Gå til innhold

USA skal bygge superdatamaskin som knuser alle konkurrentene


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Bruker-245639

Hvilke maskinvarekomponenter skal benyttes? CPU, RAM-type, hastigheten på nettverk, typen nettverk (både i maskinvare og programvare), hastigheten på busser mellom enhetene i maskinen, type lagring, hva blir strømforbruket, hvem vil kunne kjøpe seg datakraft her, hvilke(t) operativsystem skal brukes? Kan HW.no få svar på dise spørsmålene?

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+5132

Sliter å se hva de skal regne på ? når disse maskinene på top 500 lista står å kalkulerer i noen år må det da snart blir fritt for ting å regne på ?

 

Bedre klimamodeller, astrofysiske modeller, materialutvikling, medisinsk forskning, for å nevne noen.

 

Alle disse vil ha godt av exascale, i tillegg vil mange områder tjene godt av høyere regneytelse med at man kan gjøre flere usikkerhetsanalyser, gjøre optimering på produktdesign, osv. 

 

Det er ganske viktig å huske at det ikke finnes noen liste over "nøyaktig dette har vi ikke regnet ut". Så det er ikke slik at regneklyngene bare kan sitte der og regne ut neste ting på lista. Mye av denne forskningen foregår via uttesting av modeller, og disse modellene trenger regnekraft, mye regnekraft. Og mange av modellene man gjerne skulle testet har ikke en realistisk kjøretid på dagens regneklynger. I tillegg er det mange, mange enkeltscenariorer man gjerne skulle ha regnet ut ("Hva skjer hvis Mannen faller" for å ta et lokalt eksempel).

 

Når det er sagt, er jeg litt skeptisk til exascale-satsingen til noen amerikanske universiteter, det virker som om en del av de store forskningsmiljøene fokuserer mer på FLOPS oppnådd, enn faktisk kvalitet på simuleringen.

 

I tillegg er det viktig å huske at mens det er vanskelig å bygge en slik maskin, er det vel så vanskelig å faktisk lage simuleringsprogramvare som kan dra nytte av all regnekraften, og samtidig er vitenskapelig relevant (utover det å ha klart exascale). 

Endret av Slettet+5132
Lenke til kommentar

Jeg vet ikke om jeg er enig i overskriftet "innen få år". Man snakker her om maskiner som skal være klare etter 2020. Forskere regner med at vi bryter "exaflops barrieren" i 2023.

USA bygger allerede nå tre store superdatamaskiner som skal være klare i 2017 og 2018.
Disse tre maskinene skal levere ytelse på mellom 150 og 300 petaflops.

"Aurora" bygges av Intel, og skal basere seg på neste generasjon Xeon Phi (Knights Hill).
"Sierra" og "Summit" bygges av IBM og Nvidia, og skal basere seg på IBM Power9 og Nvidia Volta.

 

Til sammenligning er Thiane-2 rundt 33 petaflops.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...