Gå til innhold

Din neste prosessor kan være kinesisk


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-Pqy3rC

Å komme inn på x86 markedet er vel praktisk talt umulig siden Intel sitter på så mange patenter. Amd har jo slitt med lawsuits i en mannsalder.

Og bruk av patentene (lisensiering) er ikke akkurat billig. Tror ikke kineserne har videre lyst til å støtte Intel. Blir prisen god, ytelsen bra og utbredelsen stor er det vel større sjansje for at Windows etterhvert støtter plattformen.

Lenke til kommentar
interessant lesing og produkt. så spørs det om kineserne tør å ta steget til å briske seg inn på x86 plattformen eller om de lager et såppas knakende bra produkt at kundemassen begynner å se andre veier

x86 er umulig å komme seg inn på. Da må de eventuelt kjøpe Intel og kaste ledelsen. Intel sitter på så store hauger av patenter som gjør det umulig for andre å komme inn i det markedet. Eller i hvert fall så dyrt at ingen selskaper i verden vil ta seg råd. AMD er i en særposisjon siden de har en evigvarende teknologiutvekslingsavtale med Intel, som Intel sikkert skulle ønske de aldri inngikk. Men det lød sikkert klokt for 20~25 år siden. Dette er også en av årsakene til at Cyrix, Via, Rise, Transmeta med flere falt av lasset på 90-tallet, da Intel skiftet forretningsmodell fra å være chip-designer til både chip-designer og produsent. Før 90-tallet designet de x86-brikker som alle kunne produsere på lisens, deriblant AMD. Fra og med den første Pentium-en (1993) ble det andre boller. Da fikk ingen produsere deres nye prosessor på lisens lengre, godt hindret av patenter. Det betydde at AMD, Cyrix og resten måtte begynne å designe sine egne brikker. Noe som ikke er gjort over natta. Fra og med Pentium4 sin quad pumped FSB ble også tilgangen til brikkesett og hovedkort avskåret for konkurrentene. Da ble AMD, Cyrix og resten tvunget til å lage egne brikkesett også. Nok en smell i trynet. Kort og greit, x86 er et juridisk minefelt. Det er mye mye enklere og bedre å kompilere programvare over til et annet ISA.

 

Jeg skulle gjerne hatt en slik som hjemmeserver/testmaskin. Det å kunne teste programvare på 8 kjerner og samtidig ha et effektforbruk på 40W virker helt nydelig.

Hvis mange kjerner og lavt effektforbruk er tingen så kan kanskje Samsung Exynos være tingen for deg.

Lenke til kommentar
Vil påpeike at sjølv om det finnest distroer som støtter cpu-en og intstruksjonssettet er det ikkje automatisk at dei då er kompatible med tilhøyrande chipset o.l.
Du vil heller overvåkes av USA?

Vell kineserne er litt mer hårsåre en USA, fredsprisen for eksempel. Er også legale forhold, morsomt å prøve å saksøke den Kinesiske stat eller bare en statsbedrift, er vell heller for mange som saksøker den amerikanske staten.

Kort sagt Kina kan endre spillereglene uten å høre på andre og de kan gjøre det pga ting du ikke har kontroll over.

 

Men en slik bakdør er livsfarlig å bruke. Du vill bli utestengt fra enorme markeder om du blir tatt så det er neppe noe du bil bruke utenom en full krig.

 

Lenke til kommentar

Og en vakker dag, så blir prosessorene så kraftige at de kan virtualisere hvilket som helst av sine konkurrerende prosessorarkitekturer. :)

 

Jeg er enig i at det er Microsoft som må ta tak å gjøre sin programvare tilgjengelig for flere prosessorarkitekturer, og ikke motsatt.

 

En del andre OS er tilgjengelig for en rekke prosessorarkitekturer, uten at det går utover brukeropplevelsen (OS'et).

Lenke til kommentar

Første jeg tenker på når jeg leser denne artikkelen er hvor mye industrispionasje de har drevet i forkant for å få det til.

Virker litt for søkt at de skal ha utviklet en helt egen prossessor-teknologi når de fleste andre som driver med det i dag har holdt på de siste 20 årene.

 

Mulig du har rett i det med at spionasje er reellt, men det kan like gjerne være at de har kjøpt seg til kunnskapen.

 

Kunnskapen kan de kjøpe ved å ansette vestlige arbeidere. Disse vestlige arbeiderne kan så ha hjulpet å designe innmaten i CPU'en, og det kan de også ha gjort uten å bryte med patenter dersom de har kommet på noe banebrytende nytt på denne veien.

 

Dessuten er det vel en litt sånn holdningsendring man kanskje må sette seg som mål i alt dette.

 

Husk at kinesere produserer mye forskjellige dataduppeditter. Vestlige kan ha sendt sine "tegninger" på disse støttebrikkene (ikke nødvendigvis CPU) i en årrekke, og det kan man nok lære mye av. Det finnes kanskje også noe utveksling i asia man kan ta med i denne tankegangen.

 

Kineserne er blitt en veldig sterk økonomisk maskin, så de kan kjøpe seg mye, selv om de fremdeles selger oss drittbillige ting fordi de har en enorm befolkning. Asia har også mange skarpe matematiske begavede folk, noe mange av oss late nordmenn ikke kan måle seg med (men når var nordmenn med på CPU design?) !!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...