veldig missvisande, då den i realiteten er ca 25ms i fargar.

 

Dette leste eg i ein test på engelsk på nettet ein eller anna plass!

Endret av Gullegutt
Lenke til kommentar

Takk for god test som nøkternt setter fingeren på de svake punkter.

Er dette nok et eksempel på en LCD skjerm som er utstyrt med for sterkt lysrør? Dette virker bare så merkelig på skjermer som er laget til innebruk. Kan det ha med spesifikasjonsracet å gjøre? At man gjerne vil kunne oppgi et høyt tall for maksimal lysstyrke. ("Kan brukes på høyfjellet i påskesola"). Jeg har i den siste tiden sett flere eksempler, hos meg selv og andre, særlig ved filmvisning: Det er direkte ubehagelig slik lyset skinner gjennom de "sorte" feltene.

Ellers finner jeg det påfallende at jeg ved vanlig bruk allitd befinner meg langt nede på skalaen mht lysstyrke og kontrast, i mitt moderat opplyst rom. Det gjelder også et par kamerater jeg har sjekket med. Den sterke lampa bak der virker slik sett ganske meningsløs. Det synes nemlig ikke som det er selve baklyset som stilles ned når man demper lysstyrken, men at det er krystallene i den aktive delen som fortvilet prøver å stenge av for det sterke lyset. Kunne problemet vært unngått, om selve baklyset hadde kunnet stilles i flere trinn? Finnes denne muligheten på noen skjermer? Er det moddbart? Rent teknisk virker det jo sannsynlig, for når jeg stiller lysstyrken i bios på min bærbare kan jeg se gjennom en liten åpning på siden av lokket at det er baklyset som reduseres i styrke, der er det ikke tvil. Kanskje skjer dette helt enkelt ved en spennings reduksjon i forsyningen? Jeg vet for lite om dette, og det kunne være interessant å få artikkelforfatterens kommentar.

I reklamen skrytes det gjerne med enorm lysstyrke og kontrast på dyre skjermer. Jeg har begynt å holde utkikk etter det motsatte (selv om jo stor kontrast teoretisk skulle tilsi mer sort sort (sort of).

Mitt livs horror-tripp var da jeg engag var på ferie og måtte låne en Viewsonic LCD skjerm som selv i laveste setting skar nådeløst i øynene etter bare 20 sekunders bruk.

Lenke til kommentar
Takk for god test som nøkternt setter fingeren på de svake punkter.

Er dette nok et eksempel på en LCD skjerm som er utstyrt med for sterkt lysrør? Dette virker bare så merkelig på skjermer som er laget til innebruk. Kan det ha med spesifikasjonsracet å gjøre? At man gjerne vil kunne oppgi et høyt tall for maksimal lysstyrke. ("Kan brukes på høyfjellet i påskesola").  Jeg har i den siste tiden sett flere eksempler, hos meg selv og andre, særlig ved filmvisning: Det er direkte ubehagelig slik lyset skinner gjennom de "sorte" feltene.

Ellers finner jeg det påfallende at jeg ved vanlig bruk allitd befinner meg langt nede på skalaen mht lysstyrke og kontrast, i mitt moderat opplyst rom. Det gjelder også et par kamerater jeg har sjekket med.  Den sterke lampa bak der virker slik sett ganske meningsløs. Det synes nemlig ikke som det er selve baklyset som stilles ned når man demper lysstyrken, men at det er krystallene i den aktive delen som fortvilet prøver å stenge av for det sterke lyset. Kunne problemet vært unngått, om selve baklyset hadde kunnet stilles i flere trinn? Finnes denne muligheten på noen skjermer? Er det moddbart?  Rent teknisk virker det jo sannsynlig, for når jeg stiller lysstyrken i bios på min bærbare kan jeg se gjennom en liten åpning på siden av lokket at det er baklyset som reduseres i styrke, der er det ikke tvil.  Kanskje skjer dette helt enkelt ved en spennings reduksjon i forsyningen? Jeg vet for lite om dette, og det kunne være interessant å få artikkelforfatterens kommentar.

I reklamen skrytes det gjerne med enorm lysstyrke og kontrast på dyre skjermer. Jeg har begynt å holde utkikk etter det motsatte (selv om jo stor kontrast teoretisk skulle tilsi mer sort sort (sort of).

