Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Salt i matvarer (helserelatert)


Anbefalte innlegg

Salt i mat er noe merkelige greier (skriver det her, fordi salt har mye med helse å gjøre).

 

Ta f.eks. Farris (ikke Bris, der er det mindre salt), så inneholder det cirka 1 gram salt per liter.

 

Til sammenligning er det også 1 gram salt i 100 gram peanøtter fra Michael's Farm.

 

Merker meg at mange leger, og andre som skal vite noe om helse, rådgir deg til å droppe salte nøtter til fordel for usaltede (som f.esk. usaltede hvalnøtter).

 

Dette gir ingen mening om man tyller i seg noen flasker Farris daglig! :)

 

Det er faktisk ikke så mye salt i snacks som peanøtter og potetgull. For potetgull pleier saltmengden å være rundt 1,5 gram per 100 gram. Til sammenligning er det kanskje 1 gram per 100 gram i en standard pakke med frossen fiskegrateng. Grandiosa har også store mengder salt, ja faktisk det meste av slik "ferdigmat" er grusomt salt.

 

Salt er jo ikke bra. Det jeg gjør da, er å droppe fiskegratengen og grandiosaen, ja Farrisen og, slik at jeg heller kan spise salta nøtter.

 

Syns salt setter prikken over i'en på nøtter, men lager man maten selv kan man lage nydelige retter uten å bombe på med de saltmengdene de bruker i ferdigrettene.

 

Grunnen til at nøtter/chips smaker saltere enn grandis/fiskegrateng, er at saltet ligger på utsiden av produktet, og ikke "inni" (kokt inn).

 

(Disclaimer: peanøtter inneholder mye fett, og det kan man jo få for mye av. Potetgull er likedan, fettet her er i tillegg veldig skadelig i seg selv.)

 

(Jeg mener ikke her å proklamere noe som ingen andre veit, jeg er klar over at mange vet dette like godt eller bedre enn meg. Men det virker jo som om mange også ikke er klar over det - det er jo støtt og stadig oppslag om slike "elementære" fakta knyttet til mat/helse i tabloidene...) Anonym poster: d7ee210e7225da48efa288a8b278d121

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Merk: Det er en viss saltmengde i all væske i kroppen. I blod er det typisk 300 til 400 mg Na+ og 300-400 mg Cl-. Så 1g NaCl pr. liter i farris danner ikke noen spesiell økning av saltkonsentrasjonen i kroppen.

Med farris vanner du ut saltet samtidig som du spiser det.

 

Om du derimot du spiser 100g peanøtter med 1g salt, må du drikke ca en liter deionisert vann (vanlig vann inneholder også salt) for å kunne sammenligne dette med farrisinntaket.

 

Salt oppter oppløst i væske i kroppen (enten i blod, lymfevæske eller intra og intercellulær væske), og det er derfor konsentrasjonen pr. væskevolum som betyr noe, og ikke antall gram.

Lenke til kommentar

Merk: Det er en viss saltmengde i all væske i kroppen. I blod er det typisk 300 til 400 mg Na+ og 300-400 mg Cl-. Så 1g NaCl pr. liter i farris danner ikke noen spesiell økning av saltkonsentrasjonen i kroppen.

Med farris vanner du ut saltet samtidig som du spiser det.

 

Om du derimot du spiser 100g peanøtter med 1g salt, må du drikke ca en liter deionisert vann (vanlig vann inneholder også salt) for å kunne sammenligne dette med farrisinntaket.

 

Salt oppter oppløst i væske i kroppen (enten i blod, lymfevæske eller intra og intercellulær væske), og det er derfor konsentrasjonen pr. væskevolum som betyr noe, og ikke antall gram.

 

Totalt uenig. Væske må man ha i kroppen uansett, og jeg tror neppe man drikker Farris "utenfor" annen væske. Jeg tror at drikker man 3 L Farris hver dag, så drikker man 3 L mindre vann.

 

Det er jo klart at mengden væske/fast føde har mye å si for konsentrasjonen av salt i kroppen, men hvis man antar at denne er uavhengig av om man velger en salt vare eller en usalt vare, noe jeg syns høres helt rimelig ut at den er, så er det faktisk antall gram salt du får i deg som er av betydning...

 

Godt mulig at man har så mye natrium i blodet som du nevner, men i såfall vil rent vann senke natriumkonsentrasjonen du får i fra annen mat, i motsetning til Farris, som vil øke den, da den inneholder mer enn 300-400 mg Na+ per liter.

Lenke til kommentar

Totalt uenig.

 

Lest posten min igjen, jeg skriver "Merk" og kommer med litt tilleggsinformasjon.

Jeg uttaler meg ikke som en "helsefreak" som sier fy fy, ikke spise salt mat.

Du må gjerne være totalt uenig, men jeg ønsker på ingen måte å si at trådstarter ta feil, bare å korrigere litt på det logiske resonementet.

 

Dog: Å påstå at mengden væske en person inntar pr. dag er konstant, (noe byttes med noe annet), men å ikke ta samme forbehold med peanøtter virker litt rart gjør det ikke? For da skulle vel også de 100g med peanøtter kommet istedenfor 100g med usaltede nøtter?

 

Spiser man 100g saltede peanøtter, så gjør man det istedenfor å spise 100g av en usaltet matvare.

Endret av Thorsen
Lenke til kommentar

Lest posten min igjen, jeg skriver "Merk" og kommer med litt tilleggsinformasjon.

Jeg uttaler meg ikke som en "helsefreak" som sier fy fy, ikke spise salt mat.

Du må gjerne være totalt uenig, men jeg ønsker på ingen måte å si at trådstarter ta feil, bare å korrigere litt på det logiske resonementet.

 

Dog: Å påstå at mengden væske en person inntar pr. dag er konstant, (noe byttes med noe annet), men å ikke ta samme forbehold med peanøtter virker litt rart gjør det ikke? For da skulle vel også de 100g med peanøtter kommet istedenfor 100g med usaltede nøtter?

 

Det jeg er uenig i er dine uttalelser om at det er konsentrasjonen av salt i den og den matvaren som teller, ikke den totale mengde salt. Det burde fremgå av hva jeg skrev...

 

Jeg mener det samme forbeholdet med peanøtter. Mengden fast føde kan man anta er konstant per tidsenhet på lik linje med væske. Så ja, usalta peanøtter hadde selvsagt vært enda bedre enn salta.

 

Men poenget her burde gå ganske klart frem. Det jeg skriver handler ikke om å velge alle matvarer med minst mulig salt, men å kutte salt i de tilfellene det ikke er noe poeng i å innta det, der hvor det ikke tilfører god smak, slik at man heller kan unne seg ting man er glad i, som kan være saltholdige.

Lenke til kommentar

Jeg har aldri skjønt hvorfor normale folk (folk som har normalt blodtrykk) tenker så mye på hvor mye salt de får i seg.

Mormora mi er 93 år. Hun spiser salte peanøtter, salt chips, har på salt i maten og er svært glad i Farris. Jeg har trua på at hun vil leve i mange år til.

Lenke til kommentar

Jeg har aldri skjønt hvorfor normale folk (folk som har normalt blodtrykk) tenker så mye på hvor mye salt de får i seg.

Mormora mi er 93 år. Hun spiser salte peanøtter, salt chips, har på salt i maten og er svært glad i Farris. Jeg har trua på at hun vil leve i mange år til.

 

Det er nok absolutt et poeng, men hvis de ønsker å redusere så er jo dette et tips! :wee:

Lenke til kommentar

Det er nok absolutt et poeng, men hvis de ønsker å redusere så er jo dette et tips! :wee:

 

Ja, morra mi har høyt blodtrykk og reduserer mengden salt hun får i seg veldig, men at yngre mennesker har tanker om dette forstår jeg ikke. (Ja, det er faktisk mange ungdommer som tenker over dette.)

Lenke til kommentar

Ja, morra mi har høyt blodtrykk og reduserer mengden salt hun får i seg veldig, men at yngre mennesker har tanker om dette forstår jeg ikke. (Ja, det er faktisk mange ungdommer som tenker over dette.)

 

Ja, syns det er litt rart selv, sett at de er friske. Finnes ungdom med høyt blodtrykk f.eks. og, vettu.

 

Men så har du også et annet aspekt. Det er at salt er noe man tilvennes. Slik at hvis man er vant med å spise chips, så vil dette smake mye mindre salt enn om man er tilvendt saltfattig mat. Så jeg mener jo at det kan bli en litt dum sirkel hvis man må salte chipsen selv for å få frem den gode smaken.

 

Det er faktisk ikke tull. Jeg kjenner en person som salter micropop. Som om ikke det er salt nok, liksom.

 

Uansett om man ikke drar det så langt, så vil salte peanøtter smake bedre om man spiser mindre salt ellers, etter min mening.

 

Og den supersalte Grandisen? Det er ikke godt uansett.

 

Er jaggu meg mye rart vi putter i kjeften i disse tider.

Lenke til kommentar

Jeg kjenner en person som salter micropop. Som om ikke det er salt nok, liksom.

Salter micropop selv. Hva er problemet med det, den skal jo være saltet.

 

Og den supersalte Grandisen? Det er ikke godt uansett.

Jeg syntes at Grandiosa er en god, enkel pizza. Etter at alt maset med Hellstrøm, så er pizzaen plutselig ikke bra nok.

Lenke til kommentar

Salter micropop selv. Hva er problemet med det, den skal jo være saltet.

 

 

Jeg syntes at Grandiosa er en god, enkel pizza. Etter at alt maset med Hellstrøm, så er pizzaen plutselig ikke bra nok.

 

Det er intet problem for meg om du velger å salte micropop, jeg syns bare det er merkelig i og med at jeg syns det allerede fra før nesten ikke smaker annet enn salt...

 

Det er ikke Hellstrøm som har fått meg til å ikke like Grandis, like lite som det er XXX som har fått deg til å like den.

Lenke til kommentar

Trur kanskje jeg er blitt så vandt med salt i ferdigprodusert mat at jeg ikke lenger legger merke til smaken. Selv om jeg spiser ferdigprodusert mat kanskje så lite som 1-2 ganger i uken.

 

Jeg salter micropopkornet. Salter det godt. Jeg visste ikke engang at det var ferdigsaltet før noen kommenterte det til meg da jeg tok på ekstra salt.

 

Og smaker grandiosa salt? Det hadde jeg aldri gjettet. Smaker ikke salt i det hele tatt, spør du meg.

Endret av Skurupu
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...