Gå til innhold

Itanium får "Nehalem"-egenskaper


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Quickpath ble utviklet av ex-DEC Alpha design teamet for Tukwila og dette har blitt innført på Nehalem også, men Nehalem får DDR3 minnekontroller (3 kanaler tror jeg) mens Tukwila får FB-DIMM (4+1 kanal). Det er altså x86 som får teknologi utviklet for Itanium ikke motsatt. Fordelen med dette blir jo at Intel kan dele utviklingskostnaden for Quickpath og tilhørende chipset mellom x86 og Itanium. Ellers får antagelig ikke Nehalem implementert router og cache directory siden dette ikke er nødvendig ved 4 sokler eller mindre.

Endret av Anders Jensen
Lenke til kommentar

Nå er Quickpath arkitekturen i Tukwila ganske mye mer enn de P2P linkene. AMD har aldri hatt de høyere nivå funksjonene du finner her og mest signifikant er at Tukwila får serielt RAM grensesnitt (FB-DIMM) som gjør at både båndbredde og kapasitet kan skaleres opp til det en behøver for å mate en kraftig quad core løsning uten at en må ty til sokler med 3-4 tusen pinner og dyre 8+ lags PCB for å rute signalene. For ikke å snakke om at en ikke kan levere nok kapasitet uansett med DDR2/3. I tillegg til at Quickpath skal ha lavere forsinkelse enn HT så har Intel lagt inn en MESIF cache coherency protokoll som kan redusere cache coherency forsinkelse med 33% i forhold til MOESI i enkelte tilfeller. Cache directory er også implementert i Tukwila og vil nok vise seg å være veldig fordelaktig ved 4 eller flere sokler. K8 viste jo at massiv p2p link båndbredde ikke var tilstrekkelig for å skalere til 8 sokler og selv om Tukwila får 4 pluss 2 halve p2p linker mot 3 på k8 så er nok cache directory fortsatt nødvendig for å unngå cache coherency trafikk kaos.

 

Stort bilde av Tuk nederst på denne sida:

http://www.hexus.net/content/item.php?item=11578

Endret av Anders Jensen
Lenke til kommentar
Interessant. :).

 

Vil dette gi oss ytelsesforbedringer i desktopsegmentet, eller vil det først og fremst være servere som nyter godt av dette?

hehe desktop maskiner med itanium hadde ikke vært meg imot, men det blir neppe aktuelt på en stud. Tukwila er alt for stor for å kunne selges i desktop maskiner til en fornuftig penge selv om 65nm prosessen allerede er inntjent med x86 prosessorer hos Intel. Dessuten er Tukwila optimalisert for server workloads og de avviker en del fra det en gjør på en desktop. f.eks er 4x6MB L3 cache ikke den beste bruken av transistorer på desktop. Da er 45nm dual core Penryn tross alt å foretrekke. Hvis de lager en to sokkel optimalisert versjon av neste gen. Itanium (Poulson) så er det ikke umulig at den blir attraktiv i større workstations, men per i dag er ikke en quad core med 130W TDP (kommer en 170W TDP versjon også) og 130GB/s båndbredde per sokkel hva en har mest bruk for på desktoppen. :)

 

Ellers er dette et enormt løft for Itanium arkitekturen selv om det bare er snakk om en 65nm prosessor. f.eks vil minnebåndbredden på 4 sokkel systemer økes 16 ganger selv om antall kjerner bare dobles. Det kan komme godt med for å ta ut de enorme FP ressursene som har ligget gjemt i disse prosessorene.

Endret av Anders Jensen
Lenke til kommentar

Quickpath, hypertransport, store L3 cache, cache directory, til og med quad core har vel alle den egenskapen at de bare har marginal betydning for desktop bruk, men er viktig i multi sokkel servere.

 

Integrert minnekontroller er imidlertid kjekt på desktop også og det impliserer jo at en må ha en form for link til chipset så en kan jo dra det litt langt og si at quickpath og hypertransport har noe for seg på desktop. Det vil imidlertid øke GPU-RAM forsinkelsen så en kan teoretisk sett få reduksjon i ytelsen i enkelte tilfeller også.

 

Mer Tukwila spesifikk historie og spesifikasjoner her:

http://www.internetnews.com/ent-news/article.php/3726196

 

Ser ut som om ganske avansert effektstyring er på plass.

Endret av Anders Jensen
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...