Mitt livs horror-tripp var da jeg engag var på ferie og måtte låne en Viewsonic LCD skjerm som selv i laveste setting skar nådeløst i øynene etter bare 20 sekunders bruk.

Lysstyrken har nok litt med spesifikasjonløpet å gjøre ja. Lysstyrken i seg selv er ikke så mye å hige etter når man er over et minstekrav (som jeg mener ligger på 250 nits). Derimot er lysstyrken med på å påvirke kontrastvnivået, og da er det andre boller.

 

Kontrastnivå har begynt å bli ganske så populært. Det store problemet her er at folk ser seg blinde på tallet, uten å vite hva det egentlig representerer. Enhver bakprojisert skjerm vil ha problemer med å vise helt svart. Så lenge det kommer lys bakfra er man avhengig av å kunne stoppe dette helt for å få et godt sortnivå. Mange bruker dessverre kontrastnivået som et mål på hvor godt skjermen kan vise sort, og dette er fryktelig feil.

 

Kontrastnivået er et mål på spennvidden mellom minimalt og maksimalt lysutslipp av skjermen. Det sier seg derfor selv at man vil får et bedre kontrastnivå jo høyere lysstyrke man opererer med, gitt at minimal lysutslipp forblir det samme. La meg ta et konkret eksempel:

 

Skjerm A har en oppgitt lysstyrke på 200 cd/m2. Minimalt lysutslipp er på 1 cd/m2

Kontrastnivået vil da være 200/1 = 200:1

 

Skjerm B har en oppgitt lysstyrke på 400 cd/m2. Minimalt lysutslipp er på 1 cd/m2

Kontrastnivået vil da være på 400/1 = 400:1

 

Skjerm C har en oppgitt lysstyrke på 200 cd m/2. Minimalt lysutslipp er på 0,5 cd/m2

Kontrastnivået vil da være på 200/0,5 = 400:1

 

Som du ser vil kontrastnivået dobles fra skjerm A til skjerm B ved at lysstyrken dobles. Det som er litt morsomt er at du vil få samme resultat ved å la lysstyrken være, men heller forbedre det minimale lysutslippet. Allikevel vil skerm B og C oppføre seg ganske ulikt i lyse og mørke omgivelser. Skjerm B vil klare å skille flere nyanser i lyse bilder, mens skjerm C vil gjengi sort bedre, og dermed være bedre i mørke bilder.

 

Det er en stund siden sist jeg satt meg ned og regnet på dette på en masse skjermer, men jeg kom fram til at 0,5 cd/m2 som minimalt lysutslikk var vanlig den gang, og det ser ikke ut på spesifikasjonene som om det ha bedret seg drastisk til idag.

 

 

Når det gjelder hva som skjer når man justerer lysstyrken på skjermen må jeg ærlig innrømme at jeg er usikker. I de bærbare maskienes verden stemmer det at man kan justere baklysets intensitet. Dette er bl.a. for å kunne spare strøm. Om det fungerer på samme måte med stasjonære skjermer vet jeg ikke, men jeg har ingen grunn til å tro at de skulle være ulike. Hvis så er tilfelle er det viktig å huske på at man i realiteten justerer ned kontrastnivået sammen med lysstyrken. Dermed vil en høy lysstyrke på 400 cd/m2 virke fånyttes, da de fleste vil synes det blir for skarpt.

Lenke til kommentar

Takk for oppklaringen! (særlig når det gjelder dette med kontrast).

Det hadde vært interssant å vite om størrelsen "minimalt lysutslipp" ville forbedres ved nedsettelse av baklysets styrke, og dermed kanskje under de fleste forhold gi en forbedring.

Eksperiment: Når jeg tar et helt sort fullskjerms bilde opp på min Samsung LCD skjerm skinner naturlig nok endel baklys gjennom, særlig langs kantene. Hvis jeg nå går til skjermens egen instillings-meny og setter lysstyrken opp fra lav til full styrke, forandres dette nesten ikke. (hadde instillingen forandret på selve lysstyrken på lysrøret, ville vel forandringen blitt merkbart større?). Men dette "nesten" virker også litt rart. Et 100% sort bilde skulle jo forbli like sort, hvis nå lampa bak lyste med uforandret styrke...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...