Gå til innhold

Hyperloop-skaperens elbil sprengte sikkerhetsskalaen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg kjenner ikke så mye til NHTSA så jeg måtte google og det virker som det er ganske omfattende testing fra de også, mens Euro NCAP er hakket strengere på enkelte områder.

Fra TV2:

Potensiell nedtur

Det ikke klart når Tesla Model S skal testes av EuroNCAP, som regnes for å være enda strengere enn testene som utføres av NHTSA.
Men her kan det ligge an til den første nedturen. EuroNCAP har tidligere vært strenge med biler som mangler moderne sikkerhetsutstyr - og Model S mangler både kollisjons- og filskiftvarsling.
Det er heller ikke noe beskyttelsesnett/vegg mellom bagasjerom og forsetene hvis baksetene legges ned.

 

og fra Aftenposten:

Testen er utført i USA av National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), som gjennomfører kollisjonstester tilsvarende de EuroNCAP står for i Europa.
Tesla Model S er ennå ikke testet av EuroNCAP. Ei heller av Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), som anses for å ha enda strengere kriterier for å dele ut toppkarakterer enn NHTSA.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bestilte prøvekjøring i dag. Ser mer og mer sannsynlig ut at det blir en sånn!

Jeg har vært fristet og facinert lenge, men bestemte meg for å droppe drømmen om model S på grunn av bakkeklaring og bare 5 seter (bakovervendte pygmeseter teller jeg ikke med). Model X derimot. Den vil jeg ha.

Lenke til kommentar

Det var snakk om for en stund siden at kollisjonstestene er modne for utskiftning siden de fleste alvorlige ulykker skjer i kollisjoner med liten kontaktflate og de fleste biler har blitt ganske gode på å motstå større flater. Det er bra for veigrepet at Model S har motorene såpass lavt, men det kritiske i en kollisjon med en Model S er hvorvidt batteripakken blir skadet i kollisjonen.

 

Model S er pen, men det er et dyrt leketøy. Så vidt jeg kan se er det rundt 470k for 370km rekkevidde, da med lavere avgifter og amerikansk sponsing inkludert. Men det er alltid et par viktige ting å huske på med elbiler. Oppgitt rekkevidde er rekkevidde under ideelle klimatiske forhold og splitter nytt batteri, faktisk rekkevidde i Norge hvor temperaturen er under 10 grader det meste av året er noe helt annet. Avstander som Oslo-Trondheim vil raskt kreve to fulladninger/batteri bytter. Forhør nøye om serviceavtaler på batteri, noen leaser batteri og krever deretter fornying eller løper ut etter x antall år. Hvor ofte batteri må byttes er avhengig av antall ladesykler. Hvis du ikke har en veldig god avtale så kan det nesten bli så dyrt som å bytte motor, girkasse og hele drivlinjen på en dyr Mercedez hvert tredje år (for å sette litt på spissen).

 

Miljøvennlig er den heller ikke, selv om mange hevder det. Den skal visstnok bruke tilsvarende 0.26l "drivstoff" på mila under perfekte forhold, så under normale forhold i Norge blir det som en liten bensinbil i effektivitet. Selv om elektrisitet er billig i Norge, så vil den være dyrest i drift om vinteren. I tillegg til dette må du også ta med vedlikeholdslading og ekstra energiforbruk til oppvarming i bilen om vinteren. Da blir den sammenlignbar med en bensinbil som sakte men sikkert lekker litt drivstoff mens den står. Lithium-ion-batterier er heller ikke miljøvennlige å fremstille eller resirkulere/deponere. Hvis de fleste skulle kjørt i elbiler så ville vi fått enorme miljøproblemer tilknyttet batteriene. Det er greit nok å like Model S fordi det er en pen sportsbil med spennende kjøreegenskaper, men ikke kom her og kall det en miljøbil. De som vil ha en sporty familiebil som er relativt miljøvennlig (til bil å være) bør se på splitter nye 3-serie GT, som du kan få levert med permanent firehjulsdrift og en god motor til startprisen av en Model S.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

...

