Gå til innhold

Her er fremtidens mobilmaster


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
No ser eg ikkje noen mobilmaster i nærområdet mitt og eg ikkje prøver å oppdage dei eller veit kor dei står.Men,det nye designet virket stilreint. Da slepper Telenor og "gjøyme"  mastene .. :p Sjølv om dei ikkje alleplasser greier å gjere det eller prøver på det..

9436722[/snapback]

telenor hjemmer ikke mastene her i vertfall, fin rundkjøring pynt det her ;D Vi som har en rundkjøring per inbygger snart ;P

Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...

Jeg likte utseendet til 3, 4 og 5 fra venstre. Aerodynamikken til 2 og 5 tror jeg skal være meget bra (gi minimalt med belastning og vibrasjoner) men..

 

Ericsson, <..> har nå laget en helt ny type mobilmaster i betong. <..>

 

Mastene skal være rundt fem meter i diameter og 40 meter høye.

 

I tillegg til å være penere, skal de nye mastene også være snillere mot miljøet <..> Det skal nemlig være billigere å både fremstille og frakte de nye betongmastene, i motsetning til dagens master som er laget av stål. Dermed slippes det ut mindre miljøfarlige stoffer i prosessen.

Dette er jo reneste pølsevev. Dagens master er meget lette grunnet bruk av stål som konstruksjonsmateriale. Det er stivt, lett å dele opp i passe biter og veier lite i forhold til hvor mye materiale som må brukes for å få riktig strukturell styrke. Dermed også lett å transportere og montere.

 

Betongmaster, særlig så enorme som 40 meter høye og 5 meter i diameter vil veie enormt mye mer enn tilsvarende master i stål. De blir dermed langt tyngre, vanskeligere og mer energikrevende å frakte både langs landeveien og opp i terrenget der de skal stå.

 

Ikke bare det, men nå i disse klimatider så teller vel CO2-utslipp ved produksjon en stor rolle. Produksjon av sement frigir enorme mengder CO2. Hele prosessen foregår ved å brenne kalkstein i energikrevende ovner. Kalksteinen (kalsiumkarbonat) vil splitte seg opp i to deler: kalk (CaO) og CO2. Karbondioksiden slippes ut i atmosfæren. Rundt 5% av verdens menneskeskapte CO2-utslipp stammer fra sementproduksjon. Sammenligner man betong mot stål så gir produksjonen av 1 kg betong lavere CO2-utslipp enn 1 kg stål, men når vi tar hensyn til at vi trolig snakker om en vekt som er 10-100 ganger høyere ved bruk av betong så er det påståtte klimaregnskapet fullstendig misvisende.

Lenke til kommentar
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...