Gå til innhold

Kø til IT-studiene


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Egentlig er det positivt at det er rift om plassene og at ikke "hvem som helst" kommer inn. IT-studier har lenge slitt med høyt frafall pga folk som søker som egentlig ikke er motiverte.

Jeg begynte å studere i 1998 når hypen var som verst i IT-bransjen og av de 90 som begynte fullførte rundt 45 Ingeniør i datateknikk. Samtidig skal det sies at karakterer kanskje ikke er beste måte å sile folk på...

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Egentlig er det positivt at det er rift om plassene og at ikke "hvem som helst" kommer inn. IT-studier har lenge slitt med høyt frafall pga folk som søker som egentlig ikke er motiverte.

Dette gjelder vel flere typer studier enn bare IT, og hvordan i all verden skal man få filtrert ut søkere ved opptak basert på motivasjon?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Egentlig er det positivt at det er rift om plassene og at ikke "hvem som helst" kommer inn. IT-studier har lenge slitt med høyt frafall pga folk som søker som egentlig ikke er motiverte.

Dette gjelder vel flere typer studier enn bare IT, og hvordan i all verden skal man få filtrert ut søkere ved opptak basert på motivasjon?

 

Bør vel være en enkel sak å legge ved et motivasjonskjema på søknaden:

 

"På en skala fra 1 til 10; Hvor motivert er du til å fulføre dette studiet?"

  • Liker 1
Lenke til kommentar

De kunne tatt litt inspirasjon fra forsvaret. Overbooka inntak og brukt de første ukene til å sile ut "umotiverte" med ellers meningsløst fjas :)

 

Hilsen ex. UKM

 

Heh, vell den tiden jeg var innkallt til førstegangs tjeneste så var det under det beryktede spareåret, og det som avgjorde om du ble innkallt var: "Skal du ha utdanning i forsvaret?" og svarte du nei så ble du vraket fra førstegangs tjenesten.

Lenke til kommentar

De kunne tatt litt inspirasjon fra forsvaret. Overbooka inntak og brukt de første ukene til å sile ut "umotiverte" med ellers meningsløst fjas :)

 

Hilsen ex. UKM

 

Så lenge det er flere søkere enn plasser så gjør universitetene dette.

 

Med 100 plasser gir en kanskje tilbud til 150 kvalifiserte søkere. Av disse møter gjerne 120 opp første dagen og 25 forsvinner før første eksamen. Over de neste årene forsvinner flere og flere. Det er ikke unormalt med et frafall på 30% av de som faktisk møter opp første dagen.

 

Naturlig nok er det større frafall på studier som havner på restetorget og tar inn rubbel og bit av søkere enn de som krever et høyere karaktersnitt.

 

Som andre nevner er ikke karakterer det samme som motivasjon, men en kan anta at dersom en virkelig er motivert for å studere et bestemt fagfelt så bruker en gjerne et ekstra år på å forbedre karakterene slik at en kommer inn. Dette er vanlig f.eks på medisin.

 

Problemet med umotiverte studenter er at de ofte drar med seg middels motiverte studenter.

Lenke til kommentar

Avlyse studiene, velge å gjøre noe annet = situasjonen er bedre? :B

 

Her i Bodø har antall IT-studenter blitt marginalisert de siste ti-tolv årene. Da var det snakk om å jobbe for en mastergrad, nå er vel studieretninga så godt som nedlagt. Og i tillegg hadde vi både IT-akademiet(?) og Næringsakademiet som hadde IT-studier her. Begge forsvant etter .com-bobla.

 

Men vi har et greit antall firma i vekst som sloss om de samme IT-hodene, og det virker ikke som det finnes noen rekruttering. De som har investeringsmidler snakker naturligvis om outsourcing. Det blir nesten enklere å se til andre markeder og kulturer enn å forholde seg til lokale forhold.

 

Det burde være en viss grad av politisk styring for sånn som det er nå virker det som det kun er akademiske maktkamper som avgjør hvilke studieretninger som blir prioritert.

Lenke til kommentar

Jeg er utvikler i et større norsk konsulentfirma. Vi trenger ikke alle disse, finn på noe annet.

 

1. Lønna har stått stille siden år 2000, og den skal ikke videre opp. For den som lærte om konsumprisindeks på skolen så vet dere at 500.000 i 2000 var mye mer penger enn 500.000 idag. For så mye mer enn det får man nemlig ikke, og det skal "nedover". Hvorfor? Fordi staten er omtrent eneste oppdragsgiver, og de liker ikke folk som er bedre betalt enn minimum, for det er tross alt skattepenger vi snakker om. Det finnes ikke private bedrifter, eller de bruker polakker/indere/kinesere.

 

2. Har du søkt NTNU Datateknikk (siv.ing 5års studium), da skal du bare bestå og komme deg igjennom. Du kommer ut til maks lønn, flotte jobber, kuleste jobbene, ferdig hus, bil, og dame. Resten av ditt liv er nå en dans på roser - for så ettertraktet er du. Driter du deg ut her - da er du bra blåst. Men et bedre valg ville vært noe annet enn IT på NTNU...