 

Miljøvennlig er den heller ikke, selv om mange hevder det. Den skal visstnok bruke tilsvarende 0.26l "drivstoff" på mila under perfekte forhold, så under normale forhold i Norge blir det som en liten bensinbil i effektivitet. ...

 

Så på grunn av at det er kjøligere i norge så blir effektiviteten mer enn dobbelt så dårlig? Litt av en påstand å komme med uten kilde...

Lenke til kommentar

Sikkert greit for de som kjører korte turer. Max 400km og 1 times ladetid pr. 100km minimum blir veldig upraktisk dersom dette er eneste bil.

Spørs hvor langt man er avhengig av å kjøre i strekk uten overnattinger, lange pauser etc. Er man bilferiemenneske som skal på europaferie så bør man nok se etter noe annet. Selv er jeg et flyferiemenneske og har ikke kjørt over 200 km på en dag på flere år. Hvis/når jeg kjøper Model X tviler jeg sterkt på at det blir vanskelig å finne noen som vil byttelåne en bensin/diesel-bil om jeg absolutt skal kjøre langtur utenfor Norges grenser. Innenfor har man også alternativet leiebil.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

efikkan: Rekkevidden på norske svingete veier i -10 grader og etter 100 000 km er ikke "noe helt annet". Det er faktisk omtrent det samme. Batterigarantien til Model S er 8 år og ubegrenset antall km for 85 kWh-batteriet. For 60 kWh-batteriet er det 8 år og 200 000 km. Garantien gir gratis bytte dersom kapasiteten har sunket mer enn 20%. Det er ingen leasingkostnader hos Tesla. Gratis lading på alle superladestasjoner i Norge til evig tid. I første omgang blir det 6 superladestasjoner for inntil 10 biler hver. To av stedene er hittil kjent: Dombås og Lillehammer. Hjemmelading vil koste ca en hundrelapp for 85 kWh/500 km forutsatt 80% virkningsgrad på ladeprosessen og 1 kr/kWh.

 

Norske lave temperaturer har to virkninger for batteriet:

1. Makseffekten synker med 10-30% avhengig av hvor kalt det er.

2. Batteriets levetid øker. I Østfold-klima er det beregnet ca en dobling av levetid sammenlignet med California. Det betyr ca 90% gjenværende kapasitet etter 200 000 km, mot "bare" 80% i California.

 

- Vedlikeholdslading utgjør under hundrelappen i året.

- Kupevarmer med kabel koster like mye å drive i en bensin/dieselbil. Kupevarming under kjøring koster 3-4 ganger mer for bensin/dieselbiler pga dyrere drivstoff og lavere virkningsgrad.

- Li-ion er miljøvennlig å resirkulere sammenlignet med andre batterityper og langt mer miljøvennlig enn en de tradisjonelle oljekonsumerende, oljefilterkonsumerende, viftereimkonsumerende bilene. De største Li-ressursene ligger i Bolivia og der er arbeidsforholdene sånn ganske middels i verdensmålestokk og miljøkonsekvensene relativt midle sammenlignet med andre typer gruver. Resirkuleringen er forholdsvis enkelt så lenge de faktisk resirkuleres og ikke dumpes. Tesla lover gratis mottak av utrangerte Tesla-batterier til evig tid og forsvarlig resirkulering.

- Om alle nordmenn hadde konvertert til Tesla Model S så ville det hatt både negative og positive miljøkonsekvenser, der de positive etter min mening er større selv om de ikke er helt sammenlignbare. Det største problemet er ressurstilgangen som er ganske begrenset med dagens prisnivå. Jeg husker ikke hvor mange titalls millioner elbiler det skulle rekke til, men det var ikke så voldsomt mye i verdensmålestokk. Økt Li-pris gir økt utvinning og rekker dermed til flere biler, men uansett pris vil aldri alle verdens biler kunne få 85 kWh batterier.

