Gå til innhold

Guide: To operativsystemer på én maskin


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Et annet alternativ er virtualisering, men da blir ytelsen vesentlig svakere.

Det er en alt for kategorisk påstand. I noen tilfeller stemmer det, i andre er det helt feil. Det kommer an på hvilken virtualiseringsprogramvare man bruker (hvis man ikke bruker hardware virtualisering), hvilke programmer, oppgaver som kjøres og hvilke typer akselerasjon programvaren støtter.

 

Se kolonna "Speed relative to host OS" i Wikipedia-artikkelen

Comparison of platform virtual machines - Features

 

Det kan forresten linkes til den nydelige guiden for Ubuntu - side 5 og 6 med avsnitt som:

- Live-CD: kjør Ubuntu fra CD (Velg mellom to OS i oppstarten)

- Live-USB (Velg mellom to OS i oppstarten)

- WUBI: installer og slett Ubuntu som et program i Windows.

- Virtualisering: kjør Ubuntu i et virtualisering-program i ditt OS.

- Installere Ubuntu på harddisk

Lenke til kommentar

Nok en flott artikkel! :)

 

Kanskje verdt å nevne at XP-installasjonsprogrammet ofte ikke finner harddisken til nyere maskiner levert med Win7? Selv hadde jeg hvertfall det problemet. Måtte laste ned SATA driverne til Intel PM965 eller noe. En stund siden så husker ikke nøyaktig hva som skjedde, men var hvertfall noe med at man ofte får problemer når man prøver å installere XP på maskiner med pre-installed Win7.

Lenke til kommentar
Et annet alternativ er virtualisering, men da blir ytelsen vesentlig svakere.

Det er en alt for kategorisk påstand. I noen tilfeller stemmer det, i andre er det helt feil. Det kommer an på hvilken virtualiseringsprogramvare man bruker (hvis man ikke bruker hardware virtualisering), hvilke programmer, oppgaver som kjøres og hvilke typer akselerasjon programvaren støtter.

 

Helt enig, en fullstendig utdatert påstand. Driver selv med softwareutvikling på Windows XP i et VirtualBox image som kjøres med Fedora i bunnen. Fungerer helt umerket på laptopen min (Core Duo T9600, 4 gig ram). Slik jeg ser det er det bare to argumenter igjen for å kjøre dual boot i stedet for virtualisering:

 

a) du har gammel hardware ( > 2-3 år)

b) du trenger 3D akselerasjon

 

I alle andre tilfeller er virtualisering en mye bedre løsning.

Lenke til kommentar

Sistnevnte er det som gjør virtualisering ett dårlig alternativ.

Vurderte virtualisering som alternativ til retro spilling (Win 95 spill som ikke liker XP og Vista.) men 3D delen fikk meg til å skygge unna og endte opp med bygge det som enkelte av kompisene mine kaller for "Twink PC" siden jeg har proppet inn det beste som var å oppdrive av hardware for den tiden.

Lenke til kommentar
Blant ulempene med dualboot er at det tar mye plass på harddisken
Mye plass? Det tar like mye plass uansett om det er dualboot eller virtualisering, og dessuten så er ikke 20 GB mye på moderne disker.

 

 

Som Simen1 nevner så er installasjon via Wubi en god idé for de som ikke vil rote med partisjonstabellen, noe som en del brukere klarer å gjøre feil. Installasjon og fjerning av Ubuntu skjer da som om det var et program i Windows, Ubuntu-partisjonen ligger i en fil og endrer ikke på partisjonstabellen, og bootloaderen til windows endres heller ikke, Ubuntu dukker opp som et valg i Windows sin oppstartsmeny. Dermed er risikoen ved installasjon så nær null som det er mulig.

 

Folk som ikke klarer det her på egenhånd, burde strengt talt ikke bruke Linux :p

Hvorfor ikke? Installasjon av Ubuntu er veldig enkelt så lenge du ikke roter med partisjoner. Og om en person ikke føler seg kyndig nok til å gjøre det selv så er det ikke vanskelig å spørre en bekjent om å bruke 10-15 minutt på å gjøre det. Så lenge folk kan lese og styre en mus så skal ikke dette være et problem, det er ikke vanskeligere enn å installere et program i Windows, faktisk enklere i en del tilfeller.

 

Og dessuten så har ikke dette noen betydning for en person som bare skal bruke GNU/Linux. Om maskinen bare skal brukes til nettsurfing, musikk, kontorprogrammer og bilder så er Ubuntu aldeles glimrende siden det ikke vil bli utsatt for virusangrep, vil være stabilt, ryddig og oversiktlig. Ut av esken er de aller fleste drivere og programmer på plass, så er det som regel bare å aktivere proprietære drivere (anbefales), kodeker, java og flash og kanskje slenge inn et par programmer (VLC, en ekstra nettleser eller annet etter ønske), i de aller fleste tilfeller er det ekstremt enkelt å installere alt dette uten å tenke på terminal en gang.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...