 

3. Dere andre... Dere MÅ ha master. Ingen master = tilnærmet ingen jobb. Bachelor er ikke interessant i det hele tatt. For å få master må man være bedre enn halvparten. Kanskje bedre enn 1/3del. Er du ikke det, så bytt fagfelt. Du vil få jobb på teknisk support til 300.000, som vikar, ingen fordeler whatsoever. Ingen fleksitid. Ingen boliglån. Du lærer ikke en dritt på master, men det er ikke så viktig. Master = kompetent, bachelor = totalt ubrukelig. Slik er tankegangen desverre.

 

4. Jobbene du får i norge innen IT er gørr kjedelig. Saksbehandling, tørr juss, dritkjedelig/dritgammelt GUI, databaser og batch(batch er løsningen til alt... *sukk*), integrasjonsjobber der et system skal snakke med noe annet og du skal konvertere fra fil til xml/xml format til et annet. Du kan drite i fritid, for det skal brukes til å lære et nytt rammeverk/teknologi/språk/metode etc. Den øverste arkitekten definerer det som er kult, lærer du ikke det som er kult så kan du drite i lønnsforhøyelse.

 

5. Dere som tar noe innen grafisk ... dere kan melde dere rett til NAV. I en full klasse med grafisk,så får 2 relevant jobb. Lønn 300.000 - og det er maks resten av livet.

 

6. Dere vil jobbe med depressive mennesker som ikke har noe håp. De har innsett at livet er meningsløst, og at det de lager er drit kjedelig. Alt du lager vil være borte om 5år, for da er det omskrevet/byttet ut/irrelevant. Kollegaene deres er overarbeidet og har ikke noe liv. De kan ikke prate om noe annet enn data, og det er morsomt kun i de første 3mnd.

 

7. Dere som velger drift ... kult. Dere vil dø av kjedsomhet med å surfe facebook hver dag. Dere vil være bortgjemt og ingen vil bry seg om dere eksisterer. Kunden vet at det finnes slike som dere, men dere er totalt ukjente. Kunden kjenner noen som kjenner sjefen deres. Sjefen deres vil eksplodere panisk når ting tryner, og dere må plutselig bruke 100% av deres fritid på å fikse ting. Ikke overtidsbetalt seff.

 

8. Helsa deres vil gå til helvete. Ikke så rart når du sitter på en krakk i 12-16timer hver dag, og bare 7,5 av dem er betalt.

 

9. Dere trengs ikke ... med mindre du kan putte en master fra NTNU på din CV - det er slike ingeniører det skrikes etter. Ikke de andre. Ikke overhodet whatsoever.

 

Dette er seff ikke svart/hvitt. Det er unntak her og der. Dette er litt satt på spissen, men gjenkjennelig. De flinkeste ser nok ikke dette. Men jeg har vært borti flere firmaer både som ansatt og konsulent. Flere av mine kompiser jobber som utviklere/driftere så jeg får høre mye rart :)

 

Men for å være helt ærlig ... jeg skulle valgt noe annet. Det er også mange som forsvinner fra drift/utvikling til noe de ikke bruker sin IT kompetanse på. What a waste.

Lenke til kommentar

Så om vi legger teorien Øystein Stray Spetalen refererte til på e24 for noen uker siden så skal IT aksjer og IT markedet ha veldig stor sannsynlighet for å kollapse innen et par år. Ikke så rart egentlig. Apple, facebook osv. skal ned. Langt ned.

 

Det interessante med teorien er at en kan finne bobler ved å se på hva som er veldig populært blant nye studenter. Teorien forutså .com bobla og finanskrisa. Vet ikke om den har passet med andre bobler, men om en tenker litt over det så er det ikke så rart at bobler følger et par år etter massiv studentsøking. Ungdom er veldig obs på hva som er inn og følger i flokk på ryggmargsrefleks. Massiv indikator på en hype mao.

 

- Telekom ingeniør som påbegynte studiet i 1998

Endret av Anders Jensen
Lenke til kommentar

Hehe. I denne tråden eksisterer det samme oppgulpet vi har sett de siste 10 årene, all klaging om IT-bransjen. Usikker jobb, ingen fritid, bla bla bla. Jeg ble ferdig med studiene i 2005 og jobbet 3 forskjellige steder. På alle stedene har IT-avdelingen aldri vært utsatt for noe i nærheten av nedbemanning, tvert i mot. De som ryker først er salg, markedsføring og kundeservice. Vi har omtrentlig like mye fritid som andre, bortsett fra de som tjener fett på vaktordning. Men som på alle andre avdelinger, må man stå på for å klatre i gradene.

 

Undersøkelser viser at folk flest trives i IT-bransjen, og de som syter i IT-bransjen hadde sytet andre steder også i stor tro på at alt er grønnere på den andre siden.

Endret av RattleBattle
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...