 

Jeg tror ikke mange kjøper Tesla for miljøets del. Det er nok mer et positivt pluss i margen og imaget. Jeg tror de aller fleste som velger Tesla gjør det for kjøreegenskaper, luksus, støy, innovative løsninger og oppslukende PR.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

... De største Li-ressursene ligger i Bolivia og der er arbeidsforholdene sånn ganske middels i verdensmålestokk og miljøkonsekvensene relativt midle sammenlignet med andre typer gruver. ...

 

Middels arbeidsforhold er ikke intrykket jeg har. Sett med norske øyne da. Litt barnearbeid og arbeidere som blir uføre i svært ung alder. Men det skjer mye kjipt i verden, så kanskje det er middels i verdensmålestokk?

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Rekkevidden på norske svingete veier i -10 grader og etter 100 000 km er ikke "noe helt annet". Det er faktisk omtrent det samme.

Vel la oss nå regne på dette. Det hevdes at battericellen i Tesla Model S er Panasonic NCR-18650A, som er litt bedre enn cellene i tidligere Tesla Roadster. 60 kWh skulle da tilsvare over 5376 celler, og 85 kWh over 7616 celler, noe som stemmer bra siden 85 kWh-batteriet har "over 7000 celler". Databladet har en fin liten graf som viser hvordan utladningskapasiteten varierer med temperatur og spenning. Dette gir følgende kapasitet i forhold til oppgitt kapasitet:

kapasitet.jpg

60kwh.jpg

 

Og her begynner det å bli interessant, for vi vet ikke hvilket tall Tesla har brukt for å estimere en rekkevidde på 370 km. Hvis vi lar tvilen komme de til gode og antar at 50 kWh utladet flytter bilen 370 km, blir det 259 km ved 0 grader, og 217 km ved -10 grader (begge deler med nytt og perfekt batteri). Hvis Tesla derimot snakker om at 60 kWh rekker til 370 km, da blir tallene ennå verre. Det bilene vil gjøre for å motvirke dette enorme tapet er å varme opp batteriet før bruk (som krever en del energi), men selv om dette hjelper på rekkevidden så er det på ingen måte i nærheten av den rekkevidden Tesla lover.

 

 

Batterigarantien til Model S er 8 år og ubegrenset antall km for 85 kWh-batteriet. For 60 kWh-batteriet er det 8 år og 200 000 km. Garantien gir gratis bytte dersom kapasiteten har sunket mer enn 20%.

Du ser at allerede ved innkjøp vil kapasiteten være mye lavere under norske forhold. Men Tesla er veldig sleipe, for de måler nominell spenning på batteriet når det er fulladet og oppvarmet, og den vil ikke falle så mye, men dette samsvarer derimot ikke med reell rekkevidde over tid.

 

Og når du snakker om kapasitetsendring over tid så har vi en liten graf i det databladet som viser at du kan miste 22.5% kapasitet allerede ved 300 ladesykler, og dersom bilen kjører mye langkjøring så kan du nærme deg det nivået allerede etter cirka 75.000 km. Noe sier meg at Tesla vil nekte å betale for bytte av batterier i slike tilfeller, siden langpendlere vil lett havne innenfor 20%-grensen opptil flere ganger før bilen er 8 år gammel / 200.000 km. Dette vil være svært dårlig butikk for Tesla.

 

 

Gratis lading på alle superladestasjoner i Norge til evig tid. I første omgang blir det 6 superladestasjoner for inntil 10 biler hver. To av stedene er hittil kjent: Dombås og Lillehammer.

At ladestasjonene er gratis handler mer om PR enn faktiske besparelser for bileierne, men spørsmålet bør heller bli om det er tilstrekkelig med lading langs veiene. Etter hvert vil det nok passere 2000 Model S i Norge, og du kan være sikker på at det vil bli kjempelang kø på disse ladestasjonene på populære utfartsdager. Så jeg er spent på hva f.eks. ukependlere med Model S ville gjort, kjørt midt på natten for å slippe 2-3 timers kø på hver ladestasjon? Strekninger som Oslo-Trondheim og Oslo-Bergen vil innebære to slike ladinger, og oppe i nord hos deg blir det ennå mer utfordrende...

 

 

 

Norske lave temperaturer har to virkninger for batteriet:

1. Makseffekten synker med 10-30% avhengig av hvor kalt det er.

2. Batteriets levetid øker. I Østfold-klima er det beregnet ca en dobling av levetid sammenlignet med California. Det betyr ca 90% gjenværende kapasitet etter 200 000 km, mot "bare" 80% i California.

Effekt ved utlading har jeg forklart over.

Når det gjelder batteriets levetid så blander du to ting her. Bedre "levetid" på Li-ion er snakk om energitap ved langtidslagring under en bestemt temperatur. Og det er riktig at kaldere oppbevaring reduserer dette tapet, men hvis du bruker av kapasiteten til batteriet mens det er kaldt så får du betydelig lavere effekt (se over). Så konklusjonen er at hvis en elbil skal stå langtidslagret så er det bedre i kaldere klima, men hvis batteriet skal brukes så bør det varmes opp før bruk for å redusere energitap.

 

 

- Vedlikeholdslading utgjør under hundrelappen i året.

Vedlikeholdslading utgjør egentlig bare én av flere faktorer som må med i beregningen:

- Energitap i batteriet når det ikke brukes (mindre ved lavere temperatur)

- Oppvarming av batteri før bruk

- Ekstra oppvarming i kupé (se under)

 

 

Kupevarmer med kabel koster like mye å drive i en bensin/dieselbil. Kupevarming under kjøring koster 3-4 ganger mer for bensin/dieselbiler pga dyrere drivstoff og lavere virkningsgrad.

 

Her tar du feil. De fleste biler med forbrenningsmotorer bruker spillvarme fra motoren til oppvarming av kupeen, som gjør at de faktisk får høyere utnytting av energi totalt på vinterstid enn sommertid. For elektriske biler kommer derimot varmen fra en elektrisk kupévarmer (på opptil rundt 4kW for Tesla så vidt jeg vet), som gjør at energiforbruket til elektriske biler øker på vinterstid, i tillegg til at den effektive batterikapasiteten minker(se tabell over).

 

 

 

Li-ion er miljøvennlig å resirkulere sammenlignet med andre batterityper og langt mer miljøvennlig enn en de tradisjonelle oljekonsumerende, oljefilterkonsumerende, viftereimkonsumerende bilene. De største Li-ressursene ligger i Bolivia og der er arbeidsforholdene sånn ganske middels i verdensmålestokk og miljøkonsekvensene relativt midle sammenlignet med andre typer gruver. Resirkuleringen er forholdsvis enkelt så lenge de faktisk resirkuleres og ikke dumpes. Tesla lover gratis mottak av utrangerte Tesla-batterier til evig tid og forsvarlig resirkulering.

Nå må du være mer saklig. Oljefilter og viftereimer er ikke forbruksvarer det går mye av på moderne biler før 200.000 km, og motoroilje, girolje osv. er ikke et stort problem. Det som gjenstår er i hovedsak drivstoffet, og det er her det krever en del kunnskap for å kunne sammenligne livsløpet til en bil med elektrisk motor kontra en bil med forbrenningsmotor. For en elektrisk bil har ikke sin store miljøbelastning fra den ruller ut av fabrikken frem til første batteribytte eller vraking, da er det kun eventuelle regionale forurensninger avhengig av kraftverket som produserer elektrisiteten. De store forurensingene kommer i forbindelse med fremstilling og deponering av batteri. Lithium og tungmetall som kobolt er begge energikrevende og miljøbelastende å utvinne. Mye av dette skjer i Afrika og Sør-Amerika under held andre forhold enn utvinning f.eks. i Norge, og miljøhensyn er mer bekymringsverdig enn arbeidsforhold.

 

 

 

 

- Om alle nordmenn hadde konvertert til Tesla Model S så ville det hatt både negative og positive miljøkonsekvenser, der de positive etter min mening er større selv om de ikke er helt sammenlignbare. Det største problemet er ressurstilgangen som er ganske begrenset med dagens prisnivå. Jeg husker ikke hvor mange titalls millioner elbiler det skulle rekke til, men det var ikke så voldsomt mye i verdensmålestokk. Økt Li-pris gir økt utvinning og rekker dermed til flere biler, men uansett pris vil aldri alle verdens biler kunne få 85 kWh batterier.

Vi i Norge vil slippe unna mye av problemet, siden mesteparten av forurensingen vil komme i de fattige landene det utvinnes. Hva som gjøres med deponering gjenstår å se.

 

Men som du sier vil økt etterspørsel etter Li-ion-batterier øke prisen, og det er grenser for hvor dyrt det kan bli og fremdeles være drivbart (husk hvor heftig elektriske biler allerede er "sponset"), og denne batteriteknologien ser på ingen måte ut til å være en endelig arvtager for bensin- og dieselbiler.

 

Det mest absurde med miljøargumentet er at i prosessen med å redusere våre CO2-utslipp så vil vi bidra til nærmest miljøkatastrofer deler av fattige land. I den totale sammenhengen blir da litt CO2-gass uskyldig i forhold.

 

Jeg tror ikke mange kjøper Tesla for miljøets del. Det er nok mer et positivt pluss i margen og imaget. Jeg tror de aller fleste som velger Tesla gjør det for kjøreegenskaper, luksus, støy, innovative løsninger og oppslukende PR.

"Menigheten" svelger alt rått. Det var forresten interessant å se sammenligningen hvor de problematiserte hvor revolusjonerende det var at Tesla kunne bytte batteri på 90 sekunder. Om så fylling av drivstoff tar dobbelt så lang tid, så må de huske på at en ikke-elektrisk bil kan komme mer enn 3.5 ganger lenger på én tank!

Endret av efikkan
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Pqy3rC

Rent prinsippielt er vel Norge et av klodens minst passende land for batteribiler, store avstander og minusgrader halve året. Når det er sagt så er vel Tesla blitt litt som iPhone, det er liksom gått mote i det. Da spiller ikke reéll prestanda lenger noen rolle, folk skal bare vise seg fram.

 

Her i borettslaget hvor jeg holder til har det en tid vært press på etablering av ladestasjon(er). En liten gjeng fantaster er overbevist om at fellesskapet skal ta regninga, både for montering og drift av disse. Det virker som de tror slikt ikke koster noe. Det er et faktum at de ser helt uproblematisk på reduksjon av vanlige p-plasser, de finner det helt naturlig at batteribiler har fortrinnsrett (til det meste).

En annen ting er at de er helt blinde for de praktiske ulempene om det blir flere el-biler enn ladestasjoner. Her hvor folk ikke engang klarer å kaste søpla etter reglene skal det plutselig bli full orden når det kommer til ladetidsbestemmelser. Naiviteten flyter godt i motebølgen.

Lenke til kommentar

Rent prinsippielt er vel Norge et av klodens minst passende land for batteribiler, store avstander og minusgrader halve året. Når det er sagt så er vel Tesla blitt litt som iPhone, det er liksom gått mote i det. Da spiller ikke reéll prestanda lenger noen rolle, folk skal bare vise seg fram. ....

 

På vestlandet ( i Bergen i hvert fall), så er sjelden under 0 grader. Så resten av Norge får snakke for seg selv.

Lenke til kommentar
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...