Gå til innhold

– Tenkende maskiner er en trussel mot vår eksistens


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Snart så har den nye A.I.en i rullestolen hans tatt over kontrollen og den mekaniske stemmen til Stephen Hawking roser robotene opp i skyene, mens den sier at vi kjøttsekker har intet å frykte fra våre nye kunstige herskere. Mens han sitter hjelpeløst låst fast i stolen, ute av stand til å røre seg eller si noe.

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Nå er jeg ofte uenig med Mr. Hawking, men i dette tilfellet mener jeg han har fullstendig rett. En ting er software bugs, enn helt annen er hvem som har kontroll over softwaren og motiver de måtte ha til bestemme hva den "kunstige" intelligensen skal gjøre i en gitt situasjon.

Folk bør ta inn over seg at en firmware som har en pekerfeil (som jo vel alle C/C++ programmer har) eller en som ikke har "range check" (gode Norske ord :) ) på input data kan ta de meste sinnsvake avgjørelser, for eksempel i en selvkjørende bil...
Og da er vi bare kommet til den primitive bruk av kunstig "intelligens".

Ingen kunstig "intelligens" er mer intelligent en vedkommende som har laget den !

Endret av morten_b
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC

Begrepet "kunstig intelligens" dekker mye rart.

 

Det er tvilsomt om noe selskap skulle ha nytte av å produsere maskiner med evnen til å skape sine egne mål. Maskiner som på egenhånd avgjør hva de skal benyttes til og endrer seg selv slik at de kan utføre dette (iterasjon). Dette ville være en farlig utvikling.

 

Det finnes liten (ingen) økonomisk vinning i å lage en slik maskin (dersom det var mulig teknisk). Den vil jo kunne erstatte alt mulig annet som kunne vært solgt til samme forbruker.

Den eneste risikoen for noe sånt ville være innen militært matriell ("auto adaptive war robots") eller kanskje et eller annet søkt universitetsprosjekt.

 

Så om "Skynet" noengang dukker opp vil jeg vel anta det har militær opprinnelse, vi mennesker har jo allerede i dag erfaringer med smått usunne oppfinnelser fra den kanten.

Lenke til kommentar

Begrepet "kunstig intelligens" dekker mye rart.

 

Det er tvilsomt om noe selskap skulle ha nytte av å produsere maskiner med evnen til å skape sine egne mål. Maskiner som på egenhånd avgjør hva de skal benyttes til og endrer seg selv slik at de kan utføre dette (iterasjon). Dette ville være en farlig utvikling.

 

 

Det vil neppe være en bevisst handling å gi et system evnen til å skape sine egne mål. Det er helt klart at analyse av mål og identifisering og testing av metoder er noe av det man ønsker å benytte slike systemer til. Bare ved å analysere sine mål og påføre metode for å komme dit, har den skapt sine egne delmål. Og delmål kan raskt ende opp som primærmål, avhengig av hvordan arv fungerer i systemet.

 

Selv en velmenende og veldig begrenset AI er livsfarlig hvis man legger inn for få parametre.

 

Smarthuset ditt identifiserer at rengjøringsroboten klarer ikke å gjøre reint i stua når hunden er der. Huset ditt er utstyrt med rettighet til 3D-skriveren din, og skriver ut en hundeluftingsrobot. Denne blir utstyrt med målet "luft hunden". Uten et bedre definert mål enn det, vil hunden få seg en skikkelig dedikert hundelufter, kun begrenset av eventuelle "robotlover" som omfatter regler for dyrehold. Står det ikke i parametrene en begrensning av lengde på turene, regler for foring av en sulten/tørst hund, at hunden skal returneres mellom hver tur... Så kan det bli en ganske lang tur på bikkja før du som eier oppdager at bikkja er borte.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Man må faktisk ikke inneha doktorgrad for å forstå at roboter med høy grad av kunstig intelligens kan utgjøre en fare for menneskeheten. Glem balanse og våre evner til å lage god og "sikker" programvare. I det øyeblikket en kunstig intelligens blir programmert for å vurdere/analysere forbedringspotensial, og samtidig videreutvikling, vil selve utviklingsprosessen gå raskere og raskere. Man kan ikke lære grunnstoffer empati eller hensyn. Grunnprinsippet er å erstatte disse 2 med regler og lover i form av algoritmer. Kunstig intelligent analyse som er selvutviklende er også kynisk og vil kanskje kunne omgå disse lovene om den finner det hensiktsmessig veid i forhold til de regler som er lagt til grunn for egenutvikling.

Tror nok Elon Musk tar litt i med 5 år, men si 10 til 15 år så kan jeg vi vil oppleve litt tendenser

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Har sett mange som sabler ned liknende spådommer, fra Elon Musk og mange før han. Denne skeptiske reaksjonen kan kanskje være lett å forstå når ankomsten av flyvende og selvkjørende biler har blitt spådd "om 10 år" siden 60-tallet, og eksotiske, optiske, tredimensjonale lagringsmedier, med tilnærmet uendelig kapasitet, omtrent årlig, og i en årrekke, i IT-pressen har blitt omtalt som rett rundt hjørnet. Det viser seg allikevel - og jeg mener flere tiår med science-fiction-litteratur og -filmer er et vitnesbyrd om dette - at vi konsekvent undervurderer potensialet i teknologi vi allerede kjenner og behersker.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...