Gå til innhold

TCi's Blogg

  • blogginnlegg
    18
  • kommentarer
    4
  • visninger
    43 806

FOV, 60fps, 1080p - og mangelen på det


TCi

3 443 visninger

De fleste gamere er nok ikke vant med begrepene FOV og FPS - men kanskje mer 1080p. I disse dager trer vi inn i en ny generasjons konsoller, men merker vi noe av det, sånn egentlig?

 

Xbox 360 og PS3 ble lansert i 2005 og 2006. HD var det store på den tiden. Endelig skulle vi få oppleve bedre grafikk og alt skulle bli så mye bedre. I det vi trer inn i en ny generasjon kan det virke som vi fremdeles sitter i samme krok, teknologisk. I hvertfall når det gjelder konsoller.

 

Tilbake til FOV (Field of View). Kort sagt er det hvor bred synsvinkelen er i førstepersonspill. Dette er noe som stort sett alltid er justert lavt på konsoller for å spare noen vinkler på skjermen og få bedre ytelse. I noen spill var dette lavt nede på 60-tallet. For min del er minimumskravet iallefall 85. Elers får du ikke med deg noe på skjermen i grunn. Spesielt når våpnene alltid skal dekke ca. 30% av det lille man får.

 

Og skal man tro denne artikkelen som banner folk som bruker FOV-verktøy i CoD: Ghosts, blir det ikke noe bedre i neste generasjon heller.

 

Når det gjelder FPS (Frames Per Second) har vi jo sette mange saker om at Battlefield, CoD, og flere spill kun er 30fps selv i den nye generasjonen. Til og med i bilspill, hvor jeg må si at det er uakseptabelt. Tenk også at de låser 30fps på PC-versjoner (NFS:Rivals.). Noe så latterlig.

 

Selv når det gjelder oppløsning er det ikke store forskjellen i forhold til sist generasjon. På 8 år lever vi stort sett rundt 1080p - og til og med lavere.

 

Det er kanskje feil å dømme konsollene så tidlig, men det er litt synd at vi får disse så flotte konsollene og de er på mange måter utdaterte allerede.

 

Selvsagt er ikke spill kun grafikk og teknologi. Det er mye å glede seg til .- og jeg er sikker på at det blir langt bedre. Til nå må jeg si, som en primær PC-bruker, at det er litt trist å se at spill til PC blir påvirket av dette. På mange måter begrenset.

 

Personlig føler jeg at spillutviklingen har stått stort sett stille siden 2005. Skal vi ikke forlange litt mer, eller skal vi bare akseptere at spill ikke er så godt som de kunne ha blitt?

2 kommentarer


Anbefalte kommentarer

HDMI var gammelt allerede da det var nytt. Allerede den gangen det kom ut, taklet det ikke mer enn akkurat den båndbredden som var krevd for det heftigste som var den gangen, altså 1920x1080 @ 60Hz. Det var aldri lagt inn noe rom for utvidelser, og det tok ikke lang tid før det kom høyere oppløsninger. oppdateringsfrekvenser, 3D slik at HDMI ble begrensningen.

 

Videre så har spillekonsoller alltid hatt svak hardware sammenlignet med PCer. Den eneste fordelen med konsoller er at spillprodusentene bare har et enkelt oppsett av hardware å forholde seg til, slik at ytelsen blir det samme på alle konsoller, og spillet kan designes til å fungere optimalt for konsollen. På PCer er det vanskelig å forutse hvordan det vil fungere akkurat hos Ola som har det og det skjermkortet, den og den prosessoren, og så og så mye RAM. Men likevel synes jeg kvaliteten på spill som er sluppet både for PC og konsoll alltid har vært best på PC. Det var bare å se på battlefield 3 den gangen det kom ut.

Lenke til kommentar

FOV og FPS har lite å si på oppløsningen direkte. Problemet er at utviklere altfor ofte tar snarveier og ikke leverer et godt nok produkt lenger. Mye av skylden kan nok gis til utgiverne riktignok, som setter unaturlige tidsfrister.

 

Siden den nye generasjonen leverer enda kraftigere maskinvare og fremdeles er på 1080p maks, så burde vi forlange noe mer enn 30fps. Noe annet enn 60fps på et bilspill er uakseptabelt. Spesielt låst framerate på en PC-versjon.

 

PC vil alltid ligge foran konsoller pga. rå styrke. Men når PC-porter ikke har de elementære funksjoner som FOV og diverse grafikkinnstillinger så er det får dårlig.

 

Dette er årsaken til at jeg nesten ikke har fått tak i spill de siste 2 årene. Ikke verdt pengene. Heldigvis har PC en rekke eksklusive spill som holder i mange år framover for min del.

Lenke til kommentar
×
×
  • Opprett ny...