Gå til innhold

SSD-tråden: info om og diskusjon rundt SSD


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Tusen tusen takk, det løste det. Fantastisk latterlig av windows må jeg si though.

Igrunn ikke, installerer du Win7 med IDE så er AHCI driverne av, har du på AHCI før installering, er det på i Win7.

 

Tenk hvor lang oppstartstid det ville blitt om alle boot-level driverne i driver biblioteket var på..

Lenke til kommentar

Det har vel sikkert noe med at PC'n trenger AHCI-driverene for å lese innholdet på disken. Får den ikke gjort det så får den heller ikke produsert noe skikkelige diagnose og feilmelding.

Fikk samme problem da jeg skulle teste å boote i RAID modus. IDE derimot var uproblematisk, men det er vel noe basis-opplegg som alle OS kan lese.

Lenke til kommentar
Theo,

 

Jeg ville ha kjøpt en G2 160GB og redusert den til f.eks 120GB og brukt det resterende som spare area.

Som GullLars sier så vil den yte betydelig bedre på random iops, Indilinx har sin styrke i sekvensiel skriving, kjøper du en slik så pass på at du kan bruke fw1.3, de nyere firmwarene er mildt sagt sære og ytelsen blir dårlig etter kort tids intensivt bruk.

OCZ holder på med en ny fw (1.42 eller 1.43?) men disse er ikke tilgjengelig enda for andre en testere.

Takk for gode innspill Gullars, Anvil og andre :)

 

Tusen tusen takk, det løste det. Fantastisk latterlig av windows må jeg si though.
Ja, men å få kryptiske bluescreens istedet for at den oppdager at ahci er aktivert og installerer driveren så? Imo dumt.

Slik har det alltid vært i Windows for den vanlige hjemmebruker siden ACHI ble tilgjengelig (en god del år siden nå) så det er vel heller latterlig at litt oppegående Windows brukere ikke har lært dette ennå.

 

F6 boot, oem textsetup, bootdrivers er hverdagslige uttrykk i windows verdenen, noe som alltid har vært tifelle med Windows også for SCSI kontrollere etc. Altså mye lengre enn ACHI.

 

Det samme gjelder selvsagt for alt av RAID.

Endret av Theo343
Lenke til kommentar
AHCI gjør at lagringsenheter kan ta i bruk NCQ (og TRIM). Foreløpig er det kun microsofts standard Windows7 AHCI-drivere som støtter TRIM. NCQ fungerer også i RAID.

Kort sagt gjør NCQ gjør så en SSD kan ta alle kanalene fullstendig i bruk. Forskjellen dette utgjør er ca 20MB/s vs 150MB/s @ 4KB random read (QD 32) for x25-M, og dette vil være merkbart og målbart med stoppeklokke i en del situasjoner (alså ikke bare i benchmarks).

Jeg mye nye folk ikke vet hva achi er, så jeg får kanskje lage en god beskrivelse av det i førsteposten. Her var en kort beskrivelse gitt av meg 5-6 sider tilbake i tråden.

Kort sagt er hele poenget med AHCI å kunne bruke NCQ, som er å la lagringsenheten selv bestemme hvilken rekkefølge den vil besvare forespørsler i. For SSDer betyr dette at kontrolleren da kan besvare like mange forespørsler i parallell som den har kanaler, forutsatt at det finnes forespørsler for alle kanaler. x25-M har 10 kanaler, der hver kanal i teorien skal klare 20MB/s, men i praksis ser man 120-160MB/s med variasjoner mellom systemer, 80 vs 160, og enhet til enhet.

OCZ vertex (indilinx barefoot) har 4 kanaler som hver klarer ca 20MB/s, men når bare ca 60MB/s totalt. Alle disse tallene er for 4KB random read.

x25-M klarer ca 70-80MB/s 4KB random write, mens vertex topper ut på rundt 12MB/s.

 

EDIT: sandforce mener jeg på vil være tilgjengelig i januar/februar. Det vil være mange som OEM'er kontrolleren deres. Husk at det er betydelig forskjell på SF1200 vs SF1500, både i ytelse og pris.

Endret av GullLars
Lenke til kommentar

 

Okei... Har altså 1 stk. Intel X-25 80GB Gen.2 og 1 stk. 160GB Gen.2. Begge har siste Firmware og jeg kjører Win7 64Bit. Trim skal da være aktivert.

 

Så spørsmålet mitt er, trenger man toolbox da? Er Toolbox for de som ikke har TRIM? Eller er det en fordel å kjøre ToolBox 1 gang i uka uansett?

 

Et annet spørsmål, vet du noe om når Intel kommer med ny Matrix driver som støtter TRIM?

Lenke til kommentar

Dersom du har hatt noe på SSDene før du oppdaterte til TRIM firmware og ennå ikke har skrevet over enhetene 2-3 ganger kan du hente ut noen ekstra blokker ved å kjøre TRIM tool èn gang. Dersom du har MS drivere skal TRIM bli sendt til enhetene, og det er ikke vits i å kjøre toolbox gjevnlig.

 

Dersom du har dualboot med W7 og et annet OS kan toolbox være nyttig, siden TRIM da ikke vil bli sendt til enhetene om du sletter noe fra de mens du er i det andre OSet. Da kjører du i såfall toolbox når du kommer tilbake i W7 for å trimme det som har blitt slettet i det andre OSet.

 

Ellers kan det være kjekt å laste ned nyeste versoner av Perfect Disc eller diskkeeper med støtte for SSD og kjøre "consolidate freespace" som en manuell GC en gang i blandt (en gang i uka/månden) eller etter du har benchet eller gjort ting som er veldig skriv-intensive. Om du har TRIM aktivert og en del ledig plass på SSDen vil det ikke være nødvendig, men det kan hjelpe å holde skriveytelsen på topp dersom det er veldig lite ledig kapasitet på SSDen.

 

Jeg skal researche dette med "consolidate freespace" og manuell GC og legge en guide/instruksjon i førsteposten i løpet av ferien. (i tillegg til Tony-TRIM for de med SSDer uten TRIM eller i RAID)

Endret av GullLars
Lenke til kommentar

GullLars,

 

Takk for svar. Da ser det ikke ut til at jeg trenger å bruke ToolBox. Har heller ikke tenkt å kjøre 2 OS-er eller fylle SSD helt.

 

Det eneste jeg lurer på nå, det er når Intel kommer med ny Matrix driver som har TRIM støtte, og hvor mye bedre ytelse Matrix driveren gir.. Men man får vel bare vente og se...

 

Igjen, takk for utfyllende svar.

 

Edit: Og by the way, My SSD Rocks! :p

Endret av OcMax
Lenke til kommentar

Ok da har jeg innstallert min x25m g2 80gb :dribble: Det funker veldig flott. Har slått på achi i bios, men lurer på om jeg skal slå av paging? Har 4gb ram. Har innstallert siste intel toolbox og ser jeg har en firmware som slutter på ha, mens nyeste er hd. Er det helt farefritt å oppgradere? Noen andre ting jeg skal slå av/på? Kunne gjerne vært en smørbrødliste i første post angående dette.

Lenke til kommentar

Guide til tweaks "smørbrød liste" finner du her:

SSD benche-tråden, post #2

1. Boot tweak

2. Transient Multimon Manager

3. Modifisering av Prefetch og Readyboot (Oppdatert)

4. Slå av GUI Boot

5. Korrigere bootfilene for maximum ytelse

*Ta vare på Themefilene

*Begrens logging

*Moddet Bios med siste Intel Option ROM:

*Manuell Chipset installasjons Guide

*Hvordan bruke HDDErase og legge denne på USB Pinne

*HDDErase guide

 

Og her:

Tony på OCZ forum forklarer grundig optimalisering av Windows 7 sammen med SSD

Denne har for mange underpunkter til å forklare, men kort sagt er det en guide til de fleste saklige optimaliseringer av windows 7 for bruk med SSD. Ikke alle er nødvendige, og hvilke som bør gjøres avhenger av resten av maskinvaren og bruksområdet.

--=[ Table of Contents ]=--

General Windows 7 Performance Tweaks

Make your Windows 7 Faster

 

SSD Windows 7 Tweaks

Make your SSD Drive Faster

 

Windows 7 Utilities

Make your Windows 7 Different

 

RAM Disk

Make your System even Faster

 

Advarsel:

Overdreven bruk av tweaks kan gi negative erfaringer for brukere uten dype PC-kunnskaper. Om du ikke vet hva en tweak er, finn ut hva den gjør før du gjør det som står i guiden. Hvis du ikke forstår det etter å lese beskrivelse og google uttrykk, spør her før du gjør det som står, eller la være å gjøre det.

 

Jeg legger en link til denne posten i førsteposten som referanse til tweaks.

 

EDIT: Link til programmet SSD tweaker. Dette er et program som er enkelt å bruke og gir oversikt over de fleste mye brukte SSD tweaks. Gjør det lettere å raskere å implementere mange tweaks nevnt ovenfor, og inneholder noen nye.

Endret av GullLars
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...