Gå til innhold

Chrome OS blir mer og mer likt Windows


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Tja, man får jo Microsoft sine Office-programmer i nettleseren, nå. Så det hadde ikke blitt mye opplæring eller endringer i produktiviteten. Et OS som kun gjør grunnfunksjonene (for brukeren) hadde heller virket motsatt tror jeg.

 

Det er ikke så lett.

 

Det finnes veldig lite pedagogisk programvare på andre plattformer som kan erstatte eksisterende windows-programmer.

 

Dessuten betaler kommuner (offentlig) og privat-skoler (opplæring) svært mye mindre enn hva en privatperson eller bedrift betaler for windows lisensene sine.

 

Det er kommuner som har prøvd seg på skifte til linux, men har måttet gå tilbake på det, pga blant annet kostnader.

 

Det sagt, så er jeg ingen forkjemper av Windows, men det er mye mer komplisert for en stor organisasjon å skifte noe så sentralt som OS på maskinene sine. Og prisen de betaler for gjeldende lisenser er *ikke* nødvendigvis dyrere enn alternativet.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Tenk på alle pengene man kunne spart ved å bytte ut windows-PCer med chrome OS-maskiner på skolene i landet. Tenker på hardware-kostnader og drift. 90% av befolkningen hadde sikkert klart seg med Chrome OS på PC-en hjemme.

 

De hadde vel spart akkurat like mye som de hadde spart ved et annet open source OS?

Lenke til kommentar

Greia med chrome OS er jo at maskinene som brukes er veldig billige. De koster rundt 2000 kroner.

Siden Microsoft/Google tar av seg lagringen av filer, så trenger man ikke så mange IT-ansvarlige i hver kommune. Oppdateringene skjer automatisk gjennom Google, og malware er et ikke-eksiternde problem (hittil). Siden OSet er såpass enkelt (kun en nettleser) så er det lite brukerne kan rote til.

For de som trenger spesielle programmer (blinde, døve etc.) så kunne man jo la de bruker Windows maskiner fram til et alternativ utvikles til Chrome OS.

 

Jeg vet det ikke er så enkelt, men det var bare et lite tankeeksperiment :)

Lenke til kommentar

Skjønner ikke hvorfor noen skal velge chrome OS over en annen linux distro som f.eks. ubuntu. Framtiden ligger kanskje i "nettskyen" men å gå helt vekk fra lokal lagring og tradisjonelt skrivebord virker litt meningsløst. Nytt og annerledes er ikke nødvendigvis best. Lite poeng i å fjerne velfungerende funksjonalitetet

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er ikke noe å spare egentlig, per dags dato.

Noen av de ovenfor har helt rett:

1) mange fagsystemer virker bare på windows og de er VELDIG dypt bakt inn i kommunen.

2) Det er ikke "bare" å bytte et stort fagsystem, de må gjerne godkjennes iht. noark-standarder, de må gjerne godkjennes for helelektronisk arkiv,m.m.

3) å migere fra et stort system er kostbart, tidkrevende og ressurskrevende.

4) Det er ingen gratis systemer (om du ser på driftsutgifter). Opensource krever tilpasninger, eksterne konsulenter++++. (De større kommunene kjører gjerne med sentraliserte it-avdelinger).

5) Man mister lokal kompoanse og forvirrer nye brukere

 

Jeg jobber selv med store datasystemer og jeg vet hva jeg snakker om. Jeg vet at man kan finne (i teorien) noen systemer som til dels i teorien kan gjøre noen av funksjonene som de betalte kan gjøre, men problemet er at de ikke er tilpasset behovet. De mangler ofte en god del av funksjonaliteten og de er gjerne ikke tilpasset "norsk bruk" (organisasjonsstruktur, regler og lovverk). Videre mangler man da kompetansen og man kan ikke "bare lære opp" de eksisterende folkene. (de har jo tross alt mye annet de skal gjøre på også).

 

Jeg leste et sitat i går, som gikk på noe med at årsaken for lite satsing på opensource, var oppvekst med windows. Man kan vel si så, at skepsisen har litt å si, men samtidig har flere kommuner brent seg på "gratis programvare".

 

Jeg personlig på fritiden brukre alt mulig (etter behov). Det kan være jeg koder i PHP eller C# (.net), det kan være jeg bruker oracle på jobben eller mysql hjemme. MSSQl bruker jeg også på jobben. Hjemme bruker jeg for tiden bare windows, men jeg har også en dedikert debian openttdserver (som står å samler støv for tiden).

 

Jeg ser det som lite realistisk at man får mulighet for å bytte ut selve ryggraden i kommunene med det første. Noen av de største systemene kan man ikke erstatte med dagens opensourceløsninger. Selve operativsystemet er det minste problemet, det største problemet er applikasjonene man er avhengig av for fullelektronisk arkiv, leveranse av byggesaker, digitalisering i storskala,m.m.

 

Om 10-20 år, går det kanskje.. Men problemet er der fremdeles: Hvem er interessert i å utvikle dette gratis for at noen andre skal spare penger? Ingen... Man får da organisasjoner som spesialiserer seg på å skreddersy opensourceprogramvare. Man har til dels noe av dette nå også, som f.eks. Es Solutions sin ESSArch ( http://77.110.60.144/essarch ). Nå skal dette benyttes av mange i "arkivnorge", men selv om dette er opensource, må man inn med utviklingsutgifter, driftskostnader, SLA-avtaler,m.m. Og man har ingen god måte å erstatte de viktigste verktøyene man har per dags dato, uten store utgifter.

 

Staten kunne i teorien utviklet verktøy eller sponset det, ev. Innovasjon Norge kanskje. Men samtidig så må man tenke på at staten da vil pungtere et marked som vi har i Norge, der private aktører har brukt titalls år på å bygge seg opp for å levere tjenester til det offentlige. Skal man egentlig skyte de i ryggen? Eller skal man la de holde på med det de er gode til og selv drive med det man skal gjøre på, fremfor å drive å leke innovatør?

Lenke til kommentar

Greia med chrome OS er jo at maskinene som brukes er veldig billige. De koster rundt 2000 kroner. Siden Microsoft/Google tar av seg lagringen av filer, så trenger man ikke så mange IT-ansvarlige i hver kommune. Oppdateringene skjer automatisk gjennom Google, og malware er et ikke-eksiternde problem (hittil). Siden OSet er såpass enkelt (kun en nettleser) så er det lite brukerne kan rote til. For de som trenger spesielle programmer (blinde, døve etc.) så kunne man jo la de bruker Windows maskiner fram til et alternativ utvikles til Chrome OS. Jeg vet det ikke er så enkelt, men det var bare et lite tankeeksperiment :)

 

Vell, rent lovmessig er det ikke like rett fram for en kommune å etablere løsninger for skybasserte lagringstjenester, selv om dette riktig nok ikke er like prekært innenfor skole som administrasjon.

 

En annen ting vi som administrerer kommunale data må ha i bakhodet er risikoen for kriser som krig etc. Hva om det bryter ut en krig i et land der data ligger lagret, eller om Norge kommer i konflikt med et land som "eier" datalageret? Videre har vi muligheten for større globale tilfeller av elektroniske angrep/krigføring, enten i form av hacker-grupper eller statlige organisasjoner. I alle disse tilfellene er det ikke bare en fordel å ha data i eget hus, men også å kunne dra ut pluggen fra internett og fremdeles opprettholde en fungerende administrasjon.

 

Videre er forskjellige løsninger med gratis programvare blitt forsøkt, men i en så stor og kompleks driftsorganisasjon som vi har, og med de fagsystemer og tjenester vi skal tilby ser vi at sett opp i mot de avtalene vi har på lisenser og de løsningene vi skall levere kommer bedre ut med microsofts løsniger i dag. Både prismessig totalt sett, og når det gjelder tjenestetilbudet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...