Gå til innhold

Vil bli størst på SSD


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

De har nok en stor fordel i at de produserer flashbrikkene selv. Jeg tror det er selskapene som gjør det som blir ledende på SSD.

 

Brian Beard fra Samsung om forskjellen mellom SSD-markedet og det tradisjonelle harddiskmarkedet:

 

The difference in cost is fundamentally very different. A hard drive has a fixed cost of $40 or $50 for the spindle, the motors, the PCB (printed circuit board), the cables," he said. "To make the hard drive spin faster (increase speed) or to add capacity doesn't really add a lot of incremental cost to the drive." (The price for most laptop-class hard-disk drives on the market is between $60 and $100 at retail, Beard said.)

 

"When you contrast this with SSDs, they also have a fixed cost for the PCB and the case and the controller, which is lower than the fixed cost of a hard drive," according to Beard. "But as you scale the capacity of the SSD up, the cost scales linearly. For example, if the spot price of the flash chip itself is $2, a 64GB drive is going to cost $128 just for the flash and then you would add the fixed cost of the PCB and the case, he said. So, the cost will double as you double the capacity, according to Beard.

Kort sagt vil kostnaden for vanlige harddisker holde seg rimelig stabile, mens for SSD er prisen på flashminnet som brukes alfa omega for kostnaden.

Lenke til kommentar

For at flash minne skal kunne overta for HDD så må to ting skje med måten SSD konstrueres på. Det første er at kontrollerne må komme opp på et minimum av kvalitet. Intel er nesten der i dag. Det andre er at selve flashminnet er lagd med alt for store erase blocks. Dette er ok i applikasjoner som ikke krever mye ytelse som flash kort til kamera, firmware lager og minnepenner. For SSD som skal erstatte HDD er dette katastrofalt. Helst skulle en erase block vært like stor som en page (4kB) men jeg antar at det er lite kostnadsvennlig, all den tid det er opplagt at kostnad drev opp erase block størrelsen til å begynne med.

 

Forøvrig er det ganske enkelt å se for seg hvordan SSD markedet vil fortone seg. Det er jo bare å se på DRAM markedet. Nøyaktig samme R&D modell og kostnadsmodell. Mao. det blir noen få store produsenter, absolutt ingen små og en haug med OEM produsenter som legger på en casing med funky/fryktelig design og påberoper seg teknologiledelse om en annen. Akkurat slik som DRAM moduler selges i dag altså. Bare vent til OCZ begynner å lansere egne RAID 0 sertifiserte dobbelpakninger.

 

Når det gjelder MLC vs. SLC så tror jeg MLC vil stikke av med seieren da dette minnet vil få best pris/kapasitet og størst volum. Eneste reelle fordel for SLC er at de tåler mer skriving/sletting. Videre får vi sikkert et skille mellom flere typer MLC snart ettersom hvor mange nivå cellene kan skille mellom.

Endret av Anders Jensen
Lenke til kommentar

Flashprisene (kr/GB) har steget enormt den siste tiden. Faktisk en fordobling på 3 måneder. Det vil nok øke SSD-prisene noe på kort sikt. De som håper på prisfall må i hvert fall smøre seg godt med tålmodighet.

 

Kilik: Harddiskprisene (kr/GB) ser ut til å synke ganske jevnt og trutt i pris. Prisene har vært slike i mange år:

-Harddisker med 1 plate: 400-500 kr

-Harddisker med 2 plater: 600-900 kr

-Harddisker med 3 plater: 1000-2000 kr

Kapasiteten per plate har steget i små rykk og napp. Marginen på minste harddiskene har vært rimelig skrapet, mens toppdiskene har gitt svært god inntjening.

 

Utsiktene for 2009 tipper jeg blir slik: Harddiskprisene synker jevnt og trutt. SSD-prisene får en svak stigning i 2. kvartal og en svak nedgang i 2. halvår. Harddiskene forblir rimelig uforandret. SSDene gjennomgår en rivende utvikling på kontrollere men beholder stort sett dagens kapasiteter på 30-250 GB.

Lenke til kommentar
gi meg en (relativt) rask SSD ttil 1000,- på 120GB+, og jeg kjøper!

Med litt smart velging av hvor man legger OS, programmer og brukerfiler så tror jeg de fleste vil klare seg med 30-60GB. Hovedproblemet er nok at folk ikke gidder å sette seg nok inn i ting og ender opp med en dum bruk av lagringsplassen. Prismessig tror jeg mange har en psykologisk smerteterskel på 3 siffer. Altså 999 kr = ok.

 

Bare vent til OCZ begynner å lansere egne RAID 0 sertifiserte dobbelpakninger.

Eller OCZ og gjengen proklamerer "internal superspeed 2x Raid0" og høyner det til 4x, 8x osv etter hvert som båndbredden øker.

Lenke til kommentar

Jeg vil ikke ha store billige SSD. Jeg ønsker noe på rundt 64GB med høy ytelse, som Intel sin nye serie til fornuftige priser.

 

Også ønsker jeg en Mtron Mobi3000 32GB 1,8"disk med PATA-kobling til rundt 1000-lappen. Idag koster de 1900kr, og det syns jeg blir litt for dyrt til min gamle laptop.

Veldig viktig at det er 1,8" og PATA, kapasistet er ikke sååå viktig. Kan omtrent klare meg med 16GB også, men redd det kan bli litt i minste laget

Lenke til kommentar

hobgoblin: Poenget med SSD er ytelse til OS og mye brukte programmer/spill. Hvis du ikke er villig til å gi mer enn ca 60 kroner for at OSet ditt og programmer skal kjøre lynraskt så tror jeg ikke du ser poenget med SSD.

 

(60 kroner samler du raskt inn i flaskepant på en søndags morgen i bystrøk så jeg tror ikke noe på at økonomien er det som holder kjøpet tilbake)

Lenke til kommentar
hobgoblin: Poenget med SSD er ytelse til OS og mye brukte programmer/spill. Hvis du ikke er villig til å gi mer enn ca 60 kroner for at OSet ditt og programmer skal kjøre lynraskt så tror jeg ikke du ser poenget med SSD.
Dette forutsetter at du enten har en stasjonær pc eller at du har en bærbar med to harddisk-plasser. En SSD disk kun for OS er så å si uaktuelt for bærbare pc-er som nå utgjør en stor andel av det totale privat-pc markedet. Endret av mandela
Lenke til kommentar

siemen1 -> Simen1

 

Vel, robusthet er også et poeng, men jeg tror ikke det er hovedfokus for hardware.no-leserne.

 

Det virker ikke som du er særlig interessert i robusthet heller siden du ikke vil betale mer for en 2,5" SSD enn for en 2,5" harddisk. (De koster ca 2 kr/GB nå for tida). Jeg bruker 2,5" harddisk som sammenligning siden det er portable produkter man som regel ønsker mer robuste.

Lenke til kommentar

Selvsagt ønsker vi oss en lynrask 1 TB SSD til 1000 kr, men det er ikke realistisk før om tidligst 2-3 år.

 

Foreløpig er SSD et gunstig alternativ til 10,000/15,000 RPM OS-disker á la Raptor/Velociraptor og laptoper som bruker 1,8"-formatet eller 2,5"-formatet med relativt lav kapasitet. 64-256 GB kapasitet vil nok være det vanlige en stund.

 

Simen1: Jeg tror vi er enige. Jeg snakker om enhetskostnad for produsentene, ikke kr/GB.

Lenke til kommentar
Flashprisene (kr/GB) har steget enormt den siste tiden. Faktisk en fordobling på 3 måneder. Det vil nok øke SSD-prisene noe på kort sikt. De som håper på prisfall må i hvert fall smøre seg godt med tålmodighet.

 

Hmm, dårlig timing for meg som skal ha nye maskiner til sommeren. Vet du grunnen?

 

AtW

Lenke til kommentar

Jeg har hørt noe om at produksjonen på 8" wafere reduseres kraftig og at produksjonen på 12" wafere reduseres noe. Sikkert på grunn av finanskrise og lavere etterspørsel. Kutt i produksjonen gjøres sikkert for å holde prisene høye, a la OPECs rolle i oljenæringa